Rubla e Rusisë po dobësohet përsëri

Spread the love

Dobësia e monedhës po prek më shumë konsumatorët sesa shtetin.

Nga Geopolitical Futures – 21 korrik 2023

Mes sanksioneve në rritje ndaj sektorit financiar rus, Moska i ka kufizuar rrugët e ndërveprimit me sistemin financiar global, veçanërisht në drejtim të aksesit në monedhat kryesore të tregtuara. Pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia në shkurt 2022, shumë banka ruse u shkëputën nga sistemi ndërkombëtar i mesazheve financiare SWIFT, duke shtuar komplikime për kompanitë ruse që kryejnë transaksione në dollarë ose euro. Pavarësisht këtyre pengesave, Rusia jo vetëm që ka arritur të mbajë tregtinë e saj të jashtme, por gjithashtu ka rritur përdorimin e monedhës së saj kombëtare, rublës. Që nga maji 2023, rubla përbënte përkatësisht 49.8 përqind dhe 36.3 përqind të pagesave për eksportet në Evropë dhe Azi. Rritja e përdorimit të rublës i detyrohet shumë miratimit të pagesave në rubla për furnizimet me gaz natyror rus, të cilat vazhdojnë të rrjedhin si në tregjet evropiane ashtu edhe në ato aziatike. Riorientimi i flukseve tregtare të Rusisë në Lindje ka nxitur gjithashtu një mbështetje më të madhe te juani.

Megjithatë, pavarësisht përshtatjes së suksesshme të Rusisë në lehtësimin e zgjidhjeve të ndërsjella në tregtinë ndërkombëtare, vetë rubla ruse ka luftuar me paqëndrueshmërinë dhe dobësinë, duke ndikuar kryesisht tek konsumatorët dhe jo tek shteti. Duke u përballur me një rublë të fortë vitin e kaluar, qeveria ruse vendosi synimet e saj për të dobësuar gradualisht monedhën për të siguruar kushte optimale ekonomike. Por disa faktorë të tjerë kanë kontribuar në dobësimin e rublës, duke përfshirë ndikimin në rritje të monedhës kineze në tregtinë e ndërsjellë, luhatjet në kursin e këmbimit USD/RUB, paqëndrueshmërinë në çmimet e mallrave dhe variacionet sezonale në suficitin e bilancit të pagesave të Rusisë. Për më tepër, kërkesa sezonale për valutë nga popullsia gjatë pushimeve verore dhe kompanitë e huaja që largohen nga vendi kanë ulur më tej vlerën e rublës. E shoqëruar me pasiguritë rreth paketave të ardhshme të sanksioneve, qeveria ruse duhet të arrijë një ekuilibër të vështirë. Një rubla tepër e dobët është e dëmshme për ekonominë ruse.


Spread the love


Leave a Reply