Baza e re për miqësinë franko-gjermane

Spread the love

Më 22 janar 1963, Franca dhe Gjermania nënshkruan një marrëveshje partneriteti në Pallatin Elysee, mbi bazën e së cilës u zhvillua një BE e bashkuar gjatë dekadave. Por tani ky fundament ka nevojë urgjente për rinovim.

Nga Jacob Ross dhe Kenny Kremer [Internationale Politik]

Mosmarrëveshja franko-gjermane ishte në buzët e të gjithëve në fund të vitit të kaluar. Anulimi i Këshillit të Ministrave në tetor 2022 u pasua nga një kaskadë lajmesh negative. Disa komentues madje vunë në pikëpyetje marrëdhëniet dypalëshe në tërësi. Personeli diplomatik dhe politik në të dy anët e Ranit u përpoq të rimarrë veten.

Edhe jashtë mbledhjeve të anuluara të kabinetit dhe konferencave për shtyp, çifti nuk dha një pamje të mirë: Kur bëhet fjalë për mbështetjen ushtarake për Ukrainën, Gjermania dhe Franca janë të tejkaluara nga Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara dhe nuk mund të flitet për sovranitet apo edhe autonomi për BE-në. Dhe edhe kur është bërë përparim, si kohët e fundit me dorëzimin e mjeteve luftarake të këmbësorisë, njoftimet janë të pakoordinuara, duke nxitur spekulime të reja për një përçarje dhe konkurrencë për udhëheqje brenda
BE-së.

Në politikën energjetike, që nga sulmi rus ndaj Ukrainës më 24 shkurt 2022, padyshim çështja kyçe për Evropën, krahas politikës së mbrojtjes, dallimet u bënë edhe më të qarta në fund të vitit. Frenimi i çmimit të gazit ishte një mollë sherri, siç ishte ndërtimi i tubacioneve të reja për të furnizuar Evropën. Në tregun e energjisë elektrike, moti jashtëzakonisht i ngrohtë po lehtëson shqetësimet për ndërprerjen e energjisë elektrike. Por, kur bëri ftohtë për një moment në fillim të dhjetorit, temperaturat u rritën në zyrat e gazetave dhe emisioneve televizive në të dy vendet.

Në Francë, aderimi i bazuar ideologjikisht i Gjermanisë ndaj ndërprerjes bërthamore u konsiderua përgjegjës për situatën e pasigurt të tregut evropian të energjisë elektrike. Në Gjermani, reaktorët bërthamorë francezë të vjetëruar u identifikuan si arsyeja e mjerimit. Një deklaratë solidariteti për furnizimet e ndërsjella me energji elektrike dhe gaz, e nënshkruar me nxitim nga kancelari Olaf Scholz dhe kryeministrja Élisabeth Borne, humbi në akuzat e ndërsjella.

Më shumë se një shqetësim personal

Fakti që një marrëveshje franko-gjermane nuk u arrit, pavarësisht presionit të madh për çështjet e energjisë dhe politikës së mbrojtjes, i atribuohet marrëdhënieve gjoja të dobëta personale midis kancelarit Scholz dhe presidentit Emmanuel Macron. Ky lexim bazohet në praktikën e ushtruar me dekada të matjes së marrëdhënieve franko-gjermane me marrëdhëniet personale të “çiftit” në krye të qeverisë ose shtetit.

Pse jo? Në fund të fundit, në një demokraci, krerët e shteteve dhe qeverive përfaqësojnë popullsinë që i zgjodhi. Megjithatë, fokusi tek personalitetet në krye të Gjermanisë dhe Francës errëson faktin se diçka më themelore ka filluar të lëvizë. Një largim franko-gjerman është në zhvillim e sipër, i cili nuk do të përfundojë nëse, ndryshe nga pritshmëritë, Hanseati Scholz zëvendësohet nga një frankofil Rhinelander si Konrad Adenauer.

Kriza gjermane e mendimit francez

Për të kuptuar arsyet e këtij tjetërsimi, është e dobishme t’i hedhim një sy të kaluarës së afërt. Ndërsa pandemia e koronavirusit arriti në Evropë në pranverën e vitit 2020, një tezë doktorature e paraqitur në vitin 1959 në Universitetin e Sorbonës u rizbulua në Paris. Nën titullin “Kriza gjermane e mendimit francez”, studiuesi i letërsisë Claude Digeon shqyrtoi thelbin e Belle Époque, midis humbjes ushtarake të Francës nga Prusia dhe aleatëve të saj në 1871 dhe fillimit të Luftës së Parë Botërore në 1914. Në veprën e tij , Digeon përshkruan obsesionin e shoqërisë franceze me fqinjin e saj lindor.

Me sa duket, leximi sërish i tekstit në vitin 2020 është rekomanduar nga autoriteti më i lartë. Sigurisht, Gjermania dhe Franca nuk po përballeshin me luftë në fillim të pandemisë. Macron kishte paralajmëruar tashmë në vitin 2018, me rastin e 100-vjetorit të përfundimit të Luftës së Parë Botërore dhe duke iu referuar librit të historianit Christopher Clarke, se ai nuk dëshironte t’i përkiste një “brezi të ri somnambulësh”. Megjithatë, ai po i referohej ringjalljes së nacionalizmit në Evropë që ai kishte diagnostifikuar, jo marrëdhënieve franko-gjermane. Megjithatë: Dukej se kishte përsëri një “krizë gjermane” në të menduarit francez, edhe nëse shkaku ishte shumë më pak dramatik se pas disfatës ushtarake të 1871 dhe humbjes së Alsas-it dhe Lorenës.

Mosbalancimi në marrëdhëniet dypalëshe

Në fakt, Gjermania ka mbetur gjithmonë një referencë e rëndësishme për politikën franceze. “Modeli gjerman” përdoret si krahasim, shumë madje edhe aktualisht, për shembull, në debatin për reformën e pensioneve. Këto krahasime janë shpesh në disavantazh të Francës, sepse ekuilibri ekonomik midis fqinjëve është zhvendosur që nga fillimi i borxhit kombëtar dhe krizës së euros. Dy shifra kryesore e bëjnë të qartë këtë: në vitin 2009, produkti i brendshëm bruto për frymë ishte afërsisht i njëjtë në të dy vendet në rreth 29,000 euro. Në vitin 2021, produkti gjerman ishte 6000 euro më i lartë se francezi. Raporti i borxhit të qeverisë gjithashtu u zhvillua krejtësisht ndryshe midis 2008 dhe 2021: Duke filluar nga një 66 përqind e krahasueshme në Gjermani dhe 68 përqind në Francë në 2008, ishte 69 përqind në Gjermani në 2021, përpara programeve për të luftuar pasojat ekonomike të sulmit rus, ndërkaq në Ukrainë dhe në Francë me 113 për qind.

Numrat fshehin pasoja të gjera për marrëdhëniet dypalëshe. Në fillim të viteve 2010, Franca ishte blerësi më i rëndësishëm i mallrave gjermane. Një dekadë më vonë, fqinji perëndimor i Gjermanisë ka rënë në vendin e katërt, pas Kinës, Shteteve të Bashkuara dhe Holandës. Rrjedhimisht, kompanitë dhe punonjësit gjermanë, pra edhe politikanët, i kushtuan më shumë vëmendje marrëdhënieve me këto vende.

Në të njëjtën kohë, Gjermania ka mbetur gjithmonë në krye të listës së partnerëve tregtarë francezë. Pra, nuk është për t’u habitur që vënia në pikëpyetje e modelit ekonomik gjerman si rezultat i shkëputjes me Rusinë dhe e ardhmja e pasigurt e marrëdhënieve tregtare me Kinën, pranohen në Francë me njëfarë kënaqësie, ndonjëherë edhe me gëzim të hapur. Dhe kështu njerëzit shpesh nuk flasin për “modelin gjerman” por për fundin e tij.

Vendi partner humbet peshë

Ndërsa Gjermania mbetet një referencë në Francë si një shembull negativ kur dyshohet, Franca shpesh nuk shfaqet më as në debatin social në Gjermani. Mungesa e interesit mund të ndihet në shumë vende: trajnimi në qendrën e trajnimit të Strasburgut INSP (ish-ENA), dikur një shtesë prestigjioze në karrierën e diplomatëve gjermanë, është me pak interes për Ministrinë e Jashtme Federale. Dhe në vend që të krijojnë rrjete në Paris, zyrtarët e shkëmbimeve në Paris preferojnë të udhëtojnë në shtëpi gjatë fundjavave.

