Hu Jintao

Spread the love

Hu Jintao

Nga Dr George Friedman

Një gjë e jashtëzakonshme ka ndodhur në Kinë në mbledhjen përfundimtare të kongresit të partisë gjatë fundjavës. Hu Jintao, presidenti i mëparshëm i Kinës, ishte ulur pranë Presidentit Xi Jinping kur dy burra u afruan nga pas. Hu u ngrit dhe u shfaq gjithnjë e më shumë i befasuar dhe më pas i alarmuar. Disa të tjerë të ulur në tavolinën kryesore u shfaqën gjithashtu hapur të befasuar, ndërsa shumica dukeshin të pashqetësuar ose ishin me fytyrë bosh jashtë disiplinës. Hu u shoqërua pas Xi, i cili u duk sikur asgjë domethënëse nuk po ndodhte. Më dukej se Xi më në fund i hodhi një vështrim, mendoj me një vështrim përbuzjeje, por ka të ngjarë të mos jetë kështu, pasi qëllimi i kësaj drame dukej se ishte se shkarkimi i Hu ishte rutinë. Megjithëse videot e largimit të Hu mund të shiheshin në mbarë botën, ato nuk u shfaqën në Kinë. Kinezët tani kanë thënë, megjithatë, se Hu nuk po ndihej mirë.

Kjo nuk është mënyra se si zakonisht janë mbuluar kongreset e partisë në Kinë. Në të kaluarën, ato ishin një portretizim i përshtatur me kujdes i unitetit absolut të Partisë Komuniste Kineze. Çdo element publik ishte i kontrolluar, pa spontanitet të lejuar, aq më pak drama e këtij lloji.

Hu mund të jetë dashur të shkojë në banjë dhe të ketë nevojë për ndihmë, ose mund të ketë qenë ndonjë ngjarje tjetër prozaike. Por dyshoj se kjo do të kërkonte një ndërprerje kombëtare. Është gjithmonë e vështirë të interpretohen veprimet që përfshijnë individë. Pikëpamja ime për botën është se individët përcaktohen nga bota, jo anasjelltas. Kështu që më lejoni të shoh se si Kina krijoi dramën televizive që pamë të gjithë.

Kriza ekonomike e dy viteve të fundit duhej të kishte krijuar përçarje politike. Pas Maos, Kina u përcaktua nga një rritje e qëndrueshme dhe masive. Kishte një pritshmëri në Kinë, të përbashkët nga shumica e botës, se mrekullia ekonomike kineze do të vazhdonte për një kohë të gjatë, duke e bërë Kinën një fuqi të madhe.

Një problem i dytë ishte Deti i Kinës Jugore dhe paaftësia e ushtrisë kineze për të dalë nga bllokada efektive e Amerikës. U fol shumë në Kinë dhe gjetkë për fuqinë në rritje të ushtrisë së Kinës dhe veçanërisht të marinës së saj, por nuk u ndërmorën asnjë veprim që tregonte atë fuqi. Aleanca me Rusinë provoi një tjetër gjykim të gabuar serioz.

Xi erdhi në pushtet në kulmin e rritjes kineze. Ai gjithashtu erdhi në pushtet në atë që dukej të ishte agimi i fuqisë ushtarake kineze. Në të gjitha këto, ai po përpiqej të kalonte paraardhësin e tij, Hu Jintao. Hu kishte ndërtuar ekonominë dhe ushtrinë dhe e kishte bërë Kinën një prani ekonomike. Xi do ta bënte Kinën një forcë ekonomike, ushtarake dhe globale; kjo nuk ndodhi. Gjatë mandatit më të fundit të Xi, të gjitha këto shpresa dukej se u shkatërruan.

Hu ishte një simbol i asaj që Kina do të bëhej. Xi është simboli i asaj që Kina nuk u bë. Hu, si një ish-lider i suksesshëm i Kinës, rri pezull mbi të dhe sa herë që Hu fliste, Xi ndjente dridhjet. Nuk e di se çfarë ndodhi në Byronë Politike Kineze. Hu mund të ketë kritikuar Xi, si një president që ia doli kur suksesi ishte i lehtë. Xi mund të ketë hedhur poshtë atë që u tha, duke pretenduar se suksesi ishte bërë më i vështirë për t’u arritur dhe se Hu, në vend të tij, do të ishte vërtet shumë keq. Ose ndoshta nuk duhej shkëmbyer asnjë fjalë, sepse Xi e kuptoi që po matej me Hu. Ndoshta Hu po organizonte një grusht shteti ose po e lejonte veten të bëhej simboli i grushtit të shtetit dhe Xi ndjeu se duhej ta frenonte atë me një akt shumë publik, në mënyrë që vendi të dinte se ku qëndronte pushteti. Dhe më e rëndësishmja, ndoshta Xi donte të frikësonte çdo armik nga aktrimi, duke u treguar atyre se çfarë mund të ndodhte.

Është e vështirë të kuptosh saktësisht se çfarë ndodhi, por është e lehtë të kuptosh se çfarë na solli në këtë vend. Kjo është politikë dhe dështimi, sado i mirë të jetë arsyetimi, është i pafalshëm. Xi zgjodhi të vepronte aty ku suksesi do ta shpengonte. Natyrisht, është e mundur që një betejë tani po zhvillohet në fshehtësi mbi veprimin e Xi. Ai veproi, me sa duket, pa i thënë stafit të lartë. Nëse po, ata mund të kenë frikë për veten e tyre më pas dhe të lëvizin drejt Xi. Por atëherë Xi mund ta ketë parashikuar këtë. Dhe kështu bota e errët e politikës kineze na ka sjellë një grusht shteti kundër një presidenti në pension. Ishte akti i një njeriu të shqetësuar. Ai do të jetë i shqetësuar deri në aktin tjetër. [Përktheu: ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply