Loja e Hidrës

Spread the love

Loja e Hidrës

Pas grushtit të shtetit në Niger, ndikimi i Rusisë në Afrikë rritet. Por Moska kërcënohet gjithashtu se do të humbasë kontrollin – a po ndjek Wagner interesat e tij?

Nga Dr Joana de Deus Pereira*

Mes valëve fshikulluese të riorganizimit gjeopolitik, një Hidra e tmerrshme del nga thellësia e detit, kokat e saj të shumta simbolizojnë ndikimin në rritje të grupit Wagner në Afrikë. Ashtu si bisha mitologjike, kompania private ushtarake Wagner dhe sponsori i saj Rusia kanë një marrëdhënie komplekse në të cilën shpesh është e vështirë të dallosh se kush kë kontrollon. Gjithçka që bën kjo krijesë në një kontinent larg Moskës ka implikime që rezonojnë në korridoret e strukturës globale të pushtetit.

Grushti i shtetit në Niger dhe samiti Rusi-Afrikë i mbajtur menjëherë pas kësaj e bëjnë shumë të qartë këtë lidhje. Në kaosin e grushtit të shtetit nuk kaloi pa u vënë re që mbështetësit e puçistëve valëvitën në mënyrë demonstrative flamujt rusë. Ndërsa nuk ka asnjë provë të fortë që Wagner ose Rusia ishin të përfshirë drejtpërdrejt në grusht shteti, nuancat oportuniste janë të pagabueshme. Trazirat duket se i përshtaten mirë interesave të tyre strategjike, pasi krijon më shumë paqëndrueshmëri dhe kështu terren pjellor për organizata si grupi Wagner – Hidrat janë gjithashtu në elementin e tyre kur detet janë të stuhishme.

Anatomikisht, tentakulat e hidrës janë nga njëra anë të lidhura me njëra-tjetrën dhe nga ana tjetër të pavarura. E njëjta gjë vlen në parim për lidhjet midis Rusisë dhe Wagnerit. Nga njëra anë, Wagneri shihet si krahu i fshehtë i Rusisë, që punon fshehurazi për interesat e Rusisë në vende si Mali dhe Republika e Afrikës Qendrore. Nga ana tjetër, narrativa është shfaqur kohët e fundit se Wagneri tani mund të shkojë në rrugën e tij, pavarësisht nga Kremlini. Samiti i Shën Petersburgut i jep njëfarë rëndësie kësaj hipoteze.

Samiti Rusi-Afrikë – i dyti që nga viti 2019 – përmbledh taktikat politike të Vladimir Putinit. Në një botë ku Afrika shpesh perceptohet si një përfituese ose një objekt shfrytëzimi, qasja e Putinit e veçon veten: duke i vënë liderët afrikanë në qendër të vëmendjes, duke i trajtuar ata si të barabartë dhe si partnerë të mundshëm, ai e largon kontinentin nga ndikimi tradicional perëndimor. Si pjesë e strategjisë së tij për të sjellë një rend botëror shumëpolar dhe për të luftuar “neo-kolonializmin”, Putini është duke tërhequr liderët afrikanë me një taktikë dinake të fuqisë së butë. Lehtësimi i borxhit dhe furnizimet falas me drithë duken bamirëse, edhe nëse ato shërbejnë vetëm si mjete strategjike për të larguar Afrikën nga aleatët e saj tradicionalë perëndimorë dhe për t’u bashkuar me Rusinë.

Në samitin e lartpërmendur, presidenti i Afrikës së Jugut, Cyril Ramaphosa, solli një perspektivë të re me komentet e tij për luftën në Ukrainë dhe ndikimin e saj në vendet afrikane. Në veçanti, gjesti i Putinit për të diskutuar çështjen me vendet afrikane të prekura përforcon narrativën se vendimet merren me konsensus dhe se Putini respekton sovranitetin e shteteve afrikane. Mesazhi për liderët afrikanë është: Rusia është një mike, Rusia është një partnere, Rusia ju dëgjon. Unë, Vladimir Putini, po ju dëgjoj, më mirë se çdo lider perëndimor para meje.

Strategjia e Putinit duket se po funksionon pjesërisht, por lufta nuk ka mbaruar aspak. Fiaskoja e revoltës së dështuar të Wagner-it në Rusi e bën të qartë se Hidra mund të mos jetë aq e bashkuar sa duket. Revolta ngre pyetjen vendimtare se si do të operojë Wagneri në kontinent në të ardhmen. A është Putini truri i Hidrës, apo bisha është rritur aq shumë sa është e pakontrollueshme? A është presidenti rus thjesht duke hipur mbi valët e krijuara nga Hidra dhe duke kapur mundësitë që paraqiten, apo po e drejton gjigantin sipas një masterplani gjithëpërfshirës?

Dinamika midis Rusisë dhe Wagnerit në Afrikë është dhe mbetet aq komplekse saqë kufijtë midis sovranitetit, interesit vetjak dhe politikës së fuqisë botërore shpesh janë të paqarta. E përbërë nga Wagneri dhe Rusia, Hidra mund të jetë e lidhur brenda vetes, por gjithashtu mund të mishërojë qenie të shumta të dallueshme. Mund të jetë një krijesë qendrore me shumë koka të dallueshme në vendimmarrje, ose mund të përbëhet nga disa monstra të ndërlidhura, secila me axhendën e vet. Kjo paqartësi i bën ato edhe më misterioze dhe më të fuqishme.

Në lidhje me narrativën e lartpërmendur që po shpaloset aktualisht, mbani mend betejën legjendare që Herkuli zhvilloi me Hidrën. Për çdo kokë që pritej, dy të reja rriteshin përsëri – një simbol i qëndrueshmërisë së përbindëshit. Aleatët tradicionalë të Perëndimit dhe Afrikës mund të jenë në gjendje t’i ndajnë një ose dy koka nga kjo hidra e ditëve moderne, por ata duhet të pranojnë strategji të shumëanshme dhe të qëndrojnë në pushtet nëse duan të frenojnë bishën. Grushti i shtetit në Niger hap një fushë të re për këtë lojë komplekse ruse. Mijëra njerëz që parakaluan në rrugët e Niamey-t duke valëvitur flamujt rusë dhe duke sharë ish-fuqinë koloniale – Francën, janë një jehonë e samitit të Shën Petersburgut në këtë cep të largët të Afrikës. Yevgeny Prigozhin, kreu i grupit mercenar rus Wagner, e përshëndeti grushtin e shtetit si një lajm të mirë. Ai ofroi shërbimet e luftëtarëve të tij, duke dërguar sinjalin se Hydra po nxirrte nga trupi i saj një kokë tjetër.

Ndërsa Kremlini ka shprehur shqetësimin për grushtin e shtetit dhe ka bërë thirrje që ligji dhe rendi të rivendoset shpejt, është e qartë se Prigozhin, i cili u pa nga shumë njerëz si krahu i djathtë i Putinit, qëndron pas puçistëve. Njohja e krerëve të grushtit të shtetit, refuzimi i shteteve perëndimore për të pranuar udhëheqjen e re dhe mesazhi zanor i Prigozhinit për juntën tregojnë se Hidra po rrit një kokë të re strategjike.

Afrika nuk është aspak vetëm një spektator në këtë dramë gjeopolitike. Është një fushë beteje dhe një lojtar kyç, dhe vendimet e saj ndihmojnë në përcaktimin se si do të duket rendi i ardhshëm. Hidra vazhdon të ndikojë tek baticat në të gjithë kontinentin afrikan dhe bota shikon me sy hapur e rri pezull, duke e ditur se valët që krijon nuk do të ndalen në brigjet afrikane.

Ashtu siç Hidra në mitologjinë greke merr forcë nga kaosi dhe bëhet gjithnjë e më e fortë me rezistencën, homologu i saj gjeopolitik me maskën e Rusisë duket se bëhet më i fortë sa herë që Perëndimi përpiqet të tërheqë liderët afrikanë nga kontrolli i Moskës. Por me çdo kokë që del nga përbindëshi, rritet edhe mundësia për vigjilencë dhe mirëkuptim më të thellë.

Motivet dhe manovrat e Rusisë në Afrikë janë gjithnjë në ndryshim dhe aq komplekse sa që ky tregim mund të analizohet vetëm me një vështrim gjithëpërfshirës dhe kritik. Çdo samit, çdo grusht shteti, çdo miratim apo dënim është

vetëm një pjesë e enigmës së madhe gjeopolitike. Vetëm ata që i bashkojnë këto pjesë mund të shpresojnë të zbulojnë ngjyrat e vërteta të Hidrës përpara se ajo të tërhiqet përsëri në strofkën e saj të errët.

Si vëzhgues dhe lojtarë në këtë lojë shahu të ndërlikuar gjeopolitike, ne duhet të jemi të zgjuar. Edhe pse hidra mund të fshihet, me siguri do të planifikojë lëvizjen e saj të radhës dhe do të presë momentin tjetër të përshtatshëm. Është një valle gjithnjë në zhvillim e fuqisë, strategjisë dhe mbijetesës – një sfidë ndaj status quo-së që askush nuk mund ta injorojë. Mbani sytë fort në tabelën e shahut për të reaguar ndaj lëvizjes së radhës të Hidrës në këtë lojë gjeopolitike gjithnjë në zhvillim.

[IPG; Përktheu nga gjermanishtja: ISHGJ]

______________

* Dr Joana de Deus Pereira është studiuese e lartë në Institutin RUSI Europe, e specializuar në fushat e kundërterrorizmit dhe parandalimit dhe luftimit të ekstremizmit të dhunshëm.


Spread the love


Leave a Reply