Raporti i Freedom House: Serbia klasifikohet edhe një herë si “regjim hibrid”

Spread the love

Raporti i Freedom House: Serbia klasifikohet edhe një herë si “regjim hibrid”

Freedom House, një organizatë joqeveritare me bazë në SHBA, është e njohur për punën e saj kritike mbi demokracinë, liritë politike dhe të drejtat e njeriut. E themeluar në vitin 1941 dhe e mbështetur nga fondet e qeverisë amerikane, organizata publikon raporte vjetore që analizojnë aspekte të ndryshme të lirive globale.

Raporti “Liria në botë” vlerëson liritë politike dhe civile në vende të veçanta, ndërsa “Liria në internet” vëzhgon gjendjen e internetit dhe lirisë së mediave dixhitale në mbarë botën. Raporti “Kombet në Tranzicion” fokusohet në statusin demokratik të vendeve postkomuniste në Evropë dhe Euroazi.

Pavarësisht ndikimit të saj në politikat globale të të drejtave të njeriut, Freedom House ka qenë objekt debati mbi paragjykimet e mundshme në vlerësimet e saj dhe metodologjinë e kërkimit.

Për të katërtin vit radhazi, Serbia nuk klasifikohet në vendet demokratike, por në “regjimet hibride ose tranzitore” në të cilat institucionet demokratike janë të brishta dhe sfidat në mbrojtjen e të drejtave politike dhe lirive civile janë “të rëndësishme”, sipas Freedom. Raporti vjetor i Shtëpisë.

Cilësia e demokracisë, e cila sipas raportit të FH-së “Kombet në tranzicion 2023”, matet nga 1 në 7, këtë vit në Serbi u vlerësua si vitin e kaluar me 3,79, që ishte rënia e dytë më e madhe e regjistruar në atë kohë.

Sipas këtij indeksi, Serbia aktualisht ndan vendin e dytë në Ballkanin Perëndimor me Malin e Zi dhe Shqipërinë, ndërsa Maqedonia e Veriut renditet më e mira, njoftoi portali Euroean Western Balkans (EWB).

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq e ka ruajtur pushtetin e tij duke u pozicionuar si një figurë kyçe për sigurinë e brendshme dhe rajonale, duke përdorur kriza të ndryshme të vetëshkaktuara për të larguar vëmendjen nga marrja e medias nga qeveria e tij dhe për të heshtur kritikët nga shoqëria civile, vuri në dukje ai nga raportet e Freedom. Media e Shtëpisë Zëri i Amerikës (Zëri i Amerikës).

Në pjesën e raportit për Serbinë, theksohej se opozita është rikthyer në skenën politike pas bojkotit në vitin 2020, por se zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare të vitit 2022 janë shënuar me parregullsi, duke rezultuar në fitoren e Vuçiqit dhe progresistit të tij serb. Partia. Si aspekti më i diskutueshëm i zgjedhjeve të vitit 2022, FH përmend procesin e zgjatur të përcaktimit të rezultateve përfundimtare të zgjedhjeve parlamentare – 93 ditë pas ditës së zgjedhjeve, gjë që kontribuoi ndjeshëm në vonesën e formimit të parlamentit dhe qeverisë.

Gjithashtu, FH thekson se zhvillimi negativ i lirisë së medias ka vazhduar edhe në vitin 2022 dhe se sulmet ndaj gazetarëve në Serbi janë ende “shqetësuese”. Sipas të dhënave të Shoqatës së Gazetarëve (NUNS), në Serbi gjatë vitit janë regjistruar 132 raste të sulmeve ndaj gazetarëve. Raporti gjithashtu vuri në dukje përdorimin e vazhdueshëm të padive SLAPP kundër mediave, që “mbetet një çështje shqetësuese”, ndërsa kujton se vetëm portali kërkimor KRIK ka pranuar 11 padi të tilla në vitin 2022. FH theksoi gjithashtu rolin e Agjencisë Kombëtare për Median Elektronike (REM), të cilën ai e sheh

si “një hap tjetër prapa në problemin serb me pluralizmin mediatik dhe përfaqësimin e balancuar të aktorëve politikë”, duke argumentuar kështu vlerësimin se REM është një “institucion i bllokuar”. “.

Është vënë në dukje edhe rritja e euroskepticizmit tek qytetarët serbë, dhe për këtë zyrtarja e FH-së, Alexandra Karppi përmend disa faktorë. “Duhet të kemi parasysh se presidenti serb Aleksandar Vuçiç ka kontroll mbi median dhe narrativën publike, që ka shumë të ngjarë të jetë një faktor i madh që ndikon në zhgënjimin e qytetarëve”, tha ajo në një intervistë për Zërin e Amerikës. Një kërcënim serioz po krijohet për lirinë e mediave në Serbi, sepse në rrethana të tilla “ka një kufi të hollë ndërmjet interesave komerciale dhe politike”.

Karppi shtoi se BE-ja mund të bëjë më shumë për të treguar se sa i dobishëm është procesi i integrimit evropian për qytetarët në të gjitha vendet kandidate.

Duke komentuar frikën e polarizimit dhe ndarjes së mundshme, në kontekstin e protestave masive pas dy vrasjeve masive në një shkollë në dhe rreth Mlladenovacit, ajo theksoi se polarizimi është një trend që mund të shihet në të gjithë Ballkanin Perëndimor, por edhe në BE. .

Raporti gjithashtu vuri në dukje efikasitetin e pamjaftueshëm në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, në të cilin qeveria paraqet procese të caktuara si dëshmi të asaj lufte, ndërsa anëtarët e akuzuar të bandave kriminale flasin për lidhjet e tyre me partitë në pushtet në gjyqe. Këto raste “dëshmojnë fuqishëm” se lufta kundër krimit të organizuar është e lidhur “me konflikte brendapartiake në

koalicionin qeverisës”, thuhet në raportin e FH. Vihet re se ka pasur “vonesa të konsiderueshme” në reformat në lidhje me atë fushë sepse “rastet e mëdha të korrupsionit tregojnë për lidhje midis zyrtarëve qeveritarë dhe krimit të organizuar”.

Freedom House thekson gjithashtu se fushatat kundër organizatave të shoqërisë civile dhe aktivistëve të tyre mbeten “të zakonshme”, dhe pohon se gjatë vitit 2022 janë zhvilluar çështje gjyqësore edhe ndaj qytetarëve që morën pjesë në protestat mjedisore kundër minierave të litiumit në fund të vitit 2021, të cilët janë përfaqësues të civilëve. shoqëria.përshkruar si “përpjekje sistematike për të dekurajuar qytetarët që të mos marrin pjesë në protestat e ardhshme”.

Në pjesën e raportit për gjendjen e institucioneve demokratike, FH përmend kontekstin e pushtimit rus të Ukrainës dhe kërkon që Serbia të respektojë sanksionet evropiane kundër Rusisë, gjë që qeveria serbe ende nuk e ka bërë, megjithëse Beogradi mbështeti disa rezoluta me BE-në. anëtarë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së për të dënuar pushtimin rus.


Spread the love


Leave a Reply