A është ky fundi i neo-kolonializmit francez në Afrikë?

Spread the love

[21 shtator 2023]

Nga Zoe Alexandra dhe Vijay Prashad

Në Bamako, Mali, më 16 shtator, qeveritë e Burkina Faso, Mali dhe Niger krijuan Aleancën e Shteteve të Sahelit (AES). Në X, platforma e mediave sociale e njohur më parë si Twitter, koloneli Assimi Goïta, kreu i qeverisë kalimtare të Malit, shkroi se Karta Liptako-Gourma që krijoi AES do të krijonte “një arkitekturë të mbrojtjes kolektive dhe ndihmës së ndërsjellë për përfitime. e popullatave tona.” Uria për një bashkëpunim të tillë rajonal shkon prapa në periudhën kur Franca i dha fund sundimit të saj kolonial. Midis 1958 dhe 1963, Gana dhe Guinea ishin pjesë e Bashkimit të Shteteve Afrikane, e cila do të kishte qenë fara për një unitet më të gjerë pan-afrikan. Mali ishte gjithashtu anëtar midis 1961 dhe 1963.

Por, kohët e fundit, këto tre vende – dhe të tjera në rajonin e Sahelit si Nigeri – kanë luftuar me probleme të përbashkëta, si p.sh. zvogëlimi i forcave radikale islamike të lëshuara nga lufta e Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) në 2011 kundër Libisë. Zemërimi kundër francezëve ka qenë aq intensiv sa ka provokuar të paktën shtatë grushte shteti në Afrikë (dy në Burkina Faso, dy në Mali, një në Guinea, një në Niger dhe një në Gabon) dhe ka nxitur demonstrata masive nga Algjeria në Kongo dhe së fundmi në Benin. Thellësia e zhgënjimit me Francën është e tillë që trupat e saj janë dëbuar nga Saheli, Mali e ka hequr frëngjishten nga statusi i gjuhës zyrtare dhe ambasadori i Francës në Niger (Sylvain Itté) është mbajtur efektivisht “peng” – siç tha Presidenti francez Emmanuel Macron – nga njerëz të mërzitur thellësisht nga sjellja franceze në rajon.

Philippe Toyo Noudjenoume, Presidenti i Organizatës Popullore të Afrikës Perëndimore, shpjegoi bazën e kësaj ndjenje kaskadë anti-franceze në rajon. Kolonializmi francez, tha ai, “ka mbetur në vend që nga viti 1960”. Franca mban të ardhurat e ish-kolonive të saj në Banque de France në Paris. Politika franceze – e njohur si Françafrique – përfshinte praninë e bazave ushtarake franceze nga Xhibuti në Senegal, nga Bregu i Fildishtë në Gabon. “Nga të gjitha ish-fuqitë koloniale në Afrikë,” na tha Noudjenoume, “është Franca ajo që ka ndërhyrë ushtarakisht të paktën gjashtëdhjetë herë për të përmbysur qeveritë, si [ajo e] Modibo Keita në Mali (1968), ose për të vrarë liderët patriotë. si Félix-Roland Moumié (1960) dhe Ernest Ouandié (1971) në Kamerun, Sylvanus Olympio në Togo në 1963, Thomas Sankara në Burkina Faso në 1987 dhe të tjerë. Ndërmjet viteve 1997 dhe 2002, gjatë presidencës së Jacque Chirac, Franca ndërhyri ushtarakisht 33 herë në kontinentin afrikan (për krahasim, midis 1962 dhe 1995, Franca ndërhyri ushtarakisht 19 herë në shtetet afrikane). Franca kurrë nuk e pezulloi vërtet kontrollin e saj kolonial apo ambiciet e saj koloniale.

Thyerja e shpinës së Devesë

Dy ngjarje në dekadën e kaluar “ia thyen shpinën devesë”, tha Noudjenoume: lufta e NATO-s në Libi, e udhëhequr nga Franca, në mars 2011 dhe ndërhyrja franceze për të hequr Koudou Gbagbo Laurent nga presidenca e Bregut të Fildishtë në prill 2011. “Për vite,” tha ai, “këto ngjarje kanë detyruar një ndjenjë të fortë anti-franceze, veçanërisht në mesin e të rinjve. Kjo ndjenjë nuk është zhvilluar vetëm në Sahel, por në të gjithë Afrikën frëngjisht-folëse. Është e vërtetë që është në Sahel ajo që aktualisht shprehet më hapur. Por në të gjithë Afrikën frëngjishtfolëse, kjo ndjenjë është e fortë.”

