Zvicra po kthehet djathtas – Mbizotrojnë shqetësimet për imigracionin dhe koston në rritje të jetesës

Spread the love

Zvicra po kthehet djathtas – Mbizotrojnë shqetësimet për imigracionin dhe koston në rritje të jetesës

[21 tetor, 2023]

Zvicra duket se do të devijojë djathtas pas zgjedhjeve parlamentare të së dielës, pasi shqetësimet për imigracionin dhe korrektësinë politike tejkalojnë frikën për ndryshimin e klimës dhe shkrirjen e akullnajave, raporton Reuters.

Partia Popullore Zvicerane (SVP) e krahut të djathtë, partia më e madhe politike në Zvicër, do të rrisë pjesën e saj të votave në 29 për qind, 3.4 pikë përqindjeje më shumë nga zgjedhjet e fundit në 2019, sipas parashikimeve të hershme nga transmetuesi zviceran SRF.

Partia bëri fushatë në platformën për të parandaluar që popullsia aktuale prej 8.7 milionë banorësh të kalojë 10 milionë. Ajo gjithashtu fitoi vota nga njerëzit e shqetësuar për ngadalësimin e ekonomisë dhe rritjen e kostos së jetesës, sipas agjencisë së sondazheve GFS Bern.

Rritja e kostove të kujdesit shëndetësor përfitoi gjithashtu socialdemokratët e majtë (PS). Partia e dytë më e madhe zvicerane arriti të rrisë rezultatin me 0,4 pikë përqindje, në 17,2 për qind. Mbështetja për të Gjelbrit ka të ngjarë të bjerë me 4.1 pikë përqindjeje, në 9.1 për qind.

Rezultati i zgjedhjeve nuk pritet të çojë në ndryshime në qeverinë federale zvicerane, e cila përbëhet nga shtatë zyrtarë që përbëjnë Këshillin Federal. Vendet e tyre ndahen midis katër partive kryesore.

“Katër vjet më parë, njerëzit ishin më idealistë dhe përparimtarë, gjë që shpjegoi pse të Gjelbërit dolën kaq mirë, por tani njerëzit janë më të shqetësuar për sigurinë dhe janë përsëri më konservatorë,” tha Michael Hermann, një analist politik në agjencinë e sondazheve Sotomo. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply