Gjeopolitika e Gjermanisë në një udhëkryq

Spread the love

Gjeopolitika e Gjermanisë në një udhëkryq

Nga Jose Miguel Alonso-Trabanco

Nga një këndvështrim afatgjatë, edhe pse krijimi formal i Gjermanisë si një shtet kombëtar është një fenomen mjaft i kohëve të fundit, paraardhësit e saj dhe entitetet pararendëse kanë luajtur një rol të rëndësishëm në çështjet evropiane për shekuj. Në Betejën e Forrestit të Teotoburgut, një koalicion fisesh gjermanike mundi legjionarët profesionistë romakë, duke shtypur pritshmërinë e Perandorisë për të pushtuar Gjermaninë dhe për t’u zgjeruar në të gjithë Evropën Veriore, një fitore mbresëlënëse duke marrë parasysh asimetritë e përfshira. Shekuj më vonë, Perandoria e Shenjtë Romake – nën udhëheqjen e sundimtarëve gjermanikë që ishin pasardhës të Karlit të Madh – përfaqësoi shtetin më të fuqishëm të Evropës Perëndimore të Mesjetës. Në Betejën në Akull, një përplasje që paralajmëroi fushatat Napoleonike dhe naziste për të pushtuar tokat ruse, kalorësit teutonikë sulmuan Republikën e Novgorodit (një shtet i sllavëve ortodoksë) por përpjekja u zmbraps nga Princi rus Aleksandër Nevski, një burrë shteti, trashëgimia e të cilit është ende i nderuar nga rusët bashkëkohorë.

Në shekullin e 19-të, legjendar Otto Von Bismarck organizoi krijimin e një Gjermanie të bashkuar, një arritje që u arrit përmes një kombinimi të guximshëm të fuqisë së fortë dhe aftësive diplomatike. Shteti gjerman u bë i njohur për përfshirjen e tij aktive në lojën vdekjeprurëse të politikës së fuqisë evropiane, një përpjekje e rrezikshme, ndjekja e së cilës kërkonte mençuri botërore për sa i përket krijimit të shtetit pragmatik, një vendosmëri të fortë politike dhe aftësinë materiale për t’u përballur me rivalët e fuqishëm dhe të pasur. Paralelisht, teoritë joortodokse të ekonomistit nacionalist Friedrich List frymëzuan Gjermaninë që të kërkonte industrializimin si një rrugë për të rritur prosperitetin dhe fuqinë kombëtare. Përfundimisht, ngritja e Gjermanisë si një forcë për t’u llogaritur përfundimisht do të formësonte rrjedhën e historisë në shekullin e ardhshëm, një ngjarje që do të sillte ndryshime gjeopolitike tektonike dhe një sasi të bollshme gjakderdhjeje.

Kuptimi i së kaluarës së trazuar të Gjermanisë

Në një mjedis shumëpolar mosbesimi dhe armiqësie reciproke që ziejë, ngjitja meteorike e Gjermanisë u pa si kërcënuese nga Britania, veçanërisht duke pasur parasysh se forca gjermane dhe planet revizioniste mund të prishin status quo-në mbizotëruese (d.m.th. Pax Britannica). Këto realitete ndezën Luftën e Parë Botërore, një konflikt në të cilin Gjermania u mund. Për më tepër, pasojat e konfrontimit shkaktuan rënien e shumicës së Perandorive Evropiane dhe ribëri hartën e kontinentit. Megjithatë, tensionet themelore nuk u zgjidhën kështu që një revansh ishte çështje kohe. Gjatë epokës së Weimarit që pasoi, një kombinim toksik i pakënaqësisë dhe heqjes së të drejtës popullore, polarizimi politik, qëndrimet revanshiste, ekstremizmi ideologjik, vështirësitë ekonomike, agjitacioni shoqëror dhe trazirat e përhapura financiare krijuan atmosferën nga e cila përfitoi Partia Naziste për të orkestruar një armiqësi. marr persiper. Nën sundimin e Adolf Hitlerit, Gjermania naziste miratoi një politikë të jashtme agresive dhe, në përpjekje për të përmbushur ëndrrat e saj perandorake për dominimin e botës, filloi një fushatë pushtuese. Në fazën fillestare të Luftës së Dytë Botërore, Rajhu i Tretë donte të eliminonte Francën dhe Britaninë për të zgjidhur llogaritë e vjetra dhe për të çliruar veten nga rivalët e mundshëm; por në fund të fundit ambiciet e saj më të rëndësishme qëndronin në Lindje. Strategët e Hitlerit donin të shkatërronin Bashkimin Sovjetik për të rritur lebensraum-in e shtetit gjerman, të kontrollonin tokën pjellore të Ukrainës dhe Rusisë Perëndimore (chernozem) në mënyrë që të arrinin vetë-mjaftueshmërinë në furnizimet ushqimore dhe të kapnin fushat e naftës të Kaspikut për të karburantuar. makinën gjermane të luftës. Forca ushtarake, dhuna gjenocidale dhe uria masive ishin instrumente për të arritur këto rezultate.

Në vitin 1940, dukej se Gjermania naziste mund të arrinte fitoren. Sidoqoftë, disfata dërrmuese e Wehrmacht-it në Betejën fatale të Stalingradit shënoi një pikë kthese. Forcat gjermane nuk u rikuperuan kurrë pas një pengese të tillë dhe batica u përmbys. Gjermania u mposht nga Aleatët dhe zhdukja e Rajhut të Tretë shënoi ngjitjen e Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik si superfuqi nën një ekuilibër bipolar fuqie. Gjermania u pushtua dhe u nda. Veçanërisht, Gjermania e pasluftës pothuajse pushoi së ekzistuari. Plani Morgenthau – i sajuar nga Henry Morgenthau Jr., Sekretari i Thesarit i SHBA-së – propozoi çmilitarizimin e Gjermanisë, shpërndarjen e popullsisë vendase, shpërbërjen e saj territoriale dhe çmontimin e aftësive industriale gjermane, në mënyrë që ekonomia e vendit të adoptonte një profil bujqësor. Edhe pse plani fitoi pak tërheqje në fillim, Gjermania e shmangu këtë plumb sepse Uashingtoni arriti në përfundimin se një Gjermani Perëndimore e begatë, e riindustrializuar dhe e fortë do të ishte shumë më e dobishme si një mburojë ‒ dhe ndoshta edhe majë shtize e mundshme ‒ kundër bllokut sovjetik.

Në këtë drejtim, krijimi i NATO-s ishte gjithashtu një zhvillim kryesor. Siç pretendoi Lord Hasting Ismay – Sekretari i parë i Përgjithshëm i aleancës ushtarake transatlantike – qëllimi i saj ishte të mbante “rusët jashtë, amerikanët brenda dhe gjermanët poshtë” në Evropë. Megjithatë, pavarësisht nënshtrimit të saj, Gjermania Perëndimore bëri më të mirën që mundi. Në fund të fundit, ajo nuk kishte pse të shpenzonte për mbrojtjen, pasi kostot u përthithën kryesisht nga amerikanët, kështu që mund të fokusonte burimet në rigjallërimin e industrisë vendase. Po kështu, gjermanët përfituan nga disponueshmëria e fondeve të ofruara nga SHBA, aksesi në tregjet e konsumit perëndimor dhe aftësia për t’u përfshirë lirisht në tregtinë ndërkombëtare – një shërbim i ofruar nga Marina e SHBA. Megjithatë, do të ishte gabim të thuhej se Gjermania ishte një shtet i vendosur Atlantic gjatë gjithë gjysmës së dytë të shekullit të 20-të. Duke qenë i vetëdijshëm se mund të asgjësohej fjalë për fjalë ose më keq nëse do të shpërthente lufta midis amerikanëve dhe sovjetikëve, ajo u mbështet gjithashtu në Östpolitik për të inkurajuar detentimin ndaj bllokut të kryesuar nga Moska. Nga ana tjetër, Gjermania Lindore ishte një satelit sovjetik, por ishte një nga shtetet më të begata dhe më të industrializuara të Traktatit të Varshavës (standardet e jetesës në RDGJ ishin edhe më të larta se në vetë BRSS) dhe kishte një shërbim të pamëshirshëm inteligjencë. Me fjalë të tjera, të dy shtetet gjermane ishin mjaft të rëndësishme për blloqet e tyre përkatëse, edhe pse ato mbetën nën sundimin e huaj.

Interesante, një analizë historike zbulon se rreshtimet strategjike të Gjermanisë kanë luhatur në shkallë të ndryshme midis një orientimi drejt perëndimit dhe një Drang nach Osten (“shtytje drejt lindjes”). Megjithatë kjo nuk është mospërputhje. Në vend të kësaj, siç pohon autori amerikan Robert Kaplan, një kontradiktë e tillë e dukshme është një pasqyrim i gjendjes gjeopolitike të vendit në zonën e tranzicionit midis zemrës dhe vijës bregdetare. Prandaj, pjesa perëndimore e Gjermanisë ‒ kryesisht katolike ‒ ka një profil industrial si dhe një mentalitet tregtar dhe gjithashtu ka një botëkuptim kozmopolit Atlantic. Në të kundërt, gjysma e saj lindore – që përafërsisht korrespondon me Prusinë historike – ka mbajtur prej kohësh qëndrime nacionaliste dhe virtyte të ngjashme me spartanët. Rajoni i përmendur është gjithashtu i njohur për një traditë ushtarake dhe një etikë luftarake që daton në ditët e Frederikut të Madh. Me sa duket, deri më tani gjermanët kanë qenë në gjendje të përziejnë aspekte të të dyjave në përputhje me rrethanat e tyre në zhvillim. Megjithatë, është e parashikueshme që pajtimi i prirjeve gjeopolitike të kundërta në një epokë në të cilën gjiganti rus po përplaset në fusha të shumta me bllokun e kryesuar nga leviathani amerikan do të jetë i ndërlikuar. Nuk ka asnjë mënyrë të lehtë për Berlinin për të kryer një veprim mjeshtëror balancues në kontekstin e një krize të madhe sistemike, e cila ka të ngjarë të ripërcaktojë arkitekturën e sigurisë evropiane.

Gjermania e ribashkuar si gur themeli i BE-së

Në dekadën e fundit të shekullit të 20-të, ribashkimi i Gjermanisë nxiti ankthe strategjike që nuk ishin krejtësisht të paarsyeshme. Në fakt, dihet se si Margaret Thatcher ashtu edhe François Mitterrand hezitonin të mirëprisnin atë që ata ndoshta e konsideronin prapa skenave si një lloj Anschluss 2.0, madje u përpoqën t’i afroheshin kryeministrit sovjetik Mikhail Gorbachev për ta parandaluar atë. Për më tepër, në vitin 1990, mendimtari realist amerikan John Mearsheimer vuri në dukje se një Gjermani e sigurt do të përpiqej të merrte armët e veta bërthamore në një mjedis strategjik në të cilin shpërbërja e bipolaritetit do të lindte një epokë telashe dhe tensionesh të rritura midis fuqive konkurruese. Në vitet ’90, miliarderi amerikan Xhorxh Soros – një mbështetës i flaktë i Atlanticizmit – shprehu shqetësime për ngritjen e një Gjermanie të ribashkuar si një fuqi e madhe, ndikimi i së cilës mund të përfshijë pjesën më të madhe të Evropës Lindore si lebensraum-in e saj, madje ai operoi drejtpërdrejt kundër kursit të këmbimit të gjermanishtes. .

Megjithatë, siç ka argumentuar bindshëm Stephen Szabo, në periudhën e Bundesrepublik, Gjermania arriti të rishpikte veten si një fuqi gjeoekonomike e zhveshur. Fuqia e saj kombëtare nuk mbështetej nga aftësitë ushtarake konvencionale ose armët e shkatërrimit në masë, por nga ndjekja e një politike strategjike të realizmit tregtar, një rrugë që shfrytëzoi fuqinë industriale gjermane dhe avantazhet e saj të ndryshme krahasuese. Në fund të fundit, duke marrë parasysh produktivitetin e ekonomisë gjermane, ajo duhej të siguronte tregje konsumi në të cilat mallrat e saj të prodhuara mund të eksportoheshin. Nga ana tjetër, ai kërkonte gjithashtu akses të besueshëm si në energji ashtu edhe në lëndët e para. Kjo u bë përmes kornizave të përbashkëta të dobishme bashkëpunuese, tregtisë dhe projeksionit të ndikimit nëpërmjet vektorëve jokonvencionalë, siç është zgjerimi i interesave të biznesit privat gjerman.

Çuditërisht, shteti gjerman e pozicionoi veten si gurthemeli i fundit i Bashkimit Evropian, edhe pse blloku përfshinte peshë të tjera të rënda si Franca, Italia dhe, deri jo më parë, Britania. Gjermania e arriti nëpërmjet merkantilit do të thotë atë që nuk ishte në gjendje të arrinte më parë përmes detyrimit të plotë. Zgjerimi i BE-së ka konfiguruar një bllok ekonomik, shtrirja territoriale e të cilit është më e vogël se ajo e Perandorisë së Shenjtë Romake. Nën udhëheqjen gjermane, procesi i integrimit evropian ka avancuar në një shkallë të tillë sa që ndan jo vetëm një hapësirë ​​të vetme ekonomike, por edhe një monedhë të përbashkët, e cila në thelb është një version i riemërtuar i markës gjermane. Megjithatë, BE-ja nuk është një konfederatë mbikombëtare me një strukturë të unifikuar të autoritetit politik. Është një kuadër, anëtarët e të cilit janë shtete kombëtare sovrane, dhe për këtë arsye ka asimetri, disbalanca, interesa të ndryshme dhe mosmarrëveshje. Për shembull, nuk është problem që mallrat konkurruese gjermane të nivelit të lartë – si makinat luksoze – shiten në tregjet ndërkombëtare nëpërmjet një monedhe me një kurs këmbimi të lartë, sepse ato blihen për cilësinë e tyre të jashtëzakonshme dhe vlerën e shtuar – jo sepse janë të lira. E njëjta gjë nuk mund të thuhet për produktet primare të eksportuara nga anëtarët më pak të zhvilluar të BE-së. Në të vërtetë, dominimi gjerman në BE shpesh është i neveritshëm në shtetet e tjera, veçanërisht pas krizës globale financiare të vitit 2008, rënies ekonomike të përjetuar nga disa anëtarë mesdhetarë të BE-së dhe qasjes së ashpër të Berlinit ndaj krizës së borxhit sovran grek.

Sfidat e lundrimit

Si rezultat i luftës në Ukrainë, Gjermania tani është kapur në një pozicion shumë të vështirë dhe të pakëndshëm. Pas krizës së përmendur, në të cilën është në rrezik korrelacioni global i forcave, dobësitë kritike të Berlinit janë ekspozuar dhe ato po shfrytëzohen. Së pari, duke qenë se Gjermania në thelb ia ka transferuar mbrojtjen dhe sigurinë kombëtare ombrellës bërthamore të ofruar nga SHBA që nga Lufta e Ftohtë, ajo nuk mund të trajtojë në mënyrë autonome sfidat e sigurisë në lagjen e saj. Prandaj, gjermanët nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të ndjekin axhendën strategjike të Uashingtonit edhe nëse kjo do të thotë se disa interesa kombëtare gjermane po shpërfillen. Nga ana tjetër, duke qenë se kombi teutonik nuk është i vetë-mjaftueshëm në fushën e energjisë, industria gjermane është shumë e varur nga furnizimi me gaz natyror rus. Prandaj, politika e jashtme e Berlinit nuk mund të lejojë të tjetërsojë Moskën, pavarësisht nëse i pëlqen apo jo. Mbetet për t’u parë nëse këto kontradikta mund të pajtohen në zeitgeist aktual.

Të dy amerikanët dhe rusët janë sigurisht të vetëdijshëm për pozicionin e kompromentuar të Gjermanisë. Duhet pasur parasysh se, në përputhje me mendimin gjeopolitik të autorëve anglo-amerikanë (si klasikë ashtu edhe bashkëkohorë), është imperativ parandalimi i zhvillimit të një partneriteti ruso-gjerman. Kombinimi i armatimit, fuqisë punëtore dhe burimeve natyrore ruse plus pasurinë dhe teknologjinë gjermane ka potencialin të ndryshojë balancën globale të fuqisë, të kontrollojë të ashtuquajturin ‘zemër’ të Euroazisë dhe madje të sfidojë fuqinë e fuqive detare nga zona e njohur si Në mënyrë të qartë, një oficer i lartë ushtarak gjerman në pension, Jochen Scholz, ka argumentuar se një nga shtytësit kryesorë të politikës së jashtme të SHBA-së ndaj Evropës ka qenë shmangia e shfaqjes së një boshti bashkëpunues Berlin-Moskë. Prandaj, nxitja e trazirave dhe tensioneve gjeopolitike nga SHBA në Evropën Lindore dhe disa shtete të hapësirës post-sovjetike mund të kuptohet si një përpjekje e qëllimshme për të hequr urat e mundshme që mund të lehtësojnë ngritjen e lidhjeve më të forta midis Rusisë dhe Gjermanisë. Nëse kjo hipotezë është e saktë, atëherë lufta e vazhdueshme në Ukrainë u jep amerikanëve një dritare mundësie që ia vlen të shfrytëzohet për të minuar perspektivat e një qortimi ruso-gjerman.

Për më tepër, i ndjeri Zbigniew Brzezinski – ish-këshilltar për sigurinë kombëtare gjatë administratës së Carter-it dhe studiues gjeopolitik – shpjegoi se, që nga humbja e saj në Luftën e Dytë Botërore, Gjermania në thelb ishte kooptuar nga amerikanët si një partner i vogël. Në të vërtetë, prania e vazhdueshme e forcave amerikane dhe objekteve strategjike ushtarake si baza ajrore Ramstein është një kujtesë e fuqishme e statusit vartës të Gjermanisë përballë SHBA-së. Është gjithashtu dëshmuese – por jo befasuese – që, bazuar në zbulimet e bëra nga Edward Snowden, ish-kancelarja Angela Merkel ishte nën mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të NSA. Edhe pse ky incident meritonte të hetohej, nuk mund të bëhej asgjë për të për arsye politike. Me fjalë të tjera, sovraniteti gjerman cenohet deri në një masë nga këto asimetri.

Nga ana tjetër, rusët e kanë identifikuar saktë Gjermaninë si shtyllën dhe motorin e BE-së. Prandaj, ata kanë investuar shumë burime, kohë dhe përpjekje për të tërhequr Gjermaninë nga orbita gjeopolitike e SHBA. Nga këndvështrimi rus, pa Gjermaninë nuk mund të ketë konsensus kuptimplotë transatlantik dhe megjithatë Moska beson se Gjermanisë i mungon mundësia për të kontrolluar pjesën më të madhe të Evropës – me një hekur të parë nëse është e nevojshme – më vete si një hegjemon rajonal. Kështu, nëpërmjet zhvillimit të projekteve të infrastrukturës (rrjetet e tubacioneve) për të furnizuar sasi të konsiderueshme energjie ruse në tregun gjerman të konsumit, Kremlini është siguruar që Berlini të mos mbajë një qëndrim konfrontues ndaj Rusisë. Dërgesa të tilla nuk janë vetëm një burim i parave të forta, por edhe një mjet strategjik dhe politik ndikimi. Përmes kërcënimit të përçarjes, Kremlini mund të tërheqë këmbëzën për të shkatërruar ekonominë gjermane. Kështu, reduktimi drastik i kohëve të fundit në furnizimet e furnizuara nga Gazmprom përmes Nord Stream i është atribuar zyrtarisht arsyeve të mirëmbajtjes, por meqenëse vështirësia e supozuar teknike e rivendosjes së kapacitetit të plotë fajësohet për zbatimin e sanksioneve perëndimore, ka të ngjarë të jetë një demonstrim i hapur politik. se si rrjedhat e energjisë mund të armatohen. Nëse gjermanët nuk duan të mbahen më peng për shkak të varësisë së tyre nga lëndët djegëse fosile ruse, ata nuk kanë alternativa të këndshme në afat të shkurtër: gjithçka që mund të bëjnë është ose të mbështeten në qymyrin ose në ringjalljen e energjisë bërthamore, ose të dëshmojnë kolapsin e plotë. të aftësive të tyre industriale. Gjithashtu, rusët e kanë kuptuar se, meqenëse bota intelektuale e Gjermanisë dominohet kryesisht nga botëkuptimet e ankoruara në internacionalizmin liberal dhe madje edhe ideologjitë postmoderne, mungesa e përgjithshme e savoir faire për sa i përket shtetësisë makiaveliste dhe ngurrimi për t’u përfshirë në luftime është një dobësi që mund të jetë. përdoret për të larguar në mënyrë strategjike gjermanët në tabelën e pamëshirshme të shahut të realpolitikës. Së fundi, megjithëse sjellja e forcave gjeopolitike përcaktohet kryesisht nga faktorë jopersonalë, duhet pasur parasysh se, që nga ditët e tij si spiun i KGB-së në Dresden në fund të Luftës së Ftohtë, vetë Vladimir Putin është thellësisht i vetëdijshëm për rëndësinë e Gjermanisë për Interesat kombëtare ruse.

Deri më tani, në Gjermani ka pikëpamje ambivalente ndaj Rusisë. Zërat e lidhur me atlantizmin militant janë ashpër armiqësorë ndaj Rusisë. Për shembull, politikëbërësit si Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock dhe komentuesit e specializuar si Florence Gaub, me sa duket e urrejnë Rusinë dhe gjithçka që ajo përfaqëson. Në të kundërt, realistët besojnë se antagonizimi i Rusisë është një mënyrë veprimi jo e mençur. Për shembull, në janarin e kaluar zëvendësadmirali Kay-Achim Schönbach deklaroi se Rusia duhet të respektohet si një forcë për t’u llogaritur dhe se faktet në terren si marrja e Krimesë nuk mund të zhbëhen. Komentet ishin aq të diskutueshme sa ai nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të jepte dorëheqjen e tij.

Një zhvillim tjetër që duhet marrë në konsideratë është se Kina e konsideron Gjermaninë si një shtet kyç për përfundimin e planeve të saj ambicioze gjeoekonomike afatgjata. Falë infrastrukturës së saj logjistike, Gjermania pozicionohet si një platformë për të arritur shumicën e tregjeve evropiane. Po kështu, profili i avancuar i ekonomisë gjermane e bën atë një partner tërheqës për Pekinin. Ky është arsyeja e krijimit të hekurudhave të mallrave si korridore tokësore që nxisin ndërlidhjen ekonomike midis Kinës dhe Evropës në kuadrin e Iniciativës Brez dhe Rrugë. Për më tepër, Kina është një nga partnerët kryesorë tregtarë të Gjermanisë si për eksportet ashtu edhe për importet dhe Gjermania është gjithashtu një anëtare e plotë e Bankës Aziatike të Investimeve në Infrastrukturë (AIIB), një bankë zhvillimi e kryesuar nga Pekini, e cila përfaqëson projektin më të madh institucional shumëpalësh të nisur ndonjëherë nga Banka e Mesme. Mbretëria. Po kështu, duke marrë parasysh njohuritë e sofistikuara të Gjermanisë dhe prestigjin e klasit botëror në fushën e financave dhe bankave dhe interesin e Kinës për të nxitur projeksionin e sektorit të saj financiar dhe në nxitjen e procesit të ndërkombëtarizimit të renminbit, ka shenja të një zhvillimi financiar kino-gjerman. bashkëpunimin. Zyrtarët nga Deutsche Bundesbank, Banka Qendrore e Gjermanisë, kanë shfaqur gatishmërinë e tyre për të shtuar rezervat e tyre të këmbimit valutor të zotërimeve të shprehura në juan kinez. Prandaj, Kina ofron një mundësi të vlefshme për Gjermaninë për të diversifikuar partneritetet e saj dhe për të rritur mundësitë e biznesit për kompanitë gjermane. Veçanërisht, politika e jashtme e Kinës nuk është revizioniste kur bëhet fjalë për Evropën; sferat e ndikimit të të dy vendeve nuk mbivendosen dhe Kina është shumë larg për të kërcënuar sigurinë kombëtare gjermane në ndonjë mënyrë kuptimplote. Padyshim, Kina është konkurrenti kryesor strategjik i Amerikës, por nuk është në interesat kombëtare të Gjermanisë që të përsërisë automatikisht rivalitetet e Uashingtonit.

Për më tepër, Gjermania po përjeton probleme shoqërore që paraqesin sfida komplekse, siç është rënia e lindjeve. Me një normë fertiliteti prej 1,607 për grua në vitin 2022, Gjermania është tashmë nën nivelet e zëvendësimit – një realitet që nxit dyshime të arsyeshme në qëndrueshmërinë e saj si një fuqi udhëheqëse në planin afatgjatë – dhe thithja dhe asimilimi i emigrantëve nuk ka lundruar aq mirë sa pritej. . Si rezultat, Gjermania është dëshmitare e fuqizimit të njëkohshëm të islamizmit militant dhe forcave nacionaliste të vijës së ashpër. Këto tensione të brendshme nuk do të largohen së shpejti. Në fakt, fuqia e tyre ka të ngjarë të rritet në kushtet e vështirësive ekonomike. Për më tepër, ndikimi në rritje i Turqisë si një fuqi e madhe aspiruese me një axhendë ambicioze neo-otomane është diçka që duhet marrë parasysh në Berlin. Për shembull, në vitin 2017 presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan u kërkoi emigrantëve turq në Gjermani që të votojnë në zgjedhjet kombëtare kundër Merkelit dhe partive tradicionale kryesore, sepse ata dyshohet se përfaqësonin “armiqtë e shtetit turk”, një akt i hapur ndërhyrjeje që ngjalli zemërim në mesin e politikanëve gjermanë. . Edhe pse situata nuk u përshkallëzua, një incident i tillë tregon se “përmes mobilizimit të hapur të komuniteteve të diasporës” shtetet e huaja së paku mund të përpiqen të formësojnë politikën gjermane në përputhje me preferencat e tyre.

Vërejtjet përfundimtare

Me pak fjalë, gjermanët po përballen me një dilemë të ndërlikuar. Ata nuk mund ta rikuperojnë pavarësinë e tyre strategjike nga SHBA, sepse nuk kanë parandalimin e tyre autonom bërthamor dhe gjithashtu u mungon një ushtri e fuqishme. Po kështu, heqja qafe e furnizimeve ruse të energjisë do të ishte problematike dhe zëvendësuesit e mundshëm janë të papërsosur, të kushtueshëm dhe të pjesshëm. Natyrisht, Gjermania është një central elektrik industrial, kështu që, nëse dëshiron, ka gjithçka që duhet për të zhvilluar një program armësh bërthamore, një ushtri më të fortë dhe një infrastrukturë energjie më të larmishme. Megjithatë, Lufta e Ukrainës dhe valët e saj tronditëse fjalë për fjalë po përshpejtojnë rrjedhën e historisë dhe gjermanëve po u mbaron koha. Për shembull, Britania e Madhe po promovon krijimin e një aleance të re sigurie të shteteve evropiane që ndajnë tre emërues të përbashkët: një kundërshtim i ashpër ndaj Rusisë, një orientim i fortë strategjik altanticist dhe një pikëpamje mosbesuese ndaj Gjermanisë.

Duhet të merren vendime, duhet të përballen sfidat dhe kostot do të duhet të paguhen në një mënyrë ose në një tjetër. Berlini duhet të vlerësojë situatën e tij dhe të luajë letrat e tij me mençuri. Nëse mbizotëron një trajektore inerciale, mund të imagjinohet një fatkeqësi e ngjashme me Vajmarin. Tani që historia është kthyer, Gjermania mund të ketë ose garancinë amerikane të sigurisë ose komoditetin e të qenit një ekonomi e pasur e industrializuar; por nuk do të mund t’i shijojë më të dyja në të njëjtën kohë. Një lehtësi e tillë nuk mund të merret më si e mirëqenë. Në fakt, status quo-ja që favorizonte gjermanët deri vonë është zhdukur dhe partneritetet ekzistuese nuk do ta bëjnë këtë. Meqenëse mbështetja e tepërt te të tjerët mund të rezultojë e kundërt, gjermanët do të jenë pak a shumë më vete tani. Prandaj, lëvizja më e mirë e Berlinit do të ishte të merrte një rol shumë më autarkik, proaktiv dhe pohues në skenën botërore në përputhje me peshën e plotë të fuqisë së tij kombëtare. Përndryshe, ajo do të zhduket në harresë pasi fati i saj përcaktohet nga palët e jashtme të interesit. Të qenit në mëshirën e të tjerëve është padyshim i rrezikshëm për çdo gjendje racionale, veçanërisht në kohë telashe. Prandaj, gjermanët ndoshta së shpejti do të përjetojnë një zgjim të vrazhdë, pasojat e të cilit do të ndihen për brezat që do të vijnë. Ora po troket.


Spread the love


Leave a Reply