BE dhe NATO po zhvillojnë plane në rast se Rusia vë veton ndaj pranisë së EUFOR-it në Bosnje dhe Hercegovinë

Spread the love

BE dhe NATO po zhvillojnë plane në rast se Rusia vë veton ndaj pranisë së EUFOR-it në Bosnje dhe Hercegovinë

[10 qershor 2023] – Rusia në Këshillin e Sigurimit të OKB-së nuk ka gjasa të bllokojë zgjatjen e mandatit të misionit ushtarak të BE-së në BiH të quajtur “Althea”, i cili skadon në nëntor, por ata janë gjithashtu gati për një skenar tjetër në rast se një bllokadë e tillë ndodh, sipas vlerësimi i qeverisë së Holandës, ushtarët e së cilës marrin pjesë edhe në EUFOR.

Siç publikoi të shtunën Nezavisne novine i Banja Lukës, qeveria holandeze, e cila më parë dërgoi 163 ushtarët e saj në Bosnje dhe Hercegovinë, sqaroi se komuniteti ndërkombëtar po shqyrton disa skenarë në rast se Rusia vendos në nëntor në Këshillin e Sigurimit të mohojë zgjatjen e mandati i EUFOR-it.

“Ky mund të jetë një rrezik duke pasur parasysh qëndrimin e Rusisë ndaj misionit dhe ndikimin destabilizues që vendi po përpiqet të ushtrojë në rajon. Por për momentin vlerësojmë se rreziku është i kufizuar sepse një operacion nën mandatin e OKB-së ndoshta do të ishte më i pranueshëm për Rusinë sesa alternativat e mundshme. Nëse do të kishte një veto ruse, si BE ashtu edhe NATO po zhvillojnë skenarë të ndryshëm”, thuhet në deklaratën e qeverisë holandeze, duke treguar se do të zbatohen edhe “mësimet nga Afganistani”.

Mandati i EUFOR-it, i cili tani numëron pak më shumë se 1,100 ushtarë, bazohet në rezolutat e Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe zgjatet çdo vit. Kjo procedurë u bë e dyshimtë vetëm pas sulmit rus ndaj Ukrainës, kur u spekulua se Moska mund të përdorte veton për shkak të interesave të saj për destabilizimin e kontinentit evropian, shkruan HINA.

Edhe atëherë NATO tha se janë gati për bllokada dhe kanë përgatitur një skenar që synon ruajtjen e paqes në Bosnje dhe Hercegovinë. Qeveria e Holandës tani u ka konfirmuar parlamentarëve të saj se EUFOR sigurisht që do të ndërhyjë në rastin e shkëputjes së një pjese të Bosnjë-Hercegovinës dhe se është e gatshme të vendosë sanksione të njëanshme ndaj liderit të serbëve të Bosnjës, Milorad Dodik-u, sepse të sjelljes së tij që vë në pikëpyetje Marrëveshjen e Dejtonit. Ata i përshkruan veprimet e tij si “shqetësuese”.

“Për momentin nuk ka asnjë marrëveshje për sanksione ndaj Dodik në nivel BE. Qeveria po shqyrton opsionin e aplikimit të sanksioneve individuale dhe ato janë në tavolinë”, thuhet në dokumentin e referuar nga gazeta e Banja Lukës.

Sanksionet kundër Dodik-ut deri më tani janë vendosur nga SHBA dhe Britania e Madhe, dhe Gjermania ka vendosur të ndalojë mbështetjen financiare nga Republika Srpska për shkak të politikës secesioniste të Dodik. Vendosja e sanksioneve në nivel të BE-së kundërshtohet nga Hungaria, e cila ka edhe mbështetjen pak më të kujdesshme të Austrisë. [GN]


Spread the love


Leave a Reply