AUKUS në vitin 2024

Spread the love

Nga Dr George Friedman [GPF / 16 janar 2024]

Partneriteti trepalësh i sigurisë që përfshin Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe Australinë – i njohur thjesht si AUKUS – është ndër aleancat më interesante në kujtimet e fundit dhe ka potencialin të jetë ndër më të rëndësishmet në botë në vitin 2024.

Duke bashkuar tre vende që luftuan së bashku në të dyja luftërat botërore dhe një sërë konfliktesh më të vogla, AUKUS mund të mendohet si një pasardhës i Pesë Syve, një nismë e shkëmbimit të inteligjencës pas Luftës së Dytë Botërore e formuar nga SHBA, MB, Australia, Kanadaja dhe Zelanda e Re, që është shumë aktive edhe sot. Është gjithashtu ajo që Winston Churchill kishte në mendje kur shkroi “Një histori e popujve anglishtfolës”, e cila ishte po aq një festë e kombeve që lindte Britania e Madhe, aq edhe një histori e vetë kombeve.

E nënkuptuar në formimin e Pesë Syve ishte se vetëm anëtarëve të saj duhej t’u besohej sekretet e njëri-tjetrit. Kjo i detyrohet pjesërisht faktit se ata të gjithë ndajnë interesa strategjike – për shkak se janë të gjitha fuqi detare, interesat e tyre janë dominuese në detet e botës. (Në fund të fundit, ishte kërcënimi i paraqitur nga anijet gjermane që ndihmoi të tërhiqte SHBA-në në Luftën e Dytë Botërore, ndërsa ajo furnizonte dhe mbështeste Britaninë.) Por ai i detyrohet edhe ca faktorëve shtesë: Megjithëse Five Eyes është kryesisht një aleancë ushtarake, anëtarët e saj gjenerojnë gati 30 për qind prodhimit të brendshëm bruto botëror dhe ata kanë kuptime të ngjashme kulturore, politike dhe tregtare.

AUKUS ka një qëllim strategjik, natyrisht. Fillimisht i faturuar si një mekanizëm për të ndihmuar Australinë të blejë nëndetëse me energji bërthamore, ai përfundimisht do të përfshijë ndarjen e zgjeruar të inteligjencës, aftësitë ushtarako-industriale indigjene, operacione më të forta sigurie dhe zhvillimin e përbashkët të armëve të reja. Por në asnjë mënyrë të pasigurt, objektivi i saj është të përmbajë marinën e Kinës dhe ta parandalojë atë të dominojë çdo pjesë të Paqësorit.
Por, nuk ka të bëjë vetëm me Paqësorin. Atlantiku nuk është në rrezik tani, por ashtu siç ishte një figurë qendrore në të dy luftërat botërore, po ashtu mund të jetë edhe në të ardhmen. Anëtarët e AUKUS-
it e kuptojnë se çdo kërcënim ekzistencial me të cilin përballen do të vijë nga deti. Anëtarët e saj janë të gjithë ishujt – madje edhe Shtetet e Bashkuara, të cilët në thelb duhet të mbrojnë detet rreth tyre. Dhe ndërsa Britania e Madhe është modeli gjeopolitik mbi të cilin bazohet AUKUS – një ishull që luftoi me ekonominë, teknologjinë dhe tregjet financiare midis shumë teatrove të tjerë të luftës – SHBA e ka zëvendësuar Britaninë si qendra e gravitetit në sistemin ndërkombëtar dhe për këtë arsye duhet të jetë e përgatitur për të mbështetur anëtarët e tjerë. (Në mënyrë anekdotike, një herë isha i ftuar në një konferencë të organizuar nga forcat ajrore australiane. Të gjithë mbanin uniformën e vendit të tyre përkatës, por të gjithë ishin të kënaqur me idenë që aleanca ishte gjendja e tyre natyrore.)

Asnjë aleancë nuk është imun ndaj tensioneve dhe AUKUS-i nuk bën përjashtim. Megjithatë, viti 2024 do t’i afrojë anëtarët e tij, me Zelandën e Re që ka të ngjarë t’i bashkohet radhëve të tyre dhe Kanadaja që mendon të njëjtën gjë. Kjo ndikon thellësisht botën. Aleanca tani është kryesisht një detare, por fuqia e saj ekonomike nuk mund të injorohet, veçanërisht për shkak se ajo është e vendosur posaçërisht kundër Kinës. Në disa mënyra, AUKUS-i është rezultat i natyrshëm i kulturës globale dhe interesave kombëtare. Blerja e nëndetëseve dhe avionëve bërthamorë thjesht përfaqëson këtë të vërtetë. Realiteti ekonomik i AUKUS-i do të fillojë të ndihet më shumë pasi ekonomia e Kinës mbetet e paqëndrueshme dhe ndërsa ajo bëhet një aleancë më e sofistikuar, duke përfshirë të gjitha dimensionet e fuqisë në misionin e saj. Ushtria është aspekti më i dukshëm i fuqisë kombëtare, por ka shumë aspekte, dhe ky vit që vjen do t’i kushtohet përafrimin e kësaj fuqie dhe përdorimit të tij në një nivel global, pasi Zelanda e Re dhe Kanadaja përafrojnë realitetet e tyre. [Burimi: GEOPOLITICAL FUTURES]


Spread the love


Leave a Reply