Si duhet t’i përgjigjen evropianët ofensivës së Hamasit kundër Izraelit

Spread the love

Si duhet t’i përgjigjen evropianët ofensivës së Hamasit kundër Izraelit

[10 tetor 2023]

Nga Dr Julien Barnes-Dacey dhe Dr Hugh Lovatt [ECFR]

Ofensiva befasuese e Hamasit më 7 tetor, e cila tashmë ka vrarë më shumë se 800 izraelitë dhe ka lënë mbi 400 palestinezë të vrarë në Gaza pas reprezaljeve fillestare ushtarake izraelite, shënon një pikë kthese të rëndësishme në konfliktin izraelito-palestinez. Me luftëtarët palestinezë që mbizotërojnë qendrat e popullsisë dhe bazat ushtarake izraelite për herë të parë që nga themelimi i vendit dhe Izraeli kërkon ndëshkim ushtarak, sulmi brutal kërcënon të përshkallëzohet më tej.

Tani po vjen një luftë më e thellë, një luftë që mund të ndezë gjithashtu konfliktin midis Izraelit dhe Hezbollahut në Liban dhe të pengojë normalizimin arab me Izraelin. Perspektivat aktuale për diplomaci de-përshkallëzuese janë pothuajse inekzistente me asnjërën palë që nuk ka gjasa të ndjekë një rrugë diplomatike ose të kthehet në status quo ante.

Si duhet të përgjigjen evropianët

Evropianët duhet të përqendrohen në sigurimin që lufta të mos dalë jashtë kontrollit dhe potencialisht të nxisë një konflikt rajonal. Ata duhet:

● Tregoni solidaritet me izraelitët, por theksoni se e drejta e Izraelit për vetëmbrojtje duhet të jetë në përputhje me ligjin ndërkombëtar humanitar. Një pushtim i plotë tokësor dhe sulme joproporcionale kundër civilëve palestinezë do të kenë pasoja të gjera dhe destabilizuese për izraelitët dhe palestinezët, duke përfshirë rritjen e mbështetjes më të gjerë për rezistencën e armatosur palestineze dhe rrezikimin e përfshirjes nga Hezbollahu.

● Punoni me ata që kanë njëfarë ndikimi mbi Hamasin, veçanërisht Egjiptin dhe Katarin, për të paralajmëruar në mënyrë të ngjashme kundër caktimit dhe ndalimit të qëllimshëm të izraelitëve – gjë që është gjithashtu kundër ligjit islamik.

● Mbështetni përpjekjet për të lehtësuar lirimin e menjëhershëm të pengjeve civile dhe hapjen e kanaleve humanitare për të mbështetur popullsinë e Gazës.

● Puna për të parandaluar dhunën më të gjerë në Izrael dhe Bregun Perëndimor (përfshirë Jeruzalemin Lindor). Ata duhet të kundërshtojnë çdo përpjekje të politikanëve izraelitë të ekstremit të djathtë për të përdorur ngjarjet aktuale si mbulesë për të ndjekur axhendën e tyre të Izraelit të Madh, ose nga milicitë e kolonëve për të marrë hak ndaj palestinezëve në Jerusalemin Lindor dhe Bregun Perëndimor.

● Njohni se Autoriteti Palestinez (AP) mbetet plotësisht periferik ndaj ngjarjeve në vazhdim. Shtyrja e Presidentit Mahmud Abbas për të shtypur Hamasin dhe grupet e tjera do të dështojë dhe, në kontekstin aktual, mund të përshpejtojë lehtësisht një luftë civile palestineze në Bregun Perëndimor, të cilën PA do ta humbiste. Qeveritë evropiane duhet gjithashtu t’i rezistojnë masave kundërproduktive, duke përfshirë shkurtimin e financimit të PA dhe formave të tjera të mbështetjes financiare për palestinezët, të cilat do të intensifikonin dëmin socio-ekonomik dhe politik në territoret e pushtuara dhe do të rrisnin ndikimin e grupeve militante.

● Përqendrohuni në paralajmërimin e të gjitha palëve, përfshirë Iranin, kundër zgjerimit të konfliktit në teatro të tjerë, gjë që do të rrezikonte një përshkallëzim të rrezikshëm rajonal. Evropianët duhet të rrisin kapacitetet dhe praninë e UNIFIL – misioni monitorues i Kombeve të Bashkuara në Liban – përgjatë kufirit jugor me Izraelin.

Piktura më e madhe

Duke ecur përpara, evropianët duhet të rivlerësojnë strategjikisht qasjen e tyre ndaj konfliktit të gjatë, pasi dhuna aktuale nuk po ndodh në vakum. Evropianët duhet të punojnë me Shtetet e Bashkuara dhe partnerët arabë për të hartuar një vizion politik që pranon në mënyrë kuptimplote dhe i përgjigjet dinamikës thelbësore që ushqen përshkallëzimin aktual. Kjo nuk mund të përjashtojë palestinezët në besimin se normalizimi rajonal me Izraelin mund të sigurojë paqe afatgjatë. Çdo zgjidhje e qëndrueshme duhet të përfshijë një pistë politike qendrore izraelito-palestineze që garanton të drejtat e njeriut dhe vetëvendosjen e palestinezëve. Zhvillimet e fundit tregojnë se asnjëra nga dy partitë nuk mund të iniciojë rrugën e duhur politike. Aktorët ndërkombëtarë, duke përfshirë evropianët, duhet të angazhohen urgjentisht dhe të çojnë përpara një proces paqeje të ringjallur.

__________________

Këshilli Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë nuk mban qëndrime kolektive. Publikimet e ECFR përfaqësojnë vetëm pikëpamjet e autorëve të tyre individualë.

Rreth autorëve:

Julien Barnes-Dacey, Drejtor, Programi për Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut

Hugh Lovatt, bashkëpunëtor i lartë i politikave

Burimi: Ky artikull është publikuar nga ECFR


Spread the love


Leave a Reply