Vagnerizimi i Distriktit të Brçkos në BeH

Spread the love

Vagnerizimi i Distriktit të Brçkos në BeH

Futja e aktit të shpifjes në legjislacionin penal të RS- Kalimi nga autokracia në diktaturë

Nga IFIMES

Milorad Dodik (SNSD) ka nisur një ofensivë të madhe kundër Serbisë dhe udhëheqjes së saj me qëllimin që të përpiqet të detyrojë udhëheqjen serbe të lërë mënjanë të gjitha problemet dhe sfidat e shumta me të cilat po përballet dhe të fokusohet tërësisht në mbrojtjen e “personalitetit dhe veprave të tij. ”

Asambleja Kombëtare e Republika Srpska (NSRS) miratoi Ligjin për Ndryshimet dhe Amendamentet e Kodit Penal të Republikës Srpska, i cili rifuti pas një periudhe prej 20 vitesh penalizimin e shpifjes dhe përfshiu shpifjen në legjislacionin penal. Ligji ishte zhvilluar dobët dhe joprofesionalisht. Sipas ligjit të miratuar përndjekja bëhet nga prokuroria ju, pasi pala tjetër nuk është individ por shteti (prokuroria). Mediat e vogla, të cilat janë në prag të mbijetesës, do të zhduken. Do të ndodhë vetëcensurë nga media. Dispozitat e legjislacionit penal duhet të jenë të qarta, pasi në të kundërt do të ketë paparashikueshmëri konfuze në hapësirën publike. Ligji ka standarde. Standardet ndërkombëtare janë kundër kriminalizimit të shpifjes. BeH nuk ka institucione të forta demokratike. Përkeqësimi i shpifjes është pasojë e një tendence më të gjerë të rritjes së populizmit në rajon.

Milorad Dodik dhe SNSD po hyjnë në fazën përfundimtare të përballjes me qytetarët e lirë, disidentët dhe kritikët e qeverisë, e cila përfshin kriminalizimin e shpifjes dhe vendosjen e dënimeve (gjoba) të mëdha financiare për dëmtimin e imazhit dhe reputacionit të dikujt në Republika Srpska (RS) . Ndërsa fillimisht ishte paraparë që gjobat të shkonin deri në 60 mijë euro, ato janë ulur në maksimum deri në 3 mijë euro. Më të prekurit nga ligji janë gazetarët, pasi kjo është një përpjekje për t’i “eutanizuar” ata, mediat dhe aktivistët e shoqërisë civile. Dënimet e larta financiare kanë mundësuar shmangien e përcaktimit të drejtpërdrejtë të dënimeve me burgim. Kushtetuta e Republika Srpska u garanton qytetarëve të RS të drejtën për të shprehur publikisht dhe për të paraqitur opinionet e tyre mbi punën e organeve dhe organizatave shtetërore dhe të tjera, si dhe për të paraqitur aplikime, peticione dhe propozime dhe për të marrë përgjigje për to. Pasurimi ose varfërimi personal i individëve dhe personave juridikë të caktuar nuk duhet të jetë qëllimi i sanksionimit ose synimi për të marrë një kompensim të mundshëm të dëmit. Domethënë, sanksionimi në radhë të parë duhet të ketë karakter simbolik dhe të ketë të bëjë me marrjen e kënaqësisë. Meqenëse Dodik ka siguruar tashmë dy të tretat e mbështetjes në Asamblenë Kombëtare të RS, futja e sanksioneve për deklaratat e bëra publikisht përmes sistemit të juridiksionit penal në Republika Srpska është një akt i zhvendosjes nga autokracia në diktaturë.

Analistët besojnë se është e rëndësishme të ruhet gazetaria e pavarur dhe e lirë, si dhe liria e fjalës, sepse BiH sot është një nga vendet më të korruptuara në Evropë dhe në botë dhe gjyqësori i saj është nën ndikim të fortë politik. Milorad Dodik është një politikan i cili u zgjodh në postin e Presidentit të Republikës Srpska në rrethana të dyshimta, të lidhura me vjedhjet dhe mashtrimet zgjedhore, dhe me ndihmën e një pjese të komunitetit ndërkombëtar, i cili legalizoi vjedhjen e tij zgjedhore përmes Komisionit Qendror të Zgjedhjeve të BeH-së. . Sekreti i “fitores” së tij zgjedhore qëndron në thasët e zgjedhjeve të depozituara në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Republikës Srpska (MPB).

Sipas standardeve evropiane, Milorad Dodik kryeson në fyerje dhe shpifje për të cilat për momentin nuk është sanksionuar asnjëherë. Kjo është një shenjë përfundimtare e putinizimit të Republikës Srpska dhe një hap në drejtim të destabilizimit të mëtejshëm të Bosnjë-Hercegovinës. A do ta anulojë Përfaqësuesi i Lartë Christian Schmidt (CSU) ligjin e miratuar, duke pasur parasysh se Dodik ka paralajmëruar se në të ardhmen do të miratohet një ligj për kundërshtarët e Republikës Srpska, si mbulesë për zhvillimin e listës së tradhtarëve vendas dhe mercenarëve të huaj. Miratimi i ligjit të kontestuar për shpifjen në Republikën Srpska ka krijuar një mundësi, bazuar në të njëjtin ligj, për përpunimin e reporterëve nga Federata e BeH për shpifje, gjë që është e kontestueshme me kushtetutë. Dodik vazhdon me grabitjen e madhe të parave dhe burimeve publike dhe ligji i miratuar është në funksion të sigurimit që gazetarët të mos guxojnë më të raportojnë për të. Jo vetëm që nuk është në përputhje me 14 prioritetet nga opinioni i Komisionit Evropian, por ligji i miratuar në Asamblenë Kombëtare të RS përbën gjithashtu një hap prapa në rrugën e anëtarësimit të BiH në BE.

Vagnerizimi i Distriktit Brçkos (Brčko) të BeH

Dodik ka vënë nën kontroll të plotë të gjitha kompanitë private të sigurisë. Kompania Prointer kishte blerë kompaninë Sector Security, më parë në pronësi të të vrarëve Slaviša Krunić dhe ka nën kontroll të gjitha kompanitë e tjera të këtij lloji (Wolf Security, etj.) Këto kompani janë strukturat e tij paralele të parazbulimit dhe të sigurisë. Ata janë vagnerianët e Dodikut. Për më tepër, në Elektroprivreda RS (ERS) /RS Power Supply Company/ ai instaloi një grup prej më shumë se 50 ekspertësh të IT të trajnuar të lartë, të cilët gjatë orarit të punës dhe si detyrë e tyre kryejnë aktivitete propagandistike në rrjetet sociale për të dhe shërbimet e inteligjencës ruse. Përmes operatorit të telekomunikacionit M:TEL ai monitoron opozitën, mediat e lira dhe shoqërinë civile, si dhe komunikimin e përfaqësuesve të bashkësisë ndërkombëtare në BeH. Qeveria gjithashtu kontrollon grupet e tifozëve në Republika Srpska dhe i përdor ato për të ushtruar presion, kërcënuar dhe frikësuar kundërshtarët e regjimit, sektorin joqeveritar dhe opozitën.

Dodik së fundi ka instaluar në Agjencinë e Sigurisë së Inteligjencës (OSA) Risto Zarić, një oficer i inteligjencës në pension i Karaxhiqit, i cili e zëvendësoi besnikërinë e tij ndaj Karaxhiqit me besnikërinë e pakushtëzuar ndaj Milorad Dodik. Zariq posedon të gjitha dosjet e inteligjencës për politikanë, biznesmenë, përfaqësues të mediave dhe përfaqësues të shoqërisë civile në BeH. Për më tepër, Dodik solli Milan Novitoviç, një njeri nga struktura e inteligjencës së Millosheviçit në Serbi, në krye të Administratës së Mbrojtjes Civile të Republikës Srpska, në të cilën gjenerali i policisë së Karaxhiçit, Zheljko Jankoviç Luna dhe ish-truproja i Arkanit, Dushan Bato Teshiq mbajnë gjithashtu poste të spikatura. Që kohët e fundit, majori Niko Sijerić, Sekretar i Bordit të Qytetit të SNSD-së në Bijeljina dhe shef i shtabit të brigadës Garda Panteri gjatë kohës së luftës, është shfaqur gjithashtu në publik si një person besnik i Dodik. Të gjitha këto struktura përdoren në mënyrë të orkestruar për ushtrimin e presioneve politike dhe frikësimin e kundërshtarëve politikë, organizatave joqeveritare (OJQ) dhe mediave të lira. Ata u angazhuan edhe në aktivitetet lidhur me referendumin për shkarkimin e kryetarit të komunës së Bijelinës, Ljubisha Petroviq (SDS). Personi kyç për koordinimin e të gjitha këtyre strukturave paralele është Branislav Okuka Crni, kryetar aktual i Bordit Ekzekutiv të Shoqatës Čast Otadžbine / Nderi i Atdheut / nga Beogradi dhe ish bashkëpunëtor i ngushtë i Radovan Karaxhiqit, i cili gjatë konfliktit mes përkrahësve të Momçilo Krajišnik dhe Biljana Plavshiq qëlluan dhe plagosën dy oficerë policie, të cilët ishin pjesë e strukturave policore të Republikës Srpska besnike të Biljana Plavshiq, në atë kohë Presidente e RS. Branislav Okuka Crni është pjesë e rrethimit të Dodikut si një nga bashkëpunëtorët e tij më të ngushtë dhe njeriu i besuar i djalit të tij. Besohet se në njëfarë mënyre Branislav Okuka Crni është homologu ballkanik i Yevgeny Prigozhin, i përfshirë thellësisht në korrupsion, veçanërisht në malin Jahorina.

Branislav Okuka Crni nuk është vetëm një nga këshilltarët e Dodik, por edhe një nga ushtarët e tij të stuhisë. Si kompensim për shërbimet e tij antiserbe në Serbi (agjitacion dhe organizim i sulmeve nga ekstremistët e djathtë kundër Beogradit zyrtar), atij iu dha kontrolli mbi PD Trebinje, pjesë e minierës dhe termocentralit Gacko, si dhe një pjesë. në “marrëveshje të dyshimta”, në pyje dhe kalim nëpër pyje, duke përfshirë edhe aktivitete të dyshimta në Mal të Zi.

Analistët besojnë se prapa skenave ka një luftë për vendosjen e kontrollit mbi Distriktin Brçko të BiH. Nga pikëpamja e sigurisë, vendosja e forcave ushtarake ndërkombëtare shtesë (NATO/EUFOR) në Bijeljina dhe Orašje nuk është e mjaftueshme për të siguruar paqen në distriktin Brčko. Distrikti është një vatër e Putinianëve. Lufta e vazhdueshme për Distriktin e Brçkos ka të bëjë me atë se kush do të vendosë forcat e tyre më parë atje. Konkretisht, a do të ishin NATO-ja, domethënë amerikanët, apo vagnerianët e Dodikut që do të angazhoheshin në vend të anëtarëve të forcave speciale të Ministrisë së Punëve të Brendshme të RS (MPB)? Dodik dëshiron të shmangë dërgimin e forcave të rregullta policore në Distriktin Brčko dhe zbaton të njëjtën recetë si Putin. Distrikti Brčko është zona me proporcionalisht numrin më të madh të Putinianëve në BiH. Nuk është rastësi që në mars, ministri kontrovers i Punëve të Brendshme të RS Siniša Karan (SNSD) kërkoi rishqyrtimin e kërkesave për funksionimin e komunitetit ndërkombëtar dhe të Gjykatës së Arbitrazhit për Distriktin Brčko. Kërkesa e tij ishte një pararojë e synimeve të autoriteteve të kontrolluara nga Dodik në distriktin Brčko, të cilat deri më tani janë inkurajuar nga mosvendosja e forcave ushtarake amerikane në rrethin Brčko. Vlerësohet se do të duheshin rreth 1000 Vagnerianë për të vendosur

kontrollin hermetik mbi rrethin e Brçkos. Pamjet satelitore tregojnë transporte dhe lëvizje të shumta të dyshimta në territorin e distriktit të Brçkos, për shkak të asaj që vazhdon mbikëqyrja e intensifikuar satelitore.

Filloi procesi i shpërbërjes së shtetit të Bosnjës dhe Hercegovinës

Ndikimi i Perëndimit në Bosnjë dhe Hercegovinë është dukshëm duke u dobësuar. Milorad Dodik kishte anuluar vendimet e Gjykatës Kushtetuese të BiH dhe e shpalli të paligjshëm Përfaqësuesin e Lartë Christian Schmidt. Perëndimi ka pjesën e vet të përgjegjësisë për situatën në BeH sepse përmes politikës së qetësimit që ka aplikuar deri më tani ka kontribuar në përshkallëzimin e situatës. Zhvillimet në Bosnje dhe Hercegovinë janë kryesisht pasojë e përballjes joadekuate me historinë e fundit dhe ndërhyrjes së vendeve fqinje, ndërkohë që faktori ndërkombëtar ose reagoi në mënyrë joadekuate ose veproi në bashkëpunim me një pjesë të strukturave vendore politiko-kriminale.

Së fundmi u organizua në Bruksel një sesion i Këshillit të Stabilizim-Asociimit BE-BiH. Megjithatë, delegacioni i BeH (si vend kandidat) nuk ka rezultate konkrete për të treguar pas takimit. Asnjë kërkesë e vetme e vendosur nga BE-ja nuk është përmbushur plotësisht, përveç një kërkese formale që lidhet me krijimin e një bordi parlamentar për stabilizim dhe asocim. Sa i përket prioriteteve kryesore, ose ligjet dhe reformat kyçe nuk janë miratuar ose ato që janë miratuar e kanë shtyrë BiH prapa. Mesazhet nga seanca në Bruksel janë se qytetarët e BiH nuk mund të presin asgjë të mirë apo pozitive nga struktura të tilla politike.

Situata në Gjykatën Kushtetuese të BeH është se shumica e gjithsej nëntë gjyqtarëve janë gjyqtarë me shtetësi të huaj (kryesisht gjyqtarë serbë dhe kroatë). Gjykata Kushtetuese e BiH është një nga institucionet e pakta të pavarura me dinjitet. Nëse me ndihmën e të ashtuquajturës Trojka, HDZBiH arrin në planin e saj për të emëruar një gjyqtar të ri të Gjykatës Kushtetuese të BiH me kompetenca të diskutueshme, pa origjinë ligjore, dyshtetësi dhe perceptim të dëmtuar të pavarësisë dhe integritetit të tij, i preferuari i HDZ-së në BiH, Marin Vukoja. , atëherë do të krijohet hapësira që Dragan Çoviq dhe Milorad Dodik të arrijnë dominimin e plotë mbi institucionin e fundit, të cilin deri më tani nuk e kishin nën kontrollin e tyre të plotë. Aspiratat e Dodikut që Gjykata Kushtetuese e BiH të miratojë vendimet e saj me konsensus nuk bazohen në parimet e shtetit ligjor, i cili bazohet në konventën evropiane. Është e nevojshme të ndalet praktika e keqe politike në të cilën zyrtarët partiakë dhe personat me shtetësi të dyfishtë zgjidhen në Gjykatën Kushtetuese të BeH. Përzgjedhja e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese të BiH nuk duhet të jetë subjekt i tregtisë politike ndërmjet partive politike.

Ministrave në Këshillin e Ministrave të BiH ende nuk u janë lëshuar certifikatat e sigurisë së NATO-s dhe, duke gjykuar nga gjithçka, ata ndoshta nuk do t’i marrin ato. Në fakt, për këtë arsye në Samitin e NATO-s në Vilnius, Bosnja dhe Hercegovina u përfaqësua nga zëvendësministri i Punëve të Jashtme të BeH-së, ndërsa delegacioni i paralajmëruar i BeH nuk kishte udhëtuar në Vilnius për arsyet e mësipërme.

Analistët besojnë se aktivitetet e Dodik dhe vendimet e Asamblesë Kombëtare të Republika Srpska (NSRS) që anulojnë Vendimin e Gjykatës Kushtetuese të BiH dhe ndalojnë funksionimin e Gjykatës Kushtetuese të BiH në territorin e Republikës Srpska kërcënojnë rendin kushtetues dhe ligjor të Bosnjë dhe Hercegovinës. Prokuroria e BeH-së, përkatësisht kryeprokurori i BeH-së, Milanko Kajganiq, duhet të ndërmarrë veprime sipas detyrës zyrtare që do të fillonin me seancë, vendim për paraburgim dhe ndërmarrjen e masave adekuate për eliminimin e pasojave të vendimeve të miratuara në përputhje me Kushtetutën dhe ligjin. në lidhje me cenimin e rendit kushtetues dhe juridik dhe vënien në pikëpyetje të ekzistencës së institucioneve të shtetit të BeH. Nuk debatohet apo dialogohet me autorë të veprimeve që cenojnë rendin kushtetues dhe juridik të vendit. Prokuroria e BeH-së përdori konstruksionin gjuhësor të “kemi formuar lëndë” dhe në atë mënyrë hodhi rërë në sy të publikut, ndërsa për sa i përket rastit tashmë është mbyllur. Një formulim i tillë nuk ekziston në Kodin e Procedurës Penale të BeH-së (ZKP) – ka vetëm hapje të një hetimi ose vendim për të mos hapur një hetim.

Dodik e sheh fillimin e konfliktit si një rrugëdalje nga situata ekzistuese (financiare), veçanërisht borxhi i madh. Shërbimet kryesore të inteligjencës zotërojnë të dhëna për transaksionet financiare të Dodik, mashtrimet dhe pronat, si dhe ato të anëtarëve të familjes dhe oligarkisë së tij. Prandaj, të krijohet përshtypja se “Serbiteti” është padyshim shumë fitimprurës dhe fitimprurës dhe mund të fitohet më tej përmes grabitjes së burimeve publike. Informacioni mbi transaksionet financiare dhe pronat e lidhura me Dodik dhe oligarkinë e tij ofrojnë përgjigje për shumë pyetje.

Zheljka Cvijanoviq përsërit gabimin e Vuk Jeremiqit

Anëtarja e Presidencës së BiH nga Republika Srpska, Željka Cvijanović (SNSD) kishte kërkuar kohët e fundit nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres që OKB-ja t’i jepte asaj vendimin e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për emërimin e Christian Schmidt si Përfaqësues i Lartë në BiH në përputhje me aneksin. 10 të Marrëveshjes së Dejtonit, së bashku me dokumente të tjera “të rëndësishme për BiH”.

Përgjigja e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Guterres pasoi dhe përcaktoi se Këshilli për Zbatimin e Paqes (PIC) ishte i vetmi organ përkatës për emërimin e përfaqësuesve të lartë ndërkombëtarë në BiH dhe se OKB-ja nuk ishte nënshkruese e marrëveshjes së paqes të Dejtonit dhe as nuk është anëtare e Këshilli i Zbatimit të Paqes (PIC), i vetmi organ përkatës për emërimin e përfaqësuesit të lartë ndërkombëtar në BiH.

Analistët mendojnë se letra e dërguar nga Zheljka Cvijanoviq Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Guterres mund të krahasohet me letrën e Vuk Jeremiqit, asokohe ministër i Punëve të Jashtme të Serbisë, duke kërkuar përmes Asamblesë së Përgjithshme që me iniciativën e Serbisë, e cila mendon se deklarata Pavarësia e Kosovës në vitin 2008 ishte shkelje e rendit juridik ndërkombëtar, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së kërkon një mendim këshillues nga Gjykata Ndërkombëtare e

Drejtësisë (GJND). Në vitin 2010 Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë dha opinionin e saj këshillues sipas të cilit deklarata e njëanshme e Pavarësia e Kosovës nuk ishte në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare. Ai gjithashtu ripohoi se vendimi ishte në përputhje me të drejtën e përgjithshme ndërkombëtare, Rezolutën 1244 dhe kornizën e përkohshme kushtetuese për Kosovën, që është sistemi ekzistues juridik i themeluar në Kosovë në vitin 1999.

Përgjigja e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Guterres i dëshmon Cvijanoviqit se Këshilli për Zbatimin e Paqes (PIC) është i vetmi organ përkatës për emërimin e përfaqësuesit të lartë, prandaj me të Cvijanoviç i dha goditjen përfundimtare Republikës Srpska, e cila ka insistuar që HR. ishte emëruar në mënyrë të paligjshme. Në njëfarë mënyre, kjo është një përsëritje e gabimit të Vuk Jeremiqit, i cili duke kërkuar mendim këshillues nga GJND-ja e vështirësoi edhe më shumë qëndrimin e Serbisë në lidhje me çështjen e Kosovës. Emërimi i Përfaqësuesit të Lartë Schmidt nuk është i diskutueshëm, ajo që është e diskutueshme janë në radhë të parë veprimet e tij të njëanshme në BeH.

BeH ka nevojë për konsensus të brendshëm

Në Bosnje dhe Hercegovinë ku sundon krimi dhe korrupsioni, ka vetëm konsensus për krimin dhe korrupsionin, por jo për përparimin e përgjithshëm. Vendet më të suksesshme janë ato me demokraci të fortë dhe ato që afirmojnë iniciativat private, i bazojnë veprimet e tyre në kërkime dhe progres dhe nxisin solidaritetin në shoqëri. Në BeH nuk ka as ndonjë gjurmë të kësaj.

Dragan Çoviç dhe HDZBiH përfitojnë nga prodhimi i tensioneve mes boshnjakëve dhe serbëve dhe mbijetojnë falë këtij procesi. Dialogu mes serbëve dhe boshnjakëve se si të tejkalohet situata ekzistuese është i pashmangshëm. Megjithatë, pyetja është nëse kjo është e mundur në kontekstin e krizës në Ukrainë dhe zhvillimeve në Kosovë, pasi intensifikimi i këtyre konflikteve rrit tensionet në Bosnje dhe Hercegovinë për shkak të veprimeve të eksponentëve të politikave përkatëse.

Analistët besojnë se në Bosnjë dhe Hercegovinë është e nevojshme të arrihet konsensus i brendshëm në një situatë shumë komplekse dhe marrëdhënie të ndërlikuara ndërkombëtare, duke pasur parasysh se diplomacia ndërkombëtare ka lehtësuar sundimin e vrasjeve masive në disa pjesë të botës.

Republika Srpska përballet me kërcënimin e një kolapsi financiar (Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim dhe Banka Botërore). Vërehet se ndryshe nga fillimi i këtij viti, Perëndimi tani i kushton më shumë vëmendje, por ende jo mjaftueshëm, BeH-së. Ka indikacione për disa hapa që mund të jenë më të dukshëm në të ardhmen e afërt. Ato kanë të bëjnë me tërheqjen e mbështetjes nga Çoviç dhe HDZBeH ndaj politikës së Dodik.

Sipas Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit, komuniteti ndërkombëtar ka për obligim të sigurojë paqen dhe funksionimin e institucioneve në Bosnje dhe Hercegovinë, nuk ka nevojë për një mandat të veçantë për këtë. Për shkak të situatës në Ukrainë, si dhe në Kosovë, disa aktorë në skenën politike në BiH ende shpresojnë se do të ndodhin ndryshime të mëdha gjeopolitike, si dhe shitje me pakicë të kufijve në rajon. Është e nevojshme që edhe administrata amerikane të angazhohet në zgjidhjen e krizës në Bosnje dhe Hercegovinë, sepse në të kundërtën vendi do të hyjë në një fazë konfliktesh dhe krize të përhershme. Zgjatja e mandatit të Përfaqësuesit të Posaçëm të BE-së në BiH Johann Sattler është një sinjal i dobët i dërguar nga Brukseli duke pasur parasysh se dihet se për cilët aktorë lokalë në skenën politike në BiH ka punuar deri tani Sattler. [Argumentum.al]


Spread the love


Leave a Reply