Forcat speciale ukrainase kanë kapur një sistem radar modern rus

Spread the love

Forcat speciale ukrainase kanë kapur një sistem radar modern rus

[11 shtator 2023]

Agjencia e Inteligjencës e Mbrojtjes e Ukrainës (GUR) konfirmoi sot se njësia e saj e operacioneve speciale kapi një sistem radar modern rus në një platformë shpimi në Detin e Zi veriperëndimor të pushtuar nga Rusia. Në një postim në Telegram, GUR tha se forcat ukrainase kanë rimarrë platformat e shpimit të njohura si “Bojko Towers” të përdorura nga ushtria ruse për qëllime ushtarake dhe për të kontrolluar Detin e Zi.

Disa kanale ruse Telegram pretendojnë se në një video-mesazh të postuar në mediat sociale të hënën, GUR tregoi ushtarët që kapnin një radar modern kërkimi sipërfaqësor NEVA-B (me mbishkrimin Sistemi i Kompleksit Detar në antenë) të instaluar në majë të një platforme shpimi.

“Si rezultat, plaçka e GUR-it ishin disa kuti NAR [raketa të padrejtuara] dhe radari NEVA-B që Forcat e Armatosura Ruse kishin instaluar më parë në kullën e kontrollit detar, që do të thotë se ne e humbëm përkohësisht këtë pikë vëzhgimi”, tha ai, bën të ditur Informatori i kanalit rus përmes Telegramit.

Eksportuesi shtetëror rus i armëve Rosoboronskport tha se NEVA-B ishte projektuar nga Morskije Kompleksi i Sistemi, një kompani e Shën Petersburgut, për mbikëqyrjen e radarëve gjatë gjithë orarit të vendeve të gjera të tokës, si dhe objektivave në det.

“NEVA-B ofron zbulim të saktë të objektivave në lëvizje pavarësisht ndërhyrjeve. Një sistem ftohës termoelektrik aktiv siguron funksionim të përsosur në klimat e nxehta,” përshkruan kompania radarin e saj. Radari Neva-B i instaluar në platformat në det të hapur thuhet se mund të kap dhe gjurmojë automatikisht deri në 200 objektiva në të njëjtën kohë. Gama e zbulimit për objektiva të mëdhenj si kryqëzorë ose cisterna është deri në 55 km, për objektiva të mesëm siç janë anijet e patrullimit dhe raketave – deri në 35 km, për objektivat e vegjël si anijet e vogla dhe varkat – deri në 15 km. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply