Aftësitë e inteligjencës ruse në rënie

Spread the love

Aftësitë e inteligjencës ruse në rënie

Nga Peter Zeihan [4 maj 2023]

Dikur sovjetikët krenoheshin me rrjetin më të ndërlikuar dhe më të frytshëm të inteligjencës njerëzore në botë, por gjërat kanë marrë një kthesë që nga fundi i Luftës së Ftohtë. Pra, pse Rusia e Putinit nuk mund të mbajë hapin me paraardhësit e saj?

Nëse dikush do të kishte për detyrë të projektonte rajonin më të keq gjeografik të njohur për njeriun, ai ka të ngjarë të ngjante me hapësirën sovjetike. Në një vend të tillë, ju duhet të jeni në gjendje të pushtoni, konvertoni dhe kontrolloni këdo në mes jush dhe barrierave natyrore gjeografike që ju nevojiten. Pra, inteligjenca njerëzore nuk ishte e këndshme; ishte e vetmja mënyrë për të mbijetuar.

Pasi mbaroi Lufta e Ftohtë, rusët mbetën me guaskën e një sistemi; ende funksionale, por vetëm një hije e asaj që ishte dikur. Shumica me këtë trajnim të specializuar kaluan në sektorin privat ose në poste më të fuqishme qeveritare nën Putin.

Tani nuk do të them kurrë se inteligjenca ruse është e keqe, por ka marrë disa goditje që do të kërkojnë një rikuperim të gjatë. Unë jam i shqetësuar kryesisht për dezinformatat-shtypëse-botet që mbushin internetin.


Spread the love


Leave a Reply