Departamenti sekret “bankar” i Ministrisë Britanike të Mbrojtjes për luftën kundër Rusisë dhe Kinës

Spread the love

Prishtinë, 23 tetor – Departamenti sekret “bankar” i Ministrisë Britanike të Mbrojtjes ka drejtuar përpjekjet e tij për të luftuar Rusinë dhe Kinën, raporton The Financial Times.

Thuhet se kjo njësi është krijuar gjashtë vjet më parë për të luftuar aktivitetet e tregut të IS (organizata terroriste “Shteti Islamik”) në Siri dhe Irak. Në të punonin ish bankierë dhe financierë. Ekspertët fokusohen kryesisht në tregun e mallrave dhe lëvizjet ndërkombëtare të kapitalit.

“Kërkesa për ekspertë të departamenteve po rritet pasi kundërshtarët si Rusia dhe Kina, shfrytëzojnë zonën gri mes paqes dhe luftës, përdorin armë kibernetike kundër infrastrukturës kombëtare dhe investojnë në zona të ndjeshme jashtë vendit”, thuhet në shkrimi e FT.

Marshalli i Flotës Ajrore, Edward Stringer, i cili mbikëqyri këtë punë operacionale deri në pensionimin e tij këtë vit, tha se ishte e nevojshme të gjenden elementë kritikë të modelit të biznesit të kundërshtarit, t’i eliminojnë ato dhe ta bëjnë të vështirë zëvendësimin e tyre.

“Pavarësisht nëse është Hezbollahu libanez, njerëz të lidhur me Putinin, Korpusi i Gardës Revolucionare Islamike (Iran) apo edhe Ushtria Çlirimtare Popullore e Kinës, të gjitha këto organizata janë subjekte mini-politike brenda ekonomisë së tyre… Pse t’i lini të vijnë në fushën e betejës, kur ata mund t’jua vjedhin burimet para se të mbërrijnë? Tha Stringer.

Stafi i grupit operacional bashkëpunoi me forcat speciale, shërbimet speciale, si dhe me Brigadën 77 të Departamentit për Shtypjen e Luftës së Informacionit. Detyra e tyre ishte të dobësonin armikun duke kufizuar qasjen në financa.  [Politika.neus/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply