Azerbajxhani nis operacionin anti-terrorist të pastrimit në Karabakh

Spread the love

[20 shtator 2023]

Nga Peter TASE [Berat/Çikago]

Të martën më 19 shtator 2023, Republika e Azerbajxhanit nisi një operacion ushtarak kundër forcave terroriste armene në rajonin e Karabakut, i cili njihet ndërkombëtarisht si pjesë e territorit sovran të Azerbajxhanit, por që nga viti 1994 drejtohet nga një “e ashtuquajtur qeveri” etnike armene.

AZERTAC raporton se: Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Azerbajxhanit u bën thirrje edhe një herë formacioneve të forcave të armatosura armene të vendosura në rajonin e Karabakut të Azerbajxhanit që të dorëzojnë armët dhe të dorëzohen. Në këtë rast masat antiterroriste do të ndërpriten. Ministria e Mbrojtjes e Azerbajxhanit deklaroi: “Ne jemi në kontakt operacional me kontingjentin paqeruajtës rus të vendosur përkohësisht në territorin e Azerbajxhanit dhe po krijojmë të gjitha kushtet që ata të përmbushin detyrat e tyre,” gjatë këtij operacioni ushtarak, civilët nuk janë objektivat e masave të vazhdueshme antiterroriste në Karabak.

Për më tepër, duhet theksuar se “Informacioni i shpërndarë në llogaritë e mediave sociale armene se Forcat e Armatosura të Azerbajxhanit dyshohet se i janë nënshtruar zjarrit të popullatës civile dhe infrastrukturës civile, janë krejtësisht të rreme dhe një dezinformim i plotë”. Siç kanë thënë vazhdimisht zyrtarët e Ministrisë së Mbrojtjes në Azerbajxhan: popullsia civile dhe objektet civile nuk janë në shënjestër nga Forcat e Armatosura të Azerbajxhanit, neutralizohen vetëm objektivat legjitime ushtarake.

Për më tepër, mbi 60 pozicione luftarake të forcave të armatosura armene kanë rënë nën kontrollin e ushtrisë së Azerbajxhanit. Për këtë operacion të rëndësishëm ushtarak anti-terrorist të ndërmarrë nga Qeveria e Azerbajxhanit, presidenti i Turqisë ka deklaruar se: “Ne mbështesim hapat e ndërmarrë nga Azerbajxhani për të mbrojtur integritetin e tij territorial”. Administrata e presidentit të Azerbajxhanit fton përfaqësuesit e popullatës armene që jeton në rajonin e Karabakut të takohen në Yevlakh për të diskutuar çështjet e riintegrimit. Këto përleshje të armatosura të provokuara nga rebelët armenë po ndodhin në një kohë kur rreth 85 ushtarë amerikanë janë vendosur në Armeni për një stërvitje ushtarake së bashku me 175 ushtarë armenë. Ushtarët amerikanë janë trajnuar së bashku me 175 trupa armene si pjesë e stërvitjes stërvitore paqeruajtëse Eagle Partner, e cila filloi më 11 shtator. Pavarësisht ripërtëritjes së luftimeve në rajon, ushtarët amerikanë në Armeni nuk do të largohen nga vendi më herët se sa pritej, tha koloneli i ushtrisë Martin O’Donnell, një zëdhënës për Ushtrinë Amerikane në Evropë.

Këta ushtarë do të kthehen në njësitë e tyre në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara pasi stërvitja të përfundojë siç ishte planifikuar të mërkurën. Ushtarë nga Garda Kombëtare e Kansasit dhe Ekipi Luftarak i Brigadës së I-rë, Divizioni 101 Ajror (Sulm Ajror), Forca Task Forca e stërvitjes malore në kuadrin e Eagle Partner 2023. “Jemi në dijeni të raporteve se Azerbajxhani po kryen operacione pranë kufirit me Armeninë. ”, tha O’Donnell të martën. “Ne nuk vlerësojmë se ka ndonjë rrezik për ushtarët tanë në këtë moment dhe ata do të qëndrojnë në vend për kohëzgjatjen e stërvitjes.” Me stërvitjen e vazhdueshme Eagle Partner, një pjesë e vogël e trupave amerikane kanë zbarkuar në pragun e Rusisë në një kohë kur marrëdhëniet midis Uashingtonit dhe Moskës janë në pikën më të ulët që nga Lufta e Ftohtë. Trupat amerikane po trajnojnë forcat armene që janë perceptuar historikisht si aleatët më të vendosur të Moskës gjatë dhe përgjatë periudhës së Luftës së Ftohtë dhe pas Luftës së Ftohtë. Megjithatë, ushtria amerikane ka mbajtur një lidhje të gjatë me Armeninë që njëzet vjet më parë. Garda Kombëtare e Kansasit ka pasur një partneritet shtetëror me Armeninë që nga viti 2003 si pjesë e Programit të Partneritetit Shtetëror të Departamentit të Mbrojtjes.


Spread the love


Leave a Reply