Protesta masive kundër pranisë franceze tani është e dukshme në të gjithë ish-kolonitë franceze në Afrikë. Këto protesta civile nuk kanë qenë në gjendje të rezultojnë në tranzicion të drejtpërdrejtë civil të pushtetit, kryesisht për shkak se aparati politik në këto vende ishte gërryer nga kleptokracitë e vjetra, të mbështetura nga Franca (ilustruar nga familja Bongo, e cila sundoi Gabonin që nga viti 1967 deri në vitin 2023, dhe të cilat rrodhën pasurinë e naftës të Gabonit për përfitimet e tyre personale; kur Omar Bongo vdiq në 2009, politikania franceze Eva Joly tha se ai sundonte në emër të Francës dhe jo të qytetarëve të tij). Pavarësisht represionit të mbështetur nga Franca në këto vende, sindikatat, organizatat fshatare dhe partitë e majta nuk kanë qenë në gjendje të nxisin rritjen e patriotizmit antifrancez, megjithëse kanë qenë në gjendje të pohojnë veten e tyre.

Franca ndërhyri ushtarakisht në Mali në vitin 2013 në përpjekje për të kontrolluar forcat që kishte lëshuar me luftën e NATO-s në Libi dy vjet më parë. Këto forca radikale islamike pushtuan gjysmën e territorit të Malit dhe më pas, në vitin 2015, vazhduan të sulmonin Burkina Faso. Franca ndërhyri, por më pas dërgoi ushtarët e ushtrive të këtyre vendeve të Sahelit për të vrarë kundër forcave radikale islamike që kishte mbështetur në Libi. Kjo krijoi një armiqësi të madhe midis ushtarëve, na tha Noudjenoume, dhe për këtë arsye pjesët patriotike të ushtarëve u rebeluan kundër qeverive dhe i përmbysën ato.

Anti-ndërhyrje

Pas grushtit të shtetit në Niger, Perëndimi shpresonte të dërgonte një forcë përfaqësuese – të udhëhequr nga Komisioni Ekonomik i Shteteve të Afrikës Perëndimore (ECOWAS) – por udhëheqësit ushtarakë afrikanë nuk pranuan. Në të gjithë rajonin, njerëzit krijuan komitete solidariteti për të mbrojtur popullin e Nigerit nga çdo sulm, me kërcënimin që provokon “revoltë dhe indinjatë midis popullatave”, shpjegoi Noudjenoume. Presidenti nigerian Bola Ahmed Tinubu madje u detyrua të tërhiqej nga kryqëzata e ECOWAS kur Kongresi i vendit të tij hodhi poshtë masën dhe protestat masive ndodhën kundër ndërhyrjes ushtarake në vendin fqinj. Me skadimin e ultimatumeve të ECOWAS për të rivendosur liderin e rrëzuar nigerian Mohamed Bazoum, u bë e qartë se kërcënimi i saj ishte bosh.

Ndërkohë, jo vetëm që dukej se populli i Nigerit do t’i rezistonte çdo ndërhyrjeje ushtarake, por Burkina Faso dhe Mali premtuan menjëherë se do ta mbronin Nigerin kundër çdo ndërhyrjeje të tillë. AES-i i ri është produkt i këtij solidariteti të ndërsjellë.

Por AES nuk është thjesht një pakt ushtarak apo sigurie. Në ceremoninë e nënshkrimit, ministri i Mbrojtjes i Malit, Abdoulaye Diop u tha gazetarëve: “Kjo aleancë do të jetë një kombinim i përpjekjeve ushtarake dhe ekonomike [midis]… tre vendeve”. Ai do të bazohet në marrëveshjen e shkurtit 2023 midis Burkina Fasos, Guinesë dhe Malit për të bashkëpunuar në një shkëmbim karburanti dhe energjie elektrike, për të ndërtuar rrjete transporti, për të bashkëpunuar në shitjen e burimeve minerale, për të ndërtuar një projekt rajonal të zhvillimit bujqësor dhe për të rritur brenda Tregtia e Sahelit. Nëse këto vende do të jenë në gjendje të zhvillojnë një axhendë ekonomike në dobi të popujve të tyre – dhe për rrjedhojë të garantojnë se Franca nuk do të ketë mjete për të ushtruar autoritetin e saj mbi rajonin – duhet parë.

________________________

Rreth autorëve:

Zoe Alexandra është bashkëredaktore e Peoples Dispatch.

Vijay Prashad është historian, redaktor dhe gazetar indian. Ai është njëkohësisht shkrimtar dhe korrespondent kryesor në Globetrotter, por edhe redaktor i LeftWord Books dhe drejtor i Tricontinental: Instituti për Kërkime Sociale. Ai ka shkruar më shumë se 20 libra, duke përfshirë Kombet më të errëta dhe Kombet më të varfëra. Librat e tij të fundit janë Lufta na bën njerëz: Mësimi nga Lëvizjet për Socializëm dhe (me Noam Chomsky) Tërheqja: Iraku, Libia, Afganistani dhe brishtësia e fuqisë së SHBA-së.


Spread the love


Leave a Reply