BE: Qeveria malazeze duhet të jetë pro-evropiane dhe të vazhdojë me reformat

Spread the love

BE: Qeveria malazeze duhet të jetë pro-evropiane dhe të vazhdojë me reformat

[21 tetor, 2023]

Bashkimi Evropian tha të shtunën se pret që qeveria e re në Mal të Zi, e cila mbështetet nga koalicioni pro-serb dhe pro-rus “Për të ardhmen e Malit të Zi”, të jetë pro-evropiane dhe të vazhdojë reformat e nevojshme për vendin. anëtarësimin e plotë në BE, njoftoi të shtunën Komisioni I Bashkimit Evropian, transmeton Hina.

Zëdhënësi Peter Stano, në një deklaratë me shkrim për Radion Evropa e Lirë, tha se është pritshmëri e qartë e Brukselit që qeveria e re ta udhëheq Malin e Zi drejt BE-së.

“Nuk na takon ne të komentojmë se kush do të jetë në qeverinë e re,” tha ai, duke shtuar se pritshmëria e qartë e BE-së është që qeveria e re në Mal të Zi “i përgjigjet aspiratave të shumicës së malazezëve për të bërë përparim në pranimin e vendit në BE”.

“Kjo është arsyeja pse të gjitha forcat politike duhet të punojnë së bashku për zbatimin e reformave”, tha Stano.

Në fillim të javës, mandatari Milojko Spajiq nga Lëvizja “Evropa Tani” arriti një marrëveshje për një qeveri të re të pakicës, e cila do të mbështetet nga e djathta pro-serbe dhe proruse, dhe kryetar i saj do të jetë duka çetnik Andrija Mandiq. Marrëveshja parashikon rindërtimin e qeverisë vitin e ardhshëm, kur, siç ishte parashikuar, koalicioni i Mandiqit duhet të marrë postet ministrore në qeverinë e Spajiqit.

Stano thotë se është e rëndësishme për BE-në që qeveria e re në Mal të Zi të jetë “e fortë dhe pro-evropiane”, si dhe të jetë e aftë dhe e përkushtuar për të vazhduar reformat e nevojshme për anëtarësimin e plotë të vendit në BE.

“Ne inkurajojmë të gjithë aktorët politikë në Mal të Zi që të përqendrohen shpejt në ndërtimin e një konsensusi mbi lëvizjet prioritare të nevojshme për përparimin e Malit të Zi në rrugën e tij drejt Bashkimit Evropian, veçanërisht në fushën e sundimit të ligjit në mënyrë që të përmbushen standardet e përkohshme nga Kapitujt 23 dhe 24, veçanërisht përmes emërimit në pozitat vakante në drejtësi”, theksoi Stano.

Së fundmi, Shtetet e Bashkuara të Amerikës njoftuan se janë shumë të shqetësuara që koalicioni i ri qeverisës në Mal të Zi është formuar nga parti dhe liderë që janë aktivisht kundër vlerave euroatlantike. Mesazhe të ngjashme u janë dërguar edhe më herët nga Bashkimi Evropian.

Partitë që përbëjnë koalicionin pro-serb dhe pro-rus “Për të Ardhmen e Malit të Zi” mbështesin heqjen e sanksioneve kundër Rusisë, nuk e njohin pavarësinë e Kosovës, kundërshtojnë anëtarësimin e Malit të Zi në NATO dhe mohojnë gjenocidin në Srebrenicë.

Më 26 tetor do të mbahet seanca e Kuvendit të Malit të Zi, ku duhet të zgjidhet kryetari i Kuvendit dhe qeveria e re.

Në qeverinë e re malazeze, përveç Lëvizjes Evropa Tani, poste ministrore duhet të kenë edhe Demokratët – partia e qendrës së majtë, SNP – partia e moderuar pro-serbe dhe partitë kombëtare shqiptare. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply