BeH: EUFOR ushtron për shuarjen e protestave – Schmidt për shkarkimin e Dodik-ut

Spread the love

BeH: EUFOR ushtron për shuarjen e protestave – Schmidt për shkarkimin e Dodik-ut

Prishtinë/Zagreb, 15 shtator 2023 – Të premten, anëtarët e Forcave Paqeruajtëse Evropiane (EUFOR) kryen një aksion për të shkatërruar protestat në Sarajevë si pjesë e stërvitjes ushtarake ‘Reagimi i shpejtë 2023’, ndërkohë që tensionet po rriten në Bosnjë për shkak të kërcënimeve të autoriteteve të Republikës Serbe kundër një përfaqësuesi të lartë ndërkombëtar, transmeton Hina.

Stërvitja ushtarake EUFOR zgjat nga 11 deri më 29 shtator dhe në të marrin pjesë anëtarë të misionit ushtarak Althea nga 22 vende të Bashkimit Evropian. Gjatë stërvitjes demonstruese në Sarajevë, anëtarët e EUFOR-it demonstruan me të gjitha forcat në dispozicion, duke përfshirë pajisjet që përfshinin avionë, transportues dhe armë të shumta. Në kuadër të stërvitjes u simulua edhe situata e shpërndarjes së protestuesve.

“Qëllimi i këtij ushtrimi është të demonstrojë gatishmërinë e EUFOR-it dhe të konfirmojë mbështetjen e tij të vazhdueshme për ruajtjen e një mjedisi të sigurt dhe të qëndrueshëm në Bosnjë dhe Hercegovinë,” tha EUFOR.

Gjatë kësaj stërvitjeje u angazhuan rezervat e misionit ushtarak EUFOR nga vendet anëtare për të treguar se është e mundur që relativisht shpejt të angazhohen forca shumë më të mëdha se ato të stacionuara aktualisht në Bosnje dhe Hercegovinë, njoftoi EUFOR pa specifikuar numrat. Vlerësohet se pak më shumë se një mijë ushtarë janë të angazhuar si pjesë e EUFOR-it në Bosnjë dhe Hercegovinë. Në vitin 2004, EUFOR trashëgoi misionin e SFOR-it.

Komandanti i EUFOR-it, gjeneralmajor Helmut Habermayer, hodhi poshtë akuzat se ata nuk janë në gjendje të ruajnë paqen dhe stabilitetin e Bosnjë-Hercegovinës. “Ne jemi mjaft të fortë për të ofruar mbështetje në ruajtjen e një mjedisi të sigurt dhe të qëndrueshëm dhe për t’iu përgjigjur çdo sfide,” tha Habermayer.

Përveç Sarajevës, stërvitja ‘Reagimi i Shpejtë 2023’ po zhvillohet në disa lokacione në mbarë vendin, ku vërehet një numër më i madh i automjeteve ushtarake dhe avionëve të forcave paqeruajtëse ndërkombëtare.


Spread the love


Leave a Reply