Perandoria kundërpërgjigjet: A është shteti-komb modern si zgjidhje?

Spread the love

Perandoria kundërpërgjigjet: A është shteti-komb modern si zgjidhje?

Nga  DR YAKOOB AHMED*


Aventura e Putinit në Ukrainë bazohet në idenë e një të kaluare të lavdishme që i përket perandorisë së fuqishme ruse.

Si një historian i ndjerë osman, jam mësuar me diskutime mbi perandoritë dhe shtetin kombëtar. Në fushën time, shumë shqyrtime janë bërë mbi idenë e perandorisë dhe gjendjen e vështirë aktuale të botës moderne.

Shekulli i nëntëmbëdhjetë ishte një botë shumëpolare gjatë së cilës perandoria ishte opsioni i preferuar i konfigurimit të shtetit. Elitat në pushtet as dinin dhe as dëshironin asgjë tjetër. Pra, kur shtetet-kombe u shfaqën dhe u popullarizuan, në një farë mase këto ishin më shumë kundër grurit sesa të natyrshme.

Kur Ayasofya në Stamboll u kthye nga një muze në një xhami, kritikët u ankuan për ambiciet turke për t’u kthyer në një shtet perandorak osman. Të tjerë debatuan për të kaluarën bizantine të ndërtesës ose nëse ajo ishte otomane. Ideja e perandorisë u kthye në axhendë.

Si mund të hiqej ndonjëherë trashëgimia e perandorisë së Ayasofya? Vetë ndërtesa ishte një simbol i perandorisë ashtu si qyteti ku banon.

Perandoritë e mendjes?

Në vitin 1943, Winston Churchill vuri në dukje: “Perandoritë e së ardhmes do të ishin perandoritë e mendjes”, duke sugjeruar se perandoritë e mëvonshme perëndimore nuk do të bënin luftë me njëra-tjetrën, por do të bashkëjetonin në paqe. Sikur të ishte e vërtetë kjo deklaratë.

Për disa, rrëfimi i presidentit rus Vladimir Putin për një perandori të madhe ruse zgjon një kujtim të imagjinuar të një të kaluare të lavdishme ruse para dy Luftërave të Mëdha. Imagjinata e Putinit, natyrisht, është hamendje, por kjo nuk do të thotë se nuk është as e vërtetë. Po kështu, për Perëndimin, dhe në veçanti Evropën Perëndimore, ideja e një Perandorie Ruse ‘në rritje’ sjell kujtime alarmante, nocionin se një perandori do të jetë sërish në ngjitje.

Nuk është se shtetet e Evropës Perëndimore nuk kanë narrativat dhe imagjinatat e tyre për perandoritë e tyre – kryeministri britanik Boris Johnson mburrej dikur për të kaluarën perandorake të Britanisë – megjithatë ai u flet njerëzve që ishin viktima të kolonializmit britanik megjithëse ka  shumë pak gjëra inkurajuese t’ju thotë.

Në këtë kuptim, Churchill vazhdon të jetë një figurë përçarëse në lidhje me perandorinë koloniale të Britanisë, një hero për Johnson dhe një horr për shumë njerëz të ndikuar nga politikat e tij dhe e kaluara e dhunshme e Perandorisë Britanike.

Siç ka treguar historiani i Oksfordit, Robert Gildea, ideja e perandorisë së mendjes ka të bëjë shumë me atë se si dikush e imagjinon perandorinë e tyre. Pikëpamjet kundërshtuese në lidhje me të kaluarën e një perandorie kanë të bëjnë shumë me leximin e historisë, sesi njerëz të ndryshëm e instrumentalizojnë të kaluarën dhe si manipulohet kujtesa për të kuptuar se si duhet të jetë dhe të prezantohet perandoria e tyre. Megjithatë, perandoritë e mendjes nuk janë thjesht thirrje nga e kaluara, ato vazhdojnë të formësojnë njerëzit dhe kombet sot. Ndërsa shumë do të na bëjnë të besojmë se shtete si Rusia po përpiqen të ringjallën nocionet e një perandorie të dikurshme, prandaj shtrohet pyetja a na lanë ndonjëherë perandoritë?

Perandoritë moderne janë të fshehura

Shtetet e Bashkuara, për shembull, kanë ende territore përtej kontinentit, për të mos përmendur pushtimet e saj në Afganistan dhe Irak, të cilat disa do t’i kategorizonin si “Imperializëm i Ri”. Ato mund të konsiderohen edhe një perandori, sepse kanë një ideologji dhe një aparat shtetëror që e mbështet dhe e promovon këtë ideologji në nivel global. Ato përpiqen të formësojnë botën sipas imazhit të tyre.

Është e drejtë të supozohet, siç ka bërë profesori dhe studiuesi Daniel Immerwahr, se të qenit SHBA një perandori nuk është e padiskutueshme, por ajo që vlen të përmendet është se si SHBA e ka fshehur me sukses atë.

Mund të thuhet, në fakt, se “perandoria” nuk fshihet, por thjesht nuk flitet për të. Megjithatë, ndryshimi me Amerikën është se ndryshe nga Rusia, Britania apo Kina, kujtimet e saj të perandorisë nuk janë nga një e kaluar e imagjinuar, por nga e tashmja.

Qoftë një mjet retorik apo jo, për Evropën, avancimi rus nuk është thjesht një përpjekje për Ukrainën, por një përpjekje perandorake për shtetet baltike, me ekstremin që janë forcat ruse në portat e vetë Gjermanisë. Aq shumë që mundësoi një lëvizje të paprecedentë në të cilën shpenzimet marramendëse gjermane për mbrojtjen u rritën nga 55 miliardë dollarë në 107 miliardë dollarë, me duke u ofruar gjithashtu ukrainasve armatim ushtarak. Sot, francezët dhe britanikët e mbështesin një lëvizje të tillë. Duke ecur përpara, pyes veten se si do të reagonin ndaj Gjermanisë dhe narrativës së perandorisë së saj edhe një herë.

Pasoja e një lëvizjeje të tillë tashmë ka lënë gjurmë në imagjinatën euroaziatike nga dëshira për të militarizuar më tej Evropën, e cila vetëm do të intensifikojë retorikën nacionaliste kundër myslimanëve dhe pakicave etnike të Evropës.

Nuk janë vetëm myslimanët në Evropën Perëndimore ata që duhet të shqetësohen, pasi shqiptarët dhe boshnjakët njësoj do të duhet të jenë të vetëdijshëm se çdo sukses rus ndoshta do të nxisë Serbinë dhe synimet e saj dhe imagjinatën e perandorisë. Pavarësisht nëse Rusia është e suksesshme apo jo, bota do të ndryshojë përgjithmonë dhe tani që bota po ndryshon, mund të jetë e vështirë të ndalosh perëndimin e diellit.

Perandoria kundërpërgjigjet?

Shtete të ndryshme dhe mediat e tyre do të vazhdojnë nevojën për ta sjellë botën në binare. Rrëfimet e së mirës dhe së keqes shpesh e ulin kuptimin tonë për luftën, kontestimin dhe idenë e perandorive.

Me 193 shtete-kombe anembanë botës, ekziston një tendencë për të supozuar se ky është rendi botëror, se ndryshimi nuk ka gjasa, madje se ai është i pamundur ndoshta, se identiteti dhe sovraniteti kombëtar do të jenë këtu përgjithmonë.

Besnikëria, identiteti, të drejtat tona dhe vetë qenia jonë i janë dhënë vetë idesë së shtetit-komb modern deri në atë pikë sa nuk jemi në gjendje të kuptojmë asgjë tjetër. Ndërsa shtetet-kombe dolën nga kolapsi i perandorive, ajo që Churchill-i kishte sugjeruar shkurt, ishte se e ardhmja do të ishte pa perandori.

Po sikur të thosha se perandoria, e cila ishte mënyra në të cilën qeniet njerëzore e kishin konfiguruar veten gjithmonë, do të bënte natyrshëm kthimin e saj në këtë interregnum të shkurtër të shteteve-kombe moderne? A do ta lehtësojë përparimi rus në Ukrainë përsëri një botë të perandorive të fuqive të mëdha?

Kuptohet, kjo nuk është hera e parë që rënia e shtetit-komb vihet në dyshim. Në të vërtetë, shteti-komb është dëshmuar të jetë shumë më i fortë se sa e kishin imagjinuar disa kritikues. Por ndërsa përçmimet e shtetit-komb mund të kenë qenë të parakohshme, ajo që ishte po aq e parakohshme ishte nocioni se perandoria kishte vdekur.

Një shpresë e re?

Ndërsa politikanët dhe mediat përshkruajnë ambiciet dhe frikën e tyre në lidhje me kthimin e perandorive, historianët globalë kanë vazhduar të theksojnë një lexim më të nuancuar të historisë së perandorive.

Përtej narrativave të lavdëruara të perandorive të mëdha dhe ngritjes dhe rënies së tyre, historianët tregojnë për mekanikën se si funksionojnë perandoritë. Historianët kanë thënë se ideja e perandorive është e natyrshme dhe konfigurimi njerëzor në këtë formë është i pashmangshëm.

Historianët e perandorisë po pyesin se çfarë është perandoria? Nëse perandoria ishte një praktikë e përhapur, a ka lloje të ndryshme perandorish? Dhe a janë / ishin të gjitha perandoritë e njëjta? A është e drejtë të vendosim kinezët, japonezët apo osmanët ndoshta nën të njëjtat imagjinata eurocentrike të perandorive koloniale perëndimore?

Në thelb, ajo që po tregojnë historianët globalë nuk është glorifikimi i idesë së perandorisë, por një kuptim më i mirë i saj. Në nivel lokal, perandoria nënkupton kompleksitetin politik, diversitetin kulturor, etnik dhe gjuhësor. Në nivel global, ai thekson konkurset në lidhje me ideologjinë, historinë, gjeografinë dhe burimet e fundme.

Nuk mund të jetë befasuese që Kina dhe Rusia ngjallin këto ndjenja për shtetet e Evropës Perëndimore dhe që Britania dhe Franca koloniale vazhdojnë të festojnë perandoritë e tyre të së kaluarës. Dhe se SHBA nuk është thjesht një shtet-komb, por një perandori moderne.

Me këtë në mendje, dështimi i Rusisë në Ukrainë mund të lehtësojë një botë perëndimore edhe më të fortë, ose ndoshta, suksesi rus mund të lehtësojë kthimin përsëri në një botë shumëpolare, ku perandoritë janë përsëri modeli kryesor.

Kjo do të sugjeronte që kur perandoritë e mëdha përplasen, shtetet më të vogla do të bëhen përfaqësues, shtetet e mesme mund të gjejnë mundësi dhe kur perandoritë përplasen, bota do të ndihet si një vend shumë më i vogël. Ne mund të mos e shohim ende fundin e shtetit-komb, por ajo që mund të shohim është një kthim në perandoritë që janë në krye të hierarkisë politike, duke ofruar edhe një herë një model që shtetet e tjera të duan ta imitojnë. [TRT World.  Përktheu: ISHGJ]

*          Dr Yakoob Ahmed është  lauruar doktoratur në histori nga SOAS, Universiteti i Londrës. Një historian osman, që aktualisht është duke ligjëruar historinë islame në Universitetin e Stambollit dhe është njëkohësisht bashkëpunëtor vizitor në Qendrën e Studimeve Moderne Turke në Universitetin Şehir të Stambollit. Fokusi i tij kërkimor është mendimi intelektual mysliman në shekujt XIX dhe XX, konstitucionalizmi islam, identiteti, nacionalizmi dhe ndërtimi i kujtesës kolektive.


Spread the love


Leave a Reply