Mbështetja energjetike e Bashkimit Evropian për Serbinë prej 165 milionë euro

Spread the love

Mbështetja energjetike e Bashkimit Evropian për Serbinë prej 165 milionë euro

Prishtinë/Ferizaj, 15 shkurt – Bashkimi Evropian dhe Serbia nënshkruan një marrëveshje në Beograd të martën për një paketë prej 165 milionë eurosh për mbështetje energjetike dhe solidaritet të Bashkimit Evropian me Serbinë në kohën e ndërprerjeve të furnizimit të shkaktuara nga pushtimi i Rusisë në Ukrainë, transmeton Hina.

Në ceremoninë e nënshkrimit morën pjesë edhe shefi i Delegacionit të BE-së në Serbi, Emanuele Giaufret dhe presidenti serb Aleksandar Vuçiq.

Giaufret vuri në dukje se marrëveshja është një “shembull konkret i solidaritetit” të BE-së ndaj Serbisë, sepse pushtimi rus i Ukrainës “ndërpreu furnizimin me energji dhe paraqet rreziqe të mëdha për ekonominë tonë”. “Bashkimi Evropian ka reaguar për të mbrojtur qytetarët dhe ekonominë duke qëndruar së bashku dhe duke punuar me vendosmëri, dhe rezultatet janë një furnizim i larmishëm me energji dhe një rritje e sigurisë së energjisë,” tha Giaufret. Nalgasio tha se paketa e mbështetjes evropiane do të ndihmojë familjet dhe sipërmarrësit në nevojë të përballojnë më lehtë krizën energjetike. Giauffret parashikoi se ekonomia evropiane do të vazhdojë të rritet në vitin 2023, me një nivel të lartë punësimi dhe një rënie të inflacionit dhe vlerësoi se kjo është e mundur sepse evropianët qëndrojnë së bashku. “Të qëndrojmë së bashku dhe kështu mund të kemi sukses në këto kohë të vështira dhe kjo vlen edhe për Serbinë dhe Ballkanin Perëndimor”, tha shefi i delegacionit të BE-së në Beograd.

Vuçiq falënderoi për ndihmën dhe theksoi se Serbia ka marrë një për qind të buxhetit kombëtar si dhuratë nga BE-ja “në një ditë”. “Dua që njerëzit (në Serbi) ta dinë këtë, pasi ne – jo rrallë – nënvlerësojmë atë që BE-ja bën për ne. Ata i dhanë paratë e tyre, nga taksapaguesit e tyre, qytetarëve të Serbisë”, ka theksuar Vuçiq. “Thjesht dua që njerëzit të dinë se Serbia varet shumë nga BE-ja, se pa BE-në është e vështirë ose e pamundur për Serbinë të ecë përpara dhe se ata që i shërbejnë asaj me mundësi për të gjetur rrugë alternative të mëdha dhe shpëtimtare nuk po thonë të vërtetën dhe nuk janë të drejtë me qytetarët e tyre”, tha Vuçiq. Ai theksoi se edhe pse ndonjëherë në emër të qytetarëve të Serbisë ata dinë t’i përgjigjen ashpër asaj që vjen nga BE-ja, ata gjithmonë duhet ta dinë mirë se çfarë e shtyn Serbinë përpara dhe e ushqen atë, duke sjellë vende pune për të rinjtë dhe çfarë i sjell e ardhmja.

Siç njofton Delegacioni i BE-së, mbështetja financiare do të përdoret për zbatimin e planeve energjetike të qeverisë së Serbisë, stimuj për familjet në nevojë dhe mbrojtjen e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme. Pritet që të marrin mbështetje financiare 191,000 familje dhe rreth 70,000 ndërmarrje të vogla dhe të mesme. Ndihma e nënshkruar sot është pjesë integrale e paketës së ndihmës prej 500 milionë eurosh të BE-së për Ballkanin Perëndimor. Marrëveshja është nënshkruar nga ministrja për Integrime Evropiane Tanja Miščević dhe Zëvendës Shefja e Delegacionit të BE-së në Serbi Plamena Halačeva në Qendrën Dispeçer Kombëtare të Rrjetit Elektrik Serb. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply