A është Lëvizja e aftë për protestë e Iranit pa udhëheqës, e dënuar të dështojë?

Spread the love

A është Lëvizja e aftë për protestë e Iranit pa udhëheqës, e dënuar të dështojë?

Nga Alex Whiteman [Arab News]

Dyzet ditë pas dhe protestat që kanë tronditur Iranin që nga vdekja e 22-vjeçares Mahsa Amini në duart e policisë famëkeqe të moralit të regjimit, nuk tregojnë asnjë shenjë zbutjeje, megjithatë ekspertët mbeten të ndarë nëse lëvizja mund të arrijë ndryshim të vërtetë.

Valë të shumta protestash antiqeveritare kanë tronditur Iranin gjatë dy dekadave të fundit, nga trazirat e gazetës Salam të vitit 1999, në të cilat vdiqën shtatë studentë, deri te Lëvizja e Gjelbër në 2009, e cila përfundoi pasi 72 protestues të vrarë nga forcat e sigurisë.
Më vonë erdhi kriza e karburantit dhe gazit e vitit 2019, e cila nxori 200,000 njerëz në rrugë dhe la të paktën 143 të vdekur, sipas monitoruesit të të drejtave të njeriut Amnesty International.

Megjithatë, demonstratat aktuale, të cilat pasuan vdekjen e Amini në paraburgim policor për një shkelje të pretenduar të rregullave të rrepta të bartjes së hixhabit, përfaqësojnë diçka të veçantë –  një ndryshim themelor në raport me reagimin e zakonshëm të ashpër të regjimit që po dështon  të zbehte revoltën qytetare.

“Në vitin 2009, shumica e protestuesve ishin nga shtresa e mesme. Në vitin 2022, protestuesit janë nga klasa punëtore dhe nga shtresat e ulëta të shtresave të mesme”, tha për Arab News, Yassamine Mather, redaktore e revistës akademike në Mbretërinë e Bashkuar Critique dhe eksperte në politikën iraniane.

A është Lëvizja e aftë për protestë e Iranit pa udhëheqës, e dënuar të dështojë?

Dyzet ditë pas dhe protestat që kanë tronditur Iranin që nga vdekja e 22-vjeçares Mahsa Amini në duart e policisë së fajit të moralit të dëmtojë nuk ka asnjë shenjë zbutjeje, por mund të qëndrojë nëse nuk lëviz nga mundja që ndodh në të vërtetë.

Valë të protestash antiqeveritare kanë tronditur Iranin gjatë dy dekadave të fundit, nga trazirat e gazetës Salam të vitit 1999, në të cilat vdiqën shtatë studentë, deri te Lëvizja e Gjelbër në 2009, e cila përfundoi pasi 72 protestues u vranë nga forcat e amerikanëve. .

Më vonë erdhi kriza e karburantit dhe gazit të vitit 2019, e cila nxori 200,000 njerëz në rrugë dhe la të vdekur 143 të vdekur, sipas monitoruesve të të gjithë njerëzve Amnesty International.

megjithatë, demonstrojnë aktuale, të cilat pasuan vdekjen e Amini në paraburgim policor për një shkelje të pretenduar të rregullave të rrepta të hixhabit të vendit, të fillojnë diçka si një ndryshim detar, me reagimin e të tjerëve të ashpër të fortë që të jetë i fortë. .

“Në vitin 2009, shumica e protestuesve ishin nga njerëzit e mesëm. Në vitin 2022, protestuesit janë nga klasa punëtore dhe nga klasat e ulëta të mesme të mesme”, tha për Arab News Yassamine Mather, redaktore e revistës akademike në Mbretërinë e Bashkuar Critique dhe ekspert në politikën iraniane.

“Mungesa e koordinimit dhe organizimit mund të bëhet një problem serioz pasi protestat përshkallëzohen dhe shtypja rritet,” tha Mather. “Mungesa e një alternative (për qeverinë) është një çështje (dhe) nuk besoj në idenë që lidershipi progresiv del spontanisht nga brenda radhëve të demonstruesve. Kjo nuk ka ndodhur deri më tani.”

Përfitimi i të pasurit një figurë në krye të një lëvizjeje është se ata mund të ofrojnë një artikulim të qartë të qëllimeve të saj në emër të popullatës më të gjerë. Në të kundërt, protestat aktuale duken më pak si një revolucion dhe më shumë si një shpërthim publik i zemërimit, i cili përfundimisht do të shuhet.

Dania Koleilat Khatib, bashkëthemeluese e Qendrës Kërkimore për Bashkëpunim dhe Ndërtim të Paqes, tha se figurat mund të forcojnë lëvizjet sociale në disa mënyra të rëndësishme.

“Ata mund t’ju çojnë përtej zemërimit,” tha Khatib për Arab News. Megjithatë, ekziston një tendencë për të “harruar këto gjëra kërkojnë kohë”, duke shtuar se lëvizjet e suksesshme antiqeveritare zakonisht marrin “të paktën dy vjet”.

Duke rënë dakord se identifikimi i një lideri “kërkon kohë”, Vakil tha se procesi është ndërprerë më tej nga sa “efektiv” ka qenë regjimi iranian në burgosjen, internimin dhe heshtjen e çdo personazhi të mundshëm.

Në disa kuptime, mungesa e një udhëheqësi të identifikuar qartë mund të jetë një forcë. Sipas Mather, qasja e decentralizuar e bën shumë më të vështirë që protestat të kufizohen nga liderët “reformistë” brenda sistemit, të cilët mund të duan thjesht të zëvendësojnë zyrtarët në shërbim dhe të lehtësojnë disa rregulla jopopullore sociale, por në fund synojnë të lënë pjesën më të madhe të regjimit dhe politikat e saj të paprekura.

Nadim Shehadi, një bashkëpunëtor në Chatham House dhe ish-kreu i programit të saj në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, beson se miratimi i një figure do të ishte i dëmshëm për lëvizjen.

“Unë me vendosmëri mendoj se një figurë do të ishte një gabim i madh që forcon regjimin,” tha Shehadi për Arab News. “Do të ishte shumë e lehtë për të rrëzuar këdo dhe kjo e bën regjimin më të fortë.

“Unë thashë të njëjtën gjë në vitin 2011 gjatë disa takimeve me komunitetin ndërkombëtar, ndërsa ata ishin të zënë me përpjekjet për të formuar një opozitë të besueshme siriane. I vë përgjegjësinë opozitës për të provuar qëndrueshmërinë, forcën, legjitimitetin dhe udhëheqjen.

“Opozita e përhapur dhe e përgjithësuar që delegjitimon sundimin e saj është ajo që do të dobësojë regjimin iranian. Ka të bëjë me mbajtjen e fokusit në paaftësinë e tyre për të qeverisur. Vendosni një individ kundër tyre dhe ata humbasin, dhe regjimi do të qeshë.”

Arash Azizi, një historian në Universitetin e Nju Jorkut dhe autor i “Komandanti në hije: Soleimani, ambiciet globale të SHBA-së dhe Iranit”, pajtohet se nuk ka nevojë për një figurë, por mendon se “organizimi dhe udhëheqja” janë të nevojshme për të luftuar me ” natyra e supercentralizuar e një regjimi të mbështetur nga forca të forta sigurie dhe rreth 15 për qind e popullsisë.

“Lëvizja ka nevojë për organizim me pika prekëse që lidhin njëra-tjetrën,” tha Azizi për Arab News. “Kjo mund të shfaqet brenda Iranit, sado e vështirë të jetë, por mund të shfaqet edhe nga jashtë nëse udhëheqja iraniane jashtë shtetit mund të ndërpresë grindjet e tyre dhe të bashkohet.

“Këta njerëz kanë qasje të madhe brenda Iranit. Një opozitë e bashkuar mund të jetë në TV çdo natë, por ata ende nuk e kanë kapur këtë mundësi. Shpresoj se pas gjashtë javësh ata mund ta shohin këtë si çështje.”

Shehadi i Chatham House tha se jetëgjatësia e protestave ishte disi “e paprekshme” dhe po aq në duart e regjimit sa edhe protestuesit, duke vënë në dukje se Hosni Mubarak i Egjiptit zgjati 11 ditë protesta përpara se të jepte dorëheqjen, Muammar Gaddafi i Libisë u vra. dhe Bashar Assad u përgjigj duke “djegur vendin” dhe deri më sot mbetet në post.

Khatib i Qendrës Kërkimore për Bashkëpunim dhe Ndërtimin e Paqes është më i kujdesshëm në lidhje me qasjen e Asadit, duke argumentuar se ai “po jeton në kohën e huazuar”, por tha se kapaciteti i protestuesve iranianë për të toleruar nivelet në rritje të brutalitetit do të jetë i rëndësishëm.

Shehadi pajtohet, duke thënë se protestuesit do të duhet të jenë në gjendje “të durojnë shumë, shumë vdekje” dhe se kufiri i vetëm i regjimit për dhunën buronte nga gatishmëria e komunitetit ndërkombëtar për ta lejuar atë të ndodhë. “Dhe ne kemi parë me Sirinë se komuniteti ndërkombëtar mund të jetë shumë tolerant ndaj kësaj,” tha ai.

“Vërtet gjithçka varet nga qëndrueshmëria e protestuesve,” tha Khatib. “Unë nuk mund t’i shoh ata të qëndrojnë, sepse ky regjim është treguar shumë i gatshëm të jetë tepër brutal dhe nëse mund të bashkojë fraksionet e tij të ndryshme, mendoj se protestat do të palosen, por atëherë regjimi do të jetojë me kohën e huazuar.

Pavarësisht dallimeve se si protestuesit mund të arrijnë ndryshimin, të gjithë analistët me të cilët foli Arab News ranë dakord se duket se po krijohen çarje në regjim, me Khatib që theksoi divergjencat midis Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike dhe Këshillit të Lartë të Sigurisë Kombëtare.

“Unë mendoj se ne ka të ngjarë të shohim një luftë midis këtyre qendrave të pushtetit, veçanërisht me pasardhjen në pritje të (Ayatollah) Khamenei, i cili ka shtyrë djalin e tij Mojtaba si zëvendësues të tij, edhe pse ai është thellësisht i papëlqyer,” tha Khatib.

Për Azizin, megjithëse janë thjesht spekulime se Khamenei qëndron pas kësaj shtytje, ka indikacione se Mojtaba kishte ndërtuar mbështetje për veten e tij brenda IRGC. “Por sapo Khamenei të largohet, ndoshta IRGC nuk do të ketë nevojë për djalin e tij”, shtoi ai.

Azizi, Mather dhe Vakil gjithashtu pajtohen se ka përçarje brenda estabilimentit për mënyrën e trajtimit të protestave, me linjat e ashpra, të cilët e shohin kompromisin si një dobësi, të vendosur të dyfishojnë qasjen e ashpër, edhe nëse do të thotë shkatërrim i vendit.

“Reformistët pragmatikë si (Ali) Larijani e shohin kompromisin për çështjet sociale si një rrugë për të rivendosur legjitimitetin e humbur të qeverisë,” shtoi Vakil. “Por pa konsensus se si të trajtohen këto çështje, stanjacioni politik do të pasojë dhe protestat do të mbizotërojnë.”

_______________

Arab News është gazeta e parë në gjuhën angleze e Arabisë Saudite. Ajo u themelua në vitin 1975 nga Hisham dhe Mohammed Ali Hafiz. Sot, është një nga 29 botimet e prodhuara nga Saudi Research & Publishing Company (SRPC), një degë e Saudi Research & Marketing Group (SRMG).


Spread the love


Leave a Reply