Emiratet e Bashkuara Arabe hapin ambasadën në Izrael

Spread the love

Prishtinë, 14 korrik – Në qershor të këtij viti Izraeli hapi ambasadën e tij në Emiratet e Bashkuara Arabe. Ishte e pritshme që ndërkohë të njëjtin veprim ta bëjë edhe pala arabe.  Dhe pikërisht kjo edhe ndodhi.

Siç raportojnë mediat izraelite (Haaretz etj.) të mërkurën, më 14 korrik, Emiratet e Bashkuara Arabe, hapën ambasadën e tyre në Tel Aviv.

Në ceremonin e rastit morën pjesë Presidenti i ri Izraelit, Yitzhak Herzog dhe Ambasadori i Emirateve të Bashkuara Arabe në atë vend Mohamed al-Haxh. Ambasada është e vendosur në ndërtesën e bursës në Tel Aviv.

Ambasadori i emiratit në Izrael, Muhammad al-Haja, u tha gazetarëve se ambasada do të ishte “një bazë për të vazhduar të ndërtojë një partneritet të ri, duke u përpjekur për dialog, jo mosmarrëveshje, në mënyrë që të ndërtojë një paradigmë të re të paqes dhe të sigurojë një model për një qasje e re për zgjidhjen e konfliktit në Lindjen e Mesme”.

Presidenti i Izraelit vlerësoi se marrëveshja historike duhet të shtrihet në vendet e tjera që përpiqen për paqe me Izraelin, raporton aljazeera.

Të dy vendet nënshkruan një marrëveshje mbi normalizimin e marrëdhënieve në Shtëpinë e Bardhë shtatorin e kaluar dhe më pas lexuan përmes marrëveshjeve bilaterale ekonomike dhe të bashkëpunimit.

Ambasadat e shumicës së vendeve janë në Tel Aviv për shkak të statusit të diskutueshëm të Jerusalemit, i cili është një nga çështjet më shpërthyese në konfliktin e Lindjes së Mesme.

Të rikujtojmë faktin se, të dy vendet vitin e kaluar, me ndërmjetësimin amerikan, ia kishin arritur t’i normalizonin marrëdhëniet e tyre, duke nënshkruar të ashtuquajturën Marrëveshja e Abrahamit. Që atëherë, vëllimi i marrëdhënieve të ndërsjella tregtare është në rritje, ashtu si  investimet e Emirateve të Bashkuara Arabe në shtetin e Izraelit. [ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply