A po humbet Kina kontrollin e saj në media?

Spread the love

A po humbet Kina kontrollin e saj në media?

Ka shenja parandjenjëse përpara Kongresit të Partisë Kombëtare.

Nga Victoria Herczegh*

Gjatë javëve të fundit, ka pasur shenja të pazakonta pakënaqësie në Kinë, jo më të çuditshme se një artikull i shkruar nga një zëdhënës partie, por nga vetë presidenti Xi Jinping. Nuk është aq e jashtëzakonshme që një president të publikojë diçka të tillë, veçanërisht përpara Kongresit shumë të rëndësishëm të Partisë Kombëtare, por rasti zakonisht rezervohet për prezantimin e frazave pozitive për axhendën e mandatit të ardhshëm dhe për të vlerësuar rriten gjithëpërfshirëse viteve  të fundit të vendit. Në vend të kësaj, Xi u përqendrua në terma të tillë si “luftë”, “rrezik” dhe “sfidë”, vështirë se tabloja që media kineze portretizon normalisht për një udhëheqje të patëmetë dhe të plotfuqishme.

Për shoqërinë kineze, marrja e informacionit  në lidhje me mospajtimin publik është e re dhe nuk është për t’u habitur që vjen mes muajsh shqetësimesh ekonomike dhe financiare, zhgënjimi dhe zhgënjimi. Tani është koha që liderët kinezë të mbajnë median nën kontroll të fortë, por duket se ata po humbasin aftësinë e tyre për ta bërë këtë. Dhe nëse ky është vërtet rasti, atëherë ata po humbasin një nga mjetet e tyre më të fuqishme në ruajtjen e pushtetit – një perspektivë veçanërisht parandjenjë për një vend që historikisht është i prirur ndaj fragmentimit.

Organet e kontrollit

Është e njohur që Kina censuron mediat e saj. Zgjedhja e asaj që njerëzit shohin dhe lexojnë është thelbësore në ruajtjen e besimit te qeveria. Ajo u bë më e ngutshme, natyrisht, me përdorimin e gjerë të internetit dhe platformave të mediave sociale. Sipas letrës së parë të bardhë mbi sovranitetin e internetit të lëshuar në vitin 2010 nën Presidentin Hu Jintao, kontrollet e rrepta kishin për qëllim të parandalonin sekretet e ndjeshme shtetërore që të dilnin dhe të dëmtonin vendin. Por gjatë viteve të ardhshme, u bë e qartë se masat po përdoreshin për të censuruar mendimet e njerëzve në lidhje me partinë, qeverinë dhe veçanërisht presidentin. Nën Xi, qeveria shkoi një hap më tej, duke përdorur mediat e bazuara në internet si një mjet për të promovuar propagandën e Partisë Komuniste. Rreziku për Xi, natyrisht, ishte se aksesi dhe komunikimi i përmirësuar do të edukonte njerëzit dhe do të rrëzonte shtëpinë e tij të letrave, por përfitimet – shtrënguan kontrollin mbi të gjitha format e mediave shtetërore, duke i kthyer ato në një zë të fuqishëm, një lloj themeli për unitetin e partisë dhe stabilitetin e qeverisë – i tejkalojnë rreziqet.

Ashtu si me çdo gjë tjetër në Kinë, censura e medias është e centralizuar, e menaxhuar kryesisht nga lart. Organi më i fuqishëm monitorues është Departamenti Qendror i Propagandës së Partisë Komuniste, i cili koordinohet me Administratën Shtetërore të Shtypit, Botimeve, Radios, Filmit dhe Televizionit për t’u siguruar që e gjithë përmbajtja e medias promovon doktrinën zyrtare të partisë. CPD u themelua gati 100 vjet më parë dhe ka funksionuar që atëherë, e pezulluar vetëm një herë, gjatë Revolucionit Kulturor (1966-76). KMD nuk është më pak e fuqishme se policia. Ai u krijua për të pasur autoritetin për të hequr të gjitha financimet nga mediat që nuk përputhen plotësisht me udhëzimet e saj zyrtare. Në rast kundërshtimi të hapur, mediat rrezikojnë ristrukturimin ose mbylljen e plotë.

Ka, natyrisht, organe të tjera të kontrollit. Që nga viti 2012, qeveria qendrore dhe disa kompani private të lidhura me qeverinë kanë punësuar miliona civilë për të shqyrtuar fjalë kyçe të kërkimit në internet, forume, postime në blog, artikuj lajmesh – në thelb të gjithë sektorët e medias. Ata marrin udhëzime të hollësishme nga qeveria se si të kryejnë monitorimin dhe direktiva për të kufizuar mbulimin e një sërë temash të ndjeshme politikisht. Disa prej tyre paguhen nga DMK-ja, por shumica i marrin rrogat nga kompanitë private që i kanë punësuar. Disa janë besimtarë të vërtetë dhe disa kërcënohen ose detyrohen të hyjnë në punë, që është të dallojnë çdo lloj ngjarjeje ose lajmi që hedh dritë negative mbi udhëheqjen ose mund të minojë fuqinë e tij. Ata e heqin atë menjëherë nga uebfaqja, madje duke censuruar fjalë kyçe që do t’i çonin përdoruesit e internetit që potencialisht të gjenin ndonjë të dhënë në lidhje me ngjarjen. Ato që ndodhen jashtë Kinës monitorojnë faqet e internetit si Facebook, Twitter dhe Wikipedia që janë të ndaluara në Kinë dhe kanë mjetet për të hequr lajmet komprometuese që shfaqen në faqet e internetit të lajmeve vendase, bloget ose forumet. Uebsajtet e huaja duhet të përballen me “Great Firewall”, rregullat dhe masat e përdorura për të rregulluar përdorimin vendas të internetit, i cili i pengon qytetarët kinezë të hyjnë në uebsajte të veçanta me përmbajtje të ndjeshme duke bllokuar adresat IP të këtyre faqeve të internetit. Ka disa faqe interneti të huaja që nuk janë të bllokuara, por KMD-ja zakonisht zgjat ndjeshëm kohën e ngarkimit për këto faqe interneti. VPN-të janë të paligjshme, por është e pamundur që qeveria t’i monitorojë ato plotësisht.

Çelësi për censurën e medias kineze është shpejtësia, saktësia dhe efikasiteti, dhe qeveria në përgjithësi i ka arritur të treja nën drejtimin e Xi. Ajo punëson një lagje njerëzish dhe u ka dhënë autoritet zyrtarëve të KMD-së që të rishkruajnë artikujt përpara se të publikohen dhe, në rast të dështimit, të mbyllin faqet e internetit dhe të hetojnë botuesit e tyre.

Megjithatë, aftësia e qeverisë për të kontrolluar dhe censuruar përmbajtjen mediatike të ndjeshme politikisht filloi të shfaqte shenja rënieje rreth fundit të vitit 2021, kur raportet e para mbi blerjen e panikut, mungesat e ushqimit, çështjet e zinxhirit të furnizimit dhe probleme të tjera të lidhura me karantinën u shfaqën dukshëm dhe shpesh në mediat kineze. Shumica e informacionit erdhi nga degët e vogla provinciale të mediave më të mëdha, të cilat përgjithësisht nuk monitorohen drejtpërdrejt nga KMD. Kjo tregon se disa nga punonjësit e filialeve të saj nuk kanë qenë në gjendje ose nuk kanë dashur të censurojnë informacionin. Në fund të fundit, është e vështirë të mbash plotësisht të fshehura çështjet endemike të ushqimit, inflacionit dhe zinxhirit të furnizimit. Demonstratat janë më të censurueshme, por në vitin 2022 lajmet për to u përhapën dhe u përhapën në të gjithë botën. Raportimet e para ishin për një protestë që po zhvillohej në Shangai për shkak të masave të bllokimit të COVID-19. Më pas erdhi skandali bankar Henan në korrik, i ndjekur nga më shumë protesta të lidhura me COVID-in në Wuhan (gusht), Shanghai përsëri (shtator) dhe Shenzhen (tetor). Ndërkohë, herë pas here shfaqeshin diskutime në forum, ku njerëzit i detajonin përvojat e tyre negative dhe frika lidhur me karantinën, çështjet e sigurisë ushqimore, papunësia dhe tema të tjera shumë të ndjeshme. Këto fije hiqen shpejt, por jo aq shpejt sa duhet. Kur njerëzit e kuptojnë se ka mijëra të tjerë që po përjetojnë të njëjtat vështirësi, do të jetë më e lehtë për ta të organizohen dhe më e vështirë për qeverinë që të shtypë paraprakisht tubimet.

Rezultati

Administrata Xi vazhdon të godasë kompanitë mediatike, por disa nga përpjekjet e saj për këtë qëllim kanë dështuar. Grupet gjigante mediatike si Tencent dhe Baidu, për shembull, u gjobitën kohët e fundit me një shumë të konsiderueshme parash dhe disa nga menaxherët e tyre u pushuan nga puna dhe u vunë nën hetim me dyshimin për korrupsion. Goditja kishte për qëllim dy gjëra: rishpërndarjen e parave nga kompanitë e mëdha e të pasura në rajonet e brendshme më të varfra dhe heqjen qafe të zyrtarëve që konsideroheshin si kërcënim për pushtetin e qeverisë.

Problemi është se këto janë vetë kompanitë që ndihmojnë qeverinë të punësojë shumë nga monitoruesit përgjegjës për censurimin e forumeve, blogjeve dhe faqeve të lajmeve. Humbja e parave dhe frika se kur do të binte sëpata e radhës, ka penguar procesin dikur të qetë të monitorimit të medias, duke tjetërsuar punonjësit dhe duke frymëzuar, sado indirekt, organizimin dhe agjitacionin.

Për më tepër, pothuajse të gjithë zyrtarët e lartë të kompanive të mëdha mediatike të Kinës janë të lidhur me institucione financiare të bazuara në qendrat bregdetare, interesat e të cilave nuk përputhen gjithmonë me ato të Xi – domethënë, sigurimi i stabilitetit përmes goditjeve dhe rishpërndarjes së synuar. Fakti që disa prej tyre u hoqën nga postet e tyre konfirmon se interesat e tyre ishin vërtet në kundërshtim me ato të Xi. Për rrjedhojë, punëtorët u gjendën në një pozicion ku edhe respektimi i kërkesave të qeverisë nuk mjaftonte për të shmangur ndëshkimin. Kjo mund t’i bëjë ata më simpatikë ndaj opozitës dhe qëllimit të saj për të dobësuar pushtetin shumë të centralizuar të lidershipit.
Shfaqja e një grupi opozitar të rreshtuar me një pjesë të rëndësishme të publikut të gjerë mund të mjaftojë për të filluar sfidimin e regjimit aktual. Është një proces i ngadalshëm dhe në rritje, një proces që fillon thjesht kur qeveria nuk ka kontroll absolut. Kongresi Kombëtar i 16 tetorit, në një farë mase, do të vendosë tonin se si do të qeveriset Kina në vitet e ardhshme, duke i dhënë opozitës, siç është, një mundësi për të paraqitur idetë e tyre dhe për të fituar pozicione me më shumë vrull.

Megjithatë, kongresi do t’i japë gjithashtu Xi dhe kampit të tij një shans për të konsoliduar pushtetin, qoftë përmes forcës brutale ose duke futur një axhendë të re që qetëson kundërshtarët e partisë dhe një organ politik gjithnjë e më skeptik. Pjesa më e spikatur e takimit do të jetë mbulimi mediatik, i cili do të tregojë se kush e ka mbizotërimin. Kjo, nga ana tjetër, do të ndikojë në shkallën në të cilën çdo fraksion politik është në gjendje të kontrollojë ndjenjat publike. Kështu është natyra e mediave në Kinë. [Përktheu: ISHGJ]
_________________

*Shënim për autoren: Viktória Herczegh është një analiste tek Geopolitic Futures. Ajo është gjithashtu kandidate për doktoraturë në Shkollën Doktorale të Shkencave Politike dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare të Universitetit Corvinus të Budapestit, Hungari. Tema e saj e studimit të doktoraturës është “Standardet e dyfishta të projektuara nga Fuqitë e mëdha”.
Znj. Herczegh ka një diplomë bachelor për Gjuhën dhe Kulturën Kineze dhe një diplomë master për Studimet e Azisë Lindore. Ajo gjithashtu kaloi një semestër në Universitetin e Studimeve Ndërkombëtare të Shangait duke studiuar gjuhën mandarine kineze.
Znj. Herczegh është një hungareze vendase që flet rrjedhshëm anglisht, spanjisht, frëngjisht dhe mandarin.


Spread the love


Leave a Reply