Schmidt paralajmëroi Këshillin e Sigurimit të OKB-së: secesionizmi i Dodik kërcënon paqen

Spread the love

Schmidt paralajmëroi Këshillin e Sigurimit të OKB-së: secesionizmi i Dodik kërcënon paqen

[01 nëntor, 2023]

Përfaqësuesi i Lartë i Komunitetit Ndërkombëtar për Bosnjë dhe Hercegovinën, Christian Schmidt, i raportoi Këshillit të Sigurimit të OKB-së se situata në Bosnje dhe Hercegovinë po përkeqësohet për shkak të sulmeve të vazhdueshme dhe gjithnjë e më agresive nga zyrtarët serbë të Bosnjës në cënim të Marrëveshjes së Dejtonit. transmeton Hina.

Në përputhje me mandatin e tij, Schmidt dërgoi një raport të rregullt gjashtëmujor mbi situatën në BiH në Këshillin e Sigurimit për shqyrtim, siç bënë të gjithë paraardhësit e tij në atë pozicion. Ndryshe nga ata, Schmidt, detyra e të cilit është të monitorojë dhe të sigurojë respektimin e Marrëveshjes së Dejtonit, po ashtu ballafaqohet me përpjekje të shpeshta nga Republika Srpska për të sfiduar mandatin e tij, pra ligjshmërinë e emërimit të tij, sepse ai u emërua në atë pozicion nga Komiteti Drejtues i Këshillit për Zbatimin e Paqes (PIC), ndërsa konfirmimi zyrtar në Këshillin e Sigurimit të OKB-së mungonte.

Schmidt paralajmëroi gjithashtu për këtë fakt, duke deklaruar në raport se lideri serb i Bosnjës, Milorad Dodik “shkaktoi qëllimisht dhe më pas përkeqësoi dy kriza të mëdha politike në BiH për të minuar Marrëveshjen e Dejtonit, duke përfshirë rendin kushtetues dhe ligjor dhe kuadrin institucional të shtetit. dhe për të delegjitimuar mandatin tim (të Schmidt-it)”.

Ai kujtoi se Dodik kishte ndërmarrë hapa për të minuar punën e Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës, vendimet e së cilës nuk dëshiron t’i pranojë dhe për të penguar punën e përfaqësuesit të lartë, duke e kërcënuar me arrestim nëse do të vinte në territorin e Republika Srpska. Përveç kësaj, ai po detyron vendime që de fakto përfaqësojnë përgatitjet për shkëputjen e këtij entiteti, gjë që vë në pikëpyetje paqen dhe stabilitetin në rajon, sipas raportit, përmbajtjen e të cilit e kanë transmetuar mediat lokale të mërkurën.

Schmidt e konsideron të rëndësishme që Serbia ka treguar gatishmëri për të respektuar integritetin territorial të Bosnjë-Hercegovinës, ndërsa Dodik mbron shpërbërjen e atij vendi dhe bën thirrje për bashkimin e Republikës Srpska me Serbinë.

Përfaqësuesi i Lartë vlerësoi se është e rëndësishme që në një periudhë sfidash në rritje, BeH ka ende një qeveri funksionale që është e gatshme të zbatojë reforma, gjë që e dëshmoi me miratimin e disa ligjeve nga pakoja e reformave të insistuar nga Komisioni Evropian.

Përveç zgjidhjes së çështjes së statusit të pronës shtetërore, luftës kundër korrupsionit dhe forcimit të shtetit të së drejtës, Schmidt veçoi nevojën për reformën zgjedhore si një çështje të rëndësishme në BeH për të zbatuar të gjitha vendimet e Gjykatës Evropiane të Të drejtave të njeriut që konstatuan diskriminim në procesin zgjedhor. “Zbatimi (i gjykimit) mbetet thelbësor për të siguruar një ekuilibër të përshtatshëm midis të drejtave të popujve përbërës dhe të drejtave të individit. Këto të drejta mund të harmonizohen për të mirën e të gjithëve dhe çështja e zbatimit të këtyre aktgjykimeve si dhe vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë e Hercegovinës duhet të zgjidhet në një kohë sa më të shkurtër”, është këndvështrimi i Schmidt.

Autoritetet e Republikës Sërbe u përpoqën të zbusnin efektet e raportit të përfaqësuesit të lartë, ndaj dërguan “raportin” e tyre në Këshillin e Sigurimit, duke i hedhur të gjithë fajin për problemet në BeH tek Schmidt, por edhe tek SHBA, të cilat ndëshkuan Dodikun dhe bashkëpunëtorët e tij më të afërt me sanksione. Ata kanë 12 vjet që dërgojnë dokumente të tilla në Këshillin e Sigurimit, por asnjëherë nuk janë marrë në konsideratë në OKB. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply