BiH: Rezultatet e konfirmuara të zgjedhjeve, fillojnë afatet për krijimin e organeve qeveritare

Spread the love

BiH: Rezultatet e konfirmuara të zgjedhjeve, fillojnë afatet për krijimin e organeve qeveritare

Prishtinë/Zagreb, 2 nëntor – Komisioni Qendror i Zgjedhjeve i Bosnjë-Hercegovinës mori vendim të mërkurën për të konfirmuar rezultatet e zgjedhjeve që u mbajtën në atë vend më 2 tetor, pasi Gjykata e Bosnjë-Hercegovinës hodhi poshtë të gjitha ankesat kundër rezultateve preliminare të përcaktuara më parë, transmeton Hina.

Rezultatet e zgjedhjeve u konfirmuan pasi u krye rinumërimi i votave në disa nga qendrat e votimit dhe pasi kishin skaduar të gjitha afatet për paraqitjen e kundërshtimeve dhe ankesave, të cilat u shqyrtuan nga departamenti i apelit i gjykatës shtetërore dhe u refuzuan si të pabazuara. . “Ne e miratuam vendimin njëzëri”, tha presidenti i SIP-it, Suad Arnautoviq pas votimit në një seancë të shkurtër të atij organi, të mbajtur në Sarajevë.

Denis Beqiroviq nga boshnjakët, Željko Komshiq nga kroatët dhe Željka Cvijanović nga populli serb u konfirmuan si anëtarë të rinj të Presidencës së BeH. Gjithashtu u konfirmuan të gjitha rezultatet e përcaktuara më parë në garën për përfaqësues në parlamentet e shtetit dhe entitetit, kuvendet e dhjetë qarqeve në kuadër të Federatës së Bosnjë-Hercegovinës dhe për president dhe nënkryetar të Republikës Srpska. Nga momenti i konfirmimit të rezultateve të zgjedhjeve, nisin afatet për vendosjen e autoriteteve të reja. Brenda 15 ditëve duhet të konstituohet Presidenca e re e BiH dhe brenda një muaji Dhomat e Përfaqësuesve të Parlamentit të BiH dhe Federatës së BiH dhe Asambleja Kombëtare e RS. Kur konstituohen kuvendet e qarqeve në Federatë, pason faza e dytë e procesit zgjedhor, që nënkupton delegimin e përfaqësuesve në Dhomën e Popullit të Parlamentit të Federatës së BiH. Pas kësaj do të vijojë zgjedhja indirekte e presidentit dhe dy nënkryetarëve të atij subjekti.

Në mënyrë individuale, partitë më të mëdha kombëtare që kanë qenë në pushtet gjatë katër viteve të fundit, HDZ BiH, Partia e Veprimit Demokratik (SDA) dhe Aleanca e Social Demokratëve të Pavarur (SNSD) e Milorad Dodik morën më shumë vota për organet legjislative në zgjedhjet e tetorit. Megjithatë, mundësi të ndryshme koalicioni janë të hapura, duke qenë se partitë aktuale opozitare si në Federatë ashtu edhe në RS kanë kapacitetin matematikor për të marrë pushtetin. Si një partner i domosdoshëm në të gjitha kombinimet, vetëm HDZ BiH, d.m.th. koalicioni i përbërë nga partitë e mbledhura rreth Asamblesë Kombëtare Kroate (HNS), është i sigurt. Presidenti i partisë HDZ BiH, Dragan Çoviç, më herët ka njoftuar se negociatat për koalicione të mundshme do të fillojnë më 3 nëntor. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply