Gjermania eksporton pajisje ushtarake për 4.5 miliardë euro

Spread the love

Prishtinë, 24 shtator – Edhe në këtë mandat elektoral, industria gjermane e armëve ishte shumë e sukseshme; ajo eksportoi në një shkallë të madhe. Klientët ishin kryesisht: Egjipti, Arabia Saudite dhe Turqia.

Industria gjermane e armëve eksportoi armë lufte me vlerë rreth 4.5 miliardë euro në mandatin aktual elektoral. Rreth një e katërta e kësaj shkoi në Egjipt me 1.081 miliardë euro, i cili është kritikuar për shkelje të të drejtave të njeriut dhe përfshirjen e saj në konfliktet në Jemen dhe Libi.

Arabia Saudite dhe Turqia kanë qenë gjithashtu ndër dhjetë vendet më të rëndësishme përfituese për industrinë e armëve që nga tetori 2017. Kjo del nga një përgjigje e Ministrisë së Mbrojtjes ndaj një kërkese nga politikani i krahut të majtë Sevim Dagdelen, i cili është në dispozicion të Agjencisë  Gjermane të Shtypit.

Në negociatat e tyre të koalicionit pas zgjedhjeve federale të vitit 2017, CDU/CSU dhe SPD ranë dakord për një ndalim të eksportit të armëve për të gjitha vendet  e përfshira “drejtpërdrejt”  në luftën e Jemenit. Për Arabinë Saudite, vendimi u zbatua pjesërisht – por jo deri në nëntor 2018 pas vrasjes së gazetarit Jamal Khashoggi, i cili ishte kritik ndaj qeverisë, në konsullatën e përgjithshme saudite në Stamboll. Deri më sot, megjithatë, ka përjashtime, për shembull për projekte të përbashkëta me vendet e tjera për Arabinë Saudite.

E majta kritikojnë ashpër qeverinë federale

Shtrirja e saktë e eksportit të armëve të luftës në mbretërinë e qeverisur me forcë që nga tetori 2017 nuk përmendet në përgjigjen e Ministrisë së Mbrojtjes, sepse mund të “mundësojë një ri-identifikim të kompanive në fjalë”. Prandaj informacioni është cilësuar si i klasifikuar.

Arabia Saudite udhëheq një aleancë të shteteve arabe që po luftojnë së bashku me qeverinë në Jemen kundër rebelëve Houthi të mbështetur nga Irani. Egjipti gjithashtu i përket kësaj aleance. Nga ana tjetër, Egjipti është një partner strategjik i Gjermanisë në rajon dhe  një aleat i ngushtë në përpjekjen për të gjetur një zgjidhje për konfliktin midis Izraelit dhe Palestinezëve. Projekti më i madh aktual i armatimit gjerman me vendin më të populluar të Afrikës Veriore është dërgimi i nëndetëseve për kompaninë gjermane Thyssenkrupp Marine Systems.

Politikani i krahut të majtë Dagdelen, gjithashtu i quajti eksportet e armëve në Turqinë partnere të NATO-s  “të padurueshme” për shkak të përfshirjes së saj në konfliktet në Siri dhe Libi. “Duke pasur parasysh eksportin masiv të armëve të luftës në zonat e tensionuara, të flasësh për një politikë të kujdesshme të eksportit të armëve është një mashtrim i qëllimshëm i publikut nga qeveria federale,” tha ai. (dpa/https://www.tagesspiegel.de/ISHGJ)


Spread the love


Leave a Reply