Luftërat Ukrainë-Rusi dhe Hamas-Izrael: Përshtatja është kyç – Analizë

Spread the love

Luftërat Ukrainë-Rusi dhe Hamas-Izrael: Përshtatja është kyç – Analizë

[13 tetor 2023]

Nga Dr Kartik Bommakanti [Fondacioni Kërkimor Observer]

Lufta e vazhdueshme midis Ukrainës dhe Rusisë ka tërhequr vëmendjen në aspekte dhe dimensione të ndryshme që lidhen me sjelljen dhe ekzekutimin e saj. Përshtatja mbetet kritike në luftëra, siç shihet gjatë historisë, dhe konfliktet aktuale midis Moskës dhe Kievit dhe midis Hamasit dhe Izraelit nuk janë të ndryshme.

Përshtatja mund të vijë në forma taktike, operacionale, organizative dhe teknologjike. Këtu, ne kufizohemi në dimensionin teknologjik të përshtatjes. Në mënyrë tipike, teknologjitë më të sofistikuara dhe të avancuara marrin vëmendjen më të madhe nga ekspertët dhe publiku laik. Megjithatë, teknologjitë më pak të përparuara nuk tërheqin atë lloj vëmendjeje që tërheqin aftësitë më të avancuara.

Dy luftërat që shpalosen para syve tanë – konflikti Rusi-Ukrainë dhe konflikti Hamas-Izrael – po dëshmojnë përdorimin e teknologjive që janë, në një rast, mjaft të avancuara dhe, në rastin tjetër, jo aq të avancuara. Megjithatë, të dy nëngrupet e aftësive, qofshin ato elementare apo të avancuara, kanë rezultuar të jenë vdekjeprurëse dhe efektive. Le të shqyrtojmë fillimisht konfliktin Rusi-Ukrainë, ku Moska është përshtatur me avantazhin e aftësisë që Ukraina zotëronte në formën e Sistemit Raketor të Artilerisë së Lëvizshmërisë së Lartë (HIMARS) të ndërtuar dhe furnizuar nga Shtetet e Bashkuara (SHBA). HIMARS shumë i avancuar, i cili është një sistem lëshimi i shumëfishtë raketash (MRLS), janë të njohur për fuqinë e tyre goditëse me precizion me rreze të gjatë, transportueshmërinë, lëvizshmërinë dhe mbijetesën.

Në përgjithësi, kundër objektivave ruse të vendosura në distanca të mëdha, HIMARS ukrainas i furnizuar nga SHBA u tregua shumë efektiv. Si rezultat, gjatë katër muajve të fundit të vitit 2022, forcat ruse po pësonin humbje të mëdha, duke i detyruar ata të tërhiqeshin nga rajoni i Kharkiv-it në Ukrainën veriore. Rusia, në kohën e duhur dhe nga fillimi i janarit 2023 e tutje, u përshtat duke u përgjigjur me vendosjen dhe përdorimin e sistemeve kundër-artilerie IB75 Penicilin dhe mjeteve ajrore pa pilot Kamikaze

Germanium-2 (UAV) – këto të fundit janë në thelb Shahed-136 të furnizuara nga Irani. dronë, të cilët janë municione bredhëse të drejtuara në mënyrë inerciale që rusët i përshtatën për t’i bërë ato të drejtuara nga sateliti. Rrjedhimisht, vdekshmëria e këtyre dronëve është rritur ndjeshëm.

Beteja e Bakhmutit, e cila përfundimisht u fitua nga rusët, përfshiu përdorimin e një sistemi kundër-artilerie IB75 dhe ndihmoi në neutralizimin e kapacitetit të Ukrainës për të zbuluar dhe përgjuar zjarrin nga Penicilina IB75 kryesisht për shkak se nuk përdorte radar, gjë që përndryshe do ta bënte atë. të ndjeshëm ndaj zbulimit dhe përgjimit. Penicilina është plotësisht e automatizuar dhe përdor sensorë termoakustikë dhe kamera optike duke e bërë sistemin e artilerisë rezistent ndaj kundërmasave elektronike dhe shumë nën rrezen e zbulimit të Mbrojtjes Ajrore të Ukrainës (AD). Sistemet AD të Ukrainës mund të zbulojnë objektiva vetëm në një distancë prej 50 kilometrash (km) ose më gjerë, duke i penguar ata të zbulojnë penicilinat, e lëre më të kapin objektiva nën 50 km.

Por kufizimi kryesor i IB75 është rrezja e tij e funksionimit prej 25 km, që do të thotë se nuk mund të përputhet me aftësitë e zjarrit me precizion me rreze të gjatë të HIMARS dhe përgjithësisht është i përshtatshëm ose efektiv për përdorim në fushat e betejës urbane dhe në mjedise të dendura luftarake. Kjo shpjegon pse Rusia ishte në gjendje të merrte Bakhmutin. Përveç përdorimit efektiv të penicilinave, Mbrojtja Ajrore e Ukrainës (AD) e cila është e bazuar në radarë i është nënshtruar bllokimit mjaft efektiv nga aftësitë e frikshme të Luftës Elektronike (EW) të Rusisë. Përdorimi i kombinuar i këtyre aftësive u mundësoi rusëve, të paktën pjesërisht, të arrestonin forcat ukrainase që të përparonin më tej në Lindje.

Përveç kësaj, rusët, kohët e fundit, kanë përdorur UAV-të si Shahed-136s ose Germanium-2 për të përforcuar mbrojtjen e tyre tokësore të minuar rëndë. Armatimi i Shahed-136 si dhe çiftimi i tyre me flotën masive ruse të dronëve të dronëve Orlan-10, të cilët shërbejnë si zbulues ose patrulla të zbulimit ajror me kapacitetin për mbikëqyrje mbi zona të konsiderueshme të territorit, mundësoi sulme të koordinuara artilerie dhe lejoi sulmet Shahed-136 municionet e humbura për të goditur njësitë tokësore të Ukrainës dhe i penguan ata të depërtonin përmes mbrojtjes ruse. Kjo ka sjellë përfitime reale për ushtrinë ruse për të mbrojtur territoret kundër kundërofensive të Ukrainës, ndërkohë që kërkon një numër të madh të forcave ukrainase.

Megjithatë, ukrainasit janë përshtatur gjithashtu duke zhvilluar mjetet e tyre, nëse jo me teknologjinë më të avancuar, për të goditur objektivat ruse. Për të kompensuar mungesat në municionet precize dhe artilerie të furnizuara nga perëndimi, Kievi ka përdorur një qasje inovative duke përdorur dronët e Pamjes së Personave të Parë (FPV) të ndërtuar me komponentë jashtë raftit me burim nga vende të tilla si Republika Popullore e Kinës (PRC). ). FPV-të përdorin sinjale analoge për të shmangur bllokimin elektronik ndaj të cilit sinjalet dixhitale do të ishin më të cenueshme. Këta dronë taktikë mbajnë një granatë vetëlëvizëse që mund të thyejë armaturën edhe të tankut më të avancuar të betejës të Rusisë – T-90, i cili, me sa duket, Ushtria Indiane (IA) operon gjithashtu në numër të madh. Kievi i ka përdorur këta dronë në mënyrë kaq efikase në fushën e betejës aktuale, saqë ukrainasit ka të ngjarë të heqin dorë nga raketat e kushtueshme antitank Javelin të prodhuara nga SHBA.

Përshtatja në konfliktin Hamas-Izrael

Së fundi, përshtatja ka qenë kritike për suksesin e Hamasit në përdorimin e mjeteve të teknologjisë së ulët për të shkelur mbrojtjen izraelite përgjatë Rripit të Gazës me një efikasitet shumë vdekjeprurës. Organizata terroriste Hamas, e cila kontrollon Rripin e Gazës, ishte jashtëzakonisht e disiplinuar për të qëndruar e pazbuluar ndaj Inteligjencës së Sinjaleve të Izraelit (SIGINT) dhe përgjimeve të komunikimeve, të cilat janë të frikshme.

Hamasi, ka shumë të ngjarë, ka punuar në ekipe të vogla për të shmangur vëzhgimin dhe zbulimin izraelit dhe është trajnuar për të depërtuar në murin rrethues të lartë që ndan Gazën dhe Izraelin, duke përdorur një kombinim të eksplozivëve dhe avionëve me motorë. Pasi shkelja u përfundua, sulmi u shpalos me efekt shkatërrues brutal duke i kapur izraelitët plotësisht në befasi.

Arsyeja që përshtatja në luftë ndodh apo edhe shkakton një konflikt, pavarësisht nga shanset që grumbullohen kundër njërës palë, është për shkak të motivimit. Dëshira për të fituar ose të paktën nxitja për të imponuar kosto kundër një kundërshtari që gëzon avantazhe të konsiderueshme është ajo që shkakton konfliktin dhe gjithashtu e zgjat atë.

Por ka gjithashtu një mësim në këtë për forcat e armatosura indiane, jo vetëm për arsyen e qartë të përshtatjes, por po aq për rolin që luan motivimi në detyrimin e një kundërshtari si Pakistani dhe madje edhe Kina për të kapërcyer mbrojtjen e Indisë duke përdorur më rudimentarët dhe teknologji të ulët për të shkaktuar viktima masive kundër civilëve indianë, personelit ushtarak dhe objektivave. Megjithëse qeveria indiane duhet të investojë në zhvillimin e teknologjive të avancuara ushtarake, ajo duhet gjithashtu të nxisë organizatat e mbrojtjes së sektorit publik të Kërkimit dhe Zhvillimit (R&D) dhe sektorin privat indian që të punojnë në bashkëpunim me të gjitha degët e shërbimit të ushtrisë indiane për të

zhvilluar teknologjitë me kosto që mund të përdoren në mënyrë efektive në fushën e betejës.

_______________________

* Rreth autorit: Kartik Bommakanti është bashkëpunëtorë i lartë në Programin e Studimeve Strategjike në Fondacionin Kërkimor Observer.


Spread the love


Leave a Reply