“Dy dinamika të mundshme të përshkallëzimit”

Spread the love

“Dy dinamika të mundshme të përshkallëzimit”

[17 tetor, 2023]

Eksperti i Lindjes së Mesme Eckart Woertz shpjegon në një intervistë se si e vlerëson rrezikun e përshkallëzimit rajonal – dhe çfarë pasojash mund të ketë një ofensivë tokësore izraelite në Rripin e Gazës. Tagesschau: Eksploziviteti i situatës në Lindjen e Mesme mund të shihet edhe në fakt se atje po fluturojnë shumë politikanë të rangut të lartë. Kreu i parë i qeverisë sot është kancelari Olaf Scholz. Presidenti i SHBA Joe Biden dëshiron të ndjekë shembullin nesër. Çfarë rreziku të mundshëm shihni në Lindjen e Mesme dhe përtej këtij rajoni?Eckart

Woertz: Epo, ekzistojnë dy dinamika të mundshme të përshkallëzimit. Njëra do të ishte një situatë si ajo e vitit 2021, në të cilën izraelitët arabë dhe palestinezët në Bregun Perëndimor të pushtuar tregojnë solidaritet me popullsinë palestineze në Gaza dhe ndonjëherë kryejnë demonstrata të dhunshme. Rreziku tjetër do të ishte se do të kishte një përshkallëzim me Hezbollahun libanez, i cili ka lidhje të ngushta me Iranin. Dhe atëherë sigurisht që do të ekzistonte rreziku i përshkallëzimit rajonal.

tagesschau: SHBA-të janë aleati më i rëndësishëm i Izraelit. Ka traktate paqeje midis Izraelit dhe Egjiptit dhe midis Izraelit dhe Jordanisë. Shtetet e Bashkuara kanë punuar prej kohësh për të zbutur potencialin për konflikt në Lindjen e Mesme. Si e vlerësoni këtë strategji?

Woertz: Epo, Marrëveshja e Abrahamit kontribuoi në normalizimin e marrëdhënieve midis Izraelit, Emirateve, Sudanit, Marokut dhe Bahreinit – por pa adresuar çështjen palestineze, e lëre më zgjidhjen e saj. Kjo nuk është një recetë premtuese në planin afatgjatë. Në këtë aspekt, këtu do të duhet të mendojmë për strategji të mëtejshme.

“Respekt për kundërsulmet izraelite”

tagesschau: Çfarë interesash ndjekin Libani dhe Irani – dhe çfarë pasojash do të kishte nëse këto vende do të merrnin pjesë drejtpërdrejt në sulmet kundër Izraelit? Woertz: Në Liban ne po flasim kryesisht për Hezbollahun, i cili është një joshtetëror aktor . Vetë Libani është varfëruar në mënyrë dramatike vitet e fundit. Monedha është rrëzuar me mbi 90 për qind dhe klasa politike është e mohuar. Megjithatë, Hezbollahu është në kontakt të ngushtë me Iranin, merr mbështetje masive nga Irani dhe konsiderohet të jetë dukshëm më serioz dhe më i rrezikshëm se Hamasi për sa i përket potencialit ushtarak. Në këtë drejtim, këtu ekziston një rrezik i caktuar. Por sigurisht që Hezbollahu ka respekt të

konsiderueshëm edhe për kundërsulmet izraelite, si ato që ndodhën në vitin 2006 gjatë konfliktit të armatosur mes ushtrisë izraelite dhe Hezbollahut.

tagesschau: A mund të specifikoni sërish rrezikun e mundshëm atje?

Woertz: Rreziku i mundshëm do të ishte ai Hezbollahu tenton të sulmojë Izraelin, për shembull, me potencialin e tyre të konsiderueshëm raketor. Ajo nuk do ta bënte këtë pa marrë dritën jeshile ose inkurajimin e duhur nga Irani. Dhe kjo do të çonte në kundërsulme masive izraelite.

“Çfarë kërkon Izraeli me Rripin e Gazës?”

tagesschau: Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu dhe presidenti rus Vladimir Putin kanë folur tani me njëri-tjetrin. Çfarë ndikimi ka Rusia në Lindjen e Mesme dhe çfarë interesash ndjek Putini atje?

Woertz: Rusia ndërhyri në luftën civile siriane dhe në thelb shpëtoi regjimin e Asadit atje, gjithashtu mban një bazë detare në Tartus – dhe nga ana tjetër, koordinon me Izraeli, në kuptimin që Izraeli herë pas here bombardon objektivat iraniane në Siri dhe ata përpiqen të mos i pengojnë njëri-tjetrit atje. Përveç kësaj, Rusia ndonjëherë ka ndikim të mëtejshëm, për shembull në Libi me Grupin Wagner. Megjithatë, është relativisht i kufizuar në krahasim me SHBA. Dhe në aspektin ekonomik, Rusia natyrisht nuk mund të ofrojë atë që mund të ofrojnë Bashkimi Evropian ose Kina.

tagesschau: Ka ditë që flitet për një ofensivë tokësore të planifikuar nga Izraeli. Pse mendoni se kjo nuk ka filluar ende?

Woertz: Nuk kam ndonjë informacion të saktë për këtë përtej shtypit të përditshëm. Izraelitët kanë thënë se kjo është për shkak të motit të keq – por një ofensivë e tillë tokësore sigurisht që do të kërkojë përgatitje të konsiderueshme dhe është e mbushur me rreziqe të konsiderueshme. Izraelitët u tërhoqën nga Rripi i Gazës në 2005 për një arsye. Dhe edhe nëse një ofensivë e tillë tokësore do të ishte e suksesshme, ajo do të rezultonte në viktima masive civile. Imazhet jashtëzakonisht shqetësuese do të përhapen në mbarë botën dhe më pas do të lind pyetja: Çfarë dëshiron të bëjë Izraeli në të vërtetë me Rripin e Gazës? Sepse si një fuqi pushtuese, atëherë do të duhej ta menaxhonte edhe këtë rrip – me përpjekjet përkatëse dhe rreziqet përkatëse.

______________________

Për personin:

Eckart Woertz është drejtor i Institutit GIGA për Studime të Lindjes së Mesme në Hamburg.


Spread the love


Leave a Reply