Gjukanoviq: Qëllimi i ‘Ballkanit të Hapur’ është zhdukja e BeH, Malit të Zi, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut

Spread the love

Gjukanoviq: Qëllimi i ‘Ballkanit të Hapur’ është zhdukja e BeH, Malit të Zi, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut

Presidenti i Malit të Zi, Milo Gjukanovq, thotë se si në Mal të Zi ashtu edhe në fqinjësi, ka shumë të tillë që nuk duan ta shohin Malin e Zi si vend stabil, civil, të begatë dhe anëtar të BE-së.

27 korrik 2022

Presidenti i Malit të Zi, Milo Gjukanoviq, tha se kryeministri malazez Dritan Abazoviq “do të gjykohet nga votuesit, gjykatat dhe historia”, nëse ai ndjek një politikë që është kundër interesave të Malit të Zi.

Gjukanoviq ka thënë për portalin vojvodinas Autonomija se, Malit të Zi i është dhënë mundësia të përparojë në procesin e negociatave me Bashkimin Evropian dhe shtoi se ky shans është edhe një rrugë drejt anëtarësimit në BE, transmeton Beta.

“Është logjike që Mali i Zi të jetë anëtari i parë i ardhshëm i BE-së, sepse në rrjedhën aktuale të negociatave është shumë më përpara se të gjitha vendet kandidate. Përveç kësaj, nuk ka dyshime gjeopolitike, sepse ka harmonizuar politikën e jashtme dhe të sigurisë me BE-në për disa vite”, tha Gjukanoviq.

Ai shtoi se përgjigja në pyetjen nëse Mali i Zi do të përfitojë nga ky shans varet para së gjithash nga efektet e qeverisë dhe organeve të tjera shtetërore të Malit të Zi.

Alternativa e rrugës evropiane është e njohur

“Në këtë punë, aleati ynë nuk mund të jetë iluzione inferiore se ky shans nuk është shumë i mundshëm dhe se BE-ja do të ndryshojë shpejt mendjen pasi të mësohet me luftën në Ukrainë”, tha Gjukanoviq.

Ai shtoi se alternativa e rrugës evropiane është e njohur dhe se kjo nënkupton një ngecje edhe më të thellë prapa nivelit evropian të zhvillimit ekonomik dhe demokratik dhe shqetësime të shpeshta të stabilitetit rajonal.

Gjukanoviq tha se, kjo është arsyeja pse ai ishte kaq kritik ndaj manovrës së qeverisë për të supozuar shumë shpejt temën e nënshkrimit të Marrëveshjes me Kishën Ortodokse Serbe (KPS) në prioritetet e dakorduara më parë, që kanë të bëjnë pikërisht me dinamikën e mirë në rrugën evropiane.

Ai tha se si në Mal të Zi ashtu edhe në fqinjësi, ka shumë nga ata që nuk duan ta shohin Malin e Zi si vend stabil, civil, të begatë dhe anëtar të BE-së.

Shumë gjëra të diskutueshme në kontratën me KPS

“Me këtë manovër të qeverisë ata morën një dhuratë nga ëndrrat e tyre historike. Cilido qoftë motivi për këtë, asnjë organ shtetëror apo individ nuk do të mund të shmangë përgjegjësinë historike”, tha Gjukanoviq.

Ai tha se në kontratën me KPS-në ka shumë kontestime, para së gjithash për shkak se ajo u miratua shpejt dhe prapa shpinës së publikut, pastaj “falsifikimet historiografike, me të cilat qëndron KPS-ja, si instrumenti më i egër i nacionalizmit serbomadhe dhe i madh dhe Imperializmi rus në Ballkan, po përpiqet të ndihmojë vjedhjen e historisë malazeze”.

Ai shtoi se shumë norma nga ajo kontratë janë në kundërshtim me Kushtetutën dhe ligjet sistematike të Malit të Zi.

“Dhe më lejoni të përsëris – Qeveria e Malit të Zi po përpiqet të legjitimojë gjithë këtë shkatërrim të Malit të Zi”, tha Gjukanoviq.

Ballkani i hapur – projekt shumë kontravers

Ai gjithashtu e vlerësoi projektin “Open Balkans” si “shumë kontrovers”, sepse është një skenar alternativ për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor jashtë BE-së. “Ne nuk kemi nevojë për këtë, ne kemi nevojë për anëtarësim në BE”, tha ai.

“Ata që nuk e shohin rajonin tonë në Evropë, nuk shohin as demokraci multietnike në Ballkan. Atyre u pëlqen ideja e ndryshimit të kufijve, homogjenizimi etnik dhe fetar brenda shteteve të zgjeruara. Si zakonisht, çdo gjë nis tradicionalisht nga pala serbe, këtë herë me “botën serbe”. Dhe kjo vazhdon automatikisht me të njëjtat zullumqarë të shtetit të madh”, tha Gjukanoviq.

Ai vlerësoi se qëllimi i autorëve të idesë së Ballkanit të Hapur është zhdukja e Bosnjë-Hercegovinës, Malit të Zi, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut dhe shtoi se sigurisht që do të përfundonte me “luftë dhe njëfarë gjenocidi”.

I pyetur për të komentuar deklaratën e kryeministrit të Malit të Zi, Dritan Abazovic, i cili pas vizitës së tij në Beograd pohoi se me atë “vizitë historike” arriti të “rivendos” marrëdhëniet mes dy vendeve, Gjukanoviq pyeti “nëse një vizitë, çdo vizitë, mund të rivendosë marrëdhëniet e kontaminuara për gati dy shekuj?”

Sipas tij, Serbia ka pasur një “rol hegjemonik” në Ballkanin Perëndimor për dy shekuj, i cili “është i mbështjellë në mënyrë transparente në shqetësimin e Beogradit zyrtar për kërcënimin e serbëve në rajon”. [https://balkans.aljazeera.net]


Spread the love


Leave a Reply