Serbia sfidon NATO-n, duke kërcënuar Kosovën

Spread the love

Nga Arbesa Hoxha- Dobrunaj

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq tregoi arrogancën e tij gjatë diskutimeve të fundit me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s në turneun e tij diplomatik në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Në një takim të përbashkët në Beograd në fund të nëntorit, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg shprehu shqetësimin, duke deklaruar se përqendrimi i forcave ushtarake serbe pranë kufirit me Kosovën po përkeqëson situatën tashmë të tensionuar mes dy kombeve. Vuçiqi, si kundërpërgjigje, tregoi mungesën e interesit të tij për të mbajtur një lidhje të ngushtë me NATO-n dhe BE-në, duke pohuar: “Ku dhe si e pozicionojmë ushtrinë tonë, në përputhje me kornizën kushtetuese dhe pa paraqitur kërcënime, bie në juridiksionin tonë kombëtar”. Serbia ka vendosur vazhdimisht trupa në afërsi të kufirit të Kosovës gjatë viteve të fundit, me dislokimin e fundit pas incidentit të Banjskës më 24 shtator. Tërheqja e forcave serbe më pas ndodhi për shkak të ndërhyrjeve diplomatike nga Perëndimi.

Vuçiqi ka qenë gjithmonë arrogant për BE-në dhe NATO-n. Serbia jo vetëm që e mbështeti publikisht Rusinë, por edhe i shpalli të jashtëligjshme stërvitjet ushtarake ndërkombëtare në shkurt 2022, pas fillimit të luftës ruse kundër Ukrainës. Pavarësisht shtrirjes së Serbisë, qeveria zyrtare e Ukrainës ka dhënë një alarm, duke sugjeruar se Rusia mund të jetë duke u përgatitur për të nxitur armiqësi në Ballkanin Perëndimor, duke përdorur marrëdhëniet e saj me Serbinë. Përpara se të merrte pjesë në samitin “Bashkimi Evropian-Ballkani Perëndimor”, presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, la të kuptohet për sulme të mundshme të mëtejshme nga Serbia. Ajo theksoi peshën e situatës, duke u zotuar të informojë të gjithë liderët evropianë, bazuar në informacionin e marrë nga organizatat e sigurisë, duke u kërkuar atyre që ta trajtojnë alarmin me seriozitetin maksimal.

Gjasat për sulme të reja në Kosovë, veçanërisht pas incidentit të 24 shtatorit, mbeten të konsiderueshme. Ky shqetësim shtohet nga vëzhgimi i një grupi të organizuar të pajisur me mbështetje logjistike dhe armatim të rëndë që thuhet se është furnizuar nga Beogradi. Serbia duket e gatshme të nxisë konflikte të përhershme në rajon, duke shfrytëzuar jo vetëm grupet serbe brenda Kosovës, por edhe ato të rreshtuara me Moskën. Ndërsa një pushtim konvencional mund të mos jetë i pashmangshëm.

Pavarësisht se NATO forcon praninë e saj ushtarake në Kosovë, ka debat të vazhdueshëm brenda Aleancës për qëndrueshmërinë e mundshme të këtij përforcimi, veçanërisht pas shpërthimit të dhunshëm në shtator. Serbia, përkundër pranisë së NATO-s, vazhdon të përbëjë një kërcënim lufte për Kosovën, duke demonstruar një shkallë të mospërputhjes me direktivat e NATO-s. Ekziston shqetësimi se Serbia po synon strategjikisht të krijojë një front të dytë për Perëndimin duke mbështetur përpjekjet për destabilizimin e Ballkanit Perëndimor. [Marrë nga Robert Lansing Institute]


Spread the love


Leave a Reply