Pas blerjes së Chinook, Gjermania do të ketë flotën e dytë më të madhe të helikopterëve të NATO-s

Spread the love

Pas blerjes së Chinook, Gjermania do të ketë flotën e dytë më të madhe të helikopterëve të NATO-s

Prishtinë/Zagreb, 11 gusht 2023 – Gjermania do të ketë flotën e dytë më të madhe të helikopterëve brenda NATO-s me 60 Chinook që ajo njoftoi se do të blinte muajin e kaluar, tha të premten shefi i Forcave Ajrore Gjermane Ingo Gerhartz, sipas Reuters-it.

Reuters raportoi në korrik se Gjermania do të blejë 60 helikopterë Chinook nga Boeing në një paketë që do të kushtojnë deri në 8 miliardë euro, duke përfshirë infrastrukturën e nevojshme për avionin. Marrëveshja përfshin blerjen e helikopterëve të rëndë CH-47 për 6.27 miliardë euro, 700 milionë euro për shërbimin, 240 milionë euro për kontratat kombëtare dhe 750 milionë euro për infrastrukturën, sipas informacioneve të mëparshme.

Gjermania njoftoi planet për të blerë 60 helikopterë të rëndë Chinook nga Boeing vitin e kaluar për të zëvendësuar flotën e saj të vjetër CH-53. Fillimisht në buxhet ishin parashikuar 6 miliardë euro.

“Ne do të jemi vendi i dytë më i madh i helikopterëve në NATO pas SHBA-së”, tha Gerhartz, siç raportohet nga rrjeti mediatik RND.

Gati 50 helikopterë Chinook do të vendosen në vendndodhjen Holzdorf/Schoenewalde në Gjermaninë lindore, ku do të vendosen edhe 1000 trupa shtesë, shtoi Gerhartz. “Faqja Schoenewalde do të luajë një rol unik kyç për Forcën Ajrore, të gjithë Bundeswehr-in dhe sigurinë e Gjermanisë,” tha ai.

I pari nga disa sisteme raketore mbrojtëse Arrow-3 që Gjermania synon të blejë do të vendoset gjithashtu në Holzdorf. I ndërtuar për të kapur raketa me rreze të gjatë, sistemi Arrow-3 do të jetë në gjendje të mbrojë pjesë të mëdha të Gjermanisë dhe Polonisë, sipas një burimi që tha se qyteti do të jetë një nga tre vendet ku Arrow-3 do të përqëndrohet në Gjermani.

Kancelari gjerman Olaf Scholz I dha hov ndryshimit esencial të politikave të mbrjtjes në shkurt 2022, pasi Rusia pushtoi Ukrainën, duke rritur ndjeshëm shpenzimet e mbrojtjes dhe duke ndarë 100 miliardë euro për Bundeswehr-in, forcat e armatosura të Gjermanisë. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply