Ekstremistët e Hamasit në Gaza janë tashmë të vdekurit në këmbë

Spread the love

Ekstremistët e Hamasit në Gaza janë tashmë të vdekurit në këmbë

Anëtarët e Hamasit në terren me shumë gjasa janë tashmë të vdekurit në këmbë, përveç, natyrisht, udhëheqjes që iku në Katar, por pyetja është nëse kompania mbajtëse e terrorit islamist, duke humbur një filial, thjesht do të pranojë të ndryshojë vullnetin e krijuesit dhe zotërinjtë e saj dhe lejojnë veten të shtyhet drejt shkatërrimit

Nga Mario STEFANOV [Geopolitika News, Zagreb]

Izraeli, si fituesi i vetëm i revolucioneve dhe luftërave të Lindjes së Mesme të dekadave të fundit, po përpiqet të heqë qafe ekstremistët islamikë, të cilët, pas shpërbërjes dhe shkatërrimit praktik të botës arabe, mbetën armiqtë e vetëm arabë. Pas shumë vitesh të tërbimit islamik dhe luftërave të Lindjes së Mesme, asnjë vend arab nuk mund ta krahasojë atë ushtarakisht. I vetmi shtet rajonal i mbetur që mund ta kërcënojë Izraelin ushtarakisht është Irani. Natyrisht, është vlerësuar se ka ardhur momenti kur është e nevojshme të eliminohen pjesët e mbetura të mbajtjes së terrorit islamik, përfshirë Hamasin. Shkatërrimi i ekstremistëve islamikë, të cilët më parë i kishin përfituar shumë me veprimet e tyre, tani është bërë i nevojshëm për të garantuar sigurinë e Izraelit.

Një fitore historike

Ekstremistët islamikë kanë luajtur rolin e tyre në shkatërrimin e fuqisë së botës arabe dhe forcimin e pozitës së Izraelit. Ata duhet të likuidohen tani. ISIL është neutralizuar dhe është radha e Hamasit, por është pak më e vështirë të luash me të, sepse Irani qëndron pas tij, kështu që SHBA po peshon me kujdes nëse duhet të lejojë apo jo Izraelin të shkatërrojë fizikisht Hamasin për të parandaluar një ushtri të mundshme më të gjerë. konflikti në atë rast në Lindjen e Mesme që dëshiron Moska. Një konflikt i armatosur në shkallë të gjerë në rajonin e Lindjes së Mesme do t’i përshtatej Rusisë për të lehtësuar pozicionin e saj në Ukrainë dhe për të shtrirë potencialin e Perëndimit drejt pikave të shumta të krizës, gjë që do të vinte në pikëpyetje vetë rendin ndërkombëtar ekzistues, i cili nuk i përshtatet rusëve dhe rusëve dhe rusëve. interesat kineze.

Udhëheqja e Hamasit, duket se është gati për likuidim, sepse thjesht ka ikur në Katar, ku gëzon luksin, ndërsa populli palestinez në Gaza, për të cilin nominalisht po lufton, është lënë në mjerim dhe vdekje. Reuters raportoi më 14 tetor se Ministri i Jashtëm iranian Hossein Amirabdollahian u takua me liderin e Hamasit Ismail Haniyeh në Doha, kryeqytetin e Katarit, dhe ata ranë dakord të vazhdonin bashkëpunimin e mëtejshëm të ngushtë, dhe ministri iranian vlerësoi depërtimin e Hamasit në Izrael si një “fitore historike”. që dëmtoi pushtimin izraelit të territorit palestinez.

Anëtarët e Hamasit në terren me shumë gjasa janë tashmë të vdekurit në këmbë, përveç, natyrisht, është e nevojshme të përsëritet, lidershipi i Hamasit që jeton në luks në Doha, por pyetja është nëse kompania e terrorizmit islamist, duke humbur një dega, thjesht do të pranojë të ndryshojë vullnetin e krijuesve dhe zotërinjve të saj dhe të lejojë që ai të shtyhet drejt shkatërrimit.

Sido që të jetë, pak njerëz kanë nevojë për shërbime islamike në një Lindje të Mesme plotësisht të shkatërruar. Ata e kanë bërë punën e tyre me gjak dhe është çështje kohe që mjeshtrit dhe krijuesit të heqin dorë prej tyre. Pavarësisht nëse izraelitët e kanë thyer Hamasin tani apo jo, ekstremistët islamikë në Lindjen e Mesme janë – siç do të thoshin turbofolk gjeopolitik i valës së re – tani në “anën e gabuar të historisë” dhe zili i tyre i vdekjes po troket.

Subjektet joshtetërore

Gjithçka që islamistët ekstremë kanë kontribuar për botën arabe dhe palestinezët në 30 vitet e fundit mund të përmblidhen vetëm në disa pika – shkatërrimi i shteteve më të fuqishme arabe pas zgjimit të ekstremizmit islamik përmes programimit të “ngjarjeve popullore” në të ashtuquajturat revolucionet arabe dhe ndërhyrjet e drejtpërdrejta ushtarake të ndërmarra në lidhje me to nga SHBA dhe aleatët e saj, të cilat forcuan pozitat e Izraelit.

Izraeli është i vetmi që ka përfituar nga luftërat në Lindjen e Mesme që kanë dalë nga revolucionet arabe. Në to u eliminuan të gjitha shtetet arabe që të paktën teorikisht kishin mundësinë e konfrontimit ushtarak me Izraelin. Libia, Iraku dhe Siria u shkatërruan dhe i vetmi kundërshtar serioz i karakterit shtetëror të Izraelit mbeti fuqia rajonale joarabe, Irani, i cili nuk ka kontakte të drejtpërdrejta territoriale me Izraelin. Të gjithë kundërshtarët e mbetur arabë të Izraelit janë entitete joshtetërore, zakonisht organizata terroriste si lëvizja islamike sunite Hamas si një nga krahët e Vëllazërisë Myslimane. Dhe ajo organizatë është pjesë e të ashtuquajturit gjatë Pranverës Arabe u përpoq të shkatërronte vetë Egjiptin, vendi që ishte i pari që nënshkroi një marrëveshje paqeje me Izraelin. Për t’u hakmarrë ndaj autoriteteve egjiptiane – si pasardhës të sundimit të islamistit të vrarë Anwar al-Sadat, i cili guxoi të nënshkruante paqen me Izraelin – ata dështuan. Por ata arritën të kthenin Egjiptin, ekonominë, strukturën sociale dhe fuqinë ushtarake të tij 20 vjet më parë.

Armiku i dytë i mbetur dhe më i fuqishëm i Izraelit nuk është përsëri një shtet, por një organizatë me ndikim të madh në Liban dhe Siri, Hezbollahu pro-iranian. Lidhjet e tij me Iranin nuk janë aq të njëanshme sa me Hamasin, i cili është një ekzekutues i pastër, por një strukturë më serioze politike dhe ushtarake me një udhëheqje shumë më serioze që ka aftësinë për t’u përshtatur me ndryshimet e situatës. Kështu, për shembull, pas tërheqjes së Izraelit nga Libani jugor dhe lënies në baltë të ushtrisë së krishterë të Libanit jugor (SLA), e cila bashkëpunoi me izraelitët, Hezbollahu e ndaloi shprehimisht çdo hakmarrje ndaj milicive të krishtera dhe popullsisë së krishterë. Në rast të përshkallëzimit të luftës së Izraelit me Hamasin, është pothuajse e sigurt që edhe Hezbollahu do t’i bashkohet luftimeve.

Parakushtet për paqe

Sulmi i fundit thotë gjithçka për Hamasin si një strukturë që në fakt funksionon për Izraelin. Mund të shtrohet pyetja: Cili mund të ishte objektivi ushtarak i atij sulmi dhe çfarë u arrit prej tij? Shkatërrimi i forcave ushtarake izraelite në zonën ngjitur me Gazën ose largimi i tyre nga vija e ndarjes me Gazën sigurisht që nuk mund të ishte qëllimi i operacionit, pasi një qëllim i tillë do të kishte qenë përtej aftësisë së Hamasit për ta zbatuar.

Mbetet vetëm një synim që Hamasi donte ta arrinte, dhe ai nuk është aspak një qëllim ushtarak – pushtimi i vendbanimeve hebraike dhe likuidimi dhe rrëmbimi i popullatës civile atje. Ky është i vetmi plan që Hamasi me sa duket kishte dhe e ekzekutoi me sukses – masakrimi i civilëve dhe marrja e pengjeve. Ky nuk është një operacion ushtarak, por një operacion terrorist që synon popullsinë civile. Gjuajtja e një breshëri raketash të padrejtuara dhe të pasakta gjithashtu nuk mund të kërcënonte fuqinë ushtarake të Izraelit, por vetëm popullatën civile. Për ta thënë troç, në fund Hamasi luajti në duart e Izraelit, jo palestinezëve pas të cilëve fshihet.

Izraeli tani ka filluar të merret me atë që ka mbetur nga rezistenca arabe ndaj Izraelit pas viteve të tërbimit nga të ashtuquajturit ekstremistët islamikë. Revolucionet arabe dhe luftërat e Lindjes së Mesme, të cilat shkatërruan shtetet arabe me potencialin për të kërcënuar ushtarakisht fuqinë ushtarake të Izraelit.

Luftërat e pafundme të Lindjes së Mesme të drejtuara nga SHBA-të dhe shtetet më të fuqishme evropiane, jo vetëm që shërbyen për të siguruar energji dhe interesa ekonomike të drejtpërdrejta amerikane dhe evropiane në Lindjen e Mesme, por gjithashtu krijuan një arkitekturë gjeopolitike krejtësisht të re të Lindjes së Mesme që shkatërroi të gjithë kundërshtarët e Izraelit dhe krijoi parakushtet për paqe të përshtatura për Izraelin. Në të vërtetë, sot, pas konfrontimeve të përgjakshme ndërarabe në vijën e ndarjeve etnike, fetare dhe sektare, ai kurrë nuk ka qenë më i fuqishëm, edhe pse nuk ka marrë pjesë drejtpërdrejt në luftërat e dekadës së kaluar. E thënë figurativisht, ai nuk duhej të gjuante as një plumb – këtë herë arabët e bënë për vete.

Plani i Yinan

Ajo që ndodhi ishte pikërisht ajo që strategët izraelitë donin të arrinin – paqen sipas kushteve të tyre. Shpërbërja e të gjitha shteteve arabe që mund të ishin një kërcënim për Izraelin dhe zotërinjtë dhe eksponentët lokalë arabë të politikës amerikane dhe evropiane – Arabia Saudite dhe aleatët e GCC – u krye. Strategjia e dërrmimit dhe shpërbërjes asimetrike të shteteve kundërshtare arabe ose e shndërrimit të tyre në parashtete të padëmshme jofunksionale të grisura nga konfliktet e brendshme dhe fragmentimi rajonal shprehet qartë në të ashtuquajturat. Plani Yinan nga viti 1982.

Në studimin “Strategjia për Izraelin gjatë viteve 1980” nga Oded Yinon, një zyrtar i lartë i Ministrisë së Punëve të Jashtme izraelite, botuar publikisht në Israel Shahak’s Review of Palestinian Studies dhe në botimin “Kivunim” të administratës së Organizatës Botërore Sioniste. në Jerusalem, thuhet se “Siria do të shpërbëhet në përputhje me strukturën e saj etnike dhe fetare në disa shtete si Libani i sotëm, kështu që një shtet alavit shiit përgjatë bregdetit, një shtet sunit në zonën e Alepos dhe një shtet tjetër sunit në Damask do të shpërbëhet. të dalin, dhe druzët do të krijojnë edhe shtetin e tyre… Një shtet i tillë do të jetë garanci për paqen dhe sigurinë në rajon për një periudhë më të gjatë dhe ky synim është tashmë në dorën tonë sot”.

Disidenti izraelit, prof. Israel Shahak, pretendoi atëherë se vizioni i fragmentimit gradual dhe ndarjes së brendshme të shteteve arabe në entitete të veçanta etnike dhe fetare, i paraqitur në studimin e Yinon-it, u bë pjesë integrale e mendimit strategjik izraelit, dhe me zhvillimin e mëtejshëm të ngjarjeve pas luftës së dytë në Irak dhe përmbysja e Sadam Huseinit në vitin 2003, ai theksoi konformitetin e plotë të vizionit gjeopolitik amerikan për riformësimin e Lindjes së Mesme dhe planit të Yinon.

Që në fillim, ishte e qartë për Izraelin dhe aleatët e tij se Izraeli mund të përballej vetëm me armiqtë e tij superiorë nëse përfitonte nga përçarjet dhe konfliktet ekzistuese midis tyre. Ai nuk mund ta arrinte këtë i vetëm, por SHBA dhe aleatët e saj evropianë kishin aftësitë për ta bërë këtë dhe e kanë bërë me këmbëngulje për vite me radhë.

Erërat e luftës

Falë ndërveprimit të një politike të jashtme të qartë dhe konsistente izraelite, fuqisë ushtarake izraelite, fuqisë ushtarake amerikane dhe evropiane dhe ndikimit amerikan dhe evropian në shtetet arabe dhe marrëdhëniet e fuqisë në Lindjen e Mesme, sot është krijuar një situatë në të cilën mund të të konkludohet në mënyrë të pamohueshme se Izraeli nuk është kurrë më afër arritjes së qëllimeve të tij.qëllimet themelore strategjike. E thënë thjesht, Izraeli humbi të gjithë armiqtë e tij më të mëdhenj dhe më të rrezikshëm gjatë viteve të luftës në Lindjen e Mesme. Shtetet që mund të kërcënonin seriozisht Izraelin ushtarakisht janë zhdukur praktikisht, ose fuqia e tyre ushtarake është shkatërruar plotësisht nga transformimi i tyre në entitete shtetërore të dështuara. Në erërat e luftës, Iraku dhe Siria u zhdukën siç ishin dikur si shtete me një forcë të organizuar ushtarake, mjaft të fuqishme për të kërcënuar ushtarakisht shtetin izraelit apo edhe për të vënë në dyshim mbijetesën e tij. Siria e shkatërruar nga lufta dhe Iraku i ndarë nuk mund ta bëjnë më këtë. Izraeli, sado i fuqishëm që ishte, ishte gjithmonë i vetëdijshëm se nuk mund të bënte luftë pafund. Në fund të fundit, edhe sipas definicionit, lufta është vetëm një mjet për të arritur paqen sipas fituesit. Izraeli është i lodhur nga lufta dhe ka vërtet nevojë për paqe, por sigurisht një lloj që do të ruajë të gjitha pozicionet që Izraeli, duke luftuar dhe negociuar në dekadat e fundit, i siguroi vetes në hartën gjeopolitike rajonale. Lufta afatgjatë e Izraelit që shumë kohë më parë në vitin 1948, kur të gjitha shtetet arabe i shpallën luftë të nesërmen e shpalljes si shtet, pati efektet e veta pozitive sepse siguroi kohezionin e brendshëm dhe në planin e jashtëm pozicioni gjeopolitik nuk ishte. ndërtuar shumë shpejt, por gradualisht dhe me mend. Territoret që Izraeli fitoi përmes luftës në atë periudhë të gjatë kanë qenë nën sundimin e tij real për dekada dhe akti aktual i mbajtjes së territorit, pra kontrolli i plotë mbi territorin dhe popullsinë, fiton atribute ligjore me kalimin e kohës. Sidomos nëse pronarët aktualë, si Siria në rastin e Golanit të pushtuar, ecin në një vijë të hollë midis mbijetesës shtetërore-ligjore dhe zhdukjes si një subjekt i së drejtës ndërkombëtare. Pa Sirinë, nuk ka Golan sirian, ai bëhet Golani izraelit.

Një objektiv më i lehtë

E tëra që mbetet është të shpërndahen grupet islamike armiqësore ndaj Izraelit dhe të lidhin marrëveshje paqeje me sa më shumë shtete arabe, mbi të gjitha me Arabinë Saudite dhe monarkitë e tjera nga Këshilli i Bashkëpunimit të Gjirit (GCC). Këto monarki të Gjirit – Bahreini, Katari, Kuvajti, Omani, Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe – u bënë qendra e fuqisë dhe vendimmarrjes arabe pas shkatërrimit të Irakut dhe Sirisë dhe, me ndihmën e ekstremistëve islamikë, përmbysjes së fuqia ekonomike dhe ushtarake e Egjiptit. Tani është radha e ekstremistëve islamikë që të shkatërrohen, mbi të gjitha Hamasi.

Por çështja mbetet nëse lufta kundër tyre do të jetë vërtet shumë më e lehtë sesa lufta me shtetet dikur të fuqishme arabe dhe shkatërrimi i tyre i mëvonshëm me veprime hibride, siç duket të vlerësojë udhëheqja politike dhe ushtarake izraelite.

“Bashar al-Assad nuk mund ta bashkojë vendin e tij sepse ai kontrollon 25 për qind të Sirisë”

Kreu për një kohë të gjatë i shërbimit të inteligjencës ushtarake izraelite, ish-shefi i shtabit të ushtrisë izraelite dhe ministri i atëhershëm i mbrojtjes izraelite Moshe Yaalon tha në një deklaratë për Radion Publike Kombëtare në mesin e vitit 2015 fare troç: “Kufijtë në Lindjen e Mesme janë absolutisht do të ndryshojë. Ata kanë ndryshuar tashmë sepse presidenti sirian Bashar al-Assad nuk mund të bashkojë më vendin e tij dhe kontrollon vetëm 25 për qind të Sirisë. Sipas Yaalon, disa nga shtetet arabe nuk kanë “histori reale”, por janë “tërhequr artificialisht nga marrëveshja e famshme britaniko-franceze Sykes-Picot mbi rrënojat e Perandorisë Osmane. Egjipti do të mbetet gjithmonë Egjipt, por Libia, Siria dhe Iraku janë krijime artificiale shtetërore dhe sot jemi dëshmitarë të kolapsit të tyre”.

Yaalon nuk e përmendi, por ajo që u tha vlen edhe për shtetet e tjera të botës arabe që u krijuan në të njëjtin moment historik dhe me vendime të të njëjtave qendra perandorake të fuqisë botërore, ndaj duhet zhdukur edhe Libani përveç atyre. renditur në skenarin e një lufte civile që u zhvillua midis rreth 50 ushtrive dhe milicive libaneze nga 1975 deri në 1990, pas së cilës Libani nuk mund të ishte më një shtet funksional.

Hamasi financohet edhe nga Bashkimi Evropian

Hamasi, edhe pse një organizatë sunite, financohet drejtpërdrejt nga Irani shiit dhe drejtpërdrejt, dhe më vonë, deri më sot, indirekt nga monarkitë e Gjirit Arab dhe Bashkimi Evropian. Pretendimet se ndihma e Bashkimit Evropian për palestinezët kontrollohet rreptësisht në mënyrë që të mos bjerë në duart e gabuara janë jashtëzakonisht joserioze, sepse Hamasi është zotëruesi jo vetëm i financave, por edhe i jetës dhe vdekjes, jo vetëm në Gaza, por edhe në të gjitha territoret palestineze. , duke përfshirë, natyrisht, dhe Bregun Perëndimor, ku Autoriteti Palestinez, i cili doli nga Fatah, nuk mund t’i rezistojë atij. Hamasi drejtohet direkt nga Teherani. Pjesa tjetër e ekstremistëve sunitë nga Xhihadi Islamik Palestinez, ISIL dhe Al-Kaida financohen nga shtetet arabe të Gjirit.


Spread the love


Leave a Reply