Putini shkoi në luftë me të njëjtat arsye si Hitleri

Spread the love

Putini shkoi në luftë me të njëjtat arsye si Hitleri

Humbja në thelb gjeopolitike dhe gjeoekonomike e Putinit në fund ngre çështjen e vlefshmërisë së teorive të vjetra gjeopolitike të shekujve 19 dhe 20 dhe dobinë e udhëheqjes së politikës së jashtme të shtetit, duke u mbështetur në mënyrë jokritike mbi to në kushtet e botës krejtësisht të ndryshme teknologjike dhe filozofike të shekullit 21.

Nga Mario Stefanov [Geopolitika.news]

Pushtimi rus i Ukrainës dhe një luftë në shkallë të gjerë zbuluan hipokrizinë e politikës ruse, e cila për dy dekada fshihej pas doktrinave gjeopolitike të krijuara në fund të shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të dhe pretendimeve të bazuara në to për gjoja sigurinë e madhe, respektivisht kërcënimet ndaj Rusisë të krijuara nga zgjerimi i NATO-s.

Pushtimi i Ukrainës përmbysi atë paradigmë ruse, ekspozoi qëllimet perandorake të politikës ruse dhe në praktikë, siç ka ndodhur shumë herë në histori, gjeopolitika u abuzua dhe u zhvesh nga atributet e saj shkencore dhe u shndërrua në një mjet për zbatimin e ambicieve perandorake.

Nga niveli shkencor, agresioni rus kundër Ukrainës dhe politika e Kremlinit e kanë hedhur gjeopolitikën nga në baltën e një lufte pushtuese, në një lloj shkence të së keqes, pushtimit territorial dhe skllavërimit të kombeve të tjera. Ajo u përfshi në projektin neo-perandorak rus në të njëjtën mënyrë që Gjermania naziste keqpërdorte konsideratat gjeopolitike të gjeneralit dhe gjeopolitikanit gjerman Karl Haushofer, krijuesit të doktrinës “Drang nach Osten”.

“Bota ruse”

Determinizmi gjeografik i doktrinës së Haushofer-it për zgjerimin në lindje me qëllim që të pushtojë hapësirën e jetesës (Lebensraum) të shfrytëzuar në politikë është përdorur në të njëjtën mënyrë nga politika ruse në dekadat e fundit. Pushtimi i Ukrainës është efekti i materializuar i doktrinave ruse, jo vetëm ideologjike, por edhe gjeopolitike për “botën ruse” ose, thënë ndryshe, për hapësirën e jetesës ruse, që në praktikë nuk do të thotë asgjë më shumë se sigurimi i një hapësire të re jetese. Për këtë në veprat e tij shkruan thuajse hapur gjeopolitikani rus Aleksandër Dugin, i afërt me qeverinë në Kremlin.

Për shkak të pushtimit rus të Ukrainës, gjeopolitika, e cila kohët e fundit po përpiqet të afirmohet si shkencë, është komprometuar sërish, për herë të dytë në njëqind vjet, nga lufta e madhe në Evropë, këtë herë e nisur nga Rusia, nga agresioni dhe krimet e kryera në emër të saj. Dhe në thelb, bëhet fjalë vetëm për uzurpimin e hapësirës dhe pasurisë dhe nënshtrimin perandorak të popujve të tjerë.

Gjeopolitika, falë politikës ruse dhe luftës së saj praktike, është sërish në qendër të vëmendjes si mjet i luftërave pushtuese. Gjeopolitikani gjerman Karl Haushofer, si ndjekës i themeluesit të gjeopolitikës, gjeografit britanik Halford John Mackinder, dhe teorisë së tij për Zemrën, me doktrinën e tij gjeopolitike “Drang nach Osten” dhe përpjekjen e tij për ta realizuar atë nga Gjermania naziste, solli gjeopolitikën në reputacion në praktikë këtu ku është sot.

