Pesë terroristë të krahut të djathtë u arrestuan në të gjithë Evropën me mbështetjen e Eurojust dhe Europol

Spread the love

Pesë terroristë të krahut të djathtë u arrestuan në të gjithë Evropën me mbështetjen e Eurojust dhe Europol

Nga Eurasia Review [14 nëntor 2023 ]

Eurojust dhe Europol mbështetën autoritetet në Belgjikë, Kroaci, Gjermani, Lituani, Rumani dhe Itali në një operacion ndërkombëtar kundër terrorizmit të krahut të djathtë.

Sipas Europol, gjatë një dite veprimi të përbashkët më 9 nëntor, pesë të dyshuar u kapën dhe shtatë të tjerë u morën në pyetje në vende të ndryshme. Për më tepër, u sekuestruan të dhëna dhe armë.

Europol tha se të dyshuarit dyshohet se i përkasin një organizate të krahut të djathtë që përdor një platformë në internet për aktivitete të lidhura me terroristët, duke përfshirë shpërndarjen e propagandës së dhunshme ekstremiste, rekrutimin aktiv të anëtarëve të rinj dhe për ndarjen e manualeve të armëve të printuara 3D. Disa nga anëtarët e organizatës besohet se kanë shkruar manifestin e tyre dhe se kanë akses në armë.

“Pavarësisht moshës së re të disa prej të dyshuarve, treguesit treguan se ekzistonte një rrezik në rritje që disa prej tyre të merrnin masa së shpejti,” tha Europol.

Çështja u hap nga Eurojust në korrik 2023 me kërkesë të autoriteteve belge. Dy takime koordinuese u organizuan nga Europoli për të lehtësuar bashkëpunimin gjyqësor ndërmjet autoriteteve të vendeve të përfshira në hetim.

Europol tha se Qendra e tij Evropiane Kundër Terrorizmit (ECTC) e ka mbështetur rastin që nga korriku i vitit 2023 dhe mblodhi së bashku hetuesit e përfshirë në të gjithë Evropën për të krijuar një strategji të përbashkët dhe për t’u përgatitur për ditën e fundit të veprimit. Shkëmbimi i informacionit i lehtësuar nga Europoli ishte intensiv – mbi 350 mesazhe SIENA u shkëmbyen në kuadër të këtij hetimi.

Në ditën e aksionit, në selinë e Europol-it u ngrit një dhomë e përbashkët e komandës operative për të koordinuar veprimet e ndryshme që po zhvillohen njëkohësisht në të gjitha vendet e përfshira. Përveç kësaj, ekspertë të Europolit u vendosën në Belgjikë, Itali, Lituani dhe Kroaci për të lehtësuar shkëmbimin e informacionit në kohë reale midis të gjitha vendeve të përfshira. [Përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply