E kaluara dhe e ardhmja: Si e kërcënon Bosnjën revizionizmi rus

Spread the love

E kaluara dhe e ardhmja: Si e kërcënon Bosnjën revizionizmi rus

Nga Majda Ruge*

Hyrje

Lufta e Rusisë kundër Ukrainës kërcënon të destabilizojë Ballkanin Perëndimor. Në muajt e fundit, pyetja e vetme më e rëndësishme në rajon ka qenë nëse një konflikt i ri mund të shpërthejë në Bosnje dhe Hercegovinë, apo në veri të Kosovës, ku tensionet janë rritur. Frika është se Rusia, edhe pse është e zhytur në luftën në Ukrainë, mund të përpiqet të destabilizojë vendet në fqinjësinë e Bashkimit Evropian. Moska mund ta bëjë këtë ose, për shembull, duke paguar rebelët serbë në veri të Kosovës për të qëlluar ndaj oficerëve të policisë ose duke kryer një operacion në shkallë më të gjerë për të inkurajuar shkëputjen e Republika Srpska – një nga dy entitetet që përbëjnë Bosnjën. Disa javë pasi Rusia filloi pushtimin e saj të plotë të Ukrainës, Igor Kalabukhov – ambasadori rus në Bosnje – deklaroi se “Shembulli i Ukrainës tregon atë që ne presim. Nëse ka ndonjë kërcënim, ne do të përgjigjemi.” Ai dukej se po paralajmëronte se, nëse Bosnja do të kërkonte anëtarësimin në NATO, Rusia do të pushtonte vendin. Sipas mediave lokale, ambasada ruse pretendoi se Milorad Dodik – anëtari serb i presidencës trepalëshe boshnjake – ka një marrëveshje private me presidentin Vladimir Putin se si të procedohet në Bosnje.

Këto kërcënime natyrisht i shqetësojnë boshnjakët. Pushtimi i plotë i Ukrainës nga Kremlini më 24 shkurt 2022 solli kujtime traumatike të luftës së Bosnjës 1992-1995 – gjatë së cilës fqinjët më të mëdhenj të Bosnjës, Serbia dhe Kroacia, kërkuan të aneksojnë pjesë të territorit të saj. Kërcënimet gjithashtu i shqetësuan udhëheqësit perëndimorë: në mars, sekretari i përgjithshëm i NATO-s përmendi në mënyrë eksplicite Bosnjën, së bashku me Gjeorgjinë dhe Moldavinë, si të rrezikuar nga konflikti i shkaktuar nga ndërhyrja ruse.

Deri kohët e fundit, Bashkimi Evropian ishte i prirur të demonstronte se Bosnja ishte e qëndrueshme dhe e gatshme për mbylljen e Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë, e cila mbikëqyr zbatimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit. Por BE-ja tani ka ndryshuar pozicionin e saj për këtë, duke i dhënë mbështetje të paprecedentë politike institucionit dhe duke vendosur 500 trupa të tjera në Bosnje. Gjermania ka dërguar 50 ushtarë për të mbështetur EUFOR Althea, misioni ushtarak i BE-së përgjegjës për ruajtjen e një mjedisi të sigurt dhe të sigurt në Bosnje. Ndërsa ky numër trupash është i pamjaftueshëm, kontrasti me situatën vetëm disa vite më parë – kur mbyllja e Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë dhe EUFOR dukej e pashmangshme – tregon se shtetet perëndimore tani e njohin brishtësinë e paqes në Bosnje, një e katërta. një shekull pas përfundimit të luftës.

Ndërsa vëmendja e ripërtërirë e politikëbërësve evropianë ndaj Bosnjës është vonuar prej kohësh, atyre do t’u duhet të kuptojnë disa çështje kyçe nëse duan të parandalojnë një tjetër konflikt në vend. Këto çështje janë: kanalet e ndërhyrjes ruse që mund të destabilizojnë Bosnjën; formën që mund të marrë një ndërhyrje e tillë; Interesat e Rusisë në Bosnje; levave politike, ekonomike dhe të sigurisë që Kremlini mund të përdorë për të mbrojtur këto interesa; dhe mënyrat në të cilat pushtimi rus i Ukrainës do të ndikojë në aftësinë e saj për të vepruar në Bosnje.

Në adresimin e këtyre çështjeve, politikëbërësit perëndimorë do të duhet të ndajnë rreziqet e lidhura me Rusinë nga ato që janë në vend ose rajonal. Të gjitha indikacionet janë se kërcënimi për paqen në Bosnje është kryesisht vendas dhe rajonal, ndërsa Rusia luan një rol prishës ku mund ta bëjë këtë me një kosto të ulët. Sovraniteti dhe integriteti territorial i Bosnjës janë sulmuar vazhdimisht nga politikanët nacionalistë serbë të Bosnjës – dhe, më delikate, nga kroatët e Bosnjës që nga viti 1996, kur filloi zbatimi i Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit. Nuk ka pasur asnjë ndryshim strukturor në Bosnje apo në rajon që mund të bëjë që këto sulme të pakësohen në të ardhmen e afërt. Instrumentet më të rëndësishme të Rusisë në terren janë këta aktorë dhe mekanizmat e bllokimit kushtetues në dispozicion të tyre – pa to, ndikimi i Rusisë në Bosnje do të ishte po aq margjinal sa është në Shqipëri.

Arsyeja pse shteti boshnjak mbijetoi pavarësisht kësaj – dhe pse, disi paradoksalisht, qeveria qendrore e Bosnjës madje u bë më e fortë midis 1996 dhe 2006 – është se aktorët perëndimorë bënë investime të rëndësishme politike dhe të sigurisë në vend. Ndërsa Rusia duket se ka qenë një prishëse e suksesshme në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, ajo ka pak fuqi në terren në Bosnje në krahasim me Shtetet e Bashkuara dhe BE. Rusia nuk ka asnjë levë ekonomike me të cilën mund të inkurajojë apo financojë shkëputjen e Republika Srpska. Aftësia e saj për të formësuar politikën lokale rrjedh nga fakti se objektivat e saj janë më të thjeshta se ato të BE-së dhe SHBA-së. Perëndimi është përpjekur të bindë elitat nacionaliste vendase që të bashkëpunojnë në mënyrë aktive me procesin e shtet-ndërtimit, por qëllimi i Rusisë ka qenë gjithmonë t’i mbajë gjërat ashtu siç janë – duke siguruar që përfaqësuesit e saj ta pengojnë atë proces. Me fjalë të tjera, Rusia nuk ka pasur kurrë nevojë të ndryshojë sjelljen e liderëve nacionalistë serbë ose kroatë të Bosnjës: përkundrazi, puna e tyre për të minuar shtetin boshnjak ishte një armë që Rusia mund ta merrte. Rusia ka pasur sukses vetëm në minimin e iniciativave perëndimore sepse, duke filluar nga viti 2008, SHBA dhe BE janë shkëputur në mënyrë progresive nga Bosnja dhe janë përpjekur të qetësojnë përfaqësuesit rusë atje.

Trashëgimia dhe interesat e Rusisë në Bosnje

Politika e Rusisë për luftën në Bosnje e vendosi atë fort në anën e Serbisë dhe Republika Srpska, një entitet kryesisht homogjen që serbët etnikë e krijuan gjatë konfliktit përmes dëbimit dhe vrasjeve masive të civilëve. Rusia mbajti anën e SHBA-së, Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës në një votim për sanksionet e Këshillit të Sigurimit të OKB-së ndaj Serbisë, por shumica e këtyre masave përbënin një politikë zbutëse perëndimore thellësisht të gabuar. Ideologjikisht dhe politikisht, Moska mbështeti liderët serbë të Slobodan Millosheviçit dhe serbët e Bosnjës midis 1992 dhe 1995. Rreth 500 vullnetarë rusë luftuan përkrah njësive paraushtarake serbe të Bosnjës gjatë luftës. (Një prej tyre, Igor Girkin, do të vazhdonte të luante një rol vendimtar në pushtimin e Krimesë nga Rusia në 2014.)

Pas luftës, Rusia dërgoi një delegacion në konferencën e paqes të Dejtonit, kontribuoi me trupa në operacionin paqeruajtës të udhëhequr nga NATO në Bosnje dhe zuri një vend në Këshillin e Zbatimit të Paqes, një forum shumëpalësh që mbikëqyr zyrtarisht zbatimin e Dejtonit. Marrëveshja e Paqes. Ndërsa bashkëpunimi i Rusisë me Perëndimin për Bosnjën ka luhatur që kur Putini u bë president, Moska ka mbështetur vazhdimisht Republikën Srpska dhe Serbinë përmes politikave dhe diskursit që kanë minuar sovranitetin dhe integritetin territorial të Bosnjës. Pavarësisht se zyrtarisht e ka njohur sovranitetin e Bosnjës, Kremlini ka punuar për të siguruar që qeveria qendrore e Bosnjës të mbetet jofunksionale, e ndarë dhe e paaftë për të formuar ndonjë politikë të jashtme koherente që mund të kërcënojë interesat ruse. Para së gjithash, një pengesë e tillë përfshin përpjekjet për të bllokuar aspiratat e Bosnjës për anëtarësim në NATO dhe për të parandaluar përafrimin e politikës së jashtme me BE-në në politikën e Rusisë – qoftë në lidhje me aneksimin e Krimesë, pushtimin rus të Ukrainës lindore, apo sanksionet e BE-së ndaj Rusisë. .

Rusia i ndjek qëllimet e saj në Bosnje duke përdorur një qasje të dyfishtë. Së pari, Moska mbështet përfaqësuesit lokalë etno-nacionalistë, të cilët përdorin mekanizma të ndryshëm në kushtetutën e Dejtonit për të vënë veton ndaj vendimeve të pafavorshme për Rusinë, përfshirë në lidhje me anëtarësimin në NATO. Këto përfaqësues përfshijnë liderët politikë të Republika Srpska, të cilët kanë kaluar 15 vitet e fundit duke minuar institucionet shtetërore të Bosnjës dhe duke bërë thirrje për shkëputje. Figura kyçe në këtë drejtim është Dodik – i cili ka qenë kundërshtari më i zëshëm i pranimit të Bosnjës në NATO dhe sanksioneve të udhëhequra nga BE ndaj Rusisë. Dodik ka përdorur veton e tij për të parandaluar në mënyrë të përsëritur presidencën e Bosnjës që të gjenerojë një konsensus mbi rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së që i bëjnë thirrje Rusisë të tërheqë forcat e saj ushtarake nga Krimea dhe t’i japë fund pushtimit të territorit ukrainas. Së fundmi, kryetari i qeverisë qendrore të Bosnjës, një anëtar i Aleancës së Social Demokratëve të Pavarur të Dodik, ka refuzuar të zbatojë vendimet e marra nga ambasada boshnjake në Bruksel për t’iu bashkuar sanksioneve të BE-së ndaj Rusisë.

Bashkimi Demokratik Kroat nacionalist (HDZ BIH) dhe udhëheqësi i saj, Dragan Çoviç, gjithashtu veprojnë në mbështetje të interesave ruse, pavarësisht nga fakti se partia zyrtarisht mbështet anëtarësimin e Bosnjës në NATO. Është e rëndësishme për Rusinë që HDZ BIH të kundërshtojë ndryshimet kushtetuese të nevojshme për të përmirësuar procedurat e votimit dhe për të lejuar Bosnjën të ecë përpara me pranimin në BE dhe NATO. Për më tepër, Covic dhe shumica e delegatëve të HDZ BIH kanë votuar kundër përafrimin e Bosnjës me sanksionet e BE-së ndaj Rusisë në dhomën e sipërme të parlamentit boshnjak, së bashku me delegatët nga Republika Srpska.

Kanali i dytë i ndikimit politik rus është kundërshtimi i politikës së BE-së dhe SHBA-së në forume shumëpalëshe, si Këshilli i Sigurimit i OKB-së dhe Këshilli i Zbatimit të Paqes. Në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, Rusia mund të vendosë veton për zgjatjen vjetore të EUFOR Althea – kërcënimin e të cilit e përdor si mjet pazari për të fituar lëshime nga BE dhe SHBA për çështje të tjera. Për shembull, në nëntor 2021, Rusia kërcënoi se do të bllokonte rinovimin vjetor të EUFOR Althea nëse Përfaqësuesi i Lartë Gjerman, Christian Schmidt, jepte një konferencë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Kjo rezultoi në një kompromis në të cilin Këshilli i Sigurimit i OKB-së zgjati mandatin e EUFOR-it edhe për një vit, por hoqi të gjitha referencat ndaj Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë dhe Schmidt në një rezolutë për Bosnjën – një lëshim i qartë për Kremlinin.

Këshilli i Zbatimit të Paqes mbikëqyr Zyrën e Përfaqësuesit të Lartë. Në teori, kjo e fundit ka fuqinë për të imponuar legjislacion dhe për të hequr nga detyra aktorët pengues lokalë. SHBA dhe BE janë mbështetur tradicionalisht në Zyrën e Përfaqësuesit të Lartë për të përmirësuar funksionalitetin e qeverisë qendrore të Bosnjës dhe mekanizmat e saj vendimmarrës. Megjithatë, Rusia zakonisht kundërshton nisma të tilla. Moska ka tërhequr gradualisht mbështetjen e saj për përpjekjet e Këshillit për Zbatimin e Paqes për të forcuar sovranitetin dhe integritetin territorial të Bosnjës. Midis 2017 dhe 2022, Rusia kundërshtoi deklaratën e këshillit se Republika Srpska nuk kishte të drejtë të shkëputej; vuri në pikëpyetje legjitimitetin e vendimeve të Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë; kundërshtoi deklaratat e këshillit në mbështetje të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe gjyqtarëve të saj; dhe, së fundmi, bojkotoi këshillin në kundërshtim me vendimin e tij për të mbështetur emërimin e Schmidt. Synimet përfundimtare të Rusisë janë mbyllja e Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë dhe largimi nga institucionet e Bosnjës të të gjithë zyrtarëve perëndimorë, siç janë tre gjyqtarët evropianë në Gjykatën Kushtetuese të Bosnjës. Që nga emërimi i Schmidt si Përfaqësuesja e re e Lartë, Rusia ka bojkotuar tërësisht Këshillin për Zbatimin e Paqes.

Në praktikë, oportunizmi dominon marrëdhëniet midis lidershipit të Rusisë dhe Republika Srpska. Të dyja palët korrin përfitime politike nga kjo. Dodik formon politikën e jashtme të Bosnjës sipas interesave të Rusisë dhe Rusia mbështet synimet politike të Republika Srpska në Këshillin e Sigurimit të OKB-së – duke bërë presion për mbylljen e Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë; duke vënë veton ndaj një rezolute të Këshillit të Sigurimit të OKB-së për gjenocidin e Srebrenicës; dhe duke kërcënuar me veton për zgjatjen e EUFOR Althea.

Opinioni publik në Republika Srpska pasqyron këtë rreshtim politik. Anëtarët e tre grupeve kryesore etno-fetare të Bosnjës – boshnjakët, serbët e Bosnjës dhe kroatët e Bosnjës – priren të kenë qëndrime dukshëm të ndryshme ndaj Rusisë, SHBA-së dhe BE-së. Sondazhi i opinionit i Institutit Republikan Ndërkombëtar i vitit 2022 zbuloi se 89 për qind e serbëve të Bosnjës kanë një pikëpamje pozitive për rolin e Rusisë në Bosnje, krahasuar me 39 për qind të kroatëve të Bosnjës dhe vetëm 27 për qind të boshnjakëve – grupi që identifikohet më shumë me një boshnjak sovran. shteti. Ndërkohë, perceptimet e serbëve të Bosnjës janë të lidhura ngushtë me opinionin publik në Serbi, ku 92 për qind e të anketuarve kanë një pikëpamje të favorshme për Rusinë.

Leva ekonomike e Rusisë mbi Bosnjën

Rusia ka një levë ekonomike relativisht të kufizuar mbi Republikën Srpska dhe Bosnjën. Në shtatë muajt e parë të vitit 2022, Rusia përbënte rreth 2.4 për qind të importeve të Bosnjës dhe 0.3 për qind të eksporteve të saj. Në Republika Srpska, shifrat janë edhe më të ulëta: Rusia përbën 0.28 për qind të totalit të eksporteve të Republika Srpska dhe 1.56 për qind të importeve të saj. Për krahasim, gjatë të njëjtës periudhë kohore, BE-ja përbënte rreth 74 për qind të eksporteve të Bosnjës dhe 69.9 për qind të eksporteve të Republika Srpska në BE. Në mënyrë të ngjashme, Rusia siguron vetëm 1.5 për qind të investimeve të huaja direkte në Republikën Srpska, krahasuar me 55 për qind të vendeve anëtare të BE-së. Për Bosnjën në tërësi, investimet e huaja direkte nga Rusia përbëjnë 4 për qind të totalit të investimeve të huaja direkte. Para pushtimit të plotë të Ukrainës në vitin 2022, aktiviteti ekonomik rus në Bosnje ishte i përqendruar në sektorët financiarë dhe energjetikë. Sanksionet perëndimore që atëherë kanë detyruar bankat ruse të largohen nga Bosnja, me dy banka vendase që kanë marrë përsipër degën lokale të Sberbank pasi ajo përjetoi një krizë likuiditeti.

Në sektorin e energjisë, Bosnja importon pothuajse të gjithë gazin e saj nga Rusia. Por kjo përbën vetëm 3.3 për qind të përzierjes totale të energjisë – shumë më pak se mesatarja e BE-së prej 26 për qind. Federata e Bosnjë dhe Hercegovinës (FBIH) – më e madhja nga dy entitetet që përbëjnë vendin – konsumon pjesën më të madhe të këtij gazi rus. Rusia ka përdorur ndonjëherë monopolin e saj të gazit në Bosnje për të ndëshkuar FBIH-në, duke ngarkuar një çmim relativisht të lartë për karburantin. Ndërkohë, derivatet e naftës përbëjnë më shumë se 28 për qind të përzierjes energjetike të Bosnjës. Në Republika Srpska, pjesa më e madhe e tregut të naftës mbahet nga firma ruse Optima Group – kompania mëmë e së cilës, Neftegazinkor, kontrollon rreth 30 për qind të tregut të naftës në Bosnje. Optima Group zotëron Rafinerinë e Naftës Brod dhe Rafinerinë e Naftës Modrica në Republika Srpska, të cilat importojnë vetëm naftë bruto ruse përmes një tubacioni nga Serbia. Dy rafineritë vazhdojnë të shënojnë humbje, të cilat arrijnë në 514 milionë euro. Optima Group aktualisht ka detyrime mbi 600 milionë euro. Borxhet që kompanitë ruse të naftës kanë grumbulluar atje ka të ngjarë të bëhen barrë për Republikën Srpska. Nëse autoritetet në Republika Srpska do të merrnin përsipër dy rafineritë në një situatë të ngjashme me atë me të cilën u përball kohët e fundit Sberbank, ata do të trashëgonin borxhet lokale të Optima Group.

Prandaj, Rusia ka pak levë ekonomike mbi Republikën Srpska ose Bosnjë. Në fakt, aftësia e Rusisë për të pohuar qëllimet e saj në Bosnje është e jashtëzakonshme, duke pasur parasysh ndikimin e saj të kufizuar ekonomik. Kjo aftësi mbështetet kryesisht në faktin se qëllimet e saj mbivendosen me ato të përfaqësuesve të saj në Bosnje, të cilët kanë fuqi të jashtëzakonshme kushtetuese që u lejon atyre të formësojnë procesin e vendimmarrjes.

Objektivat e Rusisë në Bosnje: Sa larg është e gatshme të shkojë?

Që kur Rusia pushtoi Ukrainën, shtetet perëndimore kanë qenë të shqetësuar se Kremlini do të mbështesë shkëputjen e Republika Srpska për të ndezur një konflikt në Bosnje që mund të përhapet në të gjithë rajonin. Deri në dhjetor 2021, kishte një pasiguri të madhe nëse Dodik do të tentonte shkëputjen, pasi ai nxori një rezolutë përmes Asamblesë Kombëtare të Republikës Srpska duke njoftuar synimin e tij për të tërhequr entitetin nga institucionet e qeverisë qendrore të Bosnjës në fusha të tilla si taksat indirekte, mbrojtja. , inteligjencës dhe çështjeve gjyqësore. Shumë vëzhgues arritën në përfundimin se Kremlini do të nxiste pavarësinë e Republika Srpska si një mënyrë për të destabilizuar fqinjësinë e BE-së.

E gjithë kjo ngre pyetjen nëse Republika Srpska mund të shkëputet pa financim të jashtëm dhe nëse Rusia do të jepte një mbështetje të tillë. Shumica e vlerësimeve sugjerojnë se njësia ekonomike nuk mund ta përballonte këtë. Për shembull, nëse Republika Srpska tërhiqej nga Autoriteti i Taksave Indirekte (nëpërmjet të cilit merr transferta në të ardhura indirekte nga qeveria qendrore), kjo do t’i kushtonte qindra milionë euro të ardhura buxhetore në vit. Për më tepër, shkëputja e Republika Srpska do të çonte në një humbje të ndihmës financiare të BE-së dhe një rënie të konsiderueshme të investimeve të huaja direkte dhe tregtisë (e cila, siç u diskutua, kryesisht vjen nga vendet anëtare të BE-së).

Për më tepër, nëse Asambleja Kombëtare zbatonte të gjitha konkluzionet e saj mbi shkëputjen, do t’i duhej të financonte krijimin e institucioneve të Republika Srpska për të zëvendësuar ato pretendime të Dodik që ai dëshiron të shfuqizojë. Më e rëndësishmja, qeveria e Republika Srpska ka 400 milionë euro pagesa për shërbimin e borxhit ndaj kreditorëve të jashtëm që do të paguhen në vitin 2023. Kjo është afërsisht 24 për qind e të ardhurave vjetore nga taksat e buxhetit të Republikës Srpska. Ndërsa Rusia dhe Kina duan të çmontojnë praninë ekzekutive perëndimore në Bosnje, asnjëra prej tyre nuk ka të ngjarë të financojë formimin e institucioneve që Dodik njoftoi në dhjetor të vitit të kaluar.

Rusia nuk ndërhyri për të ndihmuar qeverinë e Republika Srpska me vështirësitë e saj financiare gjatë pandemisë Covid-19 ose krizave të tjera. Ajo nuk e ka mbajtur as premtimin e vitit 2014 për t’i dhënë qeverisë 250 milionë euro kredi. Ndërsa ka zëra se disa oligarkë rusë kanë blerë bono qeveritare të Republika Srpska – të cilat do t’u jepnin atyre ndikim mbi Dodik – nuk ka të dhëna zyrtare për ta konfirmuar këtë.

Prandaj, është e vështirë të shihet se si Dodik do të ishte në gjendje të përballonte shkëputjen. Rusia ka vepruar gjithmonë si një prishëse në Bosnje me një kosto të ulët. Dhe duket se nuk ka gjasa të ndryshojë qasjen e saj në një kohë kur ekonomia ruse është nën presion të madh nga sanksionet perëndimore dhe lufta e Kremlinit ndaj Ukrainës.

Ekziston gjithashtu fakti që synimet e Rusisë u shërbejnë më së miri duke siguruar që Bosnja të mbetet sa më jofunksionale pa ndryshuar kufijtë e saj. Kjo për shkak se, siç u diskutua, qëllimi kryesor i Rusisë në Bosnje është të parandalojë qeverinë qendrore nga miratimi i një politike të jashtme koherente që do të kërcënonte interesat e saj. Deri më tani, Rusia mund ta ndiqte këtë objektiv me pak investime. Dodik ka bërë pjesën më të madhe të punës duke shkatërruar gradualisht kontrollet dhe balancat mbi pushtetin e tij. Ai ka ndjekur të njëjtin skenar që kur hyri në detyrë në vitin 2006: kërcënimi për shkëputje për të fituar koncesione të SHBA-së dhe BE-së ndërsa kufizimet ndërkombëtare dhe të brendshme në aktivitetet e tij u dobësuan. Një lëshim që ai fitoi në këtë mënyrë – në bashkëpunim me HDZ BIH – ishte largimi nga Bosnja i gjyqtarëve të huaj që vendosën për rastet e korrupsionit dhe krimit të organizuar. Mungesa e këtyre gjyqtarëve ndihmoi në lehtësimin e kapjes së shtetit në Bosnje.

Rusia dhe Dodik synojnë të përdorin të njëjtat taktika për të hequr të gjithë mbikëqyrjen e mbetur perëndimore nga vendi. Këtu përfshihet Zyra e Përfaqësuesit të Lartë dhe tre gjyqtarët ndërkombëtarë në Gjykatën Kushtetuese, të dyja institucione që mund të kundërshtojnë sulmet e tij ndaj Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit. Nëse Dodik e arrin këtë qëllim, sistemi aktual kushtetues – i cili tashmë është i ngarkuar me mundësi për bllokime procedurale, keqmenaxhimi financiar dhe shpërdorim detyre – ka të ngjarë të mos reformohet kurrë dhe vetëm do të dobësohet me kalimin e kohës. Ky do të ishte skenari ideal për Rusinë – sepse Bosnja do të vazhdonte të mos ishte në gjendje të ndiqte një politikë të jashtme të pavarur as për NATO-n, as për okupimin nga Rusia të pjesëve të Ukrainës. Brenda, do t’i lejonte Dodikut ose liderëve politikë me të njëjtin mendim të eliminonin ato pak institucione të mbetura që kanë ruajtur një farë pavarësie nga partitë politike në pushtet, si Gjykata Kushtetuese, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve dhe Këshilli i Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial.

Përpara luftës gjithëpërfshirëse të Rusisë ndaj Ukrainës, objektivat e BE-së për mbylljen e Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë ishin të afërta me ato të Kremlinit. Vetëm pas një rritje të mprehtë të rrezikut të konfliktit në Bosnje, BE-ja pushoi së kërkuari për mbylljen e zyrës dhe filloi të ofrojë mbështetje politike për përdorimin e instrumenteve ekzekutive si Fuqitë e Bonit.

Një krizë që shpërtheu kohët e fundit në Bosnje rreth planit të Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë për të ndryshuar kushtetutën dhe ligjin zgjedhor të vendit është tregues i ndarjes së qëndrueshme midis BE-së dhe SHBA-së në lidhje me përdorimin e Fuqive të Bonit. Propozimi shkaktoi shumë polemika në Bosnje, pasi ai përfshin një komponent të rreptë që do të favorizonte HDZ BIH në zgjedhje – megjithëse pjesë të tjera të paketës janë krijuar për të adresuar mosfunksionimin e FBIH dhe për të hequr veton e HDZ BIH mbi funksionimin të FBIH-së. Anëtarët e Kuintit morën qëndrime që flasin për qëndrimet e tyre të përgjithshme ndaj Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë. Franca dhe Italia treguan kundërshtimin e tyre të përgjithshëm ndaj përdorimit të Fuqive të Bonit, Gjermania e kundërshtoi nismën sepse nuk donte të inkurajonte etnizimin e ligjit zgjedhor, dhe SHBA dhe Britania e Madhe mbështetën si përdorimin e Fuqive të Bonit ashtu edhe propozimin. Pavarësisht se çfarë mendon dikush për planin, episodi pasqyroi një sfidë më të gjerë në mungesën e strategjisë së përbashkët të Kuintit se si të ecë përpara dhe të forcojë ndikimin perëndimor në Bosnje.

Pamja rajonale

Ndikimi i Hungarisë në Bosnjë

Që kur Dodik filloi të kërcënonte me shkëputje, partneri i tij kryesor në BE ka qenë kryeministri i Hungarisë, Viktor Orban. Orban tregoi përkushtimin e tij për bashkëpunim me liderë joliberalë me të njëjtin mendim nga Ballkani Perëndimor kur i ofroi azil Nikola Gruevskit – ish-kryeministrit të arratisur të Maqedonisë së Veriut, i cili po përballej me gjyqin në shtëpi me akuza për korrupsion. Në mënyrë të ngjashme, Orban e mbështeti publikisht Dodikun në përpjekjen e tij për të shpërbërë Bosnjën duke e vizituar atë në Banja Luka menjëherë pasi Asambleja Kombëtare miratoi rezolutën e saj për tërheqjen nga të gjitha institucionet e qeverisë qendrore. Atje, Orban premtoi investime ekonomike në Republika Srpska dhe njoftoi se Hungaria do të bllokonte iniciativat e mundshme brenda BE-së për të sanksionuar Dodik për minimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit. Dodik vlerëson rregullisht qëndrimin e ekstremit të djathtë të Orbanit për imigracionin dhe deklaratat e tij islamofobike, duke përdorur retorikë të ngjashme për të justifikuar veprimet e tij destabilizuese në Bosnje.

Prandaj, ndërsa Hungaria është një nga kontribuuesit më të mëdhenj të trupave në EUFOR Althea, ajo gjithashtu minon rëndë kapacitetin e BE-së për të penguar sjelljen penguese dhe secesionizmin në Bosnje. BE ka krijuar një kornizë ligjore për sanksionimin e politikave anti-Dayton të politikanëve vendas, por nuk e ka përdorur kurrë atë. Gjermania tregoi një oreks për ta ndryshuar këtë në vitin 2021, pasi Dodik tërhoqi Republikën Srpska nga institucionet e qeverisë qendrore të Bosnjës. Megjithatë iniciativa gjermane dështoi. Pas kërcënimit të vetos së Orban, shtetet anëtare ranë dakord të ndryshojnë kërkesat e votimit për këtë çështje nga një shumicë e cilësuar në unanimitet, duke siguruar kështu që BE-ja nuk do ta sanksionojë kurrë Republikën Srpska.

Për më tepër, komisioneri i zgjerimit Oliver Varhelyi duket se mbështet në heshtje Dodik – ose, të paktën, e bëri këtë përpara pushtimit të Ukrainës nga Rusia. Varhelyi thuhet se ofroi të bënte lëshime për Dodik, duke u zotuar se do t’i jepte 600 milion € kredi Republika Srpska nëse Dodik zbut një pjesë të retorikës së tij. Në të njëjtën kohë, Gjermania mbajti 105 milionë euro ndihmë për projektin për Republikën Srpska në reagim ndaj aktiviteteve anti-Dayton të Dodik.

Prandaj, Hungaria është dëshmuar efektive në bllokimin e përpjekjeve të Gjermanisë për të penguar aktivitetet penguese të liderëve në Republika Srpska (sado minimale të jenë këto përpjekje).

Ndikimi i Serbisë dhe Kroacisë në Bosnjë

Rolet e Serbisë dhe Kroacisë në luftën e Bosnjës janë të dokumentuara mirë. Siç konfirmohet nga vendimet e Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, të dy vendet u përqendruan në gdhendjen e territoreve etnikisht homogjene në Bosnje për aneksim. Në vitet e fundit, Serbia dhe Kroacia janë përpjekur të dyja të ruajnë një mohim të besueshëm në lidhje me aktivitetet e tyre destabilizuese në Bosnje.

Kroacia ka qenë veçanërisht këmbëngulëse në shtytjen e saj për reforma zgjedhore që do ta ndajnë më tej Bosnjën sipas vijave etnike dhe do të forconin fatet elektorale të HDZ BIH. Qeveria e Kroacisë e udhëhequr nga HDZ mbështetet në partinë e saj simotër, HDZ-në e Bosnjës dhe Hercegovinës, për të mbështetur ndërhyrjen e saj në punët e brendshme të Bosnjës, duke ndikuar shpesh në politikat në dobi të Kroacisë dhe në kurriz të interesave kombëtare të Bosnjës. Këto përfshijnë: votat e HDZ BIH kundër adresimit të çështjeve të rëndësishme dypalëshe si ratifikimi i marrëveshjes kufitare të vitit 1999 ndërmjet Bosnjës dhe Kroacisë, të cilën Kroacia po e kundërshton; Përpjekjet e Kroacisë për të ndërtuar një deponim të mbetjeve bërthamore afër kufirit me Bosnjën; Mbështetja e HDZ BIH për Kroacinë duke paguar një tarifë simbolike shumë më të ulët se çmimi i tregut për ujin nga Liqeni Busko në Bosnje për të operuar hidrocentralet kroate (dy deputetë të HDZ BIH u përjashtuan nga partia pasi kërkuan kompensim më të drejtë nga Kroacia); ose ndërhyrje nga anëtarët e Këshillit të Konkurrencës të Bosnjës për të ndikuar në vendimet e tij në dobi të kompanive të Kroacisë dhe Serbisë.

Në fillim të këtij viti, Akademia Kroate e Shkencave publikoi një memorandum që bën thirrje për krijimin e një entiteti kroat në Bosnje, si parakusht për pranimin e vendit në BE. Njoftimi aktual se Zyra e Përfaqësuesit të Lartë do të impononte ndryshime në ligjin zgjedhor – duke premtuar se do të heqë një sërë bllokimesh institucionale në FBIH – do të ndryshonte metodën e zgjedhjes së delegatëve në dhomën e sipërme të parlamentit të FBIH, e cila më pas do të ndikojnë në emërimin e delegatëve në dhomën e lartë të parlamentit boshnjak. Ajo do ta bënte këtë në një mënyrë të tillë që t’i jepte më shumë peshë votave të kroatëve të Bosnjës që jetojnë në kantonet e dominuara nga HDZ BIH, dhe kështu të forconte më tej fuqinë politike të HDZ BIH në të dy nivelet e qeverisjes.

Serbia, aleati kryesor i Rusisë në Ballkanin Perëndimor, vazhdon të jetë një lojtar i fuqishëm rajonal dhe të përzihet në punët e fqinjëve të saj, veçanërisht në Bosnjë dhe Kosovë. Figura të rëndësishme në qeverinë serbe mbajnë një diskurs revizionist që lavdëron kriminelët e luftës, promovon idenë e një “bote serbe” dhe shpesh bën thirrje për bashkim me Republikën Srpska – të gjitha këto të kujtojnë narrativën e Rusisë për Ukrainën. Presidenti Aleksandar Vuçiq i bën fjalë sovranitetit dhe integritetit territorial të Bosnjës, ndërsa u jep mbështetje politike aktorëve nacionalistë që përpiqen të shpërbëjnë qeverinë e Bosnjës dhe Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit. Paraqitja e Dodikut si folës i shquar në stërvitjen më të madhe ushtarake të Serbisë që nga luftërat e viteve 1990 është një rast i tillë. Fjalimi i Dodik, i cili erdhi në kulmin e bojkotit të tij ndaj qeverisë qendrore të Bosnjës, theksoi fuqinë që ushtria serbe mund të sjellë potencialisht. Dikush mund të ishte falur për të supozuar se Dodik ishte ministër i mbrojtjes i Serbisë dhe jo një politikan në një shtet të veçantë sovran.

Në këtë sfond, dhe duke pasur parasysh mungesën e vazhdueshme të katarsisit të shoqërisë serbe gjatë luftërave të viteve 1990, rritja e fundit në shpenzimet ushtarake të Serbisë është një shkak për shqetësim në lidhje me planet e saj afatgjata për rajonin. Në vitin 2019 ky shpenzim ishte 1.7 herë më i madh se ai i pesë vendeve të tjera të Ballkanit Perëndimor së bashku. Për më tepër, importet e armëve të Beogradit – të cilat u rritën më shumë se dhjetëfish midis 2016 dhe 2019 – përfshijnë gjithnjë e më shumë armë të avancuara kineze dhe ruse.

Konkluzioni

Kërcënimi kryesor për sovranitetin e Bosnjës vjen më pak nga ndikimi i Rusisë mbi vendin dhe më shumë nga aktorët lokalë dhe rajonalë. Udhëheqësit e Republikës Srpska kurrë nuk kanë hequr dorë plotësisht nga ideja e fitimit të pavarësisë nga Bosnja dhe bashkimit me Serbinë. Megjithatë, nëse shkëputej, Republika Srpska nuk mund të mbijetonte financiarisht pa u bërë pjesë e Serbisë: partnerët e saj kryesorë ekonomikë në BE do të refuzonin ta njihnin atë si një entitet të pavarur dhe do të bllokonin tregtinë me të. Pavarësisht qëndrimit pro-rus të Republika Srpska, pjesa më e madhe e tregtisë së saj mbetet me vendet e BE-së.

I vetmi skenar në të cilin një Republika Srpska e pavarur mund të mbijetojë është ai që i ngjan situatës me Republikën Turke të Qipros Veriore, ku Beogradi ka ofruar mbështetje të konsiderueshme financiare. Kjo mbetet e pamundur për momentin. Ideja e bashkimit me Serbinë përshkon diskursin publik dhe fushatat politike të Republika Srpska, por kostot politike dhe ekonomike të një hapi të tillë janë aktualisht shumë të larta që Beogradi të mendojë seriozisht ta bëjë atë: Serbia ka një marrëdhënie të ngushtë me BE-në në tregti dhe investime. dhe me SHBA-në në prokurimet ushtarake.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se paqja dhe stabiliteti në Bosnje mund të merren si të mirëqenë. Pavarësisht levave të kufizuara ekonomike të Rusisë, qëllimi i vendosur i Moskës është të vazhdojë të përmbysë iniciativat ekzistuese politike dhe të sigurisë perëndimore në Bosnje. Rusia pa dyshim do të vazhdojë të vendosë të gjitha instrumentet që ka në dispozicion për të arritur këtë qëllim. Veçanërisht, kjo përfshin edhe një herë përdorimin e vetos në Këshillin e Sigurimit të OKB-së këtë vjeshtë për të parandaluar zgjatjen e EUFOR Althea.

Serbia vazhdon të mbrojë bastet e saj duke mbajtur marrëdhënie të forta me Kinën dhe Rusinë, ndërsa pret të shohë se kush do të mbizotërojë në luftën ekonomike midis Rusisë dhe Perëndimit. Dhe aktorët revanshistë në Bosnje dhe Serbi po shpresojnë me durim për kthimin e Donald Trump, të cilin ata presin të jetë më lejues kur bëhet fjalë për idetë e ndryshimit të kufijve. Nëse konteksti do të ndryshonte, Beogradi mund të vepronte sipas narrativës së tij revizioniste ose të inkurajonte të tjerët ta bënin këtë. Prandaj nuk është e mundur të përjashtohet një përpjekje e Republika Srpska për shkëputje, ose mbështetja e Beogradit për ndryshime kufijsh diku tjetër në rajon. Në një skenar të tillë, Rusia do të shkonte me kënaqësi në udhëtim.

Shumë politikëbërës në kryeqytetet evropiane do të kishin vështirësi të imagjinonin se si mund të ndodhin zhvillime të tilla. Megjithatë, e njëjta gjë ishte e vërtetë për përpjekjet e Rusisë për të shpërbërë Ukrainën – deri në momentin që trupat ruse filluan avancimin e tyre në Kiev. Në mënyrë të ngjashme, në vitin 1991, pasi shpërtheu konflikti në Slloveni, ambasadori gjerman në Beograd thuhet se tha: “Nuk do të më thuhet se ka një luftë në Jugosllavi”.

Shembuj të shumtë të disonancës konjitive të vendimmarrësve që çojnë në mungesë të parandalimit në kohë dhe efektiv. Mësimet kryesore për Bosnjën nga lufta e Rusisë kundër Ukrainës nuk kanë të bëjnë aq shumë me rrezikun e pushtimit të saj të mundshëm të Bosnjës, por me nevojën për të krijuar një pengesë kundër revanshizmit lokal dhe rajonal. Ata që hedhin poshtë nevojën për një parandalim të tillë shpesh theksojnë se Bosnja tashmë është shumë e varur nga mbështetja politike dhe e sigurisë nga SHBA dhe BE. Ka disa të vërteta në argument. Por, derisa sistemi i ndarjes së pushtetit të sanksionuar në Dejton të reformohet, aktorët vendas revizionistë do të vazhdojnë ta mbajnë peng Bosnjën. Prandaj, strategjia politike e Perëndimit duhet të fokusohet në çlirimin e strukturave qeverisëse të Bosnjës nga kontrolli nacionalist.

Për më tepër, varësia nga mbështetja e jashtme nuk është unike për Bosnjën: Koreja e Jugut, Tajvani, Japonia dhe shtetet e Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit varen shumë nga garancitë e sigurisë së SHBA-së për të shmangur kërcënimet e pushtimit. SHBA vendos më shumë se 80,000 trupa në Japoni dhe Korenë e Jugut për të penguar sulmet e mundshme nga Kina dhe Koreja e Veriut. Në Bosnje, një vend në të cilin ekziston një rrezik i lartë i një konflikti që mund të destabilizojë BE-në, është befasuese që shtetet anëtare nuk janë të gatshme të vendosin më shumë se 1000 trupat që aktualisht përbëjnë EUFOR Althea.

SHBA luajti një rol kritik në stabilizimin e Bosnjës pas luftës, duke kontribuar me 52,000 trupat e NATO-s në vend dhe duke e zvogëluar gradualisht këtë numër përpara se të lejonte BE-në të merrte drejtimin. Shumica e boshnjakëve duan që trupat amerikane të kthehen në vendin e tyre, pasi SHBA-ja është i vetmi partner që ata besojnë për t’i mbrojtur ata në një konflikt. Megjithatë, evropianët duhet të pranojnë se, megjithëse SHBA është ende e angazhuar politikisht me Bosnjën, ajo pret që aleatët e saj evropianë të marrin drejtimin si garantues i sigurisë në Ballkan. Prandaj, ata duhet të forcojnë tani angazhimin e tyre politik dhe të sigurisë me Bosnjën, për të parandaluar që kriza politike të zhvillohet në përshkallëzim ushtarak.

Nëse BE-ja dëshiron të përmbushë ambicien e saj për t’u bërë një aktor gjeopolitik që mund të përmbajë Rusinë në fqinjësinë e saj të afërt, nuk do të jetë në gjendje ta bëjë këtë vetëm përmes kornizës së zgjerimit, (i cili, në çdo rast, është duke mosfunksionuar). BE-ja duhet të krijojë një politikë të jashtme dhe të sigurisë të besueshme që mbështetet nga aftësi të fuqishme ushtarake. BE-ja duhet ta bëjë këtë jo vetëm për Bosnjën dhe Ballkanin, por edhe për hir të saj.

Në 30 vitet e fundit, politika e BE-së, nga Bosnja në Ukrainë, është karakterizuar nga ambicia e saj e paplotësuar për t’u bërë një lojtar i besueshëm në politikën e jashtme dhe sigurinë. BE-ja dështoi Ballkanin në vitet 1990: ish-ministri i Jashtëm i Luksemburgut Jacques Poos deklaroi se rënia e Jugosllavisë ishte “ora e Evropës” – vetëm që evropianët të provonin të paaftë për të parandaluar luftërat që pasuan. Ky dështim i dha shtysë Zeitenwende të asaj epoke për BE-në: Objektivi Kryesor i Helsinkit. Qëllimi i tij ishte të krijonte aftësinë për të vendosur 60,000 trupa brenda 60 ditëve në një mision që zgjat deri në një vit.

Tre dekada më vonë, ndërsa tmerret e përjetuara nga Bosnja në vitet 1990 përsëriten në Ukrainë, Busulla Strategjike e BE-së ka përcaktuar ambicien shumë më modeste për zhvillimin e një Kapaciteti të Shpejtë të Shpërndarjes prej 5,000 trupash. Kjo është më pak se një e dhjeta e numrit të ushtarëve të NATO-s që ruajtën paqen në Bosnje në vitin 1996. Nëse BE-ja nuk bëhet më e sigurt në politikën e jashtme dhe çështjet ushtarake, ajo kurrë nuk do t’i arrijë qëllimet e saj gjeopolitike në Ballkan – apo kudo tjetër.

Këshilli Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë nuk mban qëndrime kolektive. Publikimet e ECFR përfaqësojnë vetëm pikëpamjet e autorëve të tyre individualë.

_____________________________________________

Rreth autorit: Majda Ruge është një bashkëpunëtore e lartë e politikave me programin e Evropës më të gjerë në Këshillin Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë, me qendër në Berlin. Përpara se t’i bashkohej ECFR, ajo kaloi tre vjet si bashkëpunëtore në Institutin e Politikës së Jashtme/SAIS në Universitetin Johns Hopkins. Ajo ka dëshmuar dy herë si dëshmitare eksperte në seancat dëgjimore të Komisionit të Senatit Amerikan për Marrëdhëniet me Jashtë për Ballkanin Perëndimor. Ruge më parë ka punuar në kapacitete menaxhuese dhe këshilluese për Delegacionin e Komisionit Evropian në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Misionin e OSBE-së në Bosnje dhe Hercegovinë. Gjatë asaj kohe, ajo mori pjesë në reformat kryesore të shtetndërtimit, duke përfshirë punën që kombinoi administratat doganore dhe tatimore nënshtetërore në një institucion të vetëm të nivelit shtetëror.

_______________________________________________

Burimi: Ky artikull është publikuar nga ECFR

The European Council on Foreign Relations (ECFR)
Këshilli Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë (ECFR)


Spread the love


Leave a Reply