Gazetarët raportojnë nga redaksia gjermane se çështjet e Francës nuk janë të njohura. Është e vështirë të imagjinohet një korrespodent sot, i cili, si dikur Ulrich Wickert, raporton nga Parisi ndërsa kalonte Place de la Concorde dhe e afron vendin fqinj me një audiencë të gjerë në Gjermani.

Tjetërsimi ka qenë prej kohësh i matshëm jo vetëm në planin ekonomik, por edhe në atë mediatik. Në fund të vitit 2022, Kryeministri i Rhein-Westfalisë së Veriut dhe përfaqësuesi i Republikës Federale të Gjermanisë për çështjet kulturore, Hendrik Wüst, së bashku me ministrin francez të arsimit Pap Ndiaye dhe Konferencën e Ministrave të Arsimit, paraqitën një dokument strategjik për promovimin e gjuhës së partnerit. Në parathënie, Wüst dhe Ndiaye shkruajnë se numri i mësuesve ka qenë “në rënie të lehtë, por të vazhdueshme” për disa vite. Kjo është një nënvlerësim, për ta thënë me mirësjellje. Shoqatat dhe klubet e mësuesve kanë dhënë alarmin prej vitesh për shkak të shifrave. Një shoqatë për promovimin e mësimdhënies gjermane në Francë raportoi vitin e kaluar se 72 për qind e pozitave të mësuesve gjermanë mbetën vakante. Megjithatë, publiku i gjerë vështirë se i kushton vëmendje këtyre raporteve apo dokumentit strategjik.

Dygjuhësia lëkundet

Që nga nënshkrimi i Traktatit të Elysee, të kuptuarit e gjuhës partnere është konsideruar përgjithësisht një bazë për marrëdhëniet franko-gjermane. Dokumenti strategjik gjithashtu thekson “rëndësinë elementare të gjuhës si çelësi i mirëkuptimit të ndërsjellë”. Nëse ndiqni këtë logjikë, kuptimi i vendit partner në mënyrë të pashmangshme do të ulet ndërsa aftësitë gjuhësore do të zvogëlohen në vitet e ardhshme. Negociatat e Traktatit të Aachenit të nënshkruara në janar 2019, në kapitullin e dhjetë të të cilit të dyja qeveritë u angazhuan për promovimin e gjuhës partnere, treguan se aftësi të tilla gjuhësore tani janë përjashtim dhe jo rregull, madje edhe në qarqet qeveritare: për ironi, Traktati i Aachenit u negociua në anglisht.

Prandaj, zërat që duan të prishin marrëdhëniet midis Gjermanisë dhe Francës nga themeli i tyre gjuhësor po bëhen gjithnjë e më të zhurmshëm. Formatet e shkëmbimit në të gjitha nivelet mund të zhvillohen në anglisht në të ardhmen. Dhe a nuk do të ishte logjik ky hap? Në fund të fundit, interesimi për vendin fqinj, për gjuhën dhe kulturën e tij, nuk mund të diktohet nga politika.

Të rinjtë francezë që shpërngulen me shumicë në Berlin sot, shpesh nuk mësojnë më gjermanisht. Ata vijnë sepse Berlini është një metropol ndërkombëtar (dhe shpesh anglishtfolës) dhe jo për të njohur Gjermaninë, gjuhën dhe kulturën gjermane. Por nëse kurioziteti për gjuhën dhe kulturën e vendit fqinj nuk ngjall më, çfarë atëherë?

Një partneritet në kërkim të kuptimit

Në çdo rast, nuk është historia e vjetër e pajtimit të ish-armiqve. Sigurisht, kujtimi i luftës dhe i shkatërrimit duhet të mbetet pjesë e marrëdhënieve franko-gjermane. Paralajmërimet e Makronit se kontinenti evropian mund të dënohet edhe një herë nga somnambulët janë të justifikuara. Por pajtimi dypalësh ka pushuar prej kohësh të jetë lajtmotivi i marrëdhënieve me Francën. Kur, në entuziazmin rreth anulimit të Këshillit të Ministrave tetorin e kaluar, shkrimtari francez Jacques Attali shkroi se një luftë midis Gjermanisë dhe Francës ishte përsëri e imagjinueshme, ai dukej i shkalluar.

Është e qartë se marrëdhënia franko-gjermane ka nevojë për një narrativë të re, një fije të përbashkët. Që nga referendumi i Brexit, ka pasur një numër të panumërt çarjesh për “Britaninë Globale”. Sugjerimet për të ardhmen e dikujt në BE, nga ana tjetër, mbetën të rralla. Në terma afatgjatë, mburrja për trazirat politike dhe dëmet ekonomike në Londër nuk mund të fshehë faktin se integrimi në kontinent është në rënie. Forcat centrifugale brenda BE-së po forcohen edhe për shkak se nuk ka përparim.

Gjermania dhe Franca janë në qendër të vëmendjes. Në fund të fundit, të dy vendet në të kaluarën kanë dhënë shtysë për kthesa reale, për shembull kur Traktati i Mastrihtit u nënshkrua në vitin 1992. Sukseset historike të këtyre përmasave nuk janë në dukje sot. Kohët e fundit, problemet strukturore në BE janë zbardhur me shumë se më parë (si me Next Generation EU), në projektet e marrëdhënieve dypalëshe si bileta rinore franko-gjermane (që padyshim ka kuptim) janë dashur të shërbejnë si raporte të mëdha suksesi.

Por duhet më shumë se bileta të përbashkëta të trenit. Një synim i ri, i madh nevojitet për marrëdhëniet franko-gjermane dhe për procesin e bashkimit evropian. Diçka në të cilën të rinjtë gjermanë, francezë dhe evropianë mund të përfshihen dhe që i frymëzon ata, një detyrë për breza. Agresioni i vazhdueshëm rus kundër Ukrainës dhe konflikti i përshkallëzuar midis SHBA-së dhe Kinës kanë bërë të qartë kohët e fundit urgjencën për më shumë sovranitet të BE-së. Termi ka përfshirë të gjitha fushat e politikave dhe sektorët ekonomikë, nga politika klimatike dhe energjetike te politika bujqësore dhe shëndetësore te politika e mbrojtjes – një sukses i madh për Makron-in, mbi të cilin duhet ndërtuar shumë më tepër në thellimin e marrëdhënieve franko-gjermane dhe në bashkëpunimin evropian.

Bazat për një projekt të ri

Slogani me të cilin partia e Makron-it hyri në fushatën zgjedhore evropiane 2019 – “Një Evropë që mbron” – nuk ka humbur asgjë nga aktualiteti, përkundrazi. Megjithatë, për ta mbushur me jetë deri në zgjedhjet e ardhshme evropiane në 2024, nevojitet më shumë sesa një konferencë e ardhshme, për të cilën shumica dërrmuese e qytetarëve të BE-së nuk kanë dëgjuar kurrë. Kërkon gjithashtu më shumë se një grusht projektesh të mëdha armatimi me shkurtesa të paqarta si FCAS dhe MGCS, të cilat askush jashtë qarqeve të interesuara nuk i di.

Franca duhet t’i rezistojë refleksit golist për ta parë bashkëpunimin evropian thjesht si një përforcues për zërin e saj në botë. Dhe Gjermania më në fund duhet të gjejë zërin e saj, të përqafojë propozimet franceze dhe të ndalojë përdorimin e unanimitetit evropian si një gjethe fiku për pavendosmërinë e saj.

Në vend që të diskutojnë qëllime krejtësisht joreale në të ardhmen e largët, siç është shteti federal evropian i parashikuar në marrëveshjen e koalicionit, qeveritë në Berlin dhe Paris duhet të përqendrohen në hedhjen e themeleve për një projekt të ri në tre vitet e ardhshme, i cili nuk do të ndërpritet nga zgjedhjet kombëtare që i mbijetoi Makroni dhe Sholci.

Kjo falë Konrad Adenauer, Charles de Gaulle dhe Traktatit të Elysee të vitit 1963. Gjithmonë do të ketë kriza. Është e rëndësishme që drejtimi të jetë i saktë. [Përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply