Vasal i ri i Kinës – Si Lufta në Ukrainë e ktheu Moskën në partnerin e ri të Pekinit

Spread the love

Vasal i ri i Kinës – Si Lufta në Ukrainë e ktheu Moskën në partnerin e ri të Pekinit

Shkruan Alexander Gabuev, ForeignAffairs

Lufta në Ukrainë e ka shkëputur Rusinë nga pjesa më e madhe e botës perëndimore. Të rrethuar nga sanksionet, të denoncuar në mediat ndërkombëtare dhe të përjashtuar nga ngjarjet kulturore globale, rusët po ndihen gjithnjë e më të vetëm. Por Kremlini mund të mbështetet në të paktën një shtyllë kryesore të mbështetjes: Kinën. Vendimi i presidentit rus Vladimir Putin për të pushtuar Ukrainën e ka detyruar Rusinë t’i drejtohet kolegut të saj gjigant euroaziatik, me kapele në dorë.

Në shekullin e njëzetë, Bashkimi Sovjetik e shihte Kinën – të paktën deri në ndarjen kino-sovjetike të viteve 1960 – si një të afërm të varfër, një vend që duhej të drejtohej dhe ndihmohej në përparimin drejt respektit. Dekada më vonë, tavolinat janë kthyer në mënyrë vendimtare. Kina për disa kohë është mburrur me një ekonomi më të fuqishme dhe dinamike, aftësi më të madhe teknologjike dhe më shumë ndikim politik dhe ekonomik global sesa Rusia. Kjo asimetri është e destinuar të bëhet më e theksuar në vitet e ardhshme pasi regjimi i Putinit varet nga Pekini për mbijetesën e tij. Kina ka të ngjarë të gëlltisë më shumë nga tregtia e përgjithshme e Rusisë. Ai do të bëhet një treg thelbësor për eksportet ruse (veçanërisht burimet natyrore) ndërsa konsumatorët rusë do të mbështeten gjithnjë e më shumë në mallrat kineze.

Për ta mbajtur Kinën të lumtur, udhëheqësit rusë nuk do të kenë zgjidhje tjetër veçse të pranojnë kushte të pafavorshme në negociatat tregtare, të mbështesin pozicionet kineze në forumet ndërkombëtare si Kombet e Bashkuara, madje edhe të kufizojnë marrëdhëniet e Moskës me vende të tjera, si India dhe Vietnami. Në shkrimet e shumë analistëve perëndimorë, Kina dhe Rusia shpesh shfaqen si një çift, dy fuqi të mëdha autoritare që kërkojnë të rishikojnë rendin ndërkombëtar. Por e tyre nuk është një marrëdhënie e barabartë. Varësia e Kremlinit nga Kina do ta kthejë Rusinë në një instrument të dobishëm në një lojë më të madhe për Zhongnanhai, një aset i jashtëzakonshëm në konkurrencën e Pekinit me Uashingtonin.

Përpara sulmit të paprovokuar rus mbi Ukrainën më 24 shkurt, diplomatët dhe oficerët e inteligjencës kineze ishin përpjekur të kuptonin grumbullimin e madh të trupave ruse në kufirin me Ukrainën dhe të vlerësonin paralajmërimet e SHBA-së se një luftë ishte në prag. Pekini ishte vendosmërisht skeptik ndaj alarmeve që Uashingtoni lëshoi, duke supozuar, si shumë qeveri evropiane, se kostot e pushtimit për Rusinë do të tejkalonin çdo përfitim të mundshëm. Pavarësisht spekulimeve se Putini të paktën pjesërisht e informoi para kohe presidentin kinez Xi Jinping për planin e tij, shpërthimi i luftës u duk se e tronditi Kinën dhe e paraqiti atë me një telash të vështirë: çfarë pozicioni duhet të mbajë? Nëse Kina mbështet Rusinë, ajo mund të ekspozohet ndaj sanksioneve dhe të humbasë aksesin në teknologjinë dhe tregjet perëndimore, një perspektivë e pakëndshme.

Pekini i sheh marrëdhëniet e tij me Moskën si të një rëndësie të madhe për disa arsye. Të dy vendet ndajnë një kufi të gjerë 4200 kilometra. Marrëdhënia e tyre ekonomike është krejtësisht plotësuese: Rusia është e pasur me burime natyrore, por ka nevojë për teknologji dhe investime, ndërsa Kina mund të ofrojë teknologji dhe investime, por ka nevojë për burime natyrore. Rusia është gjithashtu një burim kyç i armëve të sofistikuara për Kinën, një fluks armësh që është rritur në dekadën e fundit. Si shtete autoritare, të dyja vendet mbështesin njëri-tjetrin brenda institucioneve ndërkombëtare, ndër to edhe në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Ata përmbahen nga kritikimi i njëri-tjetrit për çështjet e të drejtave të njeriut dhe marrin qasje të ngjashme për shumë çështje globale, si vendosja e standardeve për qeverisjen e internetit, të cilat të dyja vendet mendojnë se duhet të kontrollohen më fort në nivel kombëtar.

Presidenti kinez Xi Jinping dhe Putin kanë një marrëdhënie të ngushtë, duke ndarë një dëshirë nostalgjike dhe të pakënaqur për t’i kthyer vendet e tyre në gjendjet e mëparshme të madhështisë. Marrëdhënia dypalëshe është e animuar nga një ndjenjë ankese dhe qëllimi – e drejtuar kryesisht nga Shtetet e Bashkuara, të cilat Kina dhe Rusia i akuzojnë se po përpiqen t’u mohojnë atyre pozitën e tyre të ligjshme në botë – një ndjenjë që është bërë më e fuqishme sa kinezët dhe rusët. sistemet politike janë bërë mbështetës i sundimit personalist të Xi dhe Putin.

Këto konsiderata formësuan përgjigjen e parashikueshme të Kinës ndaj pushtimit të Ukrainës në shkurt. Pekini iu drejtua qasjes së tij të provuar dhe të vërtetë gjatë krizave të mëparshme të shkaktuara nga aventurizmi i Kremlinit, si lufta e vitit 2008 në Gjeorgji, aneksimi i Krimesë në vitin 2014 dhe ndërhyrja e Rusisë në zgjedhjet presidenciale të SHBA-së në vitin 2016. Kina e përshkoi me këmbëngulje gardhin. Me bashkëbiseduesit ukrainas dhe perëndimorë, zyrtarët kinezë vunë në dukje se qeveria e tyre mbështeti sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës dhe kërkoi një fund të shpejtë të luftës. Me homologët rusë, zyrtarët kinezë theksuan se marrëdhëniet e ngushta me Rusinë mbeten të patrazuara, se Pekini kundërshtoi sanksionet e njëanshme të Perëndimit dhe se pranoi qëndrimin rus se zgjerimi i NATO-s dhe zelli i Uashingtonit për të shtyrë SHBA-në.

Përpjekjet perëndimore për ta hequr Kinën nga ky gardh deri më tani kanë dështuar. Udhëheqësit kinezë nuk mendojnë se kanë shumë për të fituar nga mbajtja e një qëndrimi kritik ndaj veprimeve të Rusisë. Ata e dinë shumë mirë se shkaqet rrënjësore të mosmarrëveshjeve midis vendit të tyre dhe Perëndimit, të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara, nuk do të zhduken nëse Pekini qëndron në anën e Ukrainës. Kina gjithashtu i frikësohet kolapsit të mundshëm të regjimit të Putinit nën peshën e sanksioneve të paprecedentë ekonomike, një rezultat që do të ishte qartësisht në kundërshtim me interesat kineze. Kina e sheh një Rusi armiqësore ndaj Perëndimit si një pasuri, dhe një regjim i ri në Moskë me prirje pro-perëndimore do të ishte një makth strategjik. Udhëheqësit kinezë janë gjithashtu të vetëdijshëm se nuk ka gjasa të ndryshojnë mendimin rus për Ukrainën; Putin beson se lufta është thelbësore për të siguruar vendin e tij dhe trashëgiminë e tij. Për më tepër, Kina nuk ka aftësitë apo përvojën për të luajtur një rol domethënës në negociatat në luftë. Si rezultat, Xi dhe ekipi i tij i politikës së jashtme nuk janë përpjekur as të ndihmojnë në ndërmjetësim.

Kina po fut një gjilpërë, duke refuzuar të bëjë presion ndaj Rusisë, por gjithashtu po përpiqet të shmangë pasojat e mundshme ekonomike të imponuara nga Perëndimi. Ajo ka zgjedhur të ndjekë kufizimet e sanksioneve dhe kontrollet e eksporteve të SHBA-së në aspektin fetar – të paktën tani për tani. Shumë kompani kineze kanë ngrirë projektet e tyre në Rusi ose po pezullojnë operacionet e tyre. Në mënyrë të ngjashme, gjigantët e energjisë shtetërore kineze kanë hezituar të kapin asetet ruse (tani të disponueshme me zbritje të mëdha) të kompanive perëndimore, si BP dhe Shell, nga frika e ekspozimit ndaj sanksioneve të ardhshme të SHBA.

Por pajtueshmëria e Kinës me sanksionet nuk do të thotë se Pekini nuk po e mbështet ekonomikisht Moskën. Sido që të jetë, mbështetja e tij është më e fortë. Kina ka përfituar nga përçarja ekonomike e luftës, duke e pozicionuar veten një treg alternativ për mallrat ruse që shiteshin në tregjet evropiane. Ajo ka shfrytëzuar plotësisht mundësitë për të blerë mallra ruse me çmim të lirë përmes marrëveshjeve afatshkurtra që nuk rrezikojnë shkeljet e sanksioneve.

Që nga shkurti, Kina ka rritur blerjet e saj të hidrokarbureve ruse. Ndërsa Evropa e ndërpret varësinë e saj nga energjia ruse dhe burimet e tjera minerale, Kremlini ka pak alternativa veçse të ridrejtojë eksportet e saj në Azi – kryesisht në Kinë, një zgjedhje e natyrshme për shkak të gjeografisë, tubacioneve ekzistuese me bazë tokësore, përveç tregtisë detare, dhe aftësia për të ofruar instrumente pagese në juan si një alternativë ndaj atyre të lidhura me dollarë amerikanë, euro, jeni japonez, franga zvicerane ose paund britanik. Ky trend tashmë është duke u zhvilluar. Gjatë shtatë muajve të fundit, eksportet ruse në Kinë janë rritur me 48.8 për qind në 61.45 miliardë dollarë, duke reflektuar jo vetëm rritjen e çmimeve globale të mallrave, por edhe rritjen e dërgesave të naftës ruse.

Opsionet e Rusisë po avullojnë, duke i dhënë Kinës dorën e parë.

Që nga viti 2014, mallrat kineze kanë zëvendësuar gradualisht ato evropiane në tregun rus, dhe në vitin 2016, Kina për herë të parë kapërceu Gjermaninë si burimi kryesor i mjeteve industriale të Rusisë. Efekti i kombinuar i rritjes së kostove logjistike dhe sanksioneve do të kufizojë disponueshmërinë e shumë mallrave evropiane në Rusi, kështu që konsumatorët dhe bizneset ruse përfundimisht do të kalojnë në më shumë alternativa kineze. Në fakt, në shtatë muajt e fundit, importet nga Kina në Rusi janë rritur 5.2 për qind në 36.3 miliardë dollarë. Ndërsa Kina bëhet partneri kryesor tregtar i Rusisë si për eksportet ashtu edhe për importet për Rusinë, më shumë nga ky aktivitet do të kryhet në renminbi. Monedha kineze do të bëhet de facto monedhë rezervë për Rusinë edhe pa qenë plotësisht e konvertueshme, duke rritur varësinë e Moskës nga Pekini. Ky ndryshim tashmë është duke u zhvilluar mirë.

Marrëdhënie të tilla me Kinën do të jenë të kushtueshme për Rusinë. Kina nuk do të jetë në gjendje të kompensojë humbjet e Rusisë në tregjet evropiane. Për më tepër, varësia e Moskës nga Pekini do t’i japë Kinës një levë të jashtëzakonshme dhe ajo do të jetë në gjendje të nxjerrë lëshime nga Rusia që më parë do të ishin parë si absurde të njëanshme. Për shembull, në negociatat aktuale mbi një tubacion të ri që do të lidhë fushat e gazit në Siberinë Perëndimore me tregun kinez, Pekini do të jetë në gjendje të zbatojë një formulë çmimi që përfiton klientët kinezë, që e bën renminbin monedhën e kontratës dhe kufizon detyrimin e tij ligjor për blej vetëm minimumin e kapacitetit të tubacionit. Kështu, blerjet shtesë të gazit i nënshtrohen dëshirës (ose mungesës së saj) të Pekinit për të blerë.

Vetëm një vit më parë, kushte të tilla do të ishin të papranueshme për Kremlinin. Por tani opsionet e Rusisë po avullojnë, duke i dhënë Kinës dorën e parë. Zyrtarët rusë nuk janë të verbër ndaj kësaj dinamike, por lufta i ka detyruar Kremlinit një pragmatizëm të hidhur. Për sa kohë që Kina siguron një fluks parash që mund ta mbajë regjimin në këmbë dhe të mbajë konfrontimin e tij me Perëndimin, Kremlini do të pranojë kërkesat kineze. Për Kinën, sfida kryesore do të jetë menaxhimi i rrezikut të masave hakmarrëse të SHBA-së, të tilla si sanksionet dytësore mbi transaksionet e mundshme kineze me subjektet ruse të sanksionuara ose shkeljet e regjimeve të kontrollit të eksporteve. Por udhëheqësit kinezë shpresojnë se do t’i shpëtojnë provokimit të homologëve të tyre amerikanë nëse biznesi i tyre me Rusinë nuk shkel në mënyrë eksplicite sanksionet.

Në Moskë, realiteti po fillon. Edhe para luftës në Ukrainë, marrëdhënia kino-ruse kishte qenë gjithnjë e më e njëanshme. Shumë zyrtarë rusë, duke përfshirë edhe nivelet më të larta të pushtetit, kishin frikë se afrimi me Kinën – pa përmirësuar njëkohësisht marrëdhëniet me vendet perëndimore dhe duke e bërë ekonominë ruse më konkurruese – do të përfundonte duke kufizuar autonominë strategjike të Rusisë. Por lidhjet me Kinën megjithatë u rritën në mënyrë të qëndrueshme. Përpara aneksimit të Krimesë nga Putin në vitin 2014, Kina përbënte rreth dhjetë për qind të tregtisë totale të Rusisë; deri në fund të vitit 2021, Kina përbënte 18 për qind. Kjo shifër ka të ngjarë të rritet vetëm pas luftës në Ukrainë. Nuk është joreale të imagjinohet një e ardhme e afërt kur Kina kontrollon mbi gjysmën e flukseve tregtare të Rusisë dhe është bërë një burim kryesor i teknologjisë në fusha të rëndësishme si telekomunikacioni, transporti dhe prodhimi i energjisë. Në një skenar të tillë, Pekini do të kishte ndikim të jashtëzakonshëm mbi Rusinë që nuk do të kishte turp ta përdorte. Për shembull, në të ardhmen Kina mund t’i kërkojë Rusisë të braktisë lidhjet e saj të mbrojtjes me Indinë dhe Vietnamin ose të jetë e zëshme në mbështetjen e saj për mosmarrëveshjet territoriale të Kinës në Detin e Kinës Jugore dhe pretendimin e saj mbi Tajvanin.

Edhe para luftës në Ukrainë, marrëdhënia kino-ruse kishte qenë gjithnjë e më e njëanshme.

Përçarja me Perëndimin nuk do të riparohet për sa kohë që Putini është në Kremlin dhe ndoshta edhe përtej sundimit të tij. Rusia po kthehet në një Iran gjigant euroaziatik: mjaft i izoluar, me një ekonomi më të vogël dhe më të prapambetur teknologjikisht falë armiqësive të saj ndaj Perëndimit, por ende shumë e madhe dhe shumë e rëndësishme për t’u konsideruar e parëndësishme. Kina do të jetë partneri më i madh i jashtëm i Rusisë, një blerës i madh i eksporteve, një burim i madh importesh dhe një partner i madh diplomatik (veçanërisht ndërsa India vazhdon të largohet nga Rusia drejt demokracive në Indo-Paqësorin dhe Evropën). Elita e moshuar qeverisëse në Kremlin, e fiksuar në mënyrë miopike në Uashington, do të jetë edhe më e etur për të shërbyer si shërbëtore të Kinës, ndërsa ajo rritet për t’u bërë rivali kryesor i Shteteve të Bashkuara.

Kina do të përfitojë shumë. Pekini nuk ka gjasa të shpëtojë Moskën ose të ndihmojë ndjeshëm në modernizimin e ekonomisë ruse. Megjithatë, Kina do të bëjë mjaft për të mbështetur një regjim miqësor në Kremlin – dhe për të çuar përpara interesat kombëtare kineze – duke blerë burime natyrore ruse me çmime të ulëta, duke zgjeruar tregun për teknologjinë kineze, duke promovuar standardet teknologjike kineze dhe duke e bërë renminbin rajonal të paracaktuar. monedhën e Euroazisë veriore. Duke pasur parasysh ndikimin e tij në rritje, Pekini do të jetë në gjendje të nxjerrë nga Moska diçka që ishte e paimagjinueshme një vit më parë: akses në armët më të sofistikuara ruse dhe dizajnet e tyre, akses preferencial në Arktikun rus, akomodimin e interesave të sigurisë kineze në Azinë Qendrore. dhe mbështetjen e Rusisë – si një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së – për pozicionet e Kinës në të gjitha çështjet rajonale dhe globale, veçanërisht në mosmarrëveshjet territoriale midis Kinës dhe fqinjëve të saj. Në fakt, Kremlini do ta ketë mbrojtur veten nga presioni perëndimor në kurriz të humbjes së një shkalle shumë të lartë të autonomisë së tij strategjike.

Kjo gjendje e punëve ka të ngjarë të vazhdojë përtej sundimit të Putinit. Kina mund të kapërcejë duke e shtyrë Rusinë shumë fort dhe shumë shpejt, gjë që mund të rezultojë në një reagim nacionalist dhe të ushtrojë presion mbi Putinin për t’i rezistuar kërkesave kineze. Por një ndryshim i vërtetë në marrëdhënie do të kërkonte një gatishmëri nga ana e Kremlinit për t’u çliruar plotësisht nga përqafimi i fortë i Kinës dhe hapja perëndimore për t’u riangazhuar me Rusinë. Dhe për të ardhmen e parashikueshme, asnjëri prej këtyre zhvillimeve nuk duket i mundshëm. më së shumti në mosmarrëveshjet territoriale midis Kinës dhe fqinjëve të saj. Në fakt, Kremlini do ta ketë mbrojtur veten nga presioni perëndimor në kurriz të humbjes së një shkalle shumë të lartë të autonomisë së tij strategjike. Kjo gjendje e punëve ka të ngjarë të vazhdojë përtej sundimit të Putinit. Kina mund të kapërcejë duke e shtyrë Rusinë shumë fort dhe shumë shpejt, gjë që mund të rezultojë në një reagim nacionalist dhe të ushtrojë presion mbi Putinin për t’i rezistuar kërkesave kineze. Por një ndryshim i vërtetë në marrëdhënie do të kërkonte një gatishmëri nga ana e Kremlinit për t’u çliruar plotësisht nga përqafimi i fortë i Kinës dhe hapja perëndimore për t’u riangazhuar me Rusinë. Dhe për të ardhmen e parashikueshme, asnjëri prej këtyre zhvillimeve nuk duket i mundshëm. më së shumti në mosmarrëveshjet territoriale midis Kinës dhe fqinjëve të saj. Në fakt, Kremlini do ta ketë mbrojtur veten nga presioni perëndimor në kurriz të humbjes së një shkalle shumë të lartë të autonomisë së tij strategjike. Kjo gjendje e punëve ka të ngjarë të vazhdojë përtej sundimit të Putinit. Kina mund të kapërcejë duke e shtyrë Rusinë shumë fort dhe shumë shpejt, gjë që mund të rezultojë në një reagim nacionalist dhe të ushtrojë presion mbi Putinin për t’i rezistuar kërkesave kineze. Por një ndryshim i vërtetë në marrëdhënie do të kërkonte një gatishmëri nga ana e Kremlinit për t’u çliruar plotësisht nga përqafimi i fortë i Kinës dhe hapja perëndimore për t’u riangazhuar me Rusinë. Dhe për të ardhmen e parashikueshme, asnjëri prej këtyre zhvillimeve nuk duket i mundshëm. Kremlini do ta ketë mbrojtur veten nga presioni perëndimor në kurriz të humbjes së një shkalle shumë të lartë të autonomisë së tij strategjike.

Kjo gjendje e punëve ka të ngjarë të vazhdojë përtej sundimit të Putinit. Kina mund të kapërcejë duke e shtyrë Rusinë shumë fort dhe shumë shpejt, gjë që mund të rezultojë në një reagim nacionalist dhe të ushtrojë presion mbi Putinin për t’i rezistuar kërkesave kineze. Por një ndryshim i vërtetë në marrëdhënie do të kërkonte një gatishmëri nga ana e Kremlinit për t’u çliruar plotësisht nga përqafimi i fortë i Kinës dhe hapja perëndimore për t’u riangazhuar me Rusinë. Dhe për të ardhmen e parashikueshme, asnjëri prej këtyre zhvillimeve nuk duket i mundshëm. Kremlini do ta ketë mbrojtur veten nga presioni perëndimor në kurriz të humbjes së një shkalle shumë të lartë të autonomisë së tij strategjike. Kjo gjendje e punëve ka të ngjarë të vazhdojë përtej sundimit të Putinit. Kina mund të kapërcejë duke e shtyrë Rusinë shumë fort dhe shumë shpejt, gjë që mund të rezultojë në një reagim nacionalist dhe të ushtrojë presion mbi Putinin për t’i rezistuar kërkesave kineze. Por një ndryshim i vërtetë në marrëdhënie do të kërkonte një gatishmëri nga ana e Kremlinit për t’u çliruar plotësisht nga përqafimi i fortë i Kinës dhe hapja perëndimore për t’u riangazhuar me Rusinë. Dhe për të ardhmen e parashikueshme, asnjëri prej këtyre zhvillimeve nuk duket i mundshëm. gjë që mund të rezultojë në një reagim nacionalist dhe të ushtrojë presion mbi Putinin për t’i rezistuar kërkesave kineze.

Por një ndryshim i vërtetë në marrëdhënie do të kërkonte një gatishmëri nga ana e Kremlinit për t’u çliruar plotësisht nga përqafimi i fortë i Kinës dhe hapja perëndimore për t’u riangazhuar me Rusinë. Dhe për të ardhmen e parashikueshme, asnjëri prej këtyre zhvillimeve nuk duket i mundshëm. gjë që mund të rezultojë në një reagim nacionalist dhe të ushtrojë presion mbi Putinin për t’i rezistuar kërkesave kineze. Por një ndryshim i vërtetë në marrëdhënie do të kërkonte një gatishmëri nga ana e Kremlinit për t’u çliruar plotësisht nga përqafimi i fortë i Kinës dhe hapja perëndimore për t’u riangazhuar me Rusinë. Dhe për të ardhmen e parashikueshme, asnjëri prej këtyre zhvillimeve nuk duket i mundshëm. [Rruga Press/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply