Ukraina dhe zhvendosja e gjeopolitikës së hinterllandit

Spread the love

Nga  Dr Alexander Brotman

 

Ndërsa konflikti i Ukrainës ka kaluar tashmë kufirin e gjashtë muajve, frika e një lufte brutale prishjeje përgjatë një fronti të palëvizshëm tani ka evoluar në një seri kundërsulmesh të suksesshme nga forcat ukrainase të qyteteve të mbajtura nga Rusia që nga fillimi i luftës. Tani është e mundur të imagjinohet një fitore e Ukrainës më shpejt se sa e kishin pritur shumë në Perëndim, dhe me pasoja të mëdha gjeopolitike për Evropën dhe botën më gjerë. Si një shtet kufitar, Ukraina mund të udhëhiqet nga duart e fuqive fqinje, por fati i saj gjithnjë e më shumë po formësohet nga ata brenda kufijve të saj. Mundësia e një Ukrainëje plotësisht të çliruar në krye të fatit të saj strategjik kërkon një vlerësim të vendit të Ukrainës në historinë e teorisë gjeopolitike. Aftësia e Rusisë për të menaxhuar marrëdhëniet dhe për të projektuar fuqinë në të gjithë sferën e saj të influencës në zemër të Euroazisë po zbehet. Si e tillë, mbi tridhjetë vjet që nga pavarësia e saj nga Bashkimi Sovjetik, lufta e Ukrainës shënon një vijë ndarëse të epokës post-sovjetike në një nga rajonet më të rëndësishme gjeopolitikisht të globit.

Historia e Ukrainës në perspektivë gjeopolitike

Gjeografi dhe themeluesi i gjeopolitikës moderne Halford Mackinder pohoi në mënyrë të famshme në Teorinë e tij të Zemrës se kushdo që ‘sundon Evropën Lindore komandon Zemrën; Kush sundon Zemrën komandon Ishullin Botëror; Kush sundon Ishullin Botëror komandon botën.’ Që nga botimi i artikullit të Mackinder në vitin 1904, Evropa Lindore ka rënë kryesisht nën një orientim perëndimor, me përjashtim të dukshëm të Bjellorusisë si një shtojcë ruse me prirje euroaziatike dhe Ukraina dhe Moldavia që përparojnë drejt Perëndimi, por ende ekzistues në një gjendje harresë gjeopolitike. Garancitë e sigurisë të Ukrainës janë më të hekurta se ato të Moldavisë, e cila mbetet në rrezik të provokimeve ruse në Transnistria, të kombinuara me mbështetjen e qëndrueshme për Partinë Socialiste të linjës pro Kremlinit të ish-presidentit Igor Dodon.

Për më tepër, mbi njëqind vjet pas botimit të librit të Mackinder-it, Idealet dhe Realiteti Demokratik, konflikti midis Gjermanisë dhe Rusisë, dhe si rrjedhim, Evropës Qendrore dhe Rusisë, është bërë më i menaxhuar në dobi të të dy kombeve, por ndoshta në pengesë të zemrës. kombe si Ukraina. Gjermania ende përballet me një ‘problem të Rusisë’ sipas fjalëve të John Lough, i cili favorizon sigurinë kontinentale në vend të antagonizmit me Moskën, dhe vë theks të rëndësishëm në rolin që Rusia ka luajtur në përcaktimin e rolit të Gjermanisë brenda Evropës. Gjashtë muaj më vonë, ‘Zeitenwende’ e vërtetë, ose pika e kthesës siç njoftoi kancelari Scholz, po ndodh në zemër shumë më afër qytetit të rimarrë së fundmi të Izium sesa në korridoret e pushtetit në Berlin. Gjermania ka ende objektiva të mëdha për të përmbushur ndërsa angazhohet në një rishikim dramatik të politikës së saj të sigurisë dhe mbrojtjes, dhe sukseset e Ukrainës në kundërsulmin e saj më në fund mund ta detyrojnë Berlinin të veprojë.

Konflikti në Ukrainë ka zbuluar gjithashtu rëndësinë e përhershme të Euroazisë për ambiciet e fuqive rivale. Jeffrey Mankoff në librin e tij Empires of Eurasia argumenton se Euroazia e pas Luftës së Ftohtë është një kontinent ‘më pak shtetesh sesa rajonesh’, ku ‘politikat e mëdha dhe të fuqishme’ dhe fuqitë e jashtme si BE dhe SHBA luftojnë për ndikim mbi shtetet më të vogla që pushoni mes tyre. Ky zemër është një lojë e madhe pushtuese e rinovuar, me sovranitetin e shteteve që ekziston në një nivel ‘të kufizuar dhe të kushtëzuar’ sipas Mankoff, siç dëshmohet në konceptimin e Putinit për Ukrainën. Më shumë se një shekull më parë, vlerësimi i historianit Henry Adams se problemi thelbësor i Evropës ishte Rusia është ende i vërtetë dhe përpjekjet për të formësuar me vendosmëri fatin strategjik të Rusisë si euroatlantik apo euroaziatik kanë dështuar të materializohen. Putini ka treguar një interes shumë më të madh për riintegrimin e territoreve perandorake kufitare të Evropës nga Rusia e vjetër e Kyivanit që prej kohësh kanë formuar zemrën e kulturës dhe identitetit rus në vend që të bashkojë shtetet e Azisë Qendrore për të kundërbalancuar BE-në.

Bashkimi Ekonomik Euroaziatik, i parë shpesh si përgjigja e Putinit ndaj BE-së, është më shumë një marrëveshje ekonomike praktike midis shteteve aleate prej kohësh, sesa një shtyllë ideologjike ose një projekt për të formuar trashëgiminë për Kremlinin. Ndryshimi më kritik nga koha e Mackinderit është roli i Kinës në Euroazi, me Rusinë që luan rolin e partnerit të vogël në pothuajse të gjitha çështjet me rëndësi, e udhëhequr nga Pekini pavarësisht se është e angazhuar në një marrëdhënie pa kufij. Në mënyrë të ngjashme, roli i Rusisë si një garantues sigurie në Kaukaz, një rajon kyç në udhëkryqin e shumë ish-perandorive, po testohet gjithashtu për shkak të veprimeve të tij në Ukrainë. Aftësia e Rusisë për të përdorur rolin e saj udhëheqës në organizatat e sigurisë kolektive në të gjithë sferën e saj të influencës si CSTO po zbehet, duke bërë që fuqitë e tjera nga Kina në Turqi dhe SHBA të bëjnë depërtim.

Në Evropën Lindore, ndikimi i Rusisë mbetet i fortë nga një këndvështrim kulturor dhe i drejtuar nga identiteti, por i dobët për sa i përket perspektivave për ndërtimin e aleancave dhe zhvillimit ekonomik kur krahasohet me BE-në. Ky është rasti në Serbi, një aleat i kahershëm i Rusisë me rrënjë sllave që po ndjek një politikë të jashtme shumë vektoriale, ndërsa kërkon investime nga Kina dhe gjithashtu anëtarësim në BE. Në Ukrainë, pavarësisht se ka shumë rusë etnikë me lidhje të gjata me Moskën, një mbështetje e gjerë popullore ekziston në të gjithë rajonet nga kufiri polak deri në Donbas për një integrim evropian dhe pikëpamje strategjike. Si e tillë, Ukraina mund të ekzistojë fizikisht në hapësirën e kontestuar të zemrës, por tani është gjithnjë e më afër ideologjikisht, ushtarakisht dhe strategjikisht me fqinjët e saj në Perëndim. Lufta e Putinit në Ukrainë vetëm sa e ka përshpejtuar këtë prirje, duke bërë që vetë kërcënimet që ai imagjinonte mbi zgjerimin e NATO-s të realizohen pasi Suedia dhe Finlanda tani janë të vendosura për t’u bashkuar me aleancën. Kështu, zemra ka të ngjarë të bëhet jo vetëm e pakontestueshme, por e lidhur me traktatin për institucionet e udhëhequra nga perëndimi, të cilat perceptohen nga Putini si kërcënime ekzistenciale për mbijetesën e Rusisë.

Për Poloninë dhe shtetet baltike, Ukraina mbetet zemra e Evropës si një hapësirë ​​e kontestuar midis dy blloqeve konkurruese, BE-së dhe Rusisë, që është thelbësore për forcën e secilës palë kundërshtare dhe për shprehjen e vlerave të saj. Në të kundërt, Franca, Gjermania dhe shtetet e tjera të Evropës Perëndimore ende e konsiderojnë Ukrainën si një shtet periferik që ekziston në valën e ardhshme të zgjerimit në Evropë, integrimi i të cilit nuk është kritik për suksesin dhe prosperitetin e tyre, por vetëm për Ukrainën si shtet. duke kërkuar anëtarësim. Ukraina mbetet një çështje sigurie e konsumueshme për shtetet si Franca, të cilat kanë ambicie për të ripërcaktuar thelbin evropian dhe për t’u angazhuar në projeksionin e fuqisë në zona të tjera si Afrika dhe Indo-Paqësori. Për Francën dhe Gjermaninë, Ukraina nuk është ende një “Berlin i ri” që qëndron në vijën e parë të lirisë, por një anëtar i mundshëm i një bërthame të integruar evropiane që është ende e hapur për të përfshirë Rusinë si një partner të madh ekonomik. Shtetet baltike dhe Polonia e shohin Ukrainën ndryshe si bastionin e fundit të lirisë për nga natyra e gjeografisë dhe pozitës së saj në qendër, diçka që bëri jehonë edhe nga kryeministrja finlandeze Sanna Marin në një fjalim të fundit në Parlamentin Evropian. Fqinjët aleatë të Ukrainës në qendër të Ukrainës me të drejtë e shohin Kievin jo si një peng në tabelën gjeopolitike të shahut pa agjenturë, por më tepër si një lojtar kryesor, që meriton rolin e tij udhëheqës.

Orientimi i së ardhmes së Ukrainës

Në mbi 100 vjet që kur Mackinder parashtroi për herë të parë teorinë e tij, Ukraina ka kaluar nga zemra në periferinë perandorake dhe kufiri në shtetin e vijës së parë. Ndryshe nga luftërat e mëparshme, pushtimi i territorit të Ukrainës për përfitime materiale politike është më pak i rëndësishëm se mbrojtja e atij territori dhe aksionet e përfshira për projeksionin e fuqisë dhe vlerave në shekullin e 21-të. Ukraina është një portier drejt Evropës, një tregues kyç se ku po shkon kontinenti dhe si do të përgjigjen fuqitë e vendosura në Evropë, si dhe ato me trashëgimi perandorake. Që nga pushtimi i Rusisë më 24 shkurt, Ukraina ka dëshmuar se është një shtet vendimtar evropian që lufton për vlerat evropiane dhe një orientim që është dukshëm i ndryshëm nga ai i Moskës. Megjithatë, për nga natyra e gjeografisë së saj, do të duhet kohë që Ukraina të pranohet plotësisht si një shtet modern evropian që i përket fort familjes evropiane të kombeve.

Ukraina nuk është një kok turku për të këqijat e BE-së, por një ofrues i qartësisë morale për bllokun dhe një kujtesë e rëndësisë së zgjerimit për rigjallërimin e misionit të saj kryesor. Pak vende kanë qenë aq kyçe sa Ukraina për fuqinë e fuqive konkurruese fqinje në shekullin e 20-të dhe të 21-të. Ndërsa konflikti vazhdon, është gjithashtu e domosdoshme për zhvillimin e Ukrainës dhe orientimin në të ardhmen që territori i saj të mos jetë më i përshtatur si një kufi që ekziston në hapësirën post-sovjetike. Ndërsa kjo kornizë mund të jetë e rëndësishme në vendosjen e kontekstit historik për konfliktin aktual, ai vazhdon ta nënshtrojë Ukrainën në periferinë post-perandorake që sipas Putinit nuk është plotësisht sovrane, por me kusht si një anëtare e një mjegulleje të afërt jashtë vendit. Për më tepër, nocioni i të qenit post-sovjetik ka shumë interpretime dhe këndvështrime të ndryshme dhe shpesh përcaktohet nga ata në Moskë ose në Perëndim për t’i shërbyer llogaritjeve të tyre strategjike dhe interesave kombëtare në një hapësirë ​​të kontestuar. Ukraina tani është në gjendje të rikuperojë dhe ripërcaktojë se çfarë do të thotë të jesh post-sovjetik dhe të eksportojë konceptin e saj të modernizuar të rajonit të saj të zemrës në anën tjetër të Evropës ndërsa angazhohet me Brukselin për anëtarësimin në BE.

Siç e kanë pranuar prej kohësh mendimtarët kryesorë gjeopolitikë, Ukraina është shumë e rëndësishme dhe një anëtare shumë e madhe e zemrës për të dështuar politikisht ose strategjikisht. Siç kanë zbuluar muajt e kaluar, Ukraina nuk tregon shenja dështimi dhe është koha që Perëndimi të marrë parasysh pasojat e një fitoreje të Ukrainës për rendin ekzistues të sigurisë në Evropë. Duke pasur parasysh forcën e vështirë të projektit ukrainas dhe popullit të tij, nuk është e paprecedentë të mendohet se Ukraina në një moment do të jetë nxitëse e debateve mbi të ardhmen e Evropës. Më shumë se njëqind vjet më parë, ajo që Mackinder nuk e mori parasysh në analizën e tij origjinale ishte një Ukrainë që ekzistonte si një shtet në qendër të një Rusie të dobësuar dhe të izoluar, me identitetin dhe vullnetin ukrainas për të luftuar që ishte shumë më i fortë se ai i fqinjit të saj më të madh. Ky është zhvillimi më i madh gjeopolitik në favor të Ukrainës, duke e bërë Ukrainën qendër jo vetëm gjeografikisht, por shpirtërisht si udhëheqëse e një kauze morale të aftë për të ripërcaktuar thelbin e Evropës dhe për të rimenduar marrëdhëniet në Euroazi. [Përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply