Nuk ka luftë të kufizuar bërthamore, vetëm fundi i botës

Spread the love

Nuk ka luftë të kufizuar bërthamore, vetëm fundi i botës

Nga Mario Stefanov
[Geopolitik News, Zagreb]

Nëse Kremlini beson me të vërtetë se përdorimi i armëve bërthamore taktike nga Rusia dhe hakmarrja e mundshme bërthamore do të mbeten të kufizuara, është keq i gabuar, sepse nuk ka gjë të tillë si një luftë bërthamore e kufizuar dhe ky fakt është vërtetuar nga analizat serioze të të dy palëve – asaj amerikane dhe palës sovjetike që nga Lufta e Ftohtë.

Vetëm të verbërit moralisht nuk mund të shohin se Rusia është agresori, se trupat e saj ndodhen në territorin e një anëtari tjetër të njohur ndërkombëtarisht të OKB-së, se Rusia po vuan disfata dhe se operacionet e saj të mëparshme ushtarake për shkak të rezistencës ukrainase janë një debakël i plotë. Prandaj, qeverisë ruse i ka mbetur pak vend për manovrim. Humbja e luftës nuk është një opsion për Rusinë, sepse në atë rast Putini nuk do të largohej nga Kremlini si pensionist, por si i arrestuar apo i vdekur. Prandaj, Rusia do të vazhdojë të ngacmojë të gjithë botën me aventurën e saj të përgjakshme dhe të pasuksesshme të luftës dhe në rast se vazhdon të humbasë, do të përdorë armë bërthamore në vend që të pranojë humbjen e agresionit të saj kundër Ukrainës.

Prandaj, arsyeja themelore për një aneksim kaq të nxituar të pjesëve të okupuara të Ukrainës në Federatën Ruse është vendosja e tyre nën ombrellën bërthamore duke deklaruar se ato janë pjesë integrale e Rusisë. Meqenëse doktrina ruse parashikon përdorimin e forcave bërthamore në rast të një sulmi në territorin rus që nuk mund të ndalet nga forcat ushtarake konvencionale dhe në rast të një kërcënimi për jetën e Rusisë, aneksimi i pjesëve të territorit ukrainas që aktualisht janë nën territorin rus. kontrolli është një mesazh për Moskën se do t’i mbrojë ato, nëse është e nevojshme, dhe duke përdorur armë bërthamore.

Nuk ka kthim prapa

Kremlini padyshim është i gatshëm të përdorë armë bërthamore në rast të rënies së pozicioneve të tij ushtarake në territorin ukrainas, duke llogaritur në faktin se SHBA dhe Perëndimi nuk do të përgjigjen me armë bërthamore kundër Rusisë dhe në rast se do të përgjigjen, ata nuk do ta bënin këtë me armë bërthamore strategjike, kështu që edhe një luftë e tillë bërthamore mbeti e kufizuar.

Bëhet fjalë për rikthimin në skenë të idesë së vjetër të një lufte të kufizuar bërthamore dhe përdorimin e armëve bërthamore taktike për të arritur të ashtuquajturin përshkallëzim për hir të de-përshkallëzimit. Nëse Kremlini me të vërtetë po mbështet në përdorimin e armëve taktike bërthamore nga Rusia dhe hakmarrjen eventuale bërthamore që të mbeten të kufizuara, është shumë i gabuar. Domethënë, nuk ka luftë të kufizuar bërthamore. Ky fakt u vërtetua nga analizat serioze të palëve amerikane dhe sovjetike edhe para Luftës së Ftohtë, dhe më në fund teza se çdo përdorim i armëve bërthamore do të çonte në një luftë të përgjithshme bërthamore u konfirmua nga loja strategjike e luftës e vitit 1983 e njohur si “Profeti krenar”, i cili u krye me urdhër të presidentit të atëhershëm amerikan Ronald Reagan. Analizat e kryera dhe faktet e vërtetuara nga loja luftarake “Profeti krenar” drejtuan palën amerikane dhe atë sovjetike, të cilat gjithashtu kryen kërkime të ngjashme, drejt negociatave të ndërsjella për kufizimin e armëve bërthamore taktike.

Pas çlirimit të Limanit dhe vazhdimit të veprimeve sulmuese ukrainase, shpërbërja e plotë e frontit rus është lehtësisht e mundur. Ndryshe nga sa pritej, përparimi ukrainas nuk po e humbet vrullin e tij dhe rusët nuk janë ende në gjendje të stabilizojnë pozicionet e tyre. Plani për ta bërë këtë duke injektuar forca të reja të reja dhe duke aneksuar menjëherë pjesët e pushtuara në Rusi për t’i sjellë ato nën ombrellën bërthamore ka ngecur për shkak të problemeve në kryerjen e mobilizimit. Pala ukrainase në nxitim, ndërkohë që ka mundësi për të avancuar, nuk dëshiron të lejojë konsolidimin e pozicioneve ruse në territoret e pushtuara dhe po përpiqet të rimarrë sa më shumë territor para se të mbërrijnë përforcimet ruse.

Planet e dështuara

Nga ana tjetër, mobilizimi i kryer në Rusi është  jo amjaftueshëm i shpejtë dhe efektiv, sepse është i rrezikuar dhe penguar nga korrupsioni klasik. Komisionerëve përgjegjës për mobilizimin u jepet një prerje numerike të cilën e plotësojnë në mënyrë që të mos ngrenë në ushtri ata që duhet të ngrihen, por ata që nuk kanë lidhje dhe pa para. Në vend të të privilegjuarve, numri është i mbushur me të sëmurë dhe madje edhe me gra me fëmijë. Nuk ka shumë “bukë” nga një mobilizim i tillë në të cilin funksionojnë paratë dhe lidhjet dhe mund të shembet. Autoritetet ruse, duke pranuar mangësitë e vetë mobilizimit, pohojnë se kanë arritur të mobilizojnë rreth 200 mijë njerëz. Putin dhe qeveria e tij qendrore qartazi nuk e kontrollojnë më Rusinë e madhe, ku guvernatorët lokalë, Bollarët e rinj, marrin të gjithë pushtetin dhe kryejnë politikat e tyre në terren. Kjo është një pasojë e drejtpërdrejtë e humbjes së reputacionit të Putinit dhe rrethit të paaftë ushtarak dhe inteligjent rreth tij.

Pamundësia e konsolidimit të fushës së betejës për shkak të vazhdimit të humbjeve dhe disfatave, si dhe mobilizimi aktualisht i lëkundshëm që duhet të sigurojë përforcime dhe stabilizim të situatës në territoret e pushtuara të Ukrainës, ka zvogëluar plotësisht hapësirën e manovrimit të Rusisë. Duke qenë se budallenjtë nuk do të dëgjojnë këshillat e atyre që janë më të mençur se ata që të përpiqen të negociojnë, për të cilat, falë ndërmjetësve si Turqia, ata kanë ende disa mundësi, që Kremlini, në dëshirën e tij për të ruajtur fuqinë e grupit ekzistues, tashmë ka filluar të humbasë ndikimin, nëse fronti i saj shpërbëhet në Ukrainë, mund të përdorë lehtësisht armët bërthamore.

Gjenerali amerikan në pension Barry Rickard McCaffrey beson se Putini mund të përdorë armë të shkatërrimit në masë, kryesisht bërthamore, në rast se Ukraina vazhdon të fitojë në jug dhe forcat ukrainase çlirojnë Kherson-in. McCaffrey pretendon se nëse Kherson-i bie dhe Putin humbet 15-20 mijë ushtarë, do të ishte një fatkeqësi politike që do të destabilizonte plotësisht Federatën Ruse.

Një gjeneral i shqetësuar

Prandaj, Kremlini nuk do të jetë në gjendje të gjejë një rrugëdalje tjetër në atë rast, por mjeti i tij i vetëm do të mbeten armët taktike bërthamore, paralajmëron McCaffrey.
Ish-komandanti i forcave amerikane dhe aleate në Afganistan dhe ish-drejtori i CIA-s, gjenerali në pension David Petraeus, iu bashkua diskutimit për reagimin amerikan ndaj zhvillimeve të tilla, ku përmendet seriozisht edhe hakmarrja me armë bërthamore. Ai, duke mohuar se nuk ka pasur kontakte me kreun e administratës amerikane apo se nuk është konsultuar me këshilltarin e sigurisë kombëtare, Jake Sullivan – gjë që nuk ka gjasa për shkak se Petraeus është integruar plotësisht në krijimin ushtarako-politik të SHBA-së – pohoi se SHBA dhe NATO nuk kanë nevojë që Rusia të përdorë fare armët taktike bërthamore për t’iu përgjigjur me armët e veta bërthamore, thjesht sepse fuqia ushtarake konvencionale e SHBA-së dhe NATO-s është aq e madhe sa që, në afat të shkurtër, duke vepruar pa armë bërthamore, mund të shkatërrojë plotësisht forcat ruse të dislokuara në Ukrainë dhe gjithë flotën e Detit të Zi. “Unë do t’ju them vetëm hipotetikisht, NATO do të shkatërronte çdo objektiv ushtarak rus, çdo armë ruse që mund të shihte dhe identifikonte në fushën e betejës në Ukrainë, Krime dhe çdo anije luftarake ruse në Detin e Zi,” tha Petraeus.

