Shaban Murati: Micotaqis zyrtarizon “Asosiacionin e komunave greke” në Shqipëri

Spread the love

Shaban Murati: Micotaqis zyrtarizon “Asosiacionin e komunave greke” në Shqipëri

Nga Shaban Murati

Kryeministri i Greqisë Micotaqis zgjodhi jo rastësisht 110 vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë për të përuruar dhe zyrtarizuar krijimin e “Asosiacionit të komunave greke” në Shqipëri. Në ditët e festës sonë kombëtare shtypi grek njoftoi me entusiazëm se në 7 dhjetor 2022 kryeministri i Greqisë do të zhvillojë për herë të parë në historinë e shtetit shqiptar një turne zyrtar në tre komuna shqiptare, që sipas Athinës janë komuna greke.

Nuk e arriti Venizellos në 1912, por po e arrin Micotaqis në 2022 për të rindërtuar “Vorio Epirin” grek në territorin e Shqipërisë. Për herë të parë kryeministri i Greqisë zyrtarizon Himarën si komunë greke dhe e bashkon atë me projektin qeveritar grek të “Asosiacionit të komunave greke” në Shqipëri.

Skandaloze në planin diplomatik dhe shtetëror është fakti që kryeministri i Greqis Micotaqis do të zhvillojë turne zyrtar në tre “komunat greke” në Shqipëri pa qenë dhe pa  bërë bërë vizitë zyrtare dypalëshe në shtetin e Shqipërisë. Mospërfillja greke ndaj dinjitetit dhe sovranitetit të Shqipërisë shkon deri në absurdin që kryeministri grek, pa vizituar Shqipërinë vjen dhe zhvillon turne zyrtar vetëm në tre “komunat greke”, ku realizon rivendikimin grek edhe për Himarën, e përfshirë në hartën e re diplomatike të qeverisë greke me emrin “Asosiacioni i komunave greke” në Shqipëri.

A e dini se në Ministrinë e Jashtëme të Shqipërisë nuk e mbajnë mend se kur ka ardhur për vizitë zyrtare në Shqipëri kryeministri i fundit grek?. Në vitin 2009 ka ardhur i fundit kryeministri Karamalis për të korrur fitoren strategjike greke të marrëveshjes së zezë të detit të vitit 2009. Kryeministri Edi Rama po mbush dhjetë vjet në pushtet dhe ka  vajtur aq herë në Greqi sa nuk numurohen dot, por asnjë kryeministër grek nuk ka denjuar të zhvillojë vizitë zyrtare në Shqipëri, megjithë hosanatë e mjera të qeverisë së Shqipërisë “për marrëdhëniet e shkëlqyera me Greqinë”. Tani pas 13 vitesh Micotaqis vizitën e parë zyrtare po e zhvillon në “Asosiacionin e komunave greke” në Shqipëri.

Jemi para një hopi apo suksesi të madh historik të helenizimit apo të greqizimit të Shqipërisë, sepse lejen e turneut të kryeministrit grek në territoret shqiptare të “Asosiacionit të komunave greke”  ia ka dhënë qeveria e Shqipërisë dhe personalisht kryeministri Edi Rama. Unë nuk dua ta  besoj, por disa media shqiptare shkruajnë këto ditë se është vetë kryeministri i Shqipërisë që e ka ftuar kryeministrin e Greqisë të zhvillojë këtë turne zyrtar për herë të parë në histori në tre “komunat greke” ku kanë ligjëruar tani edhe Himarën e shkretë. Kjo të habit një çikë, sepse del që kryeministri i Shqipërisë pranon zyrtarisht se komuna e mamasë së tij është greke.

Aq i ethshëm ka qenë bashkëpunimi kryeministror për ligjërimin e vizitës historike të Micotaqisit në Himarë dhe në gjithë hapësirën e “Asosiacionit të komunave greke” në Shqipëri, sa që sipas burimeve nga qeveria  Tiranës, kryeministri i Shqipërisë ka vënë në dispozicion të kryeministrit grek helikopterin qeveritar shqiptar për të realizuar turneun e përurimit të “Asosiacionit të komunave greke” në Shqipëri.

Vlora, Tepelena dhe gjithë populli zhurmëmadh patriot shqiptar, të cilëve nuk ua ka dalë ende rakia e lavdisë së 110 vjetorit të pavarësisë, dhe kur rapsodët me poture ende nuk kanë pushuar së kënduari për lavdinë e vetes dhe të katundit të vet, nuk bëjnë fare pyetjen kushtruese “Ç’punë ka Micotaqis në Himarë?”.

Nuk po e ndjen kush kafshimin e kryeministrit grek për komunën e Himarës. Protokolli grek qëllimisht ka kërkuar që shiritin e “Asosiacionit të komunave greke” Micotaqis do ta presë duke shkelur në fillim në Himarë.

“Asosiacioni i komunave greke” në Shqipëri po krijohet në territorin e Shqipërisë dhe po përurohet zyrtarisht nga kryministri Micotaqis. Ky është hapi i parë drejt të ashtuquajturit “Vorio Epir”. Hapi i dytë në programin  strategjik grek është kërkesa e Athinës që Shqipëria të lejojë vetëvendosjen e “Asosiacionit të komunave greke” në Shqipëri.

Këtë kërkesë e ka bërë ministria e jashtëme greke dhe ministri i jashtëm grek Katrugallos, të cilin qeveria socialiste e vitit 1998  e thirri në Tiranë të hartonte Kushtetutën e Shqipërisë dhe ai sot mburret në biografinë e tij zyrtare se është babai i Kushtetutës së Shqipërisë. (Për kërkesën zyrtare të MPJ të Greqisë që minoriteti grek të ketë të drejtën e vetëvendosjes shiko librin “Deti midis Shqipërisë dhe Greqisë”, 2021, fq.81).

Hapi i tretë i Greqisë pritet të jetë nxjerrja nga varri i të ashtuquajturit “Protokoll të Korfuzit”.

Të dashur shqiptarë, mbylleni gojën dhe mos u ankoni më për fuqitë e mëdha europiane, që e coptuan Shqipërinë në 1913. Ky është muhabet i vjetër i 110 viteve më parë. Muhabet i ri është që sot vetë qeveria e Shqipërisë po ia jep Greqisë pjesë-pjesë territorin shtetëror tokësor dhe detar. Këtu nuk është më faji i fuqive të mëdha europiane.

Kryeministri i sotëm i Greqisë tani po e gjen rrugën e hapur nga vetë Shqipëria, që të realizojë gllabërimin e asaj pjese të territorit shqiptar, që nuk e mori dot në 1913.  [DITA/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply