Zgjedhjet e 2024 në Indi mund të sjellin një epokë të re politike

Spread the love

Nga Dr Robin Jeffrey

Për kryeministrin indian Narendra Modi, Partinë e tij Bharatiya Janata (BJP) dhe mentorët e saj në Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), organizata supremaciste hindu e shoqërisë civile, 2024-ta mund të jetë një vit epokal.

Me përfundimin e vitit 2023, ata kishin shumë arsye për t’u ndjerë të kënaqur. Përgatitja për zgjedhjet kombëtare që do të duhej deri në maj 2024 kishte vazhduar me kujdes. BJP mori një rritje të besimit në fillim të dhjetorit pas rrëshqitjeve të dheut në tre shtete veriore hindishtfolëse.

Përmasat e fitores ishin befasuese. Kongresi Kombëtar Indian kishte qenë në pushtet si në Rajasthan ashtu edhe në Chhattisgarh dhe mendohej se kishte një shans për rizgjedhje. Në Madhya Pradesh, shteti i larmishëm në qendër të Indisë, Kongresi kishte formuar një qeveri jetëshkurtër në vitin 2018 përpara se një numër i anëtarëve të tij të dezertonin në BJP. Këtë herë, kishte llogaritur në fitore. Në vend të kësaj, qeveria aktuale e BJP u kthye me 49 përqind të votave dhe 70 përqind të vendeve.

Suksesi në nivel shtetëror nuk përkthehet domosdoshmërisht në fitore kombëtare. Por përbërësi i përbashkët në fushatat shtetërore të BJP do të duket edhe më i madh në zgjedhjet kombëtare në maj. Ky përbërës është Narendra Modi. Ai bëri fushatë të vështirë për gjashtë javë, duke zbritur në qytete të vogla në të tre shtetet për të mahnitur votuesit vendas dhe për të energjizuar organizatorët dhe punëtorët e BJP.

Duke lënë mënjanë zgjedhjet shtetërore, skena tashmë është vendosur në mënyrë të detajuar për vitin 2024. Brenda vendit, bota u ul kur rritja e PBB-së së Indisë në vitin 2023 u afrua afër tetë për qind. U ndërtua një infrastrukturë e madhe dhe e dukshme – autostrada, aeroporte dhe një parlament i ri i madh që transformoi qendrën e Nju Delhit. Qeveria pretendon se më shumë se 40 miliardë dollarë investime u angazhuan në memorandume mirëkuptimi në vitin 2024. Prodhimi i drithërave ushqimore arriti në 330 milionë tonë në histori.

Ndërkombëtarisht, India priti G20 në Nju Delhi në shtator 2023 dhe prodhoi një

deklaratë të përbashkët më shpejt se sa pritej. Përveç suksesit me samitin, India zbarkoi një sondë në Hënë, duke u bashkuar me Shtetet e Bashkuara, Rusinë dhe Kinën si eksplorues të hënës.

Kur qeveria kanadeze akuzoi Indinë për përfshirje në vrasjen e Sikhut kanadez Hardeep Singh Nijjar, i lidhur me lëvizjen separatiste Sikh, kjo pati pak pasoja në politikën indiane. Madje luajti mirë me disa mbështetës të BJP-së, të cilët e panë atë si një shenjë se India kishte hyrë në kohën e madhe së bashku me Shtetet e Bashkuara dhe Rusinë.

Disa javë më vonë, Shtetet e Bashkuara njoftuan se po ndiqnin një shtetas indian për një komplot për të vrarë një Sikh amerikan. Autoritetet amerikane lëvizën me kujdes, duke mos dashur të pengojnë zhvillimin e Quad, një shoqatë që përfshin Shtetet e Bashkuara, Japoninë, Australinë dhe Indinë, synonte të paraqiste një front të bashkuar kundër agresivitetit kinez në Indo-Paqësorin.

Në këtë sfond, Kryeministri dhe partia e tij janë në një mision të palodhshëm për të ndërtuar një vrull për zgjedhjet kombëtare që do të zhvillohen gjatë disa javësh në prill-maj 2024. Një shumicë e madhe BJP do të bënte të mundur që Modi të ndryshojë kushtetutën gjatë mandatit të tretë pesëvjeçar në detyrë. Ndryshimet e mëdha kërkojnë miratimin e dy të tretave të anëtarëve të pranishëm në çdo dhomë të parlamentit, të ndjekur nga miratimi në disa raste të paktën gjysmës së 28 legjislaturave të shtetit.

Ndryshimet kushtetuese që BJP dhe paraardhësit e tij kanë diskutuar në të kaluarën kanë përfshirë riemërtimin e Indisë sipas emrit të saj sanskrit, Bharat, mandatimin e zgjedhjeve të njëkohshme si për parlamentin ashtu edhe për legjislaturat e shtetit dhe shtetëzimin e një ndalimi për therjen e lopëve që tani është në fuqi në disa shtete.

Që në moshë të re, Modi ka qenë anëtar i Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), një organizatë hindu-supremaciste me rrënjë në disa nga lëvizjet fashiste të Indisë të viteve 1920. Qëllimet sociale dhe kulturore të RSS bëjnë thirrje për krijimin e një shteti në të cilin sundimi i fortë qendror i një partie supremaciste hindu dhe lideri i saj sjellin rilindjen e një qytetërimi të artë hindu.

Nuk ka gjasa që një qeveri e BJP të përpiqet ta kthejë Indinë në një sistem presidencial për ta çuar më tej këtë qëllim, por ajo do të kërkojë t’i bëjë shtetet plotësisht të varura nga udhëzimet e qeverisë qendrore.

Një mandat i tretë për BJP nuk ka gjasa të sjellë ndryshime të mëdha ekonomike. Në aspektin zgjedhor, është e vështirë të ndryshohen strukturat bujqësore. Fermerëve u pëlqen siguria e çmimeve minimale të mbështetjes për drithërat ushqimorë që ata kanë rritur, pavarësisht nga nevoja ushqimore e vendit për fruta dhe perime, të cilat mund të jenë më fitimprurëse, por do të kërkonin zinxhirë furnizimi më efektiv.

Hendeku i madh që ekonomistët identifikojnë në Indi është mungesa e prodhimit – krijimi i produkteve që bota dëshiron – dhe vendeve të punës që vijnë me to. Standardi i arsimit në disa shtete është i ulët dhe një pjese të konsiderueshme të rinjve të papunësuar u mungojnë aftësitë bazë. Në anën tjetër, korporatat e mëdha të Indisë janë përgjithësisht të kënaqura që një lëmsh lejesh, ligjesh të punës dhe ndryshime të paparashikueshme tatimore i pengojnë konkurrentët e huaj.

Pikat më të spikatura të agjendës së mandatit të tretë të BJP-së do të jenë kulturore. India do të bëhet një shtet fetar, i mbushur me versionin BJP–RSS të asaj që do të thotë të jesh hindu. E ardhmja nuk do të jetë e lehtë për myslimanët, të krishterët dhe ‘antikombëtarët’ – termi i përhapur për ata që vlerësojnë një shtet plural në të cilin feja e një personi është e parëndësishme dhe qytetarët nuk pritet të jenë nxitës të tifozëve për qeverinë e tyre.

___________________________

Rreth autorit: Robin Jeffrey është profesor emeritus në Universitetin Kombëtar Australian dhe Universitetin La Trobe. Ai është gjithashtu një anëtar nderi në Institutin e Studimeve të Azisë Jugore, Singapor.

Burimi: Ky artikull është publikuar nga Forumi i Azisë Lindore


Spread the love


Leave a Reply