Sabotazhi i Rrjedhës së Veriut: Dëshmitë e deritanishme –

Spread the love

Sabotazhi i Rrjedhës së Veriut: Dëshmitë e deritanishme –

Nga Rene Tebel [Geopolitical Monitor]

Zbulimi

Më 26 shtator, Nord Stream AG me bazë në Zvicër, operatori i tubacioneve Nord Stream, informoi autoritetet daneze për një rënie presioni në uljet e Nordstream 2 në Rusi dhe Gjermani. Që në orën 13:56 me orën lokale daneze, autoriteti kombëtar i transportit detar (Søfartsstyrelsen) lëshoi një paralajmërim lundrimi për një zonë detare në juglindje të Bornholm, pasi u zbulua një rrjedhje në Zonën Ekskluzive Ekonomike.

Në atë kohë, një shkak natyror dukej ende i mundshëm. Megjithatë, ky vlerësim ndryshoi më së voni në të njëjtën mbrëmje, kur Nord Stream AG kontaktoi sërish shërbimet bregdetare për të raportuar një rënie presioni në Nord Stream 1. Ai u pasua në orën 20:41 nga një tjetër paralajmërim për transportin, këtë herë nga Suedia. Rreth 80 kilometra në verilindje të rrjedhjes së parë, dy shtëllunga të tjera u vunë re në sipërfaqen e detit në ZEE të Danimarkës dhe Suedisë. Por nuk do të ndalej me kaq. Dy ditë më vonë, të mërkurën, më 28 shtator, Sjöfartsverket suedeze më në fund mësoi për një rrjedhje të katërt, vetëm 4.8 kilometra (rreth 2.6 nm) nga vendi i rrjedhjes së gjetur në mbrëmjen e 26 shtatorit.

Kishte ndodhur e pamendueshmja. Dy tubacionet, secili me dy tuba prej çeliku të cilësisë së lartë të veshur nga brenda dhe jashtë dhe një shtresë betoni stabilizuese, ndërtimi masiv i të cilit ishte për të furnizuar Gjermaninë dhe pjesë të BE-së me gaz natyror të lirë rus në një distancë prej 1224 kilometrash. ishte bërë objektiv i një sulmi.

Indikacionet fillestare të sabotimit u dhanë nga ngjarjet sizmike në rajonin jugperëndimor të Detit Baltik, të regjistruara me 17 orë largësi më 26 shtator. Tërmeti i mëparshëm, më i dobët në orën 2:03 me kohën Verore të Evropës Qendrore (CEST) kishte një magnitudë Rihter prej 1.9, ndërsa ai i mëvonshëm dhe Ngjarja sizmike më e fortë në orën 19:03 CEST kishte një magnitudë 2.3. Ngjarjet e Nord Stream u perceptuan ndryshe në vendet që kufizojnë Detin Baltik jugor. Björn Lund, ao. prof. i sizmologjisë në Rrjetin Kombëtar Sizmologjik Suedez (SNSN), deklaroi në përgjigjen e tij ndaj pyetjes sime me shkrim se shpërthimet u regjistruan mirë nga rreth 60 sizmografë SNSN në një distancë deri në 1200 km. Në Danimarkë, për shkak të kushteve gjeologjike dhe zhurmës lokale, vetëm dy stacione daneze (GEUS) në ishullin Bornholm dhanë të dhëna. Problemi i raportit sinjal ndaj zhurmës (SNR) preku edhe Gjermaninë, ku u regjistrua vetëm shpërthimi i parë. Më shumë të dhëna disponohen nga NORSAR, i cili shpërndan regjistrime të pafiltruara.

Björn Lund i identifikoi ato si ngjarje sizmike të krijuara nga njeriu në një fazë shumë të hershme. Kjo u mbështet nga fakti se lëkundjet u regjistruan në një zonë detare me aktivitet të ulët sizmik, se karakteristikat valore të tërmeteve duken të ndryshme dhe

se magnitudat e kësaj madhësie do të ishin të padëmshme si lëkundjet tektonike. Përveç kësaj, profesori suedez i universitetit ishte gjithashtu i pari që solli në vëmendje mundësinë e një shpërthimi tjetër në harkun kohor të ngushtë të shpërthimit të dytë. Björn Lund konfirmoi më tej hamendjen e tij të mëparshme, megjithatë, se rreth orës 19:04 CEST pasuan një shpërthim i dytë dhe një i tretë me 8 sekonda vonesë. Rezultatet e hetimit të përbashkët të SNSN-së së tij me GEUS të Danimarkës dhe institutin norvegjez NORSAR pritet të publikohen në vitin 2023 dhe janë shumë të rëndësishme sepse, deri më tani, është folur vetëm për dy shpërthime dhe katër rrjedhje.

Vendndodhja

Megjithëse vendndodhja e rrjedhjeve të gazit në fillim duket e rastësishme, një kuptim mund të rrjedhë nga tre rrjedhjet, të cilat janë relativisht afër njëra-tjetrës. Ato janë të përqendruara brenda një rrezeje të vogël në një vendndodhje që ka një veçori dalluese: ato formojnë përfundimin e tubacionit paralel në ujërat e thella. Pas kësaj, Nord Stream 1 kalon nëpër ujërat territoriale daneze vetëm dhjetë kilometra nga bregu i Bornholm, ndërsa Nord Stream 2 kthehet në jug, duke anashkaluar qendrën e një Kimike Municionesh Dumpling Grd. dhe ujërat territoriale daneze. Tubacionet pastaj shkojnë vetëm paralelisht me bregdetin gjerman përsëri në jugperëndim të Bornholm në nivelin e Adlergrund. Atje, Deti Baltik fillimisht arrin një thellësi prej 47 metrash përpara se t’i afrohet cektësisë prej 15 dhe 6 metra.

Vendndodhja e shpërthimit formon kështu pikën e fundit paralele në thellësi më të madhe. Ky detaj mund të interpretohet në dy mënyra: Vendndodhja e tubacioneve në shtratin e cekët të detit mund ta bënte shumë të lehtë riparimin, ose thellësia ishte e nevojshme për të kryer sulmin. Hartat tematike tregojnë një veçori tjetër karakteristike: të dyja skenat e sabotimit ndodhen pranë kabllove ndërkombëtare nënujore. Më pak se dy kilometra nga tre rrjedhjet e vendosura në verilindje të Bornholm-it, C-Lion shkon paralelisht dhe SWEPOL kalon tubacionet Nord Stream. Në mënyrë të ngjashme, rrjedhja që ndodhi në Nord Stream 2 në juglindje të Bornholm-it është vetëm rreth 5 kilometra nga kablloja nëndetëse GK-22. Përveç kësaj, kabllot e tjera kalojnë tubacionin në një distancë prej pak më pak se 20 deri në 25 kilometra.

Shkalla e dëmit deri më tani ilustrohet nga tre zhytje private në ZEE-në suedeze, ndërsa hetimet e qeverisë i nënshtrohen fshehtësisë. Më 18 tetor 2022, pamjet e publikuara nga e përditshmja suedeze Expressen tregojnë një pjesë të shkatërruar të Nordstream 1 në një thellësi prej 76 metrash, me një gjatësi prej të paktën 50 metrash, të marra nga një dron nënujor nga BlueEye Robotics në emër të gazetës. . Më 2 nëntor 2022, Nord Stream AG raporton se kompania gjithashtu “përfundoi mbledhjen e të dhënave fillestare në vendndodhjen e dëmtimit të gazsjellësit në Linjën 1 në zonën ekonomike ekskluzive suedeze… Sipas rezultateve paraprake të inspektimit të vendit të dëmtimit, kratere teknologjike me një thellësi prej 3-5 metrash janë gjetur në shtratin e detit në një distancë rreth 248 m nga njëra-tjetra. Seksioni i tubit midis kratereve është shkatërruar, rrezja e shpërndarjes së fragmenteve të tubit është të

paktën 250 metra. Dhe së fundi, më 30 nëntor, u bë e ditur se Greenpeace kishte hetuar dëmin mjedisor me një robot zhytës. Duke vepruar kështu, OJQ-ja u befasua kur zbuloi se, pavarësisht dëmeve në një gjatësi prej 250 metrash, mund të shiheshin vetëm disa copëza mbeturinash. Megjithatë, ka të ngjarë që pjesët mund të jenë hequr gjatë hetimeve të mëparshme qeveritare, të cilat janë subjekt i fshehtësisë.

Teoritë e sabotimit

Teoritë e hershme të sabotimit përfshinin shpërthimin nga një “derr”, një robot pastrimi i telekomanduar brenda tubacioneve. Kenneth Buhl i Kolegjit Mbretëror të Mbrojtjes Daneze foli tashmë për një ngarkesë shpërthyese që i bashkëngjitet tubacionit në Atlas News më 27 shtator 2022. Thorsten Pörschmann ishte I po të njejtit mendim. Eksperti i teknologjisë së mbrojtjes ishte një partner intervistash i Christian Rieck, një profesor universitar finance në Frankfurt, transmetimi javor i të cilit në YouTube mbi teorinë e lojës tërheq rreth njëqind mijë shikues dhe transmetimi i të cilit në sabotazhin e Nord Stream u aksesua nga rreth 1.4 milionë shikues.

Në analizimin e pamjeve suedeze, Pörschmann mori nëndetëset dhe vendosi mina për shkak të shkatërrimit të gjerë të tubacionit. Teoria më e fundit mbi shpërthimin u dha nga fituesi i çmimit Pulitzer Seymour Hersh. Ai solli në lojë pajisje shpërthyese C4 të bashkangjitura në tubacione nga zhytësit e marinës amerikane, të cilat më vonë u ndezën nga bovat sonar.

Misteri i flluskave të gazit me madhësi të ndryshme

Një çuditshmëri e fshirë mënjanë formohet nga rrezja jashtëzakonisht e ndryshme e shtëllungave të gazit që ikin. Sipas një letre të përbashkët nga Danimarka dhe Suedia drejtuar Këshillit të Sigurimit të OKB-së të datës 29 shtator 2022, ndikimi i shpërthimit krijoi një forcë që shkaktoi një rreze të shtëllungave në sipërfaqen e detit në 555 dhe 680 metra në ZEE daneze dhe rreth 900 dhe 200 metra në ZEE suedeze. Nga përmasat dhe dimensionet e rrjedhjes së gazit, letra doli në përfundimin se ngarkesat shpërthyese “ndoshta korrespondonin me një ngarkesë shpërthyese prej disa qindra kilogramësh”. Një vlerësim tjetër, i publikuar nga Der Spiegel dhe që thuhet se bazohet në burime gjermane të sigurisë, sugjeroi 500 kilogramë ekuivalent TNT për rrjedhje. NORSAR, nga ana e tij, dha shpërthimin e parë me një ekuivalent TNT prej 190-320 kilogramë dhe të dytin me një forcë prej 650-900 kilogramë. Ajo që bie në sy për sabotimin është se megjithëse dy nga katër rrjedhjet prekën Nord Stream 2, vetëm fillesa A shpërtheu në dy vende brenda 17 orëve. Për më tepër, nëse merret parasysh madhësia e flluskave të gazit, vlen gjithashtu të theksohet se një nga rrjedhjet e Nord Stream 2 ishte vetëm pak më shumë se një e pesta e madhësisë së rrjedhjes më të madhe në sabotim.

Lëndët plasëse janë shpërthyer me siguri me anë të një këmbëzeje, e cila ka mjegulluar lidhjen kohore të vendosjes së lëndës plasëse dhe gjithashtu ka lejuar

diversantët të largohen nga vendi i ngjarjes pa u zbuluar. Sipas burimeve të hapura, është gjithashtu e paqartë se çfarë mjetesh përdorën diversantët për të transportuar eksplozivët në tubacionet e gazsjellësit, veçanërisht pasi për momentin – përveç pohimit të paprovuar të Seymour Hersh – nuk bëhet publik asnjë informacion për eksplozivët e përdorur dhe peshën e tyre aktuale. Ekspertët flasin për përdorimin e (mini)nëndetëseve, dronëve nënujorë me telekomandë, një anije peshkimi ose një anije luftarake si bazë për dislokimin e forcave speciale.

Konkluzioni

Si përmbledhje, përgjithësisht supozohet se autori i krimit ishte një aktor shtetëror. Nëpërmjet Björn Lund ne e dimë se ka pasur tre shpërthime të zbuluara nga rrjetet sizmike. Një në juglindje të Bornholmit dhe dy në verilindje të Bornholmit. Por kishte katër (1+3) rrjedhje të zbuluara nga Administratat Detare. Vendndodhja e tre rrjedhjeve në verilindje të Bornholmit ka një veçori: ato formojnë përfundimin e tubacionit paralel në ujërat e thella.

Rrezet e ndryshme të shtëllungave të gazit tregojnë se janë përdorur sasi të ndryshme eksplozivi – ose – që eksplozivët janë pozicionuar ndryshe pranë tubacioneve. Në çdo rast, fakti që vetëm njëri nga dy tubat Nord Stream 2 u shpërtheu, bën çudi. Më konkretisht, ai ngre tre pyetje: A u përdor një teknikë që nuk lejonte vendosjen e saktë, a kishte ngatërresë për shkak të nxitimit, apo Nord Stream 2 u kursye qëllimisht?

Për informacion të mirë, dua të falënderoj: Z. Ture Falbe-Halven nga Danish Energityrelsen; Z. Jacob Saaby Lorenzen nga Danez Søfartsstyrelsen; Znj. Sara Eriksson nga Sjöfartsverket suedeze, z. Björn Lund, ao. Profesor i Sizmologjisë në Rrjetin Kombëtar Sizmologjik Suedez (SNSN) dhe Christian Rieck, profesor universitar i financës në Frankfurt/Main. [Përktheu: ISHGJ]

_______________________________________

Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull u përkasin vetëm autorëve dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht ato të Geopoliticalmonitor.com


Spread the love


Leave a Reply