Qeveria është e shqetësuar

Sipas analizave amerikane, doktrina ruse parashikon përdorimin e armëve bërthamore taktike në rastet e të ashtuquajturave. mbingarkesa konvencionale, kur forcat ruse nuk mund të përputheshin më me goditjet e forcave konvencionale të armikut. Pala amerikane e quan këtë strategji doktrinën e “përshkallëzimit për hir të de-përshkallëzimit”, sepse Moska mendon se për shkak të mundësisë së një lufte bërthamore që të përshkallëzohet drejt totalit në vazhdimin e luftës së kufizuar bërthamore të nisur, forcat kundërshtare mund të japin aksione të mëtejshme ushtarake konvencionale kundër forcave ruse.

Në mes të marsit 2018, strategjia e re bërthamore iu prezantua personalisht Komitetit të Shërbimeve të Armatosura të Senatit nga komandanti i atëhershëm i Komandës Strategjike të SHBA (USSTRATCOM), gjenerali John Hyten.

Ai deklaroi me atë rast: “Presidenti rus Putin njoftoi në prill të vitit 2000 se doktrina ruse do të përdorë armë bërthamore me efekte të ulëta në fushën e betejës në rast të mbingarkesës konvencionale”. Gjenerali Hyten paralajmëroi se kjo do të thotë se rusët janë të gatshëm të përdorin armë bërthamore jostrategjike të fuqisë së ulët në rast të suksesit të kundërshtarit në një luftë konvencionale, në të cilin rast, sipas gjendjes së arsenalit amerikan në atë kohë, Amerikanët nuk do të kishin praktikisht asgjë për t’iu përgjigjur, përveç potencialit të tyre strategjik bërthamor. Prandaj, sipas tij, është e nevojshme të zhvillohen armë të përshtatshme si kundërpeshë ndaj numrit të madh të armëve bërthamore taktike ruse të dislokuara në Evropë që do të përdoreshin në rast të një zhvillimi të tillë të supozuar të ngjarjeve të luftës.

Në të njëjtën kohë, Hyten vuri në dukje se vendosja e raketave ruse me aftësi bërthamore me rreze të mesme deri në katër mijë kilometra 3M-54 “Klub” (Kalibr) dhe raketa balistike 9K720 “Iskander” me një rreze të shkurtër deri në deri në 500 kilometra dërgon një sinjal se rusët janë gjithashtu në konfrontim me SHBA-të dhe aleatët e gatshëm për një përgjigje të rrezikshme të luftës bërthamore të kufizuar që do të përfshinte vetëm zonat evropiane dhe në të cilat armë bërthamore strategjike mund të kërcënojnë territorin amerikan dhe të çojnë në një luftë bërthamore globale. nuk do të përdorej.

Frika në Kremlin

Ky është një mesazh për aleatët evropianë të Amerikës se një luftë e ardhshme bërthamore midis Rusisë dhe SHBA-së do të zhvillohet ekskluzivisht në tokën evropiane dhe se rusët janë gati për të. Raketat “Kalibr” dhe “Iskander” janë armë të një lufte bërthamore kaq të kufizuar dhe janë krijuar për të.
Në fund të fundit, vetë përdorimi i raketave të lundrimit “Kalibr” në një kohë në fushatën siriane, por me koka luftarake konvencionale, ishte një demonstrim i zhveshur i gatishmërisë së Rusisë për të zhvilluar një luftë të kufizuar bërthamore, sepse nuk kishte nevojë ushtarake për përdorimin e tyre që mund të të mos përgjigjet nga potencialet e tjera ruse të tokës dhe aviacionit të përdorur në mënyrë operacionale. Në mesazhin e tij, presidenti rus më pas njoftoi se strategjia ruse përfshin mundësinë e zhvillimit të një lufte të kufizuar bërthamore.
Përdorimi përfundimtar i armëve bërthamore taktike nga Rusia nuk mund të mbetet i kufizuar. Moska duhet të jetë e vetëdijshme për mesazhin e “Profetit krenar” që fuqitë bërthamore konfliktuale, SHBA dhe BRSS, sollën në tryezën e bisedimeve pasi kuptuan se një luftë e kufizuar bërthamore nuk ishte e mundur dhe për nënshkrimin e një marrëveshjeje për kufizimin. të armëve që Rusia tani po kërcënon të përdorë.
Paralajmërimet se ideja e përdorimit të kufizuar të armëve bërthamore çon në shkatërrim të përgjithshëm, të materializuar në traktatet e SHBA dhe BRSS për kontrollin e armëve të destinuara për të zhvilluar një luftë të tillë bërthamore, nuk e shqetësojnë Moskën sot. Putini dhe rrethi rreth tij në rast të humbjes së vazhdueshme në luftën në Ukrainë janë të gatshëm të përdorin armë bërthamore, sepse fuqia në Rusi humbet vetëm për shkak të humbjes, dhe pushteti në Moskë rrallëherë del në pension, dhe shumë më shpesh në pikë e një mitralozi, siç, në fund të fundit, mbaroi dhe perandori i fundit i vërtetë rus, Nikolla II. Kur e shikon veten në pasqyrë, Cari i rremë rus Putin tashmë shikon figurën e atij mega-humbësi, dhe kur shikon ushtrinë e tij, ai mund të shohë imazhin dhe mundësinë e ushtrisë perandorake ruse të shpërbërë të Nikollës në fund të shekullit Lufta e pare boterore.

Fjalët e tij pasqyrojnë shqetësimet e një pjese të publikut ushtarak dhe politik amerikan në lidhje me reagimin ndaj përdorimit të mundshëm rus të armëve taktike bërthamore. Perëndimi mund ta perceptojë një sulm bërthamor rus në Ukrainë si një kërcënim për veten e tij, i cili do të shkaktonte një shkëmbim bërthamor. Është e qartë se edhe nga pala amerikane – e cila gjithashtu pranon doktrinën e luftës bërthamore të kufizuar, pra mundësinë e përdorimit të armëve bërthamore taktike ose armëve bërthamore me fuqi të ulët në një zonë të kufizuar që nuk do të përshkallëzohej në një luftë të përgjithshme bërthamore – realizimi. po piqet gradualisht se është e pamundur të zhvillohet një luftë e kufizuar bërthamore, pa u shndërruar në shkatërrim të ndërsjellë.

Ata e kuptuan se nuk ka fitues në një luftë bërthamore

Teoria e luftës së kufizuar bërthamore u hodh poshtë në vitin 1983 për administratën Reagan me lojën e madhe strategjike të luftës “Proud Profet”, qëllimi i së cilës ishte të testonte doktrinën bërthamore amerikane në atë kohë. Ajo u zhvillua në kushte jashtëzakonisht realiste në fshehtësi të plotë për shtatë javë. Me pjesëmarrjen e strukturave komanduese të të gjitha degëve të Forcave të Armatosura të SHBA-së në mbarë botën, me qindra oficerë ushtarakë dhe zyrtarë të lartë ushtarakë dhe politikë që vendosin për përdorimin e forcave bërthamore të SHBA-së, duke përfshirë Sekretarin e atëhershëm të Mbrojtjes Caspar Weinberger dhe Kryetarin e Shefat e Përbashkët të Shtabit të Forcave të Armatosura të SHBA, një luftë bërthamore u simulua me BRSS. Të gjitha teoritë janë verifikuar, përfshirë atë për një sulm parandalues ​​bërthamor dhe një luftë të kufizuar bërthamore. Rezultati ishte shkatërrues – çdo variant i luajtur i luftës bërthamore përfundoi në shkatërrimin e plotë të të dy palëve. 500 milionë njerëz vdiqën, e gjithë hemisfera veriore u bë e pabanueshme. Vetë Presidenti Reagan e përfundoi simulimin duke deklaruar se ideja se armët bërthamore mund të përdoren për çdo gjë tjetër përveç frikësimit dhe parandalimit ishte e rrezikshme dhe se lufta bërthamore ishte e pafitueshme.

Në bazë të njohurive të tilla, të dyja palët hynë në negociata, pas së cilës u lidh marrëveshja e quajtur INF, e cila u nënshkrua nga Ronald Reagan dhe Mikhail Gorbachev në 1987 dhe hyri në fuqi më 1 qershor 1988. Me të, të dyja palët morën përsipër të tërhiqeshin nga pozicionet e tyre dhe të shkatërronin të gjitha raketat e tyre balistike dhe të lundrimit me bazë tokësore me një rreze të shkurtër 500 deri në 1000 kilometra dhe një rreze të mesme prej 1000 deri në 5500 kilometra. Gjatë viteve në vijim, kjo u bë me të vërtetë. Marrëveshja u rrëzua në verën e vitit 2019 pasi SHBA u tërhoqën nga ajo. [Përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply