Kostoja e madhe e sanksioneve për Evropën dhe Rusinë

Spread the love

Kostoja e madhe e sanksioneve për Evropën dhe Rusinë

Nga Daniel Lacalle*

Përshkallëzimi i tensionit në Ukrainë na ka kujtuar diçka që shumë investitorë dukej se e kishin harruar: rrezikun gjeopolitik. Sanksionet dhe rënia e pashmangshme e tregtisë kanë provuar të gjenerojnë një ndikim të rëndësishëm negativ në ekonomitë e ndryshme të përfshira në veprim.
Ne e dimë nga kriza e Ukrainës e vitit 2014 se goditja ekonomike është e rëndë dhe e vazhdueshme.

Goditja ekonomike e sanksioneve është padyshim më e larta për Rusinë. Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) vlerësoi në vitin 2015 se “sanksionet perëndimore dhe kundërsanksionet ruse reduktuan produktin e brendshëm bruto real rus (PBB) fillimisht me 1–1,5% dhe se sanksionet e zgjatura do të çonin në një humbje akumuluese edhe më të madhe të prodhimit. Në vitin 2019, FMN vlerësoi se sanksionet ulën normën e rritjes së Rusisë me 0.2 pikë përqindjeje për çdo vit në periudhën 2014-2018, siç raportohet në New Atlanticist.

Ndikimi tek qytetarët rusë është i gjerë edhe kur këto sanksione synojnë individë dhe banka shtetërore. Ndikimi më i dukshëm është humbja e fuqisë blerëse të monedhës vendase, e cila ka rënë kundrejt dollarit amerikan, duke ulur pagat dhe kursimet në terma realë.

Shtetet e Bashkuara nuk kanë një ndikim të rëndësishëm nga sanksionet ndaj Rusisë. Ajo importoi rreth 30 miliardë dollarë nga Rusia në njëmbëdhjetë muajt e parë të 2021 dhe eksportoi 13.2 miliardë dollarë, sipas Bloomberg. Megjithatë, ajo pëson implikime indirekte pasi çmimet e konsumit rriten për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë dhe ushqimeve. Rusia është një lojtar i rëndësishëm global në eksportin e metaleve, mallrave bujqësore dhe energjisë, dhe sanksionet ndikojnë në çmimet marxhinale në tregjet globale.

Bashkimi Evropian ka shumë më tepër për të humbur nga një konflikt me Rusinë sesa SHBA. Sipas Eurostat, Rusia është partneri i pestë më i madh tregtar i Bashkimit Evropian, me importe prej 177.9 miliardë dollarësh dhe eksporte prej 104.1 miliardë dollarësh. Për më tepër, mbështetja në gazin natyror rus është shumë e lartë, veçanërisht në vende si Gjermania dhe Republika Çeke. Njëmbëdhjetë vende të BE-së importojnë më shumë se 50 për qind të gazit të tyre natyror nga Rusia. Për shumë do të ishte e pamundur të kompensonin rrjedhën e gazit rus me gaz natyror të lëngshëm të sjellë nga kamionët edhe nëse do të ishin të gatshëm të pranonin çmime penguese.

Ndikimi në Ukrainë është i madh. Në “Efekti ekonomik i luftërave hibride”, një studim nga profesorët Julia Bluszcz dhe Marica Valente, ata tregojnë se “efektet shkakësore vlerësohen duke llogaritur diferencën vjetore në PBB për frymë midis Ukrainës dhe homologut të saj sintetik pas shpërthimit të luftës. Rezultatet tregojnë se PBB-ja e kaluar për frymë e Ukrainës për shkak të luftës së Donbasit arrin në 15.1% mesatarisht në vitet 2013-2017 dhe, përkatësisht, 5.23% (460.26 $), 9.18% (832.96 $), 19.63% (1,8,81% $), 19.63% (1,81% $), 19.63% (1,81% $), 19.63% (1,81% $), 8,3% (1,82 $), 8,3% (1,82 $), 3.8% (1,82 $), 3.8% (1,82 $), 3.8% (1,82 $), 3,8% ($ 1,83),% 3,3% ($ 1,8,3%). ), 21,67% (2,184,13 dollarë) në 2013, 2014, 2015, 2016 dhe 2017.”

Ekziston edhe një ndikim indirekt në ekonominë globale. Rritja e tensioneve në Ukrainë po tregon dallimet në rritje midis vendeve perëndimore dhe kombeve të ndikuar nga Rusia-Kina. Kjo ka të bëjë më shumë se vetëm për Ukrainën apo rrjedhat e gazit natyror. Perëndimi po humbet ndikimin në Afrikë dhe Amerikën Latine në favor të Kinës dhe, në një masë më të vogël, Rusisë. Amerika Latine po zhvendoset ngadalë drejt Kinës dhe Rusisë, siç dëshmohet nga mesazhet e presidentit të Argjentinës dhe kryeministrit të sapoemëruar të Kilit.

Ndikimi i rrezikut gjeopolitik ka bërë që çmimet e energjisë dhe ushqimeve të rriten në të gjithë botën. Rritja e çmimeve të mallrave thelbësore vjen pas një viti të tmerrshëm për pagat reale globale, të gërryera nga inflacioni i nxitur nga banka qendrore.

Kriza e Ukrainës vjen gjithashtu në mes të një ngadalësimi të dukshëm të ekonomive më të mëdha pas efektit placebo të planeve masive stimuluese. Këto rreziqe i shtohen një skenari ku shumë ekonomi po i afrohen edhe më pranë stagflacionit dhe pasojat ka të ngjarë të zgjasin më shumë se vetë konflikti.

*Për autorin: Daniel Lacalle, PhD, ekonomist dhe menaxher fondesh, është autori i librave më të shitur Liri ose Barazi (2020), Ikja nga kurthi i Bankës Qendrore (2017), Bota e Energjisë është e sheshtë (2015) dhe Jeta në tregjet financiare (2014). Ai është profesor i ekonomisë globale në IE Business School në Madrid.

Burimi: Ky shkrim është publikuar nga Instituti MISES.


Spread the love


Leave a Reply