Sipas OKB-së, një milion njerëz u larguan në jug të Gazës, dhe sipas Izraelit, 600,000

Spread the love

Sipas OKB-së, një milion njerëz u larguan në jug të Gazës, dhe sipas Izraelit, 600,000

[16 tetor, 2023]

Rreth një milion njerëz janë larguar nga pjesa veriore në pjesën jugore të Rripit të Gazës përpara pushtimit të pritshëm tokësor izraelit, tha koordinatori i urgjencës i OKB-së, Martin Griffiths, që është dukshëm më shumë se shifra e shpallur nga ushtria izraelite më herët të hënën, raporton dpa. .

Shifra e paraqitur nga OKB-ja ndryshon nga pretendimet e ushtrisë izraelite se më shumë se 600,000 banorë të pjesës veriore të Rripit të Gazës kanë shkuar në pjesën jugore të saj. Ushtria izraelite i ka bërë thirrje popullatës palestineze që të lëvizë në jug të Gazës përpara një ofensive tokësore.

“Shqetësimi im kryesor tani (…) është të marr ndihmë për Gazën,” tha Griffiths të hënën. Gjëja më e rëndësishme është të ndihmohen njerëzit në lëvizje, si dhe ata që janë tashmë në Gazën jugore, “sepse ata nuk do të largohen nga Gaza”, shtoi ai.

Griffiths planifikon të shkojë në Kajro të martën për të negociuar me zyrtarë të lartë egjiptianë për hapjen e kufirit jugor me Gazën për ndihmë. Ai shtoi se OKB-ja është duke negociuar me Izraelin për aksesin në ndihmë dhe mesazhi i tij kryesor është “urgjenca” duke pasur parasysh përkeqësimin e situatës në Rripin e Gazës.

“Unë shpresoj për një lajm të mirë këtë mëngjes për rrjedhën e ndihmave përmes Rafah”, e vetmja pikë kufitare që lidh Egjiptin dhe Gazën. “Ne po flasim me izraelitët, egjiptianët dhe të tjerët, një kontribut të madh” dha Sekretari i Shtetit i SHBA Antony Blinken “në bisedimet që ai zhvilloi në rajon”, tha ai, siç raportoi agjencia AFP.

“Po kalojmë momentet më të këqija. Para së gjithash, dua të paralajmëroj për aktin e papranueshëm dhe të paligjshëm të marrjes së pengjeve në Izrael, shumë prej të cilëve, për hir të fëmijëve të Zotit, janë gra, të moshuara dhe të sëmura, dhe në të njëjtën kohë duke i mbajtur të fshehur në Gaza”. tha ai dhe kërkoi lirimin e menjëhershëm të tyre.

“Së dyti, përgjigja ndaj këtij akti të urryer duhet të respektojë ligjet humanitare të luftës. Nuk mund t’u kërkosh njerëzve të strehohen pa i ndihmuar për ta bërë këtë, për t’i ndihmuar ata të shkojnë atje ku duan të jenë të sigurt dhe me ndihmën humanitare që u nevojitet për të arritur atje të sigurt”, theksoi Griffiths. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply