Franca merrë presidencën e Bashkimit Evropian që nga 1 janari

Spread the love

Franca merrë presidencën e Bashkimit Evropian që nga 1 janari

Prishtinë, 2 janar – Nga 1 janari 2022 Franca ka marrë presidencën e Këshillit të Bashkimit Evropian për gjashtë muaj, duke zëvendësuar Slloveninë. Detyrat që ai ia përcakton vetes në këtë rast përfshijnë organizimin e punës së Këshillit të BE-së, përcaktimin e agjendës dhe orarit. Ministrat francezë do të kryesojnë takimet e ministrave përkatës të BE-së, do të promovojnë kompromise, do të marrin vendime, do të miratojnë nismat legjislative si brenda Këshillit ashtu edhe në bashkëpunim me institucionet e tjera të BE-së – Komisionin Evropian dhe Parlamentin Evropian.

Siç u tha gazetarëve në Bruksel një diplomat evropian, Franca planifikon të organizojë deri në dy mijë takime në nivele të ndryshme në gjashtë muajt e ardhshëm, 400 prej të cilave do të mbahen në territorin francez, raporton Eadaily.

Samiti BE-Afrikë, që do të mbahet në Bruksel nga 17 deri më 18 shkurt, do të jetë një ngjarje e rëndësishme e politikës së jashtme gjatë Presidencës franceze. Pas rezultateve të tij, Bashkimi Evropian synon të shpallë një paketë të re të madhe investimi për vendet afrikane.

Në samitin e BE-së në fund të marsit, udhëheqësit evropianë planifikojnë të mbështesin të ashtuquajturën Busulla strategjike, strategjia e parë pan-evropiane e mbrojtjes dhe sigurisë.

Përgatitja e këtij dokumenti ka disa vite që vijon në nivel profesional dhe ministror. Një version i përditësuar i “Busullës Strategjike” do të prezantohet në takimet jozyrtare të ministrave të mbrojtjes të BE-së dhe BE-së në Brest, Francë, nga 12 deri më 14 janar.

Gjatë presidencës së saj, Franca shpreson të bëjë përparim në çështje të tilla si futja e pagave minimale në BE, rregullimi i gjigantëve dixhitalë shumëkombëtarë dhe vendosja e një takse hidrokarbure.

Nga 1 korriku 2022, Republika Çeke do të marrë presidencën e Këshillit të BE-së. [GN/ISHGJ]


Spread the love


Leave a Reply