Çfarë do të thotë fundi i varësisë nga nafta për gjeopolitikën?

Spread the love

Çfarë do të thotë fundi i varësisë nga nafta për gjeopolitikën?

Nëse doni të kuptoni revolucionin që po ndodh në energjinë e rinovueshme, ejani në një termocentral të quajtur Gemasolar në Spanjën jugore.

Këtu, në fushat me pluhur të Andaluzisë, ata kanë punuar se si të gjenerojnë energji diellore 24 orë në ditë.

Po, mund ta lexoni përsëri atë fjali. Në Gemasolar ata krijojnë energji elektrike edhe kur dielli nuk shkëlqen.

Ata kanë montuar më shumë se 2500 pasqyra të mëdha në montime hidraulike që ndjekin kalimin e diellit nëpër qiell.

Pasqyrat, secila rreth madhësisë së gjysmës së një fushe tenisi, reflektojnë rrezet e diellit në një pikë qendrore, majën e një kulle 140 m (459 ft), ku kripa e shkrirë nxehet në pothuajse 600 gradë C. Kjo kripë e lëngshme bartet poshtë kullës deri sa ngrohet avulli që fuqizon një turbinë.

Dhe këtu është truku: jo e gjithë kripa përdoret në atë pikë. Disa ruhen në rezervuarë të mëdhenj dhe përdoren më vonë kur dielli të ketë perënduar. Për sa kohë që dielli shkëlqen çdo ditë, centrali mund të gjenerojë energji 24/7.

Unë jua them këtë jo vetëm si një ilustrim se sa shpejt po ndryshon teknologjia e rinovueshme, kjo risi e veçantë nuk është aq e re, por si një shembull se sa e elektrizuar do të bëhet energjia jonë.

Zgjerimi i automjeteve elektrike parashikohet të përshpejtohet ndjeshëm, deri në një pikë kur do të bëhet normë dhe jo përjashtim.

Teknologjia e baterive ka ende shumë për të bërë, por shumë shkencëtarë dhe biznese po konkurrojnë për të gjetur mënyra për të ruajtur energjinë elektrike e cila është më e lehtë dhe më jetëgjatë. Tashmë disa avionë pasagjerësh me energji elektrike janë në prodhim. Sa kohë do të duhet që anijet të mund të ushqehen me bateri dhe jo me naftë?

Pyetja e qartë dhe shumë e diskutueshme është se kur ky revolucion i rinovueshëm do të arrijë kulmin e tij dhe nëse do të vijë në kohë për të mbrojtur planetin nga ngrohja globale. Kjo nuk është diçka që unë jam i kualifikuar për t’iu përgjigjur.

Ajo që më intereson është një pyetje më vete: çfarë ndikimi mund të ketë kjo teknologji e re, jo në klimën e botës, por në politikën e saj?

Çfarë ndodh me balancën globale të fuqisë politike kur kaq shumë vende nuk kanë më nevojë të blejnë kaq shumë naftë dhe gaz? Kjo është një pyetje që Adam Bowen dhe unë jemi munduar t’i përgjigjemi në një dokumentar për BBC World Service dhe Radio Four.

Për më shumë se një shekull, kombet që kishin naftë dhe gaz kishin fuqi, fjalë për fjalë dhe politikisht. Luftërat u bënë për gjëra.

E gjitha filloi para Luftës së Parë Botërore kur Winston Churchill, si Lordi i Parë i Admiralty, konvertoi marinën britanike nga qymyri i Uellsit në naftë të importuar.

Për të siguruar aksesin britanik në naftë, kryeministri i ardhshëm britanik bleu një aksion kontrollues në kompaninë e naftës Anglo Persiane, paraardhëse e BP, në atë që tani është Irani.

Që nga ai moment, pjesa më e madhe e historisë së shekullit të 20-të mund të shihet përmes ndjekjes së hidrokarbureve nga vendet, nga përpjekjet e Adolf Hitlerit për të siguruar fushat e naftës në Baku te pushtimi i Kuvajtit nga Saddam Husein, deri te sulmi me dronë dhe raketa e shtatorit të dy viteve të kaluara në objektet e naftës saudite.

Vendet me naftë dhe gaz përdorën monopolet e tyre për të shitur sendet për fitime të mëdha; ato vende që u mbështetën në të, kursyen shumë gjak dhe thesar për të mbrojtur aksesin e tyre në të.

Pyetja është se sa mund ta ndryshojë revolucioni i rinovueshëm këtë ekuacion gjeopolitik. Sa ndikim do të humbasin disa nga prodhuesit më të mëdhenj të karburanteve fosile në botë, në Lindjen e Mesme, Afrikë dhe kudo?

A mund të ketë më shumë konflikt rajonale, ndërsa këto vende luftojnë për një pjesë gjithnjë e në rënie të tregut të energjisë hidrokarbure? Dhe çfarë mund të ndodhë me këto vende brenda vendit nëse humbasin burimin e tyre kryesor të të ardhurave?

Shpesh këto janë vende që kanë ekonomi të mëdha të udhëhequra nga shteti, me shumë punëtorë të punësuar nga qeveritë, me popullsi rinore të mësuar me karburant të lirë.

Ka pak konsensus se kur do të ndodhë kalimi nga lëndët djegëse fosile në energjinë e pastër. Ka shumë parashikime të ndryshme se kur kërkesa globale për naftë do të arrijë kulmin dhe do të bjerë, por planifikuesit në Shell së fundmi parashikuan se kjo mund të ndodhë që në vitin 2025.

Pra, disa vende prodhuese të naftës po luajnë të sigurta dhe po përgatiten për momentin kur nuk mund të mbështeten më tek nafta. Ata po kërkojnë të diversifikojnë ekonomitë e tyre dhe të gjejnë burime të tjera energjie.

Por vendet e tjera janë më skeptike, duke besuar se kërkesa për naftë dhe gaz do të zgjasë për ca kohë.

Disa nga këto vende akuzohen se flasin për diversifikimin, por bëjnë pak për të. Pasojat e mundshme të kësaj po bëhen një burim shqetësimi në rritje.

Protestat për një rritje të çmimit të karburantit shpërthyen kohët e fundit në Iran

Kjo është ajo që Prof Paul Stevens, bashkëpunëtor i shquar në institutin e ekspertëve për çështjet e jashtme në Mbretërinë e Bashkuar, Chatham House, i tha BBC-së: “Qeveria prodhuese e naftës merr të ardhura; nëse këto të ardhura bien ose zhduken, qeveria nuk është më në gjendje të mbajë jo-naftën. Sektori, që do të thotë se do të keni papunësi në rritje, nuk do të jeni më në gjendje të paguani subvencione për të mbajtur popullatën tuaj të lumtur.

“Shumë nga eksportuesit e mëdhenj të naftës dhe gazit janë ato që me mirësjellje mund të përshkruhen si politikisht të paqëndrueshëm. Pra, sa më i shpejtë të jetë tranzicioni [tek burimet e rinovueshme], sa më e madhe të jetë rënia e të ardhurave nga gazi dhe nafta, aq më shkatërrues do të jetë, dhe kështu ju po shohim potencialisht një numër të madh shtetesh të dështuara.”

Kjo është ajo që thotë Tom Burke, kryetar i grupit të mendimit mjedisor E3G dhe një ish-këshilltar i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar: “Nëse nuk mund të jepni sigurinë e ushqimit, energjisë dhe ujit, siç e kemi parë në të gjithë Lindjen e Mesme, është shumë e vështirë për të ofruar. Stabiliteti i brendshëm, popullsia urbane, kur nuk arrin të përmbushë pritshmëritë e tyre, trazohet, mund të shkatërrosh strukturat bazë të shtetit.

“Por shumë më tepër se kaq, kur njerëzit kryejnë trazirë ose duken sikur mund të kryejnë trazira, ajo që priret të ndodhë në ato situata në vende është se ata kërkojnë aventura të huaja në mënyrë që të shpërqendrojnë njerëzit nga pritshmëritë e tyre të paplotësuara.”

Pra, imagjinoni një vend aktualisht të qëndrueshëm prodhues të naftës në Gji, që befas bëhet një shtet i dështuar. Kjo jo vetëm që do të ishte një katastrofë për vetë vendin, por gjithashtu mund të ketë implikime të mëdha për botën.

Shtetet e dështuara shpesh bëhen shtëpia e dhunës ekstremiste, mendoni Sirinë dhe ata shpesh prodhojnë migrim masiv.

Ky përçarje e mundshme mund të mos kufizohet vetëm në Gjirin Persik. Rusia është një nga eksportuesit më të mëdhenj të naftës dhe gazit në botë. Ekonomia dhe qeveria e saj varen shumë nga të ardhurat që sjell. Nuk është çudi që Presidenti Putin e përshkruan zhvillimin e “teknologjive të gjelbra” si një nga “sfidat dhe kërcënimet kryesore” për sigurinë ekonomike të Rusisë.

Shumë rusë kujtojnë se rënia e çmimeve të naftës kontribuoi në rënien e Bashkimit Sovjetik. Por qeveria aktuale po investon pak në energjitë alternative të rinovueshme. Nëse një ditë bota duhet të blejë më pak gaz rus, kjo mund të ketë një ndikim të madh në stabilitetin e shtetit rus dhe mund të transformojë marrëdhëniet e tij me Evropën.

Ka burime të tjera potenciale tensioni dhe konflikti në një botë me energji të pastër.

Mund të ketë një garë për të siguruar akses në minerale si kobalti dhe litiumi, të cilat janë jetike për bateritë dhe mund të jenë të rralla. Pjesa më e madhe e kobaltit më të mirë në botë ndodhet në Republikën Demokratike të Kongos (DRC), e cila ka një histori të paqëndrueshmërisë dhe qeverisjes së dobët.

Në të njëjtën kohë, të ashtuquajturat super rrjete të reja përmes të cilave do të rrjedhë energjia elektrike ndërmjet vendeve do të jenë më të prekshme ndaj sulmeve kibernetike.

Një pyetje interesante është se si duhet t’i përgjigjen aktivistët mjedisorë ndaj rreziqeve politike të përfshira në lëvizjen drejt energjisë së rinovueshme.

A duhet të merren parasysh ato dobësi të mundshme apo nevoja për të mbrojtur botën nga ndryshimet klimatike është kaq e rëndësishme sa të gjitha konsideratat e tjera janë dytësore? Si mund të ndikohet opinioni publik nëse reduktimi i ngrohjes globale nënkuptonte më shumë terrorizëm dhe migrim?

Këto, sigurisht, janë disa nga skenarët më të keq. Ka shumë potenciale pozitive.

Kur të ndodhë kalimi tek burimet e rinovueshme, vendet që më parë ishin të varura nga energjia do të jenë në gjendje të prodhojnë energjinë e tyre. Një nga avantazhet e burimeve të rinovueshme është se shumë vende të tjera kanë aftësinë për të gjeneruar energji të pastër.

Panelet diellore po bëhen më të zakonshme në mjediset shtëpiake

Disa vende me shumë diell, erë apo baticë jo vetëm që mund të bëhen të vetë-mjaftueshme, por gjithashtu mund të eksportojnë një pjesë të energjisë së tyre nëpërmjet të ashtuquajturave ndërlidhës të mëdhenj. Mund të ketë diçka si një dividend paqeje: nëse bota nuk ka më nevojë për aq shumë naftë që kalon nëpër ngushticën e Hormuzit çdo ditë, atëherë ndoshta ata nuk do të kenë nevojë për ushtri dhe marina kaq të mëdha për ta mbrojtur atë?

Në një masë të madhe, gjeopolitika e energjisë mund të pushojë së qeni kaq e rëndësishme. Siç thotë Prof Stevens, njerëzit do të gjejnë akoma gjëra për të vrarë njëri-tjetrin, si ushqimi dhe uji. [ Rruga Press/ ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply