BE alarmohet – Gjykata Kushtetuese Polake njohu epërsinë e kushtetutës polake mbi të drejtën ndërkombëtare

Spread the love

Brukseli tashmë disa ditë është i tronditur pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese Polake, e cila njohu epërsinë e kushtetutës polake mbi të drejtën ndërkombëtare, përfshirë traktatet e Bashkimit Evropian. Rrjetet sociale janë plot me komente ku shprehin zemrimin zyrtarët e BE -së, eurodeputetët dhe analistët. Më poshtë po i sjellim disa prej tyre.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Presidenti i Parlamentit Evropian David Sassoli:

“Epërsia e ligjit të BE -së duhet të jetë e pamohueshme. Kushdo që shkel këtë parim rrezikon një nga parimet themelore të BE -së. Ne i bëjmë thirrje Komisionit Evropian të marrë masat e nevojshme. “

Jeroen Lenaers, Përfaqësues Ligjor i Partisë Popullore Evropiane në Parlamentin Evropian:

“Është e vështirë të besohet se qeveria e PiS (Ligji dhe Drejtësia – partia polake në pushtet, op.cit. SR) pretendon se nuk dëshiron të largohet nga BE. Duket krejt e kundërta. … Duke shpallur traktatet e BE -së të papajtueshme me ligjin polak, Gjykata Kushtetuese e vuri vendin në rrugën e Polexit. Vendet e BE -së nuk duhet të jenë boshe! “

Përfaqësuesi Socialist Evropian Jens Geyer:

“Nëse bashkësia ligjore në BE nuk ekziston më, ajo duhet të shpërbëhet. Tani ka dy mundësi për Poloninë: ose kushtetuta polake do të harmonizohet me legjislacionin evropian, ose Polonia do të duhet të largohet nga BE. “

Eurodeputetja gjermane Teresa Reintke:

“Qeveritë e BE -së nuk duhet të presin tutje duqrkryq, sepse qeveria polake po përpiqet të ndryshojë rregullat e demokracisë!”

Profesori i së Drejtës Publike të BE -së Laurent Pech nga Londra:

“Ne jemi përpara rendit juridik të Polexit. Dhe gjithashtu jemi para fundit të besimit në të drejtën evropiane. Polonia dëshiron të krijojë një sistem drejtësie të stilit sovjetik, në mënyrë që autokracia të zhvillohet pa probleme ”.

Kanali TG Europa WTF përmbledh sa vijon:

“Ky është një moment vendimtar për të gjithë komunitetin evropian. Nëse çështja me Poloninë nuk zgjidhet rrënjësisht tani (ose me daljen e vendit nga BE ose me kthimin e Varshavës në direktivën e BE) dhe Brukseli gëlltit veprimet e polakëve, atëherë një precedent i tillë do të çojë në një efekt domino, veçanërisht në Evropën Lindore, ku Hungaria gjithashtu është në shtegun e saj që pritet ta sherë në rrugën e sovranitetit më të madh. Në fund të fundit, kjo mund të çojë në kolapsin e të gjithë bllokut. “


Spread the love


Leave a Reply