Fundi i sistemit të botës

Spread the love

Është arritur një pikë kritike; shkëputja është e vërtetë këtë herë.

Nga Noah Smith

Ky është një lloj postimi me mendime të mëdha, “përmbledhje gjithëpërfshirëse”. E gjej veten duke shkruar më shumë nga këto kohët e fundit, jo sepse nuk ka lajme të vogla interesante, dokumente ekonomike apo debate ku të fokusohemi, por sepse gjëra të mëdha po ndodhin shumë shpejt në botë tani dhe unë dua të përpiqem t’i ndjek hap pas hapi.

Sistemi i botës, 2001-2021

Pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, Shtetet e Bashkuara krijuan një botë të re. Ideja nxitëse dhe gjallëruese pas kësaj bote të re ishte besimi se integrimi i tregtisë globale do të frenonte konfliktin ndërkombëtar. Në fillim kjo mbështetej në një teori të tipit Fukuyama “fundi i historisë” se liberalizimi politik dhe ekonomik do të pasonte globalizimin, por pasi u bë e qartë se oligarkitë dhe petroshtetet e ndryshme burokratike njëpartiake (më së shumti Kina dhe Rusia) ishin rezistente deri në fund. të historisë, shpresat për tregti u bënë më modeste – të paktën vendet që vareshin ekonomikisht nga njëri-tjetri nuk do të bien në konflikt aktiv.

Kësaj teorie nuk i kushtuam vetëm fjalë; ne vëmë bast gjithë botën për të. SHBA dhe Evropa mbrojtën pranimin e Kinës në Organizatën Botërore të Tregtisë dhe qëllimisht shikuan nga ana tjetër për një sërë gjërash që mund të na kishin dhënë arsye për të kufizuar tregtinë me Kinën (manipulimi i monedhës në vitet ’00, politika të ndryshme merkantiliste, puna e dobët dhe standardet mjedisore). Si rezultat, ekonomia globale pësoi një ndryshim titanik. Ndërsa prodhimi global, rrjetet tregtare dhe zinxhirët e furnizimit dikur ishin dominuar nga SHBA, Japonia dhe Gjermania, Kina tani zuri vendin qendror në të gjitha këto:

Që nga viti 2021, prodhimi i Kinës ishte i barabartë me atë të SHBA-së dhe të gjithë Evropës së bashku.

Kishte gjithmonë nga ata që shqetësoheshin për këtë ndryshim, por shumë njerëz thjesht po fitonin shumë para nga kjo për të mërzitur karrocën e mollës. Prodhuesit amerikanë rritën fitimet e tyre – dhe të paktën në letër, produktivitetin e tyre – duke kontraktuar prodhimin në Kinë, ndërsa pikat e shitjes me pakicë (dhe konsumatorët) përfituan nga një përmbytje e importeve të lira. Kompanitë amerikane i rritën masivisht fitimet e tyre nga rrëmbimi i pjesëve të thjeshta të tregut të madh kinez, dhe u hodhën mbi mundësinë e më shumë. Industria e financave korri përfitimet e flukseve të lira të kapitalit pasi Kina bleu asete të SHBA-së për të mbajtur poshtë vlerën e RMB-së në vitet 2000. Punonjësit e ditur në SHBA dhe Evropë përfituan nga kërkimi, dizajnimi dhe marketingu i produkteve që Kina ndërtoi për ne. Punëtorët e prodhimit në vendet e pasura humbën shumë kohë, por ky ishte një çmim që vendi ynë ishte i gatshëm të paguante. Amerika dhe aleatët tanë të botës së pasur u shndërruan nga punëtoria e botës në park kërkimor botëror dhe njerëzit që kishin qenë punëtorët tanë të fabrikës u bënë portierë, kuzhinierë dhe roje sigurie të atij parku kërkimor.

Ky sistem i ri nënkuptonte kompromise të mëdha edhe për elitën në pushtet të Kinës. Për dekada ata e kishin mbyllur shoqërinë e tyre nga ndikimet e huaja në një përpjekje për ta riorganizuar atë sipas dëshirës së tyre, dhe hapja ndaj tregtisë globale nënkuptonte heqjen dorë nga një pjesë e kontrollit shoqëror për të cilin kishin luftuar aq shumë. Një ekonomi e bazuar në investimet e huaja direkte nënkuptonte humbje të kontrollit ekonomik për korporatat e huaja. Dhe zënia e mesit me vlerë të ulët të zinxhirit global të furnizimit – montimi, përpunimi dhe paketimi që kërkon mobilizim të madh burimesh, por që jep vetëm marzhe modeste fitimi – e vendos Kinën në rrezik të bjerë në “kurthin e të ardhurave të mesme”.

Por Kina thjesht po rritej shumë shpejt për të thyer këtë marrëveshje. Jiang Zemin dhe Hu Jintao u mbajtën me vendosmëri ndaj kursit që Deng Xiaoping – i cili i zgjodhi ata si pasardhës të tij – që kishte përcaktuar për ta. Ekonomikisht, Kina ndoqi “reformën dhe hapjen”, ndërsa ushtarakisht dhe diplomatikisht zgjodhi “të fshihte forcën e saj dhe të priste kohën e saj”.

Disa e quajtën sistemin botëror të viteve 2000 dhe fillim të viteve 2010 “Chimerica”. Gjatë këtyre viteve, shpresa se tregtia globale do të çonte në një ndërprerje të konfliktit të fuqive të mëdha, edhe pa rreshtim ideologjik, dukej e justifikuar. Dhe megjithëse politika e Kinës nuk u liberalizua, nën Jiang dhe Hu vendi u bë më i hapur ndaj udhëtarëve të huaj, punëtorëve të huaj dhe ideve të huaja. Ky mund të mos ishte fundi i historisë, por ishte një kompromis me të cilin shumica e njerëzve mund të jetonin për një kohë.

Llojet në sistemin botëror

Në mesin e viteve 2010, ky kompromis filloi të prishet. Nga ana e SHBA-së, pati një zemërim në rritje për rënien afatgjatë të vendeve të mira të punës në prodhim dhe një ndjenjë në rritje të SHBA-së në vendin e dytë. Kina dhe sistemi Chimerica, u bënë objektivi i disa prej këtij zemërimi – jo pa arsye të mirë. Një konsensus gjithnjë e më i hollë dhe i dobët elitar në favor të sistemit u prish kur Donald Trump erdhi në pushtet. Trump vendosi tarifa ndaj Kinës që rritën paksa çmimet për konsumatorët dhe prodhuesit amerikanë, por dëmtuan ndjeshëm më shumë ekonominë e Kinës. SHBA filloi të shqyrtonte dhe bllokonte investimet kineze shumë më tepër nën CFIUS, ndërsa kontrollet e eksportit u vendosën për të mbytur kompaninë kryesore të elektronikës kineze Huawei. Importet e SHBA nga Kina u tkurrën, duke gërryer pak deficitin tregtar dypalësh:

Ndërkohë, në Kinë, Xi Jinping nisi një program për të nxjerrë në tokë prodhimin e mallrave të ndërmjetme me vlerë të lartë, edhe pse rritja e kostove të punës filloi të detyronte disa punë montimi me vlerë të ulët të punës intensive në vende si Vietnami ose Bangladeshi. Xi gjithashtu e zhvendosi politikën industriale të Kinës nga një lara-lara rajonale në një përpjekje të unifikuar kombëtare. Investimet e huaja direkte si përqindje e ekonomisë së Kinës ranë nën Xi:

  Siç raporton David Fickling i Bloomberg, tregtia u bë një pjesë më e vogël e ekonomisë së Kinës gjatë kësaj periudhe:

E megjithatë Chimerica nuk do të mposhtej aq lehtë. Importet e SHBA-së nga Kina dhe deficiti tregtar dypalësh, u rikuperuan fuqishëm në 2020-2021 si rezultat i pandemisë Covid. Shtetet e Bashkuara nuk arritën të rrisin fare prodhimin nën Trump, edhe pse ekonomia u rrit me shpejtësi.

Ndërkohë, pavarësisht nga një avantazh gërryes në kosto, pjesa e Kinës në prodhimin global u rrit pa pushim:

Kompanitë amerikane, evropiane dhe aziatike po investonin në Kinë me një ritëm pak më të ngadaltë, por kjo është pjesërisht sepse ata kishin zhvendosur tashmë kaq shumë nga prodhimi i tyre atje. Avantazhi gërryes i kostos së vendit u anulua më shumë nga dëshira për të rrëmbyer një pjesë pak më të madhe të tregut të madh dhe në rritje kinez, nevoja për të pasur fabrika të vendosura pranë furnitorëve dhe grupi i madh i inxhinierëve të procesit të trajnuar mirë të vendit – forcat që ekonomistët i referohen kolektivisht si efekte grumbullimi. Dhe rritja e kostove dhe rritja e ngacmimeve nga qeveria dhe vjedhja e IP-së nuk i bënë shumëkombëshe të mendojnë për shitjen; nga fundi i viteve 2010, kompanitë thjesht ishin mësuar me idenë se prodhimi i tyre do të merrej nga Kina. Bërja e gjërave në Kinë ishte me butona, ishte një gjë e kotë, nuk ishte diçka ku nxirreje tabelën e Excel-it për të kuptuar nëse ishte me laps. Kina ishte thjesht “vendi që krijon gjithçka”, kështu që këtu i keni krijuar gjërat.

Me fjalë të tjera, forcat e mëdha dhe të pashmangshme të grumbullimit ekonomik vazhduan të diktojnë që Kina të jetë bota punëtoria e botës dhe Amerika (dhe Evropa dhe Japonia) parku i saj i kërkimit. Por ka një forcë në ekonominë globale më e fuqishme se aglomeracioni: konflikti i fuqive të mëdha.

Thyerja

Në vitin 2020 dhe 2021, një sërë ngjarjesh i bindën liderët e Kinës (dhe shumë vëzhgues në SHBA dhe në mbarë botën) se sistemi i Kinës e kishte tejkaluar SHBA-në për sa i përket vitalitetit ekonomik, stabilitetit politik dhe fuqisë gjithëpërfshirëse kombëtare. Shumica e këtyre ngjarjeve ishin të lidhura me pandeminë Covid. Aftësia e Kinës për të bërë mallra të thjeshta si maska ​​​​dhe teste Covid, së bashku me përpjekjet e SHBA-së për të bërë këto gjëra, dukej se vërtetonin pozicionimin e Kinës në zinxhirin global të furnizimit. Aftësia e Kinës për të shtypur virusin me ndërhyrje jo farmaceutike dukej se demonstronte kapacitetin e saj më të lartë shtetëror. Dhe trazirat e SHBA-së në vitin 2020 dhe në fillim të vitit 2021 dukej se sugjeronin një shoqëri që ishte shumë e ndarë nga brenda për të vazhduar të luante një rol qendror në skenën botërore.

Xi Jinping, udhëheqësi i Kinës, me sa duket mendoi se këto ngjarje vërtetuan planin e tij para-ekzistues për “ndryshime të mëdha të papara në një shekull” – pra zhvendosjen e Kinës të SHBA-së si hegjemon global. Megjithëse kjo ishte ambicia e Xi që në fillim, ishte sistemi Chimerica ai që e kishte bërë të realizueshme ëndrrën e tij, duke e bërë Kinën kombin më të madh prodhues dhe tregtar në Tokë.

Tani, Xi dukej se ndjente se Kina kishte nxjerrë gjithçka që mundte nga sistemi Chimerica dhe se përfitimet nuk peshonin më shumë se kostot. Goditjet e tij industriale në 2021 përfshinin masa për të kufizuar ndikimet kulturore perëndimore, japoneze dhe koreano-jugore. Nën sistemin e tij Zero Covid, Kina u bë shumë më e mbyllur për botën, me hyrjet e njerëzve nga jashtë në thelb të ndalura.

Por këto ishin vetëm e para nga një sërë mënyrash në të cilat Xi, i cili sapo çimentoi pushtetin e tij absolut mbi vendin e tij në Kongresin e 20-të të Partisë, e ka bërë të qartë se epoka e “reformës dhe hapjes” e Kinës ka përfunduar. Këtu janë disa fragmente nga një intervistë me Joerg Wuttke, President i Dhomës së Tregtisë së BE-së në Kinë rreth asaj se çfarë nënkuptojnë ndryshimet në kongresin e partisë:

            _________________

Reformatorët janë ndërprerë totalisht… Hapja e ekonomisë kineze nuk do të vazhdojë…  Duhet të largohemi nga ideja se politika e Kinës është ende e përshtatur në thelb me rritjen           ekonomike… Shumë vëzhgues kanë menduar deri më sot se megjithëse Partia e quan veten     komuniste, ajo në thelb po ndjek një formë të kapitalizmit të Mançesterit. Kjo ka mbaruar…

Politika e jashtme e Kinës do të bëhet edhe më e sigurt dhe konfrontuese. Xi e përdori fjalën “luftë” shtatëmbëdhjetë herë në fjalimin e tij në Kongresin e Partisë, dymbëdhjetë herë në një kontekst ndërkombëtar, drejtuar kryesisht në SHBA. Kina dëshiron të jetë e paarritshme dhe më e vetë-mjaftueshme, ajo dëshiron të luftojë për tregjet dhe teknologjitë e ardhshme. Në këtë kontekst,        termi luftë ka edhe një pretendim absolut: Ka vetëm fitues dhe humbës…  
 Lidershipi i Partisë tregon një vetëbesim të ngjashëm si Gjermania në fillim të shekullit të 20-të.

            ________________

Wuttke ka çdo nxitje për të thënë se Kina është ende e orientuar drejt rritjes ekonomike dhe se mjedisi i biznesit në Kinë është ende tërheqës për kompanitë shumëkombëshe. E megjithatë ai thotë të kundërtën. Unë prirem ta besoj atë. Ka shumë prova që regjimi i Xi-t po heq përparësitë e bizneseve të huaja, investimi i të cilave ndihmoi në ndërtimin e Kinës deri këtu ku është sot. Si vetëm një shembull, zhvilluesit e pasurive të paluajtshme të Kinës duket se së pari do të thithin kreditorët e tyre të huaj:

   Një tjetër shenjë e vogël është se Kina ka ndaluar publikimin e shumicës së statistikave të saj ekonomike – numra në të cilët kompanitë e huaja mbështeten si justifikim për vendimin e tyre për të investuar në tregun kinez.

Glen Peters @Peters_Glen

The rise & fall of Chinese statistics! “…more than half of all indicators published by the national and municipal statistics bureaus had been quietly discontinued” @jburnmurdoch ft.com/content/43bea2…

[Rritja dhe rënia e statistikave kineze! “…më shumë se gjysma e të gjithë treguesve të publikuar nga byrotë kombëtare dhe komunale të statistikave ishin ndërprerë në heshtje” @jburnmurdoch ft.com/content/43bea2…]

Ndërkohë, mbështetja e butë e Kinës për pushtimin e Rusisë në Ukrainë dhe qëndrimi i saj gjithnjë e më agresiv ndaj Tajvanit e kanë shtyrë administratën Biden të tërheqë armët e mëdha. Kontrollet gjithëpërfshirëse të eksportit në industrinë e gjysmëpërçuesve – që mbulojnë jo vetëm çipat, por edhe mjetet dhe personelin e prodhimit të çipave – përfaqësojnë një rënie me shumën zero për ambiciet teknologjike të Kinës. Për një mbulim të thellë se sa e madhe është kjo, unë rekomandoj intervistën e fundit të Chris Miller në podcastin Odd Lots. Dhe këto kontrolle të eksportit së shpejti mund të zgjerohen në teknologji të tjera:

__________________

Bloomberg

@biznes

E RE: Administrata Biden po eksploron mundësinë e kontrolleve të reja të eksportit që do të kufizonin aksesin e Kinës në disa prej teknologjive kompjuterike më të fuqishme në zhvillim, sipas njerëzve të njohur me situatën.
_______________________

(Një transkript mund të gjendet këtu.)

Kjo ka kuptim të përsosur nëse e shihni sigurinë kombëtare dhe mbrojtjen si thelbësore për politikëbërjen e SHBA. SHBA-ja ishte e gatshme të toleronte shkatërrimin e bazës së saj prodhuese, por jo uljen e saj në një fuqi të klasit të dytë. Me fjalë të tjera, ndërsa gjatë epokës Chimerica të dy vendet i jepnin përparësi përfitimeve ekonomike reciproke që mund të merrnin nga një marrëdhënie simbiotike, ata tani i japin përparësi konkurrencës ushtarake dhe gjeopolitike me shumë zero, për të cilën ekonomia është një kontribut kyç.

Tregjet, nga ana e tyre, duket se e kuptojnë se këtë herë është ndryshe. Aksionet e Kinës u rritën pas kongresit të partisë – aq shumë sa që tani po tregtohen nën vlerën e aseteve të tyre në letër.

Qytetarët më të pasur të Kinës gjithashtu duket se e kuptojnë se epoka e fokusit ekonomik ka përfunduar; shumë po bëjnë plane për të ikur nga vendi.

Gjëja kryesore për të kuptuar në lidhje me këtë shkëputje, mendoj unë, dhe arsyeja pse është e vërtetë, është se kjo është diçka që udhëheqësit e SHBA dhe Kinës dëshirojnë. Pavarësisht se çfarë keni dëgjuar në 2018, ky nuk është një rast i një SHBA proteksioniste që përpiqet të mbrojë industritë e saj prodhuese, ndërsa Kina bëhet kampione e globalizmit. SHBA-ja nuk po vepron për shkak të shqetësimit për industritë e saj – në të vërtetë, industria e saj e çipave do të marrë një goditje të madhe nga kontrollet e eksportit – por për shkak të mënyrës se si e percepton sigurinë e saj kombëtare. Dhe udhëheqësit e Kinës duan të kalojnë në industrinë vendase, industrinë e rregulluar dhe madje edhe industrinë e nacionalizuar, edhe nëse ky ndryshim e bën Kinën të rritet më ngadalë.

Shkëputja midis Kinës dhe demokracive të zhvilluara, një temë kaq e gjatë bisedash dhe spekulimesh, tani duket se është një realitet. Është arritur një pikë kritike. Sistemi i vjetër ekonomik botëror i Kimerikës po fshihet dhe diçka e re do të zërë vendin e tij.

Sistemi i ri botëror

Do të duhet pak kohë që sistemi i ri ekonomik botëror të lindë (dhe siç thotë Gramsci, kjo do të jetë një “kohë monstrash”). Shumë do të varen nga ngjarjet, si për shembull nëse do të ketë një luftë tjetër botërore. Por tashmë mendoj se mund të bëjmë disa supozime të arsimuara dhe të bëjmë disa pyetje kyçe.

Një parashikim i arsyeshëm është se epoka e zinxhirëve të vlerës globale nuk do të përfundojë. Në det të hapur dhe zinxhiri i furnizimit janë pikërisht mënyra se si kompanitë dinë të prodhojnë gjëra tani, që do të thotë se – duke përjashtuar një luftë shumë katastrofike – ne nuk do të kthehemi në një epokë të ekonomive prodhuese kombëtare kryesisht të pavarura. Në vend të kësaj, zinxhirët e furnizimit do të zhvendosen në blloqe. Kina është padyshim një bllok; Xi dhe ndjekësit e tij duan që Kina të prodhojë dhe të zotërojë çdo gjë të vlefshme në shtëpi dhe të mbështetet në vendet e tjera vetëm për lëndët e para dhe mallrat e tjera me vlerë të ulët. Në mungesë të rendit botëror liberal të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara për të zbatuar tregtinë e lirë, sigurimi i këtyre burimeve do të kërkojë veprime gjeopolitike dhe madje edhe ushtarake – një kthim, në një formë ose në një tjetër, në epokën e para Luftës së Dytë Botërore që pa dyshim do të tërheqë të paktën protesta të shpërndara të neoimperializmit. Do të ketë beteja për burimet e disa vendeve neutrale, duke përfshirë vendet e varfra, dhe kjo mund të kthehet në disa beteja të shëmtuara të stilit të Luftës së Ftohtë.

Blloku i dytë është më pak i sigurt. Pres që administrata e Bidenit dhe/ose pasardhësi i saj të pengohen për një kohë nga mirazhi i një SHBA të vetë-mjaftueshëm dhe të zbatojnë politikat “Blini Amerikanë” që dëmtojnë aleatët dhe partnerët tanë tregtarë dhe ngadalësojnë formimin e një blloku që mund të përputhet me Kinën. Por nëse amerikanët më në fund mund të nxjerrin kokën nga fundi i tyre dhe të kuptojnë se vendi i tyre nuk dominon botën si dikur, ka një shans për të krijuar një bllok ekonomik jo-kinez që ruan shumë nga efikasiteti i të vjetrit. Sistemi Chimerica duke i shërbyer gjithashtu nevojave të sigurisë kombëtare të SHBA.

Ai bllok nuk do të përfshinte vetëm aleatët formalë të Amerikës ose demokracitë e zhvilluara; në vend të kësaj do të përfshinte shumë vende në zhvillim që do të donin të mbronin fuqinë kineze dhe të siguronin akses në tregjet e botës së pasur. Dy shembuj kryesorë janë India dhe Vietnami. Vura re një artikull të kohëve të fundit në The Economist rreth mënyrës sesi Apple – fëmija i posterit për investimet amerikane në Kinë – po fillon të zhvendosë prodhimin në ato vende:

 ____________

Apple mbështeti fabrikat me bazë në Kinë, të cilat tani prodhojnë më shumë se 90% të produkteve të saj dhe joshë konsumatorët kinezë, të cilët në disa vite kontribuan deri në një     të katërtën e të ardhurave të Apple. Megjithatë, ndryshimet ekonomike dhe gjeopolitike po e detyrojnë kompaninë të fillojë një shkëputje të nxituar…

Të dy vendet janë përfituesit kryesorë të ndryshimit strategjik të Apple. Në 2017 Apple listoi 18 furnizues të mëdhenj në Indi dhe Vietnam; Vitin e kaluar kishte 37. Në shtator…Apple     filloi të prodhonte iPhone 14 të ri në Indi, ku më parë kishte prodhuar vetëm modele më të vjetra. Muajin e kaluar u raportua se Apple së shpejti do të fillonte të prodhonte laptopët e saj MacBook në Vietnam… Pothuajse gjysma e kufjeve të saj AirPod janë prodhuar në Vietnam dhe deri në vitin 2025 dy të tretat do të jenë, parashikon JPMorgan Chase. Banka llogarit se, ndërsa sot më pak se 5% e produkteve të Apple prodhohen jashtë Kinës, deri në vitin 2025 shifra do të jetë 25%…

Ndërsa sistemi i prodhimit të Apple po zhvendoset, furnizuesit e saj po diversifikohen edhe nga Kina…

Në pikën e saj më të lartë në 2015, Kina përbënte 25% të të ardhurave vjetore të Apple, më shumë se e gjithë Evropa. Që atëherë pjesa e saj është tkurrur në mënyrë të vazhdueshme, në 19% deri më tani.

________________

Unë gjithashtu do të prisja që Indonezia, Bangladeshi, Filipinet, Meksika dhe Turqia të ishin në këtë bllok. Do të ketë gjithashtu disa shtete të lëvizshme si Malajzia që mund të shkojnë në të dyja anët dhe mund të përpiqen të luajnë me të dyja palët.

Midis zhvendosjeve shumëkombëshe nga Kina dhe indigjenizimit të inovacionit të Kinës dhe forcimit të zinxhirëve të furnizimit, marrëdhënia ekonomike midis Kinës dhe demokracive të zhvilluara do të pushojë së qeni simbiotike dhe do të fillojë të jetë konkurruese. Në vend që të jenë pjesë e një zinxhiri vlerash, kompanitë kineze dhe DD do të shkojnë kokë më kokë në tregjet e vendeve në zhvillim në Amerikën Latine, Lindjen e Mesme dhe Afrikë. Politika industriale në vendet e DD ka të ngjarë të rritet në mënyrë që të ruajë avantazhet kryesore teknologjike që janë të rëndësishme për avantazhin ushtarak.

Ndërkohë, konkurrenca gjeostrategjike midis vendeve të DD dhe boshtit Kinë/Rusi padyshim do të mbështetet në shumë kontrolle të eksportit. Pra, pres të shoh kthimin e Komitetit Koordinues për Kontrollet Shumëpalëshe të Eksportit (CoCom) ose ndonjë ekuivalenti, dhe shtrirjen e tij në teknologji të ndryshme të reja.

Së fundi, shkëputja nga Kina nuk do të jetë e plotë apo e papritur, sado shtysë të ketë në këtë drejtim. Vendet DD do të duhet të vendosin se cilat produkte mund të përballojnë të vazhdojnë të sigurojnë nga Kina dhe cilat jo. Kjo do të marrë shumë planifikim dhe do të ishte shumë më mirë për vendet e DD nëse do të koordinoheshin në vend që të përpiqeshin ta bënin vetëm.

Në fakt, nëse blloku jo-kinez koordinon politikën është me të vërtetë pyetja e madhe në lidhje me rendin e ri ekonomik botëror. Së bashku, SHBA, Evropa dhe demokracitë e pasura të Azisë Lindore përbëjnë një bllok prodhues që mund të përputhet me prodhimin e Kinës dhe një bllok teknologjik që mund të tejkalojë aftësitë e Kinës. Me popullsinë e madhe të Indisë dhe vendeve të tjera miqësore në zhvillim në anën e tyre, ata mund të krijojnë një bllok tregtar dhe prodhimi që do të jetë pothuajse po aq efikas sa sistemi i vjetër Chimerica. Por kjo do të kërkojë koordinim dhe besim në politikën ekonomike që ka munguar dukshëm deri më tani. SHBA-së do t’i duhet të lërë mënjanë shqetësimet e saj për konkurrencën me Japoninë, Korenë, Gjermaninë ose Tajvanin – dhe anasjelltas.

Në çdo rast, ky vizion – një sistem global i prodhimit dhe tregtisë kryesisht i dyfishuar, me dy blloqe të avancuara teknologjikisht me prodhim të lartë që konkurrojnë kokë më kokë – duket si zëvendësimi më i mundshëm për sistemin Chimerica që dominoi ekonominë globale mbi dy dekadat e fundit. Por është vetëm një supozim i lirë. Ajo që nuk vihet në dyshim këtu është se ne kemi arritur një moment vendimtar në historinë e ekonomisë globale; sistemi që ne njohëm dhe mbështetemi gjatë dy dekadave të fundit është duke u shkatërruar dhe udhëheqësit dhe mendimtarët tanë duhet të përpiqen të planifikojnë atë që vjen më pas.

____________________________________________________

Burimi:https://noahpinion.substack.com/p/the-end-of-the-system-of-the-world


Spread the love


Leave a Reply