Italia dhe Spanja marrin drejtimin e misionit të policisë ajrore të NATO-s në Balltik

Spread the love

Italia dhe Spanja marrin drejtimin e misionit të policisë ajrore të NATO-s në Balltik

Më 3 gusht, detashmentet portugeze dhe rumune në Šiauliai dhe detashmenti i Forcave Ajrore Mbretërore në Ämari, përfunduan turneun e tyre katër mujor, duke mbrojtur hapësirën ajrore të aleatëve të NATO-s në Detin Baltik dhe ia dorëzuan stafetën forcave të ardhura nga Italia dhe Spanja.

Në Šiauliai, Italia mori përgjegjësinë nga Portugalia si polici ajrore baltike; Eurofighters italianë – pas një vendosjeje 8-mujore për misionin e përmirësuar të policisë ajrore të NATO-s në Rumani – do të sigurojnë qiellin mbi Estoni, Letoni dhe Lituani në katër muajt e ardhshëm. Ky është dislokimi i nëntë italian në rajonin e Balltikut, përveç mbrojtjes së qiellit të tyre në shtëpi dhe mbi Shqipërinë, Malin e Zi dhe Slloveninë me avionët e tyre Eurofighters nën marrëveshjet e policisë ajrore të NATO-s.

Më herët gjatë ditës, detashmenti i Forcave Ajrore Mbretërore Typhoon ua dorëzoi misionin e tyre Eurofighters-it spanjoll që po vijnë.

Forca Ajrore Spanjolle vendosi për herë të parë avionë luftarakë në rajonin e Detit Baltik në vitin 2006 në mbështetje të Policimit Ajror Baltik të NATO-s dhe Policimit Ajror të përmirësuar – pesë herë si komb kryesor dhe pesë herë duke shtuar misionin – me F-18-at e tyre dhe Eurofighter.

NATO dhe Aleatët kanë kryer Policimin Ajror Baltik që nga prilli 2004 si një marrëveshje rajonale e policimit ajror në kohë paqeje që demonstron aftësinë për të ndarë dhe bashkuar aftësitë ekzistuese. Në vitin 2014, Policimi Ajror i zgjeruar u prezantua nën Masat e Sigurisë së NATO-s për të demonstruar vendosmërinë kolektive të aleatëve, për të treguar përkushtimin e NATO-s për mbrojtjen kolektive dhe për të penguar Rusinë nga agresioni ose kërcënimi i agresionit kundër aleatëve të NATO-s. Duke filluar nga shkurti i vitit 2022, NATO ka rritur ndjeshëm numrin e avionëve luftarakë në gatishmëri në të gjithë Evropën Lindore në përgjigje të sulmit të paprovokuar të Rusisë ndaj Ukrainës. Përveç misionit të Policisë Ajrore, Aleanca ka prezantuar përpjekjet e Mbrojtjes Ajrore që përfaqësojnë një rritje afatgjatë në pozicionin e mbrojtjes ajrore dhe raketore përgjatë krahut lindor të Aleancës. [Eurasia Review]


Spread the love


Leave a Reply