Prandaj, në mes të Luftës së Dytë Botërore, revista amerikane Life botoi një artikull në vitin 1942 me titullin domethënës “Gjeopolitika: Karriera spektakolare e një sistemi shkencor të konceptuar nga britanikët, të përdorur nga gjermanët dhe ende për t’u studiuar nga amerikanët”. Realizimi i supozimeve dhe të menduarit gjeopolitik rus është po aq drithërues sa ai gjerman i Luftës së Dytë Botërore.

Një karrierë drithëruese

Gjeopolitika ruse është gjithashtu, si ajo gjermane në një kohë e bazuar në reflektimet e Karl Hauoshofer, në teorinë gjeopolitike më shumë se njëqindvjeçare të Halford Mackinder për marrëdhëniet dhe ndërveprimin midis Euroazisë si masë tokësore qendrore të botës, Zemra dhe zona detare me pjesë të tokës që e rrethojnë, Rimland. E thënë thjesht, gjeografi britanik Halford John Mackinder, i cili konsiderohet si një nga themeluesit e gjeopolitikës, dhe pasuesit e tij të mëvonshëm e përcaktojnë Heartland-in si zemrën e botës, e cila përfshin Evropën Qendrore dhe Lindore dhe Rusinë dhe zonat e lidhura me të, të njohura sot si Lindja e Mesme, dhe në një kuptim më të gjerë, Afrika. Sipas Mackinder-it, kushdo që sundon Evropën Lindore gjithashtu sundon Zemrën, dhe kushdo që e sundon atë, gjithashtu sundon Euroazinë, masën tokësore të botës qendrore, dhe kështu të gjithë botën. Mackinder i shtjelloi supozimet e tij në vitin 1904 në librin e tij të famshëm “The Geographical Pivot of History”.

Dhe në qendër të Evropës Lindore është Ukraina e sotme, mbi të cilën Rusia po përpiqet të marrë kontrollin dhe kështu, sipas teorive gjeopolitike mbi të cilat mbështetet, të marrë kontrollin mbi Euroazinë.

Aksi Berlin-Tokio gjatë Luftës së Dytë Botërore kishte të njëjtin synim dhe u përpoq ta arrinte atë me anë të luftës. Sot, partneriteti midis Moskës dhe Pekinit gjithashtu ka të njëjtin qëllim – kontrollin e Euroazisë, por projekti i përbashkët aktualisht zbatohet në atë mënyrë që Rusia të bëjë anën ushtarake të projektit, dhe Kina dimensionin diplomatik dhe ekonomik të projektit të përbashkët. planin gjeostrategjik.

Duke përdorur në mënyrë jokritike parametrat e doktrinave të vjetra gjeopolitike, mbi të gjitha teorinë e “Heartland” të Mackinder-it, për qëllime të veprimit politik dhe ushtarak në kushtet bashkëkohore, Rusia në fakt i zhvlerëson ato. A dëshiron dikush të shmangë një konflikt të ri botëror pas dy luftërave shkatërruese botërore në njëqind vitet e fundit, të cilat rezultuan edhe nga keqpërdorimi i doktrinave gjeopolitike të Mackinder-it dhe pasuesve të tij, si gjeopolitikologu gjerman Karl Haushofer, i cili, meqë ra fjala, e përfundoi karrierën e tij shkencore në vitin 1946 me vetëvrasje, ai është e nevojshme të largohet nga gjeopolitika dhe të pranohet realiteti i botës përtej përcaktuesve gjeografikë dhe interesave.

Teori të papërshtatura

Rusia, e cila vazhdon të luftojë bazuar në të njëjtat doktrina gjeopolitike që mbështetën luftërat e mëparshme botërore, thjesht nuk është e aftë për këtë.

Putini dhe rrethi i tij politik janë të lidhur fort me kushtet moderne të teorisë së papërshtatur të doktrinës së shekujve 19 dhe 20.

Askush nuk mund të kërkojë që Ukraina të heqë dorë nga një pjesë e territorit të saj ose të ndalojë vendet e tjera të ndihmojnë Ukrainën. Në fund të fundit, Rusia u thirr gjithashtu në këtë të drejtë për të ofruar ndihmë me kërkesë të një shteti tjetër në ndërhyrjen e saj ushtarake në Siri. Prandaj, lufta mund të ndalet vetëm nga Rusia, e cila e filloi atë, por kjo do të nënkuptonte edhe heqjen dorë nga ambiciet e saj perandorake, të cilat bazohen në keqpërdorimin e teorive dhe doktrinave tradicionale gjeopolitike. Prandaj, është realiste të supozohet se Rusia, për aq kohë sa të mundet, do t’i qëndrojë me kokëfortësi të njëjtëve përcaktues gjeopolitikë që kanë nisur tashmë dy luftëra evropiane dhe botërore.

Në fund lind pyetja e justifikuar se pse dhe çfarë do të përfitonte ajo prej saj. Përgjigja është dhimbshme, por e thjeshtë – asgjë, sepse vendosja dhe mbajtja e kontrollit të dhunshëm të hapësirës nuk do të siguronte stabilitet dhe efikasitet në përdorimin e burimeve nga këto hapësira në kushtet e botës moderne. Kostoja do të ishte më e madhe se përfitimi, pasi do të duhej të pomponte vazhdimisht burime të mëdha njerëzore dhe materiale për të ruajtur kontrollin. Ashtu si sot lufta ruse në Ukrainë për kontrollin e atyre zonave merr viktima të mëdha njerëzore dhe materiale ruse.

Humbja në thelb gjeopolitike dhe gjeoekonomike e Putinit në fund ngre çështjen e vlefshmërisë së teorive të vjetra gjeopolitike të shekujve 19 dhe 20 dhe dobinë e drejtimit të politikës së jashtme të shtetit duke u mbështetur në mënyrë jokritike mbi to në kushtet e botës krejtësisht të ndryshme teknologjikisht dhe në filozofin e shekullit 21.

Mbërthyer në të kaluarën

Strategjia ruse ka ngecur në parkun Jurasik të doktrinave gjeostrategjike dhe ideologjike. Çmimi që Putini dhe Rusia do të paguajnë për t’u dhënë pas iluzioneve gjeopolitike do të jetë pa masë më i madh se përfitimet e mundshme dhe do të kërcënojë vetë mbijetesën e Federatës Ruse.

Paradigma e dytë që Moska ndërtoi me durim për tre dekada dhe që shërbeu për të justifikuar neo-imperializmin rus, si dhe për të krijuar bazën dhe maskën e tij konceptuale, përveç nevojës së pretenduar për t’u përshtatur me mjediset e ndryshuara gjeopolitike për shkak të zgjerimit të NATO-s në në dëm të Rusisë, është lufta e pretenduar për një rend ndërkombëtar më të drejtë – multipolar. Rusia dhe Kina po luftojnë për të në ndërveprim të ngushtë. Shtrohet pyetja se çfarë lloj rendi duan të krijojnë, dhe përgjigja është e thjeshtë – në të cilën Rusia dhe Kina do të ndajnë me SHBA-në sundimin e botës, dhe të gjitha shtetet më të dobëta do t’u liheshin pasojave të përballjeve mes këtyre poleve.

Ai rend shumëpolar, për të cilin po flasin Kina dhe Rusia, nuk është gjë tjetër veçse një përpjekje për të detyruar një marrëveshje gangsterësh në shkallë globale. Nëse ata do të kishin sukses dhe nëse politika amerikane do të hynte në ndonjë kombinim me ta, do të komprometohej në të njëjtën kohë, dhe Moska dhe Pekini mund të thonë – mirë, ne jemi të gjithë njësoj.

Në fund të fundit, një rend i tillë i ri multipolar do të ishte shumë më i keq se rendi që sundon sot dhe në të cilin ekzistojnë disa rregulla të kodifikuara dhe joformale të marrëdhënieve ndërkombëtare.

Në rendin e ri multipolar që po përpiqet të afirmohet, vendet e botës do të ndaheshin mes fuqive botërore dhe ato që nuk janë aleate me SHBA-në do t’i liheshin vullnetit arbitrar të Rusisë dhe Kinës. Kjo është edhe arsyeja që dikur vendet neutrale hyjnë në aleancën e NATO-s. Kjo i detyrohet më shumë Moskës dhe Pekinit dhe më pak Uashingtonit si principal i asaj aleance.

Ik në NATO

Moska dhe Pekini nuk duan asgjë më shumë se të jenë bashkëpronarë të botës, duke u nisur nga premisa se SHBA është aktualisht sundimtari i botës dhe se fuqia e tyre është në rënie.

E gjithë kjo mbulohet nga doktrina gjeopolitike të dyshimta, të nëpërkëmbura historikisht nga fundi i shekullit të kaluar dhe fillimi i këtij shekulli. Ata në thelb nuk funksionojnë më për askënd. Ato thjesht, siç mund të dallohet qartë, u kapërcyen nga teknologjia, duke përfshirë teknologjinë e luftës, si dhe strukturën e botës moderne. Kthimi i gjeopolitikës dhe fiksimi në teoritë e vjetra që zbatohen në mënyrë jokritike shërben vetëm për të justifikuar luftën. Putini, i shtyrë nga gjeopolitika, nisi një luftë në shkallë të gjerë kundër Ukrainës dhe e vendosi Rusinë në pozitën e një agresori. Ai e bëri këtë pa sukses, duke injoruar qëllimisht informacionin nga inteligjenca që duhet ta kishte pasur. Në zonën e gjerë të Ukrainës, ai u përpoq të arrinte një fitore absolute me 200 deri në 250 mijë ushtarë fillestarë naiv të ndarë në të ashtuquajturat Grupe taktike të batalionit, pa artileri si mbështetje të menjëhershme dhe aviacion, e të cilët u zhdukën në atë fushë beteje tejet të madhe.

Rusët kanë probleme të largohen nga një organizatë e tillë dhe të riorientohen në luftë në formacione më të mëdha luftarake në nivel divizioni dhe korpusi, sepse ata nuk mund tëorganizojnë një sistem komandimi, kontrolli, komunikimi dhe marrja e të dhënave të inteligjencës në nivelin e formacioneve më të mëdha. Për krahasim, në luftërat arabo-izraelite të viteve 60 dhe 70 të shekullit të kaluar, ushtria izraelite operoi në një zonë të vogël të Golanit të organizuar në brigada, të cilat u grupuan në të ashtuquajturat Ugers, të cilat përbëheshin nga disa brigada, për detyra të caktuara. Dhe personi i vetëshpallur perandorak rus, i cili as nuk i njeh parimet themelore të luftës, operoi në zonën e gjerë të Ukrainës me një ushtri të organizuar në batalione, të cilat në përbërjen e tyre organike nuk kanë artileri dhe mbrojtje të mjaftueshme kundërajrore.

Viktimë dhe agresor

Përveç kësaj, skllavëria ndaj teorive të vjetra gjeopolitike dhe qëllimeve ambicioze për ndryshimin e të gjithë rendit botëror e detyruan Putinin dhe rrethin e tij politik dhe ushtarak të injorojnë një aspekt të rëndësishëm të marrëdhënieve ndërkombëtare bashkëkohore. Në strategjinë e botës moderne, gjëja më e rëndësishme në rastin e një konflikti të armatosur është të jesh viktima dhe pala e sulmuar dhe jo të vendosesh në pozicionin e agresorit. Putin nxitoi në një marrëveshje plotësisht të përgatitur mbrojtëse, politike dhe ushtarake të Ukrainës, të krijuar në rast se Rusia vendos të sulmojë. Putini me të vërtetë filloi agresionin dhe ra në një kurth nga i cili nuk mund të dilte. Nëse do të dinte të mendonte ushtarakisht, Putini do ta ndalonte luftën që filloi dhe do të përpiqej të dilte prej saj. Tani as përpjekja për të riorganizuar strategjinë dhe për të ndryshuar mënyrën e luftës nuk dha rezultat. Lufta e Putinit e bazuar në teoritë e vjetra gjeopolitike po humbet me sukses.

Në Perëndim askush nuk mendon më për të negociuar me Putinin

Uashingtoni nuk mendon të përkulet në nivelin e zvarritjes nëpër baltë, veçanërisht me Moskën, liderët e së cilës, përfshirë edhe vetë Putinin, tashmë po ndiqen penalisht nga Gjykata Penale Ndërkombëtare. Urdhër-arresti i gjykatës do të thotë se asnjë bisedë me Putinin dhe ekipin e tij nuk është më e mundur, e lëre më përfundimi i një lloj marrëveshjeje strategjike. Nuk ka as një arsye praktike për këtë. Rusia ka dëshmuar se është një fuqi ushtarake konvencionale e dorës së tretë që ende mund të ngacmojë më të dobëtit rreth saj, por jo SHBA-të dhe aleatët e saj, as nuk ka çfarë t’i shantazhojë ata.

Ky është thelbi i vërtetë i rendit të ri botëror ose rendit shumëpolar, siç quhet, ai që supozohet të zëvendësojë atë unipolar me supremacinë amerikane në çështjet botërore.

Por edhe teza fillestare për dominimin global amerikan është e gabuar. Amerika është vendi më me ndikim, por nuk është aspak fuqia që dominon ekskluzivisht botën. Ka shumë tregues që e mbështesin këtë, të cilët Kina dhe Rusia nga ana tjetër i interpretojnë si rënie të fuqisë amerikane, ndaj po përpiqen të vendosen si bashkëpronarë të botës. Por ata e kanë të qartë e është gabim që në fillim. SHBA nuk është dhe as nuk dëshiron të jetë zot i botës, megjithëse ka rryma të forta në politikën amerikane që mbrojnë një rol të tillë amerikan në botë. Prandaj, SHBA thjesht nuk ka asgjë për të negociuar me Rusinë dhe Kinën.

Krijimi i një zone mbrojtëse është një gënjeshtër e pastër

Teknika moderne ushtarake, bëhet e qartë, zvogëlon rëndësinë e gjeografisë, dhe rrjedhimisht të gjeopolitikës klasike. Në thelb, ka pak ndryshim nëse raketat amerikane vendosen në Poloni, në Republikën Çeke apo Ukrainë. Të gjitha objektivat në territorin rus janë të arritshme nga çdo pozicion, dhe teknologjia moderne mundëson një reagim të shpejtë, pavarësisht nga distanca nga e cila vjen sulmi, natyrisht, nëse mbrojtja është ngritur në mënyrë efektive. Është krejtësisht arkaike në epokën e sotme të teknologjisë së zhvilluar të krijoni një lloj zone tampon rreth vendit tuaj, gjoja me qëllim të mbrojtjes së territorit, në mënyrë që të mbroni veten nga veprimet e armikut dhe të fitoni kohë për të reaguar. Në fund të fundit, sipas suksesit të deritanishëm të operacioneve ushtarake të Rusisë, Rusisë si zonë tampon nuk do t’i mjaftonte as e gjithë Ukraina. Një paaftësi të tillë tregoi forca ushtarake ruse.

Por historia për zonën tampon dhe rrezikun e zgjerimit të NATO-s është vetëm një mbulim i qëllimeve perandorake. Moska nuk ka nevojë për asnjë zonë tampon dhe as nuk kërcënon objektivisht zgjerimin e NATO-s. Të gjitha bisedat për kërcënime të mëdha gjeopolitike dhe referenca madhështore ndaj doktrinave të vjetra gjeopolitike shërbejnë vetëm si mbulesë për agresionin e zhveshur dhe primitiv kundër kombeve tjerë. Kjo po ndodh, jo për herë të parë, dhe për fat të keq, jo për hera të fundit në histori. [Përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply