Filozofët e Putinit: Duke lexuar Vasili Grosman-in në Kremlin

Spread the love

[Botuar nga Instituti i Kërkimeve të Politikës së Jashtme]
Ivan Alexandrovich Ilyin ishte jurist, filozof, politolog dhe monarkist rus, i cili mbështeti krahun e djathtë të partisë Kadet. Foto Kredia: Wikipedia Commons

Nga Brent Eastwood*

(FPRI) – Çfarë e bën Putinin të sillet kështu? Shumë janë përpjekur t’i përgjigjen kësaj pyetjeje. Shumica arrijnë në përfundimin, veçanërisht pas pushtimit të Ukrainës, se ai është i keq, djallëzor dhe kriminel lufte. Ai mund të jetë të gjitha ato gjëra, por ai nuk e filloi kështu. Putini dikur ishte thjesht një tjetër oficer i mesëm i KGB-së, jo një oficer i shkëlqyeshëm. Ai është çekist (një produkt i shërbimeve të sigurisë) dhe siloviki (një burokrat sigurie), por kjo nuk duhet ta kishte bërë domosdoshmërisht të lig.

Pra, si katapultoi Putini në një zuzar që është tani? Çfarë ka lexuar dhe kë ka ndjekur? Përgjigjja e këtyre pyetjeve mundëson të zhvishet përsëri qepa për të kuptuar më mirë një karakter të tillë enigmatik. Ai ka zhvilluar një filozofi ndër vite që bazohet në veprimet e tij. Duke shqyrtuar kë dhe çfarë ndjek, zyrtarët perëndimorë mund të kuptojnë më mirë se si të formulojnë strategji për ta boksuar atë, madje edhe të kapërcejnë lëvizjet e tij taktike dhe operacionale në fushën e betejës duke kuptuar se çfarë i shtyn bindjet e tij personale dhe opinionet e politikave.

Shumica e vëzhguesve të Rusisë fillimisht e vënë në dukje faktin se Aleksandër Duginin kishte dhe ka ndikim të madh tek Putini. Dugini është diçka si një njeri në dukje i urtë, mistik dhe ultranacionalist. Ai është një autor pjellor dhe komentator me ndikim që bën paraqitje të rregullta në programet televizive ruse për të ofruar markën e tij të patriotizmit, gjeopolitikës dhe euroazianizmit rus. Dugin është në zi, pasi vajza e tij vdiq së fundmi nga një bombë me makinë që mendohet se u krye nga ukrainasit që synonin të atin. Para kësaj ngjarje tragjike, ai u portretizua në mediat perëndimore si truri i Putinit, një këshilltar i ngushtë dhe një guru që ndikoi në pushtimin rus.

Megjithatë, ky përshkrim është i hipnotizuar dhe i mbingarkuar. Dugini është thjesht një autor dhe intelektual publik që beson në nacionalizmin rus, siç beson Putini. Nuk është as e qartë nëse Putini dhe Dugini janë takuar ndonjëherë.

Pra, nëse jo Aleksandër Dugini, kush është brenda kokës dhe zemrës së carit? Fjalimet e Putinit janë një burim për t’u hetuar. Fjalimi i tij drejtuar Dumës dhe Këshillit të Federatës në vitin 2005 është i mirënjohur për shkak të një citati tashmë të njohur: “Duhet pranuar se rënia e Bashkimit Sovjetik ishte katastrofa më e madhe gjeopolitike e shekullit”.

Por ka më shumë në atë adresë që ofron sugjerime më të mira për psikikën e Putinit. Ai iu referua një filozofi tjetër politik rus të vdekur prej kohësh të quajtur Ivan Ilyin. Ilyin ishte fetar dhe u përplas me bolshevikët, me gjasë për pikëpamjet kundër-revolucionare. Ai ishte një rus i bardhë (një rus që luftoi bolshevikët) dhe komunistët e detyruan të largohej nga vendi në vitin 1922. Ilyin shkroi të paktën dyzet libra. Ai ishte kritik ndaj demokracisë perëndimore dhe preferonte një Rusi autokratike. Ilyin ishte një super-patriot dhe një nacionalist.

Çfarë pa Putini tek Ilyini? Së pari, ai duket se është tërhequr nga besimi i Ilyn-it në “demokracinë sovrane”, me idenë ruse si parësore. Putini beson se Rusia harton rrugën e saj pa neoliberalizmin perëndimor. Rusia është një qytetërim unik.

Ilyini ishte erudit dhe ortodoks i devotshëm. Ai ishte angazhuar me temat si ato  të ringjalljes dhe fitores ndaj forcave të jashtme. Steven Lee Myers, autor i The New Car: The Rise and Reign of Vladimir Putin, zbuloi këtë citim-dëshmi nga Ilyini që është në përputhje me pushtimin e Ukrainës:

Heroi merr përsipër barrën e kombit të tij, barrën e fatkeqësive të tij, të luftës së tij, të kërkimit të tij, dhe pasi ka marrë përsipër atë barrë ai fiton – fiton tashmë vetëm me këtë, duke treguar për të gjithë rrugën drejt shpëtimit. Dhe fitorja e tij bëhet një prototip dhe një fener, një arritje dhe thirrje, burimi i fitores dhe fillimi i fitores për këdo që lidhet me të në një tërësi nga dashuria patriotike. Kjo është arsyeja pse ai mbetet për popullin e tij një burim i gjallë gëzimi dhe vetë emri i tij tingëllon si fitore.

Ilyini mund t’i atribuohet fiksimit të Putinit me një fitore ruse në Ukrainë. Putini si rezultat e mendon veten si një udhëheqës dashamirës i cili ilustron idealizmin duke ofruar shpëtim dhe shpengim për popullin rus që ai beson se u viktimizua pas Luftës së Ftohtë. Në atë kohë, shumë rusë e gjetën veten jashtë kufijve rusë pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik.

Nëse Ilyini – dhe jo Dugini – është udhërrëfyesi politik dhe shpirtëror i Putinit, çfarë ndikimesh të tjera letrare mund të gjejmë tek ndjesia e Putinit? Dashuria për botën ruse mund të gjurmohet në idenë e pansllavizmit, një lëvizje politike për të promovuar një bashkim të të gjithë popujve sllavë në shekullin e 19-të. Pansllavizmi është lidhur edhe me Fjodor Dostojevskin.

Tim Brinkoff, një specialist i letërsisë sllave, beson se Dostojevski dhe Leo Tolstoi janë disa nga shkrimtarët e preferuar të Putinit. Putini madje citoi Tolstoin pas samitit të tij me Presidentin Joe Biden: “Nuk ka lumturi në jetë, vetëm një mirazh i saj në horizont”. Kjo ishte një vërejtje nga Tolstoi për një shkrimtar tjetër të quajtur Ivan Bunin.

Ekspertja letrare Nadine Bjursten vuri në dukje se Tolstoi ishte një pacifist pasi shërbeu si korrespondent lufte gjatë Luftës së Krimesë. “Kuptoni … se të duash t’u imponosh të tjerëve një gjendje imagjinare të qeverisjes me dhunë nuk është vetëm një bestytni vulgare, por edhe një vepër kriminale,” shkroi Tolstoi në Skicat e Sevastapolit.

Pra, Tolstoi ndoshta nuk do ta kishte miratuar pushtimin e Ukrainës. Putini është më i ndikuar nga Tolstoi për shkak të patriotizmit dhe nacionalizmit në vend të respektit të madh për njerëzimin paqësor që Tolstoi përkrahte.

Dostojevski është ndryshe. Hans Kohn shkroi për nacionalizmin e Dostojevskit në vitin 1945. Kohn hulumtoi letrat e Dostojevskit si dëshmi se autori legjendar kishte një urrejtje për Perëndimin dhe besonte në madhështinë dhe epërsinë e Rusisë. Siç theksoi Kohn, Dostojevski mbrojti dhe vlerësoi carin, sundimin e tij autoritar dhe Kishën Ortodokse si “të nevojshme për fuqinë ruse dhe rrjedhimisht për shpëtimin e njeriut”.

Ka disa autorë rusë që do të doja t’i lexonte Putini. Është për të ardhur keq që ai nuk dukej se lexonte më gjerësisht letërsinë klasike. Dy autorë-filozofë që do të kishin pasur ndikim më të mirë ishin Vasily Grossman dhe Isaac Babel.

Grossman dhe Babel janë shembull i asaj që unë e quaj “humanizëm filozofik”. Ky është një besim në dhembshurinë njerëzore, ndjeshmërinë dhe simpatinë për të gjithë njerëzit – një shkallë humanizmi që Putinit i mungon qartë. Humanizmi filozofik del në kohë kaosi. Ai përfaqëson dinjitetin e jetës njerëzore, veçanërisht në kohë lufte. Humanizmi filozofik është edhe aspirativ edhe realist. Këto janë portretizime të njerëzve dhe skenave që kanë një sy në detaje realiste të jetës njerëzore në krizë.

Grossman lindi në vitin 1905 në Ukrainën e sotme. Ai u rrit në një qytet të quajtur Berdichev, i cili ishte kryesisht hebre, dhe vetë Grossman ishte hebre. Ai e filloi karrierën e tij si një kimist i vlerësuar mirë, por blerësi i madh letrar i talenteve Maxim Gorky vuri re tregimin e shkurtër të Grossman-it “Në qytetin e Bedichev” dhe një roman tjetër për minatorët. Gorki ishte i impresionuar. Gorki lejoi Grossman-in të bëhej korrespondent lufte në Luftën e Dytë Botërore. Grossman-i mbuloi Stalingradin dhe betejën për Berlinin. Opusi i tij me dy vëllime, “Jeta dhe “Fati” dhe “Stalingradi”, shpesh është krahasuar me Luftën dhe Paqjen dhe tregimet e shkurtra të Anton Çehovit. KGB-ja e mori dorëshkrimin në vitin 1960 dhe Grosman-i nuk jetoi kurrë për ta parë atë të botuar. Më në fund u shtyp në Perëndim në vitet 1980 dhe u lejua në Bashkimin Sovjetik në 1988.

Grossman besonte në individualizmin dhe lirinë njerëzore, së bashku me dashurinë, besimin dhe shpresën. Ai ishte përgjithësisht një optimist. Është shumë keq që Putini duket se nuk e ka lexuar Grossman-in. Po ta kishte bërë këtë, Putini mund të kishte qenë më kundër luftës dhe anti-totalitar. Shkrimet e Grossman-it kishin një numër të madh të forcave që përcaktojnë të mirën dhe të keqen, duke pranuar se e mira nuk triumfon gjithmonë, por që njerëzit mund të kapërcejnë një pabarazi të tillë në besimet e tyre dhe të dëshirojnë të mirën. Ky ishte thelbi i humanizmit filozofik që theksoi së pari mirësinë njerëzore. Siç shkroi Grossmani në Jeta dhe Fati:

Ka mirësi njerëzore të përditshme. Mirësia e një gruaje të moshuar që i çon një copë bukë një të burgosuri, mirësia e një ushtari që lejon një armik të plagosur të pijë nga balona e tij e ujit, mirësia e rinisë drejt moshës, mirësia e një fshatari që fsheh një çifut plak në papafingo. . Mirësia e një gardiani burgu që rrezikon lirinë e tij për t’u përcjellë letrat e shkruara nga një i burgosur, jo shokëve të tij ideologjikë, por gruas dhe nënës së tij.

Humanizmi filozofik i Grossman-it përqendrohej rreth asaj që ai e quajti “e mira universale” edhe pse njerëzit “përcillen si degë në erë”, ata kthehen te mirësia, edhe në kohët e dhunës së tmerrshme të luftës. “Mirësjellja e rastësishme,” shkroi ai, “është në fakt e përjetshme”.

Një tjetër humanist filozofik ishte Isak Babel. Ashtu si Grossman, Babel ishte një korrespondent lufte, por vepra e tij më e famshme Red Cavalry u zhvillua në vitet pas-revolucionare të viteve 1920.

Babel lindi në Odessa në 1894. Ai u rrit hebre dhe vazhdoi të ishte shkrimtar gjatë gjithë jetës së tij të rritur. Gorki gjithashtu ishte fascionuar nga vepra e tij; ai e botoi veprën e Babelit në burime të ndryshme lajmesh. Ishtin vitet 1920-ta kur Babel u afirmua me shkrimet e tij. Me inkurajimin dhe tutelën e Gorkit, ai u bashkua me Ushtrinë e Kuqe, ndërsa ai u angazhua si ushtar në një luftë të shkurtër kundër Polonisë për të raportuar pastaj për betejat e njëpasnjëshme  për një agjenci lajmesh sovjetike. Ai mori atë që pa atje dhe krijoi tregimet e shkurtra të Kalorësisë së Kuqe, të botuara në 1926, që shqyrtonin errësirën e luftës.

Babel ishte gjithashtu një grafik realist në shkrimet e tij. Ai përshkroi në fakt vrasjen e një hebreu nga kozakët për akuza të rreme për spiunazh. Ashtu si Grossmani, Babeli kishte sy vrojtues për detaje të nevojshme për të ndarë njohuri mbi humanizmin filozofik. Shkrimi i tij shkëlqeu me simpatinë e civilëve që u ndikuan negativisht nga lufta.

Në pasazhin e mëposhtëm, nga tregimi i shkurtër nga Kalorësia e Kuqe e quajtur “Në Shën Valentin”, njësia e kalorësisë së Babelit po përdorte një kishë katolike për selinë e saj. Babel u njoh me një grua të pastrehë të çrrënjosur nga lufta. Ai përshkroi një skenë humaniste empatie dhe simpatie. Babeli e përshkroi atë në madhështinë e tij karakteristike:

U shfaq një grua e moshuar me flokë të verdhë të rrjedhur. Ajo lëvizte si një qen me putra të thyer, rrotullohej me rrota dhe çalonte mbi tokë. Sytë e saj ishin mbushur me lagështirën e bardhë të verbërisë dhe i rridhnin lot. Tingujt e organos, tani duke u zvarritur, herë me nxitim, lundruan drejt nesh. Plaka fshiu lotët me flokët e verdha, u ul në dysheme dhe filloi të puthte gjunjët e çizmeve të mia.

Babeli besonte në njerëzimin. Nëse do të kishte shërbyer si korrespondent lufte në Ukrainën e sotme, me siguri do të kishte shkruar për luftën nga këndvështrimi i refugjatëve dhe do të ishte shkarkuar nga ushtria e Putinit. Por Babeli do të kishte refuzuar të bënte kompromis dhe do të vazhdonte të rrezikonte jetën e tij në front për të thënë të vërtetën.

Putin ka pretenduar autorë të ndryshëm rusë si faktor me ndikim tek ai, si Tolstoi dhe Dostojevski. Këta autorë janë fruta të ulët dhe Putini i bastardoi ata duke zgjedhur disa citate që kënaqin magjepsjen e Rusisë me ikonat kulturore të së kaluarës.

Fatkeqësisht, ai injoron korrespondentët e luftës si Grossmanin dhe Babelin. Ndoshta është tepër vonë që dikush tjetër të ndikojë në mentalitetin strategjik të Putinit. Mund të shpresojmë vetëm për atë që mund të kishte ndodhur nëse Putini do të kishte lexuar më gjerësisht në literaturën që e vendos luftën në perspektivën e duhur. Po të kishte lexuar Grossman-in dhe Babelin, ndoshta lufta në Ukrainë mund të ishte shmangur.

________________________________________________

Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull janë vetëm ato të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin e Institutit Shqiptar për Gjeopolitikë.

___________________________________________________

*Rreth autorit: Brent Eastwood, Ph.D., shërben si Redaktor i Mbrojtjes dhe Sigurisë Kombëtare prej vitit 1945. Ai është autor i librit “Humans, Machines, and Data: Future Trends in Warfare”. Brent është një ekspert kërcënimesh në zhvillim dhe ish oficer i Këmbësorisë së Ushtrisë Amerikane. Mund ta ndiqni në Twitter @BMEastwood.

[Burimi: Ky artikull është publikuar nga FPRI / Përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply