Kina përfiton nga një Rusi e dobësuar; Perëndimi duhet të përgatitet tani

Spread the love

Kina përfiton nga një Rusi e dobësuar; Perëndimi duhet të përgatitet tani

Ndërsa lufta në Ukrainë hyn në një fazë të re me ofensivën e ardhshme të Ukrainës, është e qartë se Kina po pozicionohet për të përfituar nga rezultati, cilado palë që të përfundojë fituese. Kina ka bërë tashmë përfitime të rëndësishme në marrëdhëniet e saj me Rusinë, pasi Moska është bërë më e varur nga Pekini për mbijetesën e saj ekonomike dhe për mbështetjen politike. Kina ka fituar terren edhe në marrëdhëniet e saj me Bashkimin Evropian, veçanërisht me Gjermaninë dhe Francën, të cilat duket se e njohin rolin në rritje të Pekinit në formësimin e marrëdhënieve Kiev-Moskë.

Ndërsa nuk ka konsensus në Evropë për marrëdhëniet e ardhshme me Kinën, vizitat e fundit të nivelit të lartë nga kancelari gjerman Olaf Scholz, presidenti francez Emmanuel Macron, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen dhe Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock e bënë të qartë se Kina, megjithëse e largët gjeografikisht, po bëhet gjithnjë e më shumë një fuqi në Evropë.

Mënyra se si Kina ka përfituar nga lufta e Rusisë ka ndryshuar në një vit e gjysmë të fundit. Në fillim të shkurtit 2022, presidenti rus Vladimir Putin dhe udhëheqësi kinez Xi Jinping u takuan pak para se forcat ruse të fillonin pushtimin e tyre në shkallë të plotë të Ukrainës. Nëse Putini më pas zbuloi planet e tij, Xi me sa duket nuk e pengoi atë të niste sulmin brutal. Deklarata e përbashkët e këtij takimi shpalli një partneritet pa kufij. Sikur Rusia të kishte pasur sukses në pushtimin e saj të parë dhe të merrte Kievin në ditët e para, rendi ndërkombëtar i bazuar në rregulla do të ishte dobësuar. Pasi Shtetet e Bashkuara dhe aleatët dhe partnerët e saj e mbështetën Ukrainën për kaq shumë kohë, angazhimet e tyre thuhet se janë vënë në pikëpyetje. Pushteti autokratik do të kishte triumfuar. E gjithë kjo, sigurisht, do të kishte qenë muzikë për veshët e Xi-t, e gjitha pa gjuajtur asnjë e shtënë nga Pekini.

Si përfiton Pekini tani

Sot është një histori tjetër, por megjithatë Kina përfiton. Një luftë e zgjatur e shkatërrimit në Ukrainë është në interesin e Pekinit, sepse do të dobësojë Rusinë në planin afatgjatë, duke e zhvendosur ekuilibrin kino-rus të fuqisë në mënyrë vendimtare në favor të Kinës për vitet në vijim. Kina përfiton gjithashtu nga energjia e lirë ruse, e cila mbështet ekonominë kineze dhe përmirëson pozicionin konkurrues të Kinës në tregun global. Sipas vlerës, eksportet e gazit të gazsjellësit rus drejt Kinës do të rriten dy herë e gjysmë deri në vitin 2022, ndërsa eksportet e gazit natyror të lëngshëm në Kinë janë më shumë se dyfishuar. Vitin e kaluar, Kina gjithashtu rriti vëllimet e saj të qymyrit rus me 20 për qind.

Përveç energjisë, Kina do të përfitojë edhe nga riorganizimi i prioriteteve të modernizimit ushtarak të Rusisë pas pushtimit të Ukrainës. Çmimi më i madh në horizont për Pekinin është negocimi me Moskën për akses në teknologjinë e saj të avancuar ushtarake, veçanërisht në sistemet e shtytjes së nëndetëseve sulmuese, ku Kina mbetet dukshëm pas Rusisë dhe Perëndimit. Kjo vlen edhe për disa sisteme të tjera të armëve ruse, duke përfshirë teknologjinë e raketave hipersonike, ku tre dekadat e fundit të aksesit në teknologjinë perëndimore i kanë lejuar Moskës të ndërtojë dhe përmirësojë sistemet e epokës sovjetike.

Pjesa më e madhe e debatit aktual në Perëndim ka të bëjë me shtetin përfundimtar në Ukrainë, por shumë pak për gjendjen përfundimtare të mundshme në Rusi, e cila mbetet një pyetje kyçe për Kinën. Marrëzia e Putinit për të pushtuar Ukrainën pothuajse ka garantuar që Rusia do të dalë nga konflikti e dobësuar dhe e dobësuar, si në pozicionin e saj relativ të fuqisë në Euroazi dhe në nivel global.

Historia ka treguar se luftërat ruse të zhvilluara jashtë territorit kombëtar shpesh gjenerojnë forca të fuqishme centrifugale në shtëpi që çojnë në trazira të brendshme, siç ishte rasti pas Luftës Ruso-Japoneze të vitit 1904 dhe disfatës së ushtrive cariste në 1917. Putin ose eventualisht pasardhësi mund t’i drejtohet Pekinit për mbështetje në konfliktet e brendshme. Kina atëherë do të ishte në një pozicion për të lidhur mbështetjen e saj me besnikërinë ndaj Pekinit.

Ekziston një mundësi tjetër, probabiliteti i të cilit është i vogël, por jo zero. Humbja në një luftë të madhe të huaj mund të çojë ekstremisht në shpërbërjen e shtetit rus, siç ndodhi pas luftës sovjetike në Afganistan, e cila çoi në shpërbërjen e BRSS dy vjet pas tërheqjes së trupave sovjetike. Edhe këtu, Pekini do të përfitojë nëse pjesët qendrore dhe lindore të Rusisë do t’i nënshtrohen më pas lakmisë së lëndës së parë kineze, vasalizimit ose – e pamundur siç duket tani – edhe kolonizimit.

Në kongresin e njëzetë kombëtar të Partisë Komuniste Kineze, i cili i dha Xi një mandat të tretë të paprecedentë si udhëheqës suprem i Kinës, ai deklaroi qëllimin e tij për të “ndërtuar Kinën në një vend të madh modern socialist që do të udhëheqë botën në terma të messhekullit në terma të forca e përbërë kombëtare dhe ndikimi ndërkombëtar”. Në aspektin gjeopolitik, vasalizimi i Rusisë dhe marrja e Tajvanit janë hapa të rëndësishëm drejt këtij qëllimi. Kina mund ta arrijë këtë qëllim nëse vasalon Federatën Ruse, ndërkohë që lidh Evropën me tregun e saj, duke izoluar dhe përjashtuar në mënyrë efektive Shtetet e Bashkuara nga Euroazia.

Pekini madje mund të shohë nevojën urgjente për të dërguar më shumë ushtri në kufirin e saj verior, dhe ndoshta edhe më gjerë, pasi pasojat e menjëhershme të një fragmentimi të Rusisë sigurisht që do të kërcënonin aksesin në energji dhe ushqim. Nëse Rusia shpërbëhej, do të shkaktonte një transformim gjeostrategjik dhe një riorganizim strukturor të fuqive të mëdha në një shkallë që bota nuk e ka parë në tre shekuj. Do të shfaqej një “perandori e mesme” e vërtetë kineze, fuqia e kombinuar e së cilës do të eklipsonte gjithçka që mund të sillnin Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj demokratë.

Pse Ukraina duhet të fitojë

Ekziston një skenar ku Kina nuk ka asgjë për të fituar nga pushtimi rus i Ukrainës, të paktën jo përtej asaj që ka ndërtuar tashmë. Së pari, Perëndimi duhet të riarmatoset, me Evropën që rivendos aftësitë e saj ushtarake në NATO për të siguruar pjesën më të madhe të parandalimit dhe mbrojtjes konvencionale të Evropës, me Shtetet e Bashkuara që ofrojnë ombrellën bërthamore dhe mundësitë e nivelit të lartë. Riarmatimi i Evropës në NATO është një kusht sine qua non për paqen në kontinent, duke rritur gjithashtu fuqinë e përgjithshme ushtarake të demokracive në mbarë botën dhe duke dekurajuar agresorët që të sfidojnë rendin ekzistues. Po aq e rëndësishme, ky skenar varet nga mbrojtja e suksesshme e Ukrainës dhe rivendosja e kontrollit kombëtar mbi territorin e saj brenda kufijve të saj të vitit 1991.

Një fitore e Ukrainës do të rikonfirmonte parimin bazë të pas vitit 1945 se kufijtë nuk mund të ndryshohen me forcë. Kjo do të tregonte se Perëndimi ka fuqinë qëndruese për të mbrojtur rendin ekzistues ndërkombëtar, gjë që do të dërgonte një mesazh të qartë si për Moskën ashtu edhe për Pekinin. Do të ishte gjithashtu transformuese për Evropën Lindore, me shembullin e një Ukraine të rindërtuar dhe demokratike që ndoshta do ta tërheqë Bjellorusinë nga orbita e Rusisë. Ukraina mund të fitojë. Forcat ukrainase mund të zmbrapsin pushtimin e Rusisë me më shumë armë dhe ndihmë nga Perëndimi. Në të njëjtën kohë, Shtetet e Bashkuara duhet të punojnë me aleatët dhe partnerët e tyre për të kundërshtuar agresionin kinez në Indo-Paqësorin dhe më gjerë.

[Atlantic Council]


Spread the love


Leave